Microsoft OneDrive je alat koji omogućava upravljanje i deljenje fajlova između korisnika na različitim platformama. Ovaj posebno popularan alat, pogotovo među organizacijama koje koriste Office 365 i Windows, omogućava lako korišćenje i sinhronizaciju fajlova na različitim uređajima. Za korisnike Mac uređaja, prva korak je kreiranje naloga ili prijava sa postojećim nalogom. Zatim, preuzimanje OneDrive aplikacije za Mac i instalcija su sledeći koraci. Nakon toga, možete pristupiti OneDrive folderu iz Finder-a, sinhronizovati fajlove i deliti ih sa drugima. Dodatno, možete prilagoditi postavke aplikacije prema svojim potrebama, kao što je podešavanje automatskog pokretanja aplikacije pri svakom pokretanju Mac uređaja ili određivanje lokacije za skladištenje sinhronizovanih fajlova.

Microsoft OneDrive - alat za upravljanje i deljenje fajlova na različitim platformama

Kreiranje i prijava na OneDrive nalog

Microsoft OneDrive je alat koji omogućava upravljanje i deljenje fajlova između korisnika na različitim platformama. Da biste koristili OneDrive na Mac uređaju, prvo morate kreirati nalog ili se prijaviti sa postojećim nalogom.

Za kreiranje novog naloga, posetite web stranicu OneDrive-a i kliknite na opciju „Prijavi se“. Zatim izaberite „Napravi nalog“ i unesite vaše lične informacije, kao što su ime, prezime, email adresa i željena lozinka. Nakon popunjavanja svih obaveznih polja, kliknite na „Dalje“ i sledite uputstva za potvrdu naloga.

Ako već imate postojeći Microsoft nalog, možete se prijaviti na OneDrive pomoću istog naloga. Kliknite na opciju „Prijavi se“ na web stranici OneDrive-a i unesite vaše korisničko ime i lozinku. Nakon što se uspešno prijavite, bićete preusmereni na svoj OneDrive nalog.

Preuzimanje OneDrive aplikacije za Mac

Nakon što ste se prijavili na svoj OneDrive nalog, preporučuje se preuzimanje i instalacija OneDrive aplikacije za Mac kako biste imali brz i lak pristup svojim fajlovima.

Da biste preuzeli aplikaciju, posetite zvaničnu web stranicu OneDrive-a i potražite opciju za preuzimanje aplikacije za Mac. Kliknite na tu opciju i preuzmite instalacioni fajl.

Instalacija OneDrive aplikacije na Mac

Kada preuzmete instalacioni fajl OneDrive aplikacije za Mac, pronađite fajl na vašem računaru i kliknite desnim klikom na njega. Izaberite opciju „Otvori“ i sledite uputstva za instalaciju.

Tokom instalacije, biće vam postavljena neka pitanja o podešavanju OneDrive-a. Možete izabrati da li želite da OneDrive automatski pokreće putem „Login Items“ ili da ručno pokrećete aplikaciju svaki put kada je želite koristiti.

Nakon završetka instalacije, OneDrive aplikacija će se pojaviti u vašem Launchpad-u i možete je pokrenuti jednim klikom.

Pristup OneDrive folderu iz Finder-a

Kada instalirate OneDrive aplikaciju na Mac, možete jednostavno pristupiti OneDrive folderu preko Finder-a. Otvorite Finder iz Dock-a ili pritisnite Command + Space i pretraga za „Finder“.

Kada otvorite Finder, u bočnoj traci na levoj strani možete videti kategoriju „Favorites“. Tu ćete videti ikonu za OneDrive folder. Kliknite na tu ikonu i otvoriće se OneDrive folder sa svim vašim fajlovima i folderima.

Sada možete pregledati, dodavati ili uređivati fajlove direktno iz Finder-a, kao i kreirati nove foldere za bolju organizaciju.

Microsoft OneDrive - alat za upravljanje i deljenje fajlova na različitim platformama

Sinhronizacija fajlova na OneDrive

Jedna od osnovnih funkcionalnosti OneDrive-a je sinhronizacija fajlova između različitih uređaja. Nakon što ste preuzeli OneDrive aplikaciju i pristupili OneDrive folderu iz Finder-a, možete lako sinhronizovati svoje fajlove.

Sve što trebate da uradite je da kopirate ili premestite željene fajlove u OneDrive folder. Aplikacija će automatski sinhronizovati te fajlove sa cloud skladištem i svim drugim uređajima na kojima koristite isti OneDrive nalog.

Na primer, ako premestite Word dokument iz lokalnog foldera na Mac-u u OneDrive folder, taj fajl će biti sinhronizovan sa cloud skladištem i možete pristupiti njemu sa bilo kog drugog uređaja koji podržava OneDrive.

Sinhronizacija fajlova je idealna za rad na istim dokumentima sa više uređaja i za sigurnosno kopiranje svih važnih fajlova na cloud skladištu.

Deljenje fajlova sa OneDrive

Pored sinhronizacije, OneDrive vam omogućava i deljenje fajlova sa drugim korisnicima ili eksternim osobama.

Da biste podelili fajl, izaberite fajl koji želite da delite u OneDrive folderu, kliknite desnim klikom na njega, izaberite opciju „Share“ i unesite email adrese primatelja. Možete izabrati da li želite da primatelji imaju samo pregled ili dopuštenje za uređivanje fajla.

Nakon što pošaljete pozivnicu za deljenje, primatelji će primiti email sa linkom koji će ih odvesti do fajla. Oni će moći da pristupe, pregledavaju ili uređuju fajl u zavisnosti od dozvola koje ste postavili.

Ova funkcionalnost je posebno korisna za timove koji zajednički rade na projektima ili za deljenje fajlova sa klijentima i partnerima.

Microsoft OneDrive - alat za upravljanje i deljenje fajlova na različitim platformama

Prilagođavanje postavki OneDrive aplikacije

Da biste prilagodili postavke OneDrive aplikacije prema svojim potrebama, prvo otvorite OneDrive aplikaciju na vašem Mac-u.

U gornjem desnom uglu prozora OneDrive aplikacije, kliknite na ikonu sa tri tačke („…“) i izaberite opciju „Preferences“.

U prozoru Podešavanja, imate nekoliko opcija koje možete konfigurisati. Na primer, možete promeniti jezik aplikacije, konfigurisati automatsko pokretanje OneDrive-a pri pokretanju Mac-a ili promeniti lokaciju gde se skladište sinhronizovani fajlovi.

Jedna od korisnih postavki je „Files On-Demand“. Ova postavka vam omogućava da vidite samo ikone fajlova u OneDrive folderu na vašem Mac-u, bez potrebe da preuzimate sve fajlove na svoj uređaj. Ovo je posebno korisno kada radite sa velikim brojem fajlova ili imate ograničen prostor na vašem Mac-u.

Automatsko pokretanje OneDrive aplikacije

Ako želite da OneDrive automatski pokreće prilikom pokretanja Mac uređaja, možete postaviti tu opciju u postavkama OneDrive aplikacije.

Otvorite OneDrive aplikaciju na vašem Mac-u, kliknite na ikonu sa tri tačke („…“) u gornjem desnom uglu i izaberite opciju „Preferences“.

U prozoru Podešavanja, pronađite opciju „Start OneDrive automatically when I sign in to my computer“ i obeležite tu opciju. Kada ponovo pokrenete Mac uređaj, OneDrive će se automatski pokrenuti.

Ova opcija je posebno korisna ako često koristite OneDrive i želite da imate brz pristup svim vašim fajlovima.

Microsoft OneDrive - alat za upravljanje i deljenje fajlova na različitim platformama

Podešavanje lokacije skladištenja sinhronizovanih fajlova

Po default-u, OneDrive aplikacija skladišti sinhronizovane fajlove u posebnom folderu na Mac-u. Međutim, možete promeniti lokaciju skladištenja prema svojim potrebama.

Da biste promenili lokaciju skladištenja, otvorite OneDrive aplikaciju na vašem Mac-u, kliknite na ikonu sa tri tačke („…“) u gornjem desnom uglu i izaberite opciju „Preferences“.

U prozoru Podešavanja, kliknite na opciju „Choose folders“ i odaberite novu lokaciju na vašem Mac-u gde želite da se sinhronizovani fajlovi skladište.

Nakon što odaberete novu lokaciju, kliknite na „Sync“ i OneDrive aplikacija će početi sinhronizaciju fajlova na novoj lokaciji.

Ova opcija vam omogućava da efikasnije upravljate prostorom na vašem Mac-u i organizujete sinhronizovane fajlove prema vašim preferencijama.

OneDrive kao deo Office 365 i Windows

OneDrive je posebno popularan među organizacijama koje koriste Office 365 i Windows. Ova kombinacija alata omogućava korisnicima da sinhronizuju fajlove, deluju kolektivno, efikasnije rade i pristupaju svojim dokumentima sa bilo kog uređaja.

Kao deo Office 365 paketa, OneDrive vam omogućava lako deljenje i saradnju na dokumentima, kreiranje i deljenje tabela, prezentacija i drugih Office fajlova. Takođe, možete koristiti OneDrive da biste pristupili SharePoint timskim sajtovima i delili fajlove sa članovima tima.

Kada je u pitanju Windows operativni sistem, OneDrive je predinstaliran aplikacija koja je integrisana sa sistemom. To znači da imate brz pristup OneDrive folderu i svim sinhronizovanim fajlovima bez potrebe za dodatnom instalacijom.

OneDrive kao deo Office 365 i Windows je moćan alat koji vam omogućava da radite efikasnije, organizovanije i sigurnije sa svojim fajlovima i dokumentima.

Ukratko, kreiranje i prijava na OneDrive nalog je prvi korak za upravljanje svojim fajlovima na Mac-u. Preuzimanje i instalacija OneDrive aplikacije vam omogućava jednostavan pristup fajlovima, sinhronizaciju i deljenje sa drugim korisnicima. Prilagođavanje postavki aplikacije vam omogućava da prilagodite OneDrive prema svojim potrebama i preferencijama. Kao deo Office 365 i Windows, OneDrive vam pruža mogućnost efikasnog rada i saradnje sa svojim fajlovima i dokumentima.

Microsoft OneDrive - alat za upravljanje i deljenje fajlova na različitim platformama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.