U novosti koja je nedavno privukla pažnju javnosti, analista Mark Gurman izjavio je da će korisnici Apple uređaja moći preuzimati aplikacije koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u od Apple-a. Ovo će postati moguće zahvaljujući Digital Markets Act-u (DMA) Evropske Unije, koji će primorati kompanije da otvore svoje usluge za druge razvijače. Iako se Apple prethodno suprotstavljao takvoj ideji zbog zabrinutosti u vezi sa privatnošću i sigurnošću, predviđa se da će kompanija uvesti kontrolisani sistem za sideloadanje aplikacija. Očekuje se da će ova mogućnost biti dostupna u EU tek u prvom polugodištu 2024. godine.

Korisnici će moći preuzimati aplikacije koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u od Apple-a

Pregled dozvoljavanja preuzimanja aplikacija sa nezvaničnog Apple App Store-a

1. O čemu se radi?

U ovom članku ćemo razmotriti nedavne promjene u politici preuzimanja aplikacija na Apple App Store-u. Konkretno, fokus će biti na mogućnosti sideloadanja aplikacija sa nezvaničnih izvora. Sideloadanje aplikacija podrazumijeva mogućnost preuzimanja i instaliranja aplikacija koje nisu dostupne putem zvaničnog App Store-a. Ova nova mogućnost otvara vrata novim razvojnim timovima i donosi velike promjene na tržištu aplikacija.

2. Sideloaden van apps u Europi

2.1 Prijedlog udruženja zastupnika Evropske unije

U sklopu Digital Markets Act-a, udruženje zastupnika Evropske unije predložilo je ukidanje ograničenja Apple App Store-a i omogućavanje sideloadanja aplikacija u Europi. Ovaj prijedlog ima za cilj stvaranje konkurencije na tržištu aplikacija i podršku za nove razvojne timove. Odluka donesena na nivou EU mogla bi značajno promijeniti pravila i otvoriti vrata za nove igrače na tržištu aplikacija.

2.2 Planirano ukidanje ograničenja Apple App Store-a

Ukoliko se prijedlog udruženja zastupnika Evropske unije usvoji, Apple bi bio prisiljen ukinuti ograničenja koja sprječavaju sideloadanje aplikacija na svojim uređajima. Ovo bi omogućilo korisnicima da preuzimaju aplikacije sa drugih izvora, osim Apple App Store-a. Ova promjena bi značajno proširila mogućnosti korisnika i omogućila pristup širokom spektru aplikacija koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u.

2.3 Utjecaj ovih promjena na korisnike

Omogućavanje sideloadanja aplikacija imaće veliki utjecaj na korisnike Apple uređaja u Europi. Korisnici će imati mogućnost preuzimanja aplikacija koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u i pristupiti novim funkcionalnostima i sadržajima. Također, ova promjena će omogućiti manjim razvojnim timovima da dosegnu širu publiku i izgrade prisutnost na tržištu aplikacija. Ipak, korisnici trebaju biti svjesni sigurnosnih rizika koji mogu dolaziti sa preuzimanjem aplikacija sa nezvaničnih izvora i pažljivo birati koje aplikacije instaliraju na svoje uređaje.

Korisnici će moći preuzimati aplikacije koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u od Apple-a

3. Gecontroleerd systeem za sideloaden van apps

3.1 Šta podrazumijeva gecontroleerd systeem?

Analitičar Mark Gurman predviđa da će Apple implementirati gecontroleerd systeem za sideloaden van apps kao odgovor na promjene u politici preuzimanja aplikacija. Ovaj sistem će omogućiti korisnicima da preuzimaju aplikacije sa nezvaničnog App Store-a, ali uz određena ograničenja i sigurnosne mjere. Ideja je da se korisnicima omogući pristup aplikacijama van zvaničnog App Store-a, ali uz kontrolu nad njihovim kvalitetom i sigurnošću.

3.2 Ograničenja i sigurnosne mjere u okviru ovog sistema

Gecontroleerd systeem za sideloaden van apps podrazumijeva određena ograničenja kako bi se osigurala sigurnost korisnika. Apple bi mogao zahtijevati da aplikacije dostupne putem ovog sistema prođu dodatne sigurnosne provjere i analize. Također, moguće je da će Apple postaviti određene uslove i standarde za razvojne timove koji žele koristiti ovaj sistem. Ove mjere će pomoći u održavanju kvaliteta i sigurnosti aplikacija dostupnih putem ovog sistema.

3.3 Prednosti i nedostaci gecontroleerd systeem-a

Gecontroleerd systeem za sideloaden van apps ima svoje prednosti i nedostatke. Prednosti uključuju veću fleksibilnost i izbor korisnika, koji će moći preuzimati aplikacije koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u. Također, ova promjena će otvoriti vrata za nove razvojne timove i potencijalno donijeti inovacije na tržište aplikacija. Međutim, nedostaci se odnose na sigurnosne rizike koji mogu proizaći iz preuzimanja aplikacija sa nezvaničnih izvora. Korisnicima se savjetuje da budu oprezni prilikom preuzimanja aplikacija i da provjere njihovu pouzdanost i sigurnost prije instalacije.

Korisnici će moći preuzimati aplikacije koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u od Apple-a

4. Digital Markets Act i otvaranje za druge razvojne timove

4.1 Digital Markets Act i njegovi ciljevi

Digital Markets Act (DMA) je zakonodavna inicijativa Evropske unije koja ima za cilj regulaciju digitalnih tržišta i osiguravanje fer konkurencije. DMA želi osigurati da velike tehnološke kompanije, poput Apple-a, otvore svoje platforme i usluge drugim razvojnim timovima, omogućavajući im da dosegnu širu publiku i takmiče se na tržištu aplikacija.

4.2 Uloga Digital Markets Act-a u omogućavanju sideloadanja aplikacija

Digital Markets Act je ključan faktor u omogućavanju sideloadanja aplikacija na Apple App Store-u. Ova inicijativa zahtijeva da kompanije poput Apple-a otvore svoje platforme i stvore fer konkurenciju na tržištu aplikacija. Otvorenost za druge razvojne timove omogućava korisnicima da preuzimaju aplikacije sa drugih izvora, širi izbor aplikacija i omogućava manjim timovima da se takmiče s velikim igračima.

4.3 Očekivane promjene na tržištu aplikacija u EU

Očekuje se da će omogućavanje sideloadanja aplikacija rezultirati velikim promjenama na tržištu aplikacija u EU. Manji razvojni timovi će imati priliku dosegnuti veliki broj korisnika i izgraditi prisutnost na tržištu. Također, ovo će otvoriti vrata za nove inovacije i poboljšanja u aplikacijama. Korisnici će imati veći izbor i pristup aplikacijama koje su ranije bile nedostupne. Ipak, očekuje se da će se također povećati rizici i sigurnosne prijetnje, što zahtijeva od korisnika da budu oprezni prilikom preuzimanja aplikacija.

Korisnici će moći preuzimati aplikacije koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u od Apple-a

5. Prijašnje protivljenje Apple-a sideloadingu aplikacija

5.1 Apple-ova zabrinutost za privatnost i sigurnost

Apple je u prošlosti pokazao zabrinutost za privatnost i sigurnost korisnika kao razlog za protivljenje sideloadingu aplikacija. Ograničenje preuzimanja aplikacija na zvaničnom App Store-u omogućava Apple-u da kontroliše kvalitet i sigurnost aplikacija koje su dostupne korisnicima. Apple strahuje da bi sideloading aplikacija mogao dovesti do povećanja sigurnosnih rizika i potencijalnog kršenja privatnosti korisnika.

5.2 Razlozi za ograničenja i protivljenje sideloadingu aplikacija

Oslovljavanje i osiguranje kvaliteta i sigurnosti aplikacija je glavni razlog za Apple-ovu protivljenje sideloadingu aplikacija. Zvanični App Store pruža korisnicima sigurno i kontrolisano okruženje za preuzimanje aplikacija. Apple smatra da bi omogućavanje sideloadanja aplikacija moglo dovesti do preuzimanja aplikacija sa sumnjivih izvora koje bi mogle ugroziti sigurnost korisnika.

5.3 Reakcija korisnika na ograničenja Apple-a

Ograničenje preuzimanja aplikacija sa nezvaničnih izvora je dovelo do frustracije kod nekih korisnika Apple uređaja. Korisnici su izražavali želju za većim izborom aplikacija i mogućnošću preuzimanja aplikacija sa drugih izvora. Mnogi su istakli da bi sideloading aplikacija omogućio veću fleksibilnost i pristup novim funkcionalnostima. Međutim, postoji i zabrinutost kod korisnika u vezi sigurnosti i integriteta svojih uređaja, što zahtijeva balansiranje interesa korisnika i sigurnosti.

Korisnici će moći preuzimati aplikacije koje nisu dostupne na zvaničnom App Store-u od Apple-a

6. Očekivano vrijeme dostupnosti sideloadanja aplikacija u EU

6.1 Pretpostavke analitičara Marka Gurmana

Analitičar Mark Gurman predviđa da će sideloadanje aplikacija biti dostupno korisnicima Apple uređaja u EU u prvoj polovini 2024. godine. Međutim, ovo je samo pretpostavka i tačno vrijeme implementacije ove promjene može zavisiti od različitih faktora.

6.2 Faktori koji mogu utjecati na tačno vrijeme dostupnosti

Vrijeme dostupnosti sideloadanja aplikacija u EU može zavisiti od različitih faktora. To uključuje usvajanje Digital Markets Act-a od strane Evropske unije, implementaciju odgovarajuće tehnologije i sigurnosnih protokola, kao i prilagođavanje politike Apple-a. Ovi faktori mogu imati uticaj na ubrzanje ili usporavanje ovog procesa.

6.3 Predviđanja i planovi za prvu polovinu 2024. godine

Iako precizno vrijeme dostupnosti sideloadanja aplikacija u EU još nije određeno, očekuje se da će se ova promjena dogoditi u prvoj polovini 2024. godine. Apple će morati uskladiti svoju politiku sa zahtjevima Digital Markets Act-a i implementirati odgovarajuće sigurnosne mjerem kako bi omogućio sigurno sideloadanje aplikacija. Korisnici će biti obaviješteni o ovim promjenama i imat će priliku koristiti nove mogućnosti preuzimanja aplikacija van zvaničnog App Store-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.