U modernom poslovnom svijetu, učinkovito upravljanje projektima ključno je za uspjeh organizacija. U 2023. godini, najbolji način da centralizirate upravljanje projektima i resursima je korištenje PPM (upravljanje projektima u portfelju) softvera i alata. U ovoj analizi predstavit ćemo vam neke od najboljih PPM softvera na tržištu. Za upravljanje resursima i kapacitetom projekata preporučujemo Planview PPM Pro. Sa svojim bogatim setom funkcija, ovaj softver pomaže organizacijama u učinkovitom raspoređivanju i korištenju resursa. Za izvještavanje i pružanje prilagodljivih prikaza, preporučujemo Smartsheet. Njegova intuitivna platforma omogućuje vam praćenje napretka projekata i generiranje detaljnih izvještaja. Za praćenje zadataka i upravljanje kapacitetom, Wrike je najbolji izbor. Njegova napredna tehnologija omogućuje vam efikasno upravljanje radnim zadacima i raspoređivanje resursa. Ako tražite vrijednost za novac, monday work management je idealan izbor. I na kraju, za male i velike tvrtke, kao i izvođače radova, Asana je nezaobilazni alat za upravljanje projektima. U nastavku ćemo detaljnije istražiti svaki od ovih softvera i alata i kako mogu pomoći vašoj organizaciji.

Najbolji PPM softveri za učinkovito upravljanje projektima u 2023. godini

Upravljanje projektima je ključni dio poslovnih operacija u gotovo svakoj organizaciji. U današnjem sve kompleksnijem poslovnom okruženju, efikasno upravljanje projektima postaje još važnije. Srećom, postoje brojni softveri za upravljanje projektima u portfelju (PPM) koji mogu pomoći organizacijama da centraliziraju upravljanje projektima i resursima, poboljšaju suradnju i postignu ciljeve projekata. U ovom članku ćemo istražiti neke od najboljih PPM softvera koji su dostupni za upotrebu u 2023. godini.

Najbolji PPM softveri za učinkovito upravljanje projektima u 2023. godini

1. Najbolji softveri za upravljanje projektima u portfelju (PPM)

Upravljanje projektima u portfelju (PPM) odnosi se na proces koji organizacijama omogućuje da odaberu, prioritetiziraju, nadziru i koordiniraju projekte na način koji će optimalno podržati postizanje njihovih ciljeva. Korištenje PPM softvera može biti od velike koristi organizacijama koje provode različite projekte istovremeno.

1.1 Tko treba koristiti PPM softver?

PPM softver koristi se u organizacijama svih veličina i u raznim industrijskim granama. To obuhvaća sve, od malih startup tvrtki koje provode nekoliko projekata istovremeno, pa sve do velikih korporacija s kompleksnim portfeljima projekata koji zahtijevaju učinkovit nadzor i upravljanje. PPM softver može biti koristan i za voditelje projekata, timove projekata, članove tima i izvršni menadžment.

1.2 Prednosti korištenja PPM softvera

Korištenje PPM softvera može pružiti brojne prednosti organizacijama u učinkovitom upravljanju projektima. Ovdje su neke od najvažnijih prednosti:

 • Centralizacija podataka o projektima: PPM softver omogućuje organizacijama da na jednom mjestu pohrane sve informacije, dokumente i komunikaciju vezanu uz projekte. To olakšava pristup podacima i poboljšava transparentnost.
 • Upravljanje resursima: PPM softver omogućuje organizacijama da učinkovito planiraju i raspoređuju resurse, što omogućuje bolje iskorištavanje dostupnih kapaciteta i smanjenje preopterećenosti.
 • Praćenje napretka projekata: PPM softver omogućuje organizacijama da prate napredak projekata u realnom vremenu, prateći zadatke, rokove i resurse. To olakšava identificiranje potencijalnih kašnjenja i donošenje pravovremenih korekcija.

1.3 Kriteriji za odabir najboljeg PPM softvera

Kod odabira PPM softvera, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih kriterija. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru najboljeg PPM softvera za vašu organizaciju:

 • Lakoća upotrebe: Softver bi trebao biti intuitivan i jednostavan za korištenje kako bi se minimiziralo vrijeme potrebno za obuku korisnika.
 • Funkcionalnost: Softver bi trebao sadržavati sve ključne funkcionalnosti potrebne za upravljanje projektima, kao što su planiranje zadatka, praćenje napretka projekta, izvještavanje i sl.
 • Prilagodljivost: Softver bi trebao biti prilagodljiv tako da se može prilagoditi specifičnim potrebama vaše organizacije.
 • Pouzdanost i sigurnost: Softver bi trebao biti pouzdan, s minimalnim vremenom nedostupnosti i pružati sigurno okruženje za pohranu i obradu osjetljivih podataka.

2. PPM softveri za centralizirano upravljanje projektima i resursima

Centralizirano upravljanje projektima i resursima ključno je za uspješno izvršavanje projekata. PPM softveri nude razne značajke koje olakšavaju upravljanje projektima i resursima na jednom mjestu.

2.1 Što je centralizirano upravljanje projektima?

Centralizirano upravljanje projektima odnosi se na pristup koji organizacijama omogućuje da sve projekte koordiniraju na jednom mjestu. To uključuje praćenje napretka projekata, upravljanje resursima, raspoređivanje zadatka i nadzor financijskih i vremenskih ograničenja. Centralizirano upravljanje projektima omogućuje bolju vidljivost, suradnju i donošenje informiranih odluka.

2.2 Kako PPM softveri pomažu u centraliziranom upravljanju projektima?

PPM softveri pružaju alate i funkcionalnosti za centralizirano upravljanje projektima. Softver omogućuje korisnicima da prate i nadziru napredak projekata, upravljaju resursima, raspoređuju zadatke, komuniciraju s članovima tima i prate financijske i vremenske aspekte projekata. Sve ove aktivnosti mogu se obaviti na jednom mjestu, što olakšava konsolidaciju podataka i poboljšava operativnu učinkovitost.

2.3 Kako PPM softveri pomažu u upravljanju resursima projekta?

Upravljanje resursima projekta jedan je od ključnih aspekata upravljanja projektima. PPM softveri pružaju alate koji olakšavaju planiranje i raspoređivanje resursa na projektima. Softver omogućuje korisnicima da kreiraju rasporede resursa, prate dostupnost resursa, optimiziraju raspodjelu resursa i identificiraju preopterećene resurse. To omogućuje bolje iskorištavanje resursa i povećava efikasnost projekata.

Najbolji PPM softveri za učinkovito upravljanje projektima u 2023. godini

3. Planview PPM Pro

Planview PPM Pro je jedan od vodećih PPM softvera na tržištu. Ovaj softver nudi brojne značajke i funkcionalnosti koje ga čine idealnim izborom za organizacije koje žele efikasno upravljati projektima i resursima.

3.1 Značajke Planview PPM Pro softvera

 • Centralizirano upravljanje projektima: Planview PPM Pro omogućuje korisnicima da na jednom mjestu praćaju napredak projekata, upravljaju resursima, raspoređuju zadatke i nadziru financijske aspekte projekata.
 • Napredno izvještavanje: Softver omogućuje generiranje raznih izvještaja i pruža korisne uvide o napretku projekta, resursima i financijskim aspektima.
 • Sustav za upravljanje resursima i kapacitetom: Planview PPM Pro pomaže organizacijama da planiraju i rasporede resurse na najučinkovitiji način, koristeći alate za praćenje dostupnosti resursa i identifikaciju preopterećenih resursa.

3.2 Prednosti korištenja Planview PPM Pro softvera

Korištenje Planview PPM Pro može pružiti razne prednosti organizacijama u učinkovitom upravljanju projektima i resursima. Evo nekih ključnih prednosti ovog softvera:

 • Centralizacija upravljanja projektima i resursima: Planview PPM Pro omogućuje organizacijama da sve projekte i resurse koordiniraju na jednom mjestu, poboljšavajući vidljivost i suradnju.
 • Optimizacija rasporeda resursa: Pomoću alata za upravljanje resursima i kapacitetom, softver omogućuje korisnicima da bolje iskoriste dostupne resurse, optimiziraju rasporede i smanje preopterećenje.
 • Napredno izvještavanje: Planview PPM Pro pruža korisne izvještaje o napredku projekata, resursima i financijskim aspektima, omogućavajući organizacijama da donose informirane odluke.

3.3 Primjeri korištenja Planview PPM Pro softvera

Planview PPM Pro koristi se u raznim organizacijama i industrijama diljem svijeta. Evo nekoliko primjera kako organizacije mogu koristiti ovaj softver:

 • Planiranje i upravljanje IT projektima: Organizacije mogu koristiti Planview PPM Pro za planiranje i upravljanje IT projektima, što uključuje praćenje napretka, upravljanje resursima i praćenje financijskih aspekata.
 • Upravljanje građevinskim projektima: Građevinske tvrtke mogu koristiti Planview PPM Pro za nadzor i upravljanje svojim projektima, uključujući raspoređivanje zadatka, praćenje vremenskih rokova i upravljanje resursima.
 • Upravljanje marketinškim projektima: Marketinški timovi mogu koristiti Planview PPM Pro za praćenje napretka marketinških projekata, upravljanje zadacima i resursima, te praćenje financijskih aspekata kampanja.

4. Smartsheet

Smartsheet je još jedan popularan PPM softver koji se koristi za upravljanje projektima u portfelju. Ovaj softver nudi brojne značajke koje ga čine idealnim izborom za organizacije koje žele prilagodljivo izvještavanje i fleksibilne prikaze.

4.1 Značajke Smartsheet softvera

 • Prilagodljivi prikazi: Smartsheet omogućuje korisnicima da prilagode prikaze i izvještaje prema svojim potrebama. Korisnici mogu kreirati prilagođene izglede, dashboarde i grafikone kako bi vizualno prikazali napredak projekata.
 • Zajedničko suradnja: Softver omogućuje timovima da zajedno surađuju na projektima, pružajući alate za chat, komentare i dijeljenje datoteka.
 • Kalendar i vrijeme: Smartsheet ima ugrađeni kalendar i alate za praćenje vremena koji olakšavaju planiranje i upravljanje rokovima projekata.

4.2 Prednosti korištenja Smartsheet softvera

Korištenje Smartsheet softvera može pružiti brojne prednosti organizacijama u upravljanju projektima. Evo nekih ključnih prednosti ovog softvera:

 • Prilagodljivi prikazi: Smartsheet omogućuje organizacijama da prilagode prikaze i izvještaje kako bi ih prilagodili svojim specifičnim potrebama, poboljšavajući vidljivost i razumijevanje napretka projekata.
 • Fleksibilnost i skalabilnost: Softver je fleksibilan i može se koristiti za različite vrste projekata i organizacija. Također je skalabilan, što znači da se može prilagoditi rastućim potrebama organizacije.
 • Suradnja u stvarnom vremenu: Smartsheet omogućuje timovima da surađuju u stvarnom vremenu na projektima, poboljšavajući komunikaciju i produktivnost.

4.3 Primjeri korištenja Smartsheet softvera

Smartsheet softver može se koristiti u raznim industrijama i organizacijama. Evo nekoliko primjera kako organizacije mogu koristiti Smartsheet softver:

 • Planiranje marketinških kampanja: Marketinški timovi mogu koristiti Smartsheet za planiranje i praćenje projekata marketinških kampanja, uključujući raspoređivanje zadatka, upravljanje resursima i praćenje rezultata.
 • Upravljanje projektnim portfeljem: Organizacije mogu koristiti Smartsheet za centralizirano upravljanje projektima u portfelju, praćenje napretka i prikazivanje izvještaja o financijskim aspektima projekata.
 • Praćenje zadatka i suradnja u timu: Timovi u različitim industrijama mogu koristiti Smartsheet za praćenje i upravljanje zadacima, pružajući alate za komunikaciju i zajedničko suradnju.

Najbolji PPM softveri za učinkovito upravljanje projektima u 2023. godini

5. Wrike

Wrike je još jedan popularan PPM softver koji nudi značajke za praćenje zadataka i upravljanje kapacitetom. Ovaj softver može biti od velike koristi organizacijama koje žele detaljno pratiti napredak projekata i upravljati resursima.

5.1 Značajke Wrike softvera

 • Praćenje zadataka: Wrike omogućuje korisnicima da detaljno prate zadatke i rokove projekata, pružajući alate za dodjeljivanje zadatka, praćenje napretka i slanje podsjetnika.
 • Upravljanje kapacitetom: Softver omogućuje organizacijama da učinkovito rasporede resurse na projekte, koristeći alate za praćenje dostupnosti resursa i identifikaciju preopterećenosti.
 • Suradnja i komunikacija: Wrike pruža alate za suradnju i komunikaciju unutar timova, omogućujući korisnicima da zajednički rade na zadacima, komuniciraju i dijele datoteke.

5.2 Prednosti korištenja Wrike softvera

Korištenje Wrike softvera može pružiti razne prednosti organizacijama u upravljanju projektima i resursima. Evo nekih ključnih prednosti ovog softvera:

 • Praćenje detalja projekata: Wrike omogućuje organizacijama da detaljno prate zadatke i rokove projekata, poboljšavajući kontrolu nad napretkom i promjenama.
 • Efikasno upravljanje resursima: Softver omogućuje organizacijama da učinkovito planiraju i rasporede resurse na projekte, minimizirajući preopterećenost i maximizirajući iskorištavanje resursa.
 • Bolja suradnja: Wrike pruža alate za suradnju i komunikaciju, olakšavajući timovima da rade zajedno na projektima bez problema i poboljšavajući produktivnost.

5.3 Primjeri korištenja Wrike softvera

Wrike softver može se koristiti u raznim organizacijama i industrijama. Evo nekoliko primjera kako organizacije mogu koristiti Wrike softver:

 • Praćenje razvojnih projekata: Softver se može koristiti za praćenje i upravljanje razvojnim projektima, s detaljnim praćenjem zadatka, rokova i implementacije promjena.
 • Upravljanje marketinškim projektima: Marketinški timovi mogu koristiti Wrike za praćenje napretka marketinških kampanja, upravljanje zadataka, koordinaciju s vanjskim dobavljačima i praćenje rezultata.
 • Upravljanje projektnim portfeljom: Organizacije mogu koristiti Wrike za centralizirano upravljanje projektima u portfelju, praćenje napretka i prikazivanje izvještaja o financijskim aspektima projekata.

6. monday work management

monday work management je PPM softver koji nudi jednostavno i intuitivno sučelje, uz izvrsne značajke za upravljanje projektima. Ovaj softver je posebno popularan zbog svoje vrijednosti u odnosu na funkcionalnost.

6.1 Značajke monday work management softvera

 • Jednostavno sučelje: monday work management ima jednostavno i intuitivno sučelje koje olakšava korištenje i učenje softvera.
 • Planiranje projekata: Softver omogućuje korisnicima da planiraju projekte, dodjeljuju zadatke, utvrđuju rokove i prate napredak.
 • Timski rad: monday work management pruža alate za timski rad, uključujući upravljanje zadacima, komunikaciju i dijeljenje datoteka.

6.2 Prednosti korištenja monday work management softvera

Korištenje monday work management softvera može pružiti brojne prednosti organizacijama u upravljanju projektima. Evo nekih ključnih prednosti ovog softvera:

 • Jednostavnost korištenja: Softver je jednostavan za korištenje, što smanjuje vrijeme potrebno za obuku i olakšava timovima da se usredotoče na izvršavanje projekata.
 • Vrijednost za novac: monday work management je poznat po svojoj vrijednosti u odnosu na funkcionalnost, pružajući konkurentne značajke po povoljnoj cijeni.
 • Timski rad: Softver omogućuje timovima da surađuju na projektima, pružajući alate za dijeljenje zadatka, komunikaciju i pratiti napredak.

6.3 Primjeri korištenja monday work management softvera

monday work management softver može se koristiti u raznim organizacijama i za razne projekte. Evo nekoliko primjera kako organizacije mogu koristiti monday work management softver:

 • Upravljanje internim projektima: Organizacije mogu koristiti monday work management za praćenje napretka internih projekata, upravljanje zadacima i koordiniranje s članovima tima.
 • Planiranje događaja: Timovi koji organiziraju događaje mogu koristiti monday work management za planiranje događaja, dodjelu zadatka i praćenje napretka priprema.
 • Upravljanje agilnim projektima: monday work management pruža alate za upravljanje agilnim projektima, uključujući kanban ploču, pratitelj zadataka i koordiniranje s timovima.

Najbolji PPM softveri za učinkovito upravljanje projektima u 2023. godini

7. Asana

Asana je popularni PPM softver koji je odabran kao najbolja opcija za male i velike tvrtke i izvođače radova. Ovaj softver nudi brojne značajke koje ga čine pogodnim za sve vrste organizacija.

7.1 Značajke Asana softvera

 • Praćenje napretka projekata: Asana omogućuje korisnicima da detaljno prate napredak projekata, dodjeljuju zadatke, utvrđuju rokove i prate napredak.
 • Upravljanje timovima: Softver pruža alate za upravljanje timovima, uključujući raspodjelu zadatka, komunikaciju i dijeljenje datoteka.
 • Prilagodba suradnje: Asana omogućuje korisnicima da prilagode alate za suradnju prema svojim potrebama i preferencijama.

7.2 Prednosti korištenja Asana softvera

Korištenje Asana softvera može pružiti brojne prednosti organizacijama koje žele efikasno upravljati projektima. Evo nekih ključnih prednosti ovog softvera:

 • Prilagodljivost: Asana omogućuje organizacijama da prilagode alate i procese upravljanja projektima prema svojim potrebama i preferencijama.
 • Suradnja i transparentnost: Softver omogućuje timovima da surađuju, dijele informacije i dokumentaciju, što poboljšava suradnju i transparentnost.
 • Izuzetna skalabilnost: Asana je vrlo skalabilan softver koji može podržati rastuće potrebe organizacije, bez gubitka učinkovitosti.

7.3 Primjeri korištenja Asana softvera

Asana softver može se koristiti u raznim organizacijama i industrijama. Evo nekoliko primjera kako organizacije mogu koristiti Asana softver:

 • Upravljanje marketinškim projektima: Asana može biti korisna za praćenje napretka i upravljanje zadacima u marketinškim projektima, uključujući planiranje kampanja, dodjeljivanje resursa i praćenje rezultata.
 • Upravljanje razvojnim projektima: Softver se može koristiti za upravljanje razvojnim projektima, od planiranja i praćenja zadataka do nadzora resursa i usklađivanja s rokovima.
 • Kolaboracija timova: Asana olakšava suradnju između timova, pružajući alate za komunikaciju, dijeljenje datoteka i upravljanje zajedničkim zadacima.

8. Drugi PPM softveri za razmatranje

Osim Planview PPM Pro, Smartsheet, Wrike, monday work management i Asana, postoji još mnogo drugih PPM softvera koji pružaju značajke za učinkovito upravljanje projektima. Ovdje su neki drugi PPM softveri koje vrijedi razmotriti:

8.1 Značajke drugih PPM softvera

 • Microsoft Project: Microsoft Project je jedan od najčešće korištenih PPM softvera na tržištu. Pruža opsežne značajke za upravljanje projektima i resursima.
 • Jira: Jira je popularan PPM softver koji je posebno poznat po svojoj podršci za agilne metodologije upravljanja projektima.
 • Basecamp: Basecamp je PPM softver koji pruža alate za upravljanje projektima, timskom suradnjom i komunikacijom.
 • Trello: Trello je agilan PPM softver koji koristi kanban ploču za organizaciju i upravljanje zadacima.

8.2 Prednosti korištenja drugih PPM softvera

Korištenje drugih PPM softvera može pružiti organizacijama različite prednosti ovisno o njihovim potrebama i preferencijama. Evo nekih ključnih prednosti drugih PPM softvera:

 • Raznovrsne značajke: Svaki PPM softver ima različite značajke koje mogu odgovarati određenim potrebama organizacije, poput podrške za različite metodologije upravljanja projektima ili alata za komunikaciju.
 • Specijalizirane funkcionalnosti: Neki PPM softveri mogu imati specijalizirane funkcionalnosti usmjerene na određene industrije ili vrste projekata, što ih čini idealnim izborom za organizacije s posebnim zahtjevima.
 • Integracija s drugim alatima: Mnogi PPM softveri imaju mogućnost integracije s drugim alatima i sustavima, što može poboljšati suradnju i učinkovitost organizacija.

8.3 Primjeri korištenja drugih PPM softvera

Drugim PPM softverima kao što su Microsoft Project, Jira, Basecamp i Trello mogu se koristiti u raznim scenarijima u organizacijama. Evo nekoliko primjera kako organizacije mogu koristiti druge PPM softvere:

 • Microsoft Project: Organizacije mogu koristiti Microsoft Project za upravljanje složenim projektima s dugoročnim planiranjem, praćenjem resursa i generiranjem detaljnih izvještaja.
 • Jira: Agilni timovi mogu koristiti Jira za upravljanje razvojnim ili IT projektima, koristeći kanban ploču i upravljanje zadacima za praćenje napretka.
 • Basecamp: Timovi koji trebaju jednostavno rješenje za upravljanje projektima i timskom suradnjom mogu koristiti Basecamp za praćenje zadataka, raspoređivanje i komunikaciju.
 • Trello: Rasporeda zadatka i kanban ploče Trello mogu biti korisni za timove koji trebaju jednostavno i intuitivno rješenje za upravljanje projektima.

Najbolji PPM softveri za učinkovito upravljanje projektima u 2023. godini

9. Implementacija PPM softvera

Implementacija PPM softvera važan je korak u postizanju učinkovitog upravljanja projektima. Prije implementacije, važno je jasno definirati ciljeve projekta, identificirati potrebe organizacije i izvršiti odgovarajuću obuku za korisnike. Također je važno osigurati kvalitetnu podršku tijekom postavljanja softvera i pružiti kontinuiranu podršku korisnicima nakon implementacije.

10. Zaključak

Upravljanje projektima je ključni aspekt poslovnih operacija, a PPM softveri pružaju organizacijama alate i funkcionalnosti potrebne za efikasno upravljanje projektima i resursima. U ovom članku smo istražili neke od najboljih PPM softvera za upotrebu u 2023. godini, uključujući Planview PPM Pro, Smartsheet, Wrike, monday work management i Asana. Svaki od ovih softvera nudi različite značajke i prednosti, koje mogu biti korisne organizacijama ovisno o njihovim potrebama i zahtjevima. Važno je odabrati softver koji najbolje odgovara specifičnim potrebama vaše organizacije i osigurati uspješnu implementaciju i korištenje softvera za postizanje ciljeva projekata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.