Meta danas objavljuje nadolazeće proširenje Meta Horizon OS-a, operativnog sistema za virtualnu i proširenu stvarnost, na proizvođače hardvera treće strane koji žele dizajnirati vlastite slušalice. Trenutno Meta prodaje liniju Quest slušalica, ali kompanija želi pružiti svoj softver za VR i AR proizvode drugih proizvođača, slično kao što Microsoft nudi Windows za različita računarska postrojenja. Meta Horizon OS je operativni sistem za miješanu stvarnost koji je Meta kreirao za vlastite Quest slušalice, pružajući podršku za praćenje očiju, lica, ruku i tijela, kao i prolazak, prostorne sidrene tačke, razumijevanje scene i druge karakteristike. Proširenje Meta Horizon OS-a omogućuje lakšu dostavu VR softvera na platformi i pruža mogućnosti kompaniji da prevlada Apple u razvoju mješovite stvarnosti.

Meta proširuje VR operativni sistem na proizvođače hardvera treće strane.

Meta, matična kompanija Facebooka, danas je najavila proširenje Meta Horizon OS, virtualnog i proširenog operativnog sistema, koji će biti dostupan proizvođačima hardvera treće strane koji žele dizajnirati vlastite headsetove.

Meta proširuje VR operativni sistem na proizvođače hardvera treće strane

Meta Horizon OS – virtualni i prošireni operativni sistem

Meta Horizon OS je operativni sistem za miješanu stvarnost koji je Meta kreirao za vlastite Quest headsetove. Ovaj operativni sistem podržava praćenje oka, lica, ruke i tijela, kao i prolaz kroz okruženje, prostorne oznake, razumijevanje scene i druge funkcije. Također ima „socijalni sloj“ koji omogućava identitetima, avatarima i prijateljima korisnika da se kreću između virtualnih prostora na različitim uređajima.

Podrška za praćenje oka, lica, ruke i tijela

Meta Horizon OS ima napredne mogućnosti praćenja korisnikovih očiju, lica, ruku i tijela. Ovo omogućava precizno praćenje korisničkih pokreta i gestova, što pruža realistično iskustvo korisnicima prilikom korištenja VR i AR tehnologija. Precizno praćenje korisničkih pokreta može otvoriti vrata za nove inovativne aplikacije poput virtuelne terapije, edukacije ili čak stvaranja umjetnosti.

Meta proširuje VR operativni sistem na proizvođače hardvera treće strane

Socijalni sloj omogućava interakciju među korisnicima

Jedna od ključnih karakteristika Meta Horizon OS-a je „socijalni sloj“ koji olakšava interakciju među korisnicima. Ovaj sloj omogućava korisnicima da prenose svoje identitete, avatare i prijatelje između različitih virtualnih prostora na različitim uređajima. Ovo stvara zajedničko iskustvo za korisnike, omogućavajući im da se povežu, komuniciraju i zajedno istražuju digitalne svjetove.

Partnerstvo sa ASUS ROG i Lenovo

Meta je najavila partnerstvo sa poznatim proizvođačima ASUS ROG i Lenovo. ASUS ROG je u procesu razvoja performantnog gaming headseta koji će koristiti Meta Horizon OS. Ovaj headset će donijeti visokokvalitetno iskustvo gejminga korisnicima sa podrškom za napredno praćenje korisničkih pokreta i interakciju sa virtuelnim svjetovima.

Lenovo također radi na razvoju uređaja za miješanu stvarnost koji će koristiti Meta Horizon OS. Ovi uređaji su namijenjeni produktivnosti, edukaciji i zabavi, pružajući korisnicima nove mogućnosti u tim područjima. Partnerstvo sa ASUS ROG-om i Lenovom omogućuje Meta-i da proširi svoj doseg i ponudi svoju tehnologiju širem tržištu VR i AR uređaja.

Meta proširuje VR operativni sistem na proizvođače hardvera treće strane

Uklanjanje barijera za razvoj VR softvera

Proširenjem Meta Horizon OS-a na proizvođače hardvera treće strane, Meta olakšava svakom programeru da razvija VR softver na ovom platformi uklanjanjem barijera između Horizon Store i App Lab. Ovo otvara vrata za inovacije i razvoj novih VR aplikacija od strane šireg broja programera, čime se općenito podstiče rast i napredak VR industrije.

Meta ulazi u AR/VR ekosistem

Kreiranjem operativnog sistema koji može biti korišten od strane drugih proizvođača hardvera, Meta se uvodi u sve veći AR/VR ekosistem. Ova ekspanzija omogućava Meti da se pozicionira kao ključni akter u industriji miješane stvarnosti i stvara mogućnosti za prestizanje Applea u razvoju tehnologija mješovite stvarnosti. Iako je Apple lansirao Vision Pro headset ranije ove godine, nedostatak softvera, visoka cijena i ograničena distribucija uređaja dovode do opadanja interesa korisnika.

Konkurencija sa Apple-om u razvoju mixed reality tehnologije

Proširenje Meta Horizon OS-a na treće strane proizvođače hardvera stavlja Metu u direktnu konkurenciju sa Appleom u razvoju mixed reality tehnologije. Dok je Apple predstavio Vision Pro headset, koji je privukao nekoliko korisnika, nedostatak softvera i visoka cijena doveli su do pada interesa korisnika. Meta Horizon OS pruža mogućnost drugim proizvođačima da razvijaju VR i AR uređaje koji koriste Meta operativni sistem, otvarajući vrata za inovacije i napredak u ovoj oblasti.

Opadanje interesa za Apple Vision Pro

Prema izvještaju objavljenom danas, interes za Apple Vision Pro headsetom već opada u maloprodajnim lokacijama Applea. Manje ljudi traži demonstracije uređaja, što ukazuje na manje zainteresirane potrošače. Ovakva situacija otvara vrata za Meta-u da preuzme vodeću poziciju u industriji mješovite stvarnosti i da privuče korisnike sa svojom proširenom ponudom VR i AR uređaja.

Izlazak članka na MacRumors.com

Datirano na 22. april 2024., ovaj članak objavljen je na MacRumors.com i pruža detalje o proširenju Meta Horizon OS-a na proizvođače hardvera treće strane. Ovaj korak Meta-e otvara nove mogućnosti za razvoj VR i AR industrije, dok se kompanija bori sa konkurencijom poput Applea u ovom rastućem tržištu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.