U današnje vrijeme kada se online sigurnost sve više ističe kao prioritet, mnoge kompanije prepoznaju važnost implementiranja podrške za passkeys kao sigurniju alternativu tradicionalnim lozinkama. Jedna od takvih kompanija je PlayStation, koja je nedavno najavila da će dodati podršku za passkeys prilikom prijave na PlayStation račun. Passkeys omogućavaju korisnicima da se prijave i autentificiraju putem biometrijske autentifikacije poput Face ID-a, Touch ID-a ili šifre uređaja na njihovom iPhoneu. Ova nova metoda prijave ne samo da je praktičnija za korisnike, već je i sigurnija od tradicionalnih lozinki, jer je otporna na online napade poput phishinga. Apple već podržava passkeys od 2022. godine, a mnoge druge poznate kompanije, poput Twittera, Googlea, PayPala, Best Buya, Microsofta i eBaya, već su implementirale podršku za ove napredne sigurnosne metode.

Mnoge kompanije implementirale podršku za passkeys

Podrška za passkeys

Passkeys su novi oblik autentifikacije koji omogućuju prijavu na različite platforme bez tradicionalnih lozinki. Umjesto toga, koristite svoj uređaj za pristup računu putem biometrijske autentifikacije ili unosa jedinstvenog koda.

Šta su passkeys?

Passkeys su alternativa tradicionalnim lozinkama koje se koriste za prijavu na različite online platforme. Umjesto unosa lozinke, koristite biometrijsku autentifikaciju, poput otiska prsta ili prepoznavanja lica, ili unosite jedinstveni kod koji ste dobili na svom uređaju.

Prednosti passkeys u odnosu na tradicionalne lozinke

Passkeys pružaju brojne prednosti u odnosu na tradicionalne lozinke. Evo nekoliko ključnih prednosti:

  1. Veća sigurnost: Passkeys su otporniji na online napade poput phishinga. Budući da nema tradicionalne lozinke koju bi napadači mogli ukrasti ili jednokratnog koda koji bi mogao biti presretan, vaš račun postaje sigurniji.

  2. Praktičnost: Passkeys su lakši za korištenje u odnosu na tradicionalne lozinke. Umjesto da se sjećate složenih kombinacija znakova, jednostavno koristite svoj uređaj za autentifikaciju, poput otiska prsta ili prepoznavanja lica.

  3. Brža prijava: Passkeys omogućuju bržu prijavu na račun. Bez potrebe za unosom lozinke, samo jednim dodirajem ili pogledom možete pristupiti svojim računima i informacijama.

PlayStation uvodi podršku za passkeys

PlayStation je nedavno najavio svoju podršku za passkeys kao alternativu tradicionalnim lozinkama prilikom prijave na PlayStation račun. Ova integracija će biti dostupna korisnicima danas, a omogućit će im jednostavno i sigurno prijavljivanje na svoje račune.

Implementacija passkey integracije

Implementacija passkey integracije na PlayStation platformi omogućit će korisnicima da se prijave i autentificiraju svoje račune putem biometrijske autentifikacije. Na primjer, korisnici mogu koristiti Face ID ili Touch ID na iPhoneu, ili mogu unijeti šifru uređaja kako bi pristupili svom PlayStation računu.

Dostupnost i mogućnosti prijave

Podrška za passkeys će biti dostupna na PlayStation računima na webu, u aplikaciji i na samim PlayStation uređajima. To znači da korisnici mogu koristiti passkeys za prijavu neovisno o tome koji uređaj ili platformu koriste.

Mnoge kompanije implementirale podršku za passkeys

Passkeys kao sigurna alternativa

Passkeys se ističu kao sigurna alternativa tradicionalnim lozinkama. Evo nekoliko razloga zašto su passkeys sigurniji način autentifikacije:

Prijem passkeys zbog biometrijske autentifikacije

Jedna od glavnih prednosti passkeys je mogućnost korištenja biometrijske autentifikacije. Umjesto unosa lozinke, korisnici mogu koristiti otisak prsta ili prepoznavanje lica kako bi se prijavili na svoje račune. Ovo dodatno povećava sigurnost jer su biometrijski podaci jedinstveni za svakog korisnika i teže ih je duplicirati ili presresti.

Otpornost na online napade kao što su phishing

Passkeys su otporni na online napade poput phishinga. Budući da nema tradicionalne lozinke koja bi mogla biti ukradena, napadačima je teže pristupiti računu. Također, jednokratni SMS kodovi, koji se često koriste kao dodatni sloj sigurnosti, također su izbjegnuti pri korištenju passkeysa.

Apple podrška za passkeys

Apple je također podržao passkeys kao sigurnu alternativu tradicionalnim lozinkama. Evo nekoliko ključnih informacija o podršci za passkeys na Apple uređajima:

Dostupnost passkeys na Apple uređajima

Passkeys su dostupni na Apple uređajima od 2022. godine. Korisnici mogu koristiti passkeys na uređajima s najnovijim iOS verzijama 16 i novijim, iPadOS verzijama 16 i novijim, te macOS verzijama Ventura i novijim.

Podrška na iOS-u, iPadOS-u i macOS-u

Apple je obezbijedio podršku za passkeys na svim svojim glavnim operativnim sistemima, uključujući iOS, iPadOS i macOS. Ovo omogućava korisnicima da koriste passkeys za prijavljivanje na svoje Apple račune na bilo kojem od svojih uređaja.

Kompanije s implementiranom podrškom za passkeys

Passkeys su sve više prihvaćeni od strane mnogih kompanija koje traže sigurniju alternativu tradicionalnim lozinkama. Evo nekoliko poznatih kompanija koje već imaju implementiranu podršku za passkeys:

Twitter

Twitter je jedna od kompanija koja je implementirala podršku za passkeys. Korisnici mogu koristiti biometrijsku autentifikaciju, poput otiska prsta ili prepoznavanja lica, kako bi pristupili svojim Twitter računima.

Google

Google je također implementirao podršku za passkeys. Korisnici mogu koristiti biometrijsku autentifikaciju na svojim Android uređajima ili unijeti jedinstveni kod za pristup svojim Google računima.

PayPal

PayPal, popularna platforma za plaćanje, također je uvela podršku za passkeys. Korisnici mogu koristiti biometrijsku autentifikaciju ili unijeti jedinstveni kod kako bi se prijavili na svoje PayPal račune.

Best Buy

Trgovinski lanac Best Buy također je uveo podršku za passkeys. Korisnici mogu koristiti biometrijsku autentifikaciju ili jedinstveni kod kako bi pristupili svojim Best Buy računima.

Microsoft

Microsoft je jedna od najvećih tehnoloških kompanija koja podržava passkeys. Korisnici mogu koristiti biometrijsku autentifikaciju ili unijeti jedinstveni kod kako bi pristupili svojim Microsoft računima ili servisima poput Outlooka.

eBay

eBay, popularna online marketplace platforma, također je implementirala podršku za passkeys. Korisnici mogu koristiti biometrijsku autentifikaciju ili unijeti jedinstveni kod kako bi pristupili svojim eBay računima i obavljali kupovinu ili prodaju.

Uz sve veći broj kompanija koje podržavaju passkeys, ova nova metoda autentifikacije postaje sve rasprostranjenija i sigurnija opcija za prijavu na različite online platforme. Bez lozinke koju bi napadači mogli ukrasti ili jednokratnih kodova koji mogu biti presretnuti, passkeys predstavljaju sigurniju i praktičniju alternativu koja će olakšati pristup računima i smanjiti rizik od napada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.