Možete personalizovati i urediti početni ekran vašeg iPhone-a dodavanjem widgeta. Pomoću widgeta možete brzo pristupiti određenim funkcijama i održavati organizovan ekran. Uklanjanje aplikacija s početnog ekrana takođe omogućava praznjenje početnog ekrana, a nove aplikacije se automatski postavljaju u App biblioteku. Osim toga, možete prilagoditi pozadinu početnog ekrana odabirom istaknute slike ili korištenjem fotografije iz vaše galerije. S funkcijom „Focus“, možete čak postaviti različite pozadine za različite vremenske periode. Da biste dodatno organizovali početni ekran, možete grupisati aplikacije u foldere i zamijeniti standardne iOS ikone prilagođenim slikama. Sa svim ovim korisnim savetima, možete dati lični pečat početnom ekranu i istovremeno efikasnije koristiti vaš iPhone.

Personalizacija početnog ekrana

Personalizacija početnog ekrana je odličan način da vašem iPhone-u date jedinstveni pečat. Uklanjanjem aplikacija, promjenom pozadine i dodavanjem widgeta možete učiniti početni ekran urednim i personalizovanim. U ovom članku ćemo razgovarati o različitim načinima na koje to možete uraditi.

Uklanjanje aplikacija

Jedan od prvih koraka koje možete preduzeti da uredite početni ekran je uklanjanje nekorištenih aplikacija s početnog ekrana. Uklanjanjem nepotrebnih aplikacija stvarate više prostora i činite početni ekran preglednijim.

Da biste uklonili aplikaciju, jednostavno pritisnite i držite ikonu aplikacije dok sve aplikacije ne počnu da se tresu. Zatim dodirnite malu ikonu „x“ u gornjem levom uglu aplikacije koju želite ukloniti. Potvrdite uklanjanje i aplikacija će nestati s početnog ekrana.

Dobra vijest je da uklonjene aplikacije nisu trajno izbrisane. Automatski se premeštaju u App biblioteku, korisnu funkciju koju možete otvoriti prevlačenjem udesno na poslednjoj stranici s aplikacijama. Ovdje možete pronaći sve instalirane aplikacije i, ako je potrebno, povratiti ih.

Promjena pozadine

Još jedan način da personalizujete početni ekran je promjena pozadine. Možete odabrati istaknutu sliku ili čak koristiti fotografiju iz vaše galerije.

Da biste promenili pozadinu početnog ekrana, idite na „Postavke“ na vašem iPhone-u i dodirnite „Pozadina“. Ovdje možete izabrati između nekoliko unapred podešenih pozadina, ili možete dodirnuti „Izaberite novu pozadinu“ da biste odabrali fotografiju iz vaše galerije.

Interesantna funkcija koju možete koristiti da učinite početni ekran još personalizovanijim je funkcija „Focus“. S njom možete postaviti različite pozadine za različita vremena. Na primjer, možete imati mirnu pozadinu tokom radnog vremena i veselu pozadinu u slobodno vrijeme.

Dodavanje widgeta

Widgeti su korisna funkcija koja vam omogućava brz pristup određenim funkcijama na vašem iPhone-u, bez potrebe za otvaranjem aplikacije. Widgete možete dodati na početni ekran da biste brzo pregledali informacije, kao što su vremenska prognoza, vaš kalendar ili ažuriranja vijesti.

Da biste dodali widgete, prevucite udesno na početnom ekranu da otvorite ekran „Danas“. Pomerite se prema dole i dodirnite „Uredi“ da biste dodali, uklonili ili ponovo poredali widgete. Dodirnite „+“ dugme pored widgeta da biste ga dodali na početni ekran.

Čak možete prilagoditi veličinu widgeta dugim pritiskom na njega i zatim dodirivanjem „Uredi widget“. Ovdje možete prilagoditi veličinu i postaviti druge lične preference.

Organizacija aplikacija na početnom ekranu

Sada kada ste uredili početni ekran i dali mu lični pečat, želimo vam pokazati kako možete organizovati svoje aplikacije za još bolje korisničko iskustvo.

Grupisanje aplikacija u foldere

Grupisanje aplikacija u foldere je odličan način da održavate organizovanost početnog ekrana. Tako ćete brzo pronaći aplikacije koje vam trebaju, bez nepotrebnog listanja kroz beskrajne ekrane.

Da biste napravili folder, jednostavno prevucite ikonu jedne aplikacije preko ikone druge aplikacije. Time se automatski kreira folder s obe aplikacije u njemu. Možete dati ime folderu tako što ćete dodirnuti tekst na vrhu i otkucati ime.

Možete dodati i dodatne aplikacije u postojeći folder tako što ćete prevući novu ikonu aplikacije na njega. Na taj način možete lako grupisati aplikacije na osnovu kategorija, kao što su „Društveni mediji“, „Produktivnost“ ili „Obrada fotografija“.

Promena iOS ikona

Na kraju, možete i prilagoditi standardne iOS ikone prema svom ličnom ukusu. Iako Apple ne nudi zvaničan način za prilagođavanje ikona, i dalje možete biti kreativni sa prečicama.

Ako želite napraviti prilagođenu ikonu, prvo ćete morati pronaći sliku koju želite koristiti kao ikonu. To može biti slika s interneta, fotografija iz vaše galerije ili čak sopstveni dizajn.

Zatim idite na „Prečice“ na vašem iPhone-u i napravite novu prečicu. Dodirnite „+“ ikonu, izaberite „Dodaj akciju“ i pretražite „Otvori aplikaciju“. Izaberite aplikaciju čiju ikonu želite promeniti.

Sada dodirnite ikonu pored imena aplikacije i izaberite „Odaberi fotografiju“. Izaberite sliku koju želite koristiti kao ikonu i dodirnite „Gotovo“. Na kraju, dajte svojoj prečici jasno ime i dodirnite „Dodaj na početni ekran“.

Na početnom ekranu sada ćete videti novu ikonu s odabranom slikom. Imajte na umu da je ovo prečica ka aplikaciji, a ne sama aplikacija. Ovaj postupak možete ponoviti za druge aplikacije kako biste stvorili uniforman izgled na početnom ekranu.

Personalizacija početnog ekrana je odličan način da date lični pečat vašem iPhone-u. Uklanjanjem aplikacija, promenom pozadine, dodavanjem widgeta i organizacijom aplikacija, možete kreirati uredan i personalizovan početni ekran koji savršeno odgovara vašem stilu i potrebama. Isprobajte ove savete i učinite svoj iPhone jedinstvenim!

1 thoughts on “Možete dodati widgete na početni ekran kako biste brzo pristupili određenim funkcijama.

  1. Pingback: iOS 17 donosi nove mogućnosti za iPhone korisnike - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.