Imajući na umu napredak tehnologije, koje se ubrzano razvija radi poboljšanja pristupačnosti, iOS 17 je najnovija nadogradnja koja donosi nove funkcionalnosti pristupačnosti za korisnike iPhonea i iPada s invaliditetom. Jedna od najuočljivijih i inovativnih funkcija je mogućnost komunikacije putem uređaja pomoću živog govora i osobnog glasa. Ova tehnologija omogućuje korisnicima da koriste svoj stvarni glas kako bi se povezali i komunicirali preko svojih mobilnih uređaja. Uz to, asistivni pristup, koji je također dio ovih novih funkcionalnosti, pruža jednostavnije i optimizirano korisničko sučelje za osobe s vizualnim oštećenjima. Ono što je posebno zanimljivo jest da ove funkcionalnosti koriste umjetnu inteligenciju i strojno učenje za obradu podataka na istom uređaju, što korisnicima pruža intuitivan i bešavni doživljaj. U ovom članku, istražit ćemo dublje ove nove funkcionalnosti i saznati kako one omogućavaju napredak u komunikaciji osobama s invaliditetom.

Sadržaj

IOS 17 i funkcionalnosti pristupačnosti

Nove funkcionalnosti za korisnike iPhonea i iPada s invaliditetom

IOS 17 je donio revolucionarne funkcionalnosti pristupačnosti koje su osmišljene kako bi korisnicima iPhonea i iPada s invaliditetom omogućile veću neovisnost i komunikaciju. Uz pomoć novih alata, korisnici mogu koristiti svoj pravi glas za komunikaciju putem svojih uređaja, a pristup sučelju je pojednostavljen i optimiziran za osobe s vizualnim oštećenjima. Ove funkcionalnosti se oslanjaju na AI i strojno učenje kako bi omogućile brzu obradu podataka na samom uređaju. Sve ove promjene imaju za cilj povećanje pristupačnosti, osobnosti i autentičnosti u komunikaciji, te prilagodljivosti sučelja prema individualnim potrebama korisnika.

Komunikacija putem uređaja

Živa govor i osobni glas u komunikaciji

Jedna od revolucionarnih funkcionalnosti koje donosi IOS 17 je mogućnost korištenja živog govora i osobnog glasa za komunikaciju putem uređaja. To znači da korisnici više ne moraju koristiti generičke glasove ili sintetizirane govorne alate, već mogu koristiti vlastiti glas koji je prepoznatljiv i autentičan. Ova funkcionalnost pomaže korisnicima da se bolje izraze i izraze svoju osobnost kroz komunikaciju.

Korištenje pravog glasa za komunikaciju putem uređaja

Da biste koristili svoj pravi glas za komunikaciju putem uređaja, jednostavno trebate omogućiti tu funkcionalnost u postavkama svog uređaja. Nakon toga, možete koristiti svoj glas za slanje poruka, odgovaranje na pozive ili bilo koju drugu vrstu komunikacije. Ova mogućnost dodatno poboljšava interakciju i omogućava korisnicima da se osjećaju uključenima u društvo.

Prednosti komunikacije putem uređaja

Komunikacija putem uređaja donosi brojne prednosti za osobe s invaliditetom. Prvo, ova funkcionalnost omogućava korisnicima da koriste svoj vlastiti glas, što rezultira većom osobnošću i autentičnošću u komunikaciji. Također, korisnici mogu koristiti svoj prirodan govor, bez potrebe za dodatnim treningom ili učenjem sintetiziranih glasova. Osim toga, komunikacija putem uređaja omogućava korisnicima da se osjećaju uključenima u društvo, jer mogu komunicirati na način koji je prirodan za njih.

Komunikacija putem uređaja uz pomoć živog govora i osobnog glasa

Asistivni pristup

Jednostavnije i optimizirano korisničko sučelje

Asistivni pristup u IOS 17 donosi jednostavnije i optimizirano korisničko sučelje koje omogućava osobama s vizualnim oštećenjima lakše korištenje uređaja. Pomoću asistivnog pristupa, korisnici mogu pristupiti svim funkcionalnostima uređaja i navigirati kroz sučelje na intuitivan način. Ova funkcionalnost donosi promjene u načinu na koji se koristi uređaj i prilagođava se individualnim potrebama korisnika.

Funkcionalnosti za osobe s vizualnim oštećenjima

IOS 17 ima niz funkcionalnosti koje su posebno osmišljene za osobe s vizualnim oštećenjima. Povećani fontovi i kontrast omogućuju bolju vidljivost teksta i slikovnih prikaza. Također, postoji mogućnost pomoći u čitanju i prepoznavanju teksta, što olakšava pristup informacijama. Navigacija pomoću zvučnih signala omogućuje korisnicima da se orijentiraju u prostoru i lakše pronalaze potrebne funkcionalnosti.

Prednosti asistivnog pristupa

Asistivni pristup ima brojne prednosti za osobe s invaliditetom, posebno za osobe s vizualnim oštećenjima. Jednostavno i optimizirano korisničko sučelje omogućuje lakšu navigaciju kroz uređaj i olakšava pristup funkcionalnostima. Povećani fontovi i kontrast omogućuju bolje čitanje i vidljivost, dok funkcionalnosti za prepoznavanje teksta omogućuju pristup informacijama koje su možda inače nedostupne. Navigacija pomoću zvučnih signala omogućuje osobama s vizualnim oštećenjima da se lakše orijentiraju u okolini i koriste svoj uređaj bez poteškoća.

Upotreba AI i strojnog učenja

Obrada podataka na istom uređaju

Jedna od ključnih karakteristika IOS 17 je mogućnost obrade podataka na samom uređaju, pomoću AI i strojnog učenja. Ovo omogućuje brzu i efikasnu obradu podataka i instantnu reakciju na upite korisnika. Obrada podataka na istom uređaju također pruža dodatnu sigurnost i privatnost korisnika, jer se podaci ne moraju prenositi na vanjske servere.

Kako AI i strojno učenje olakšavaju komunikaciju putem uređaja

AI i strojno učenje imaju ključnu ulogu u olakšavanju komunikacije putem uređaja. Ovi alati omogućuju uređaju da razumije govor korisnika i prepozna njegove namjere. Na taj način, uređaj može pružiti odgovarajuće mogućnosti i funkcionalnosti koje će korisniku pomoći u komunikaciji. AI i strojno učenje također omogućuju personalizaciju iskustva korisnika, prilagođavajući se individualnim potrebama i preferencijama.

Komunikacija putem uređaja uz pomoć živog govora i osobnog glasa

Funkcionalnosti za korisnike iPhonea i iPada s invaliditetom

Pristupačnost kao prioritet

Jedan od glavnih prioriteta IOS 17 je pristupačnost za korisnike iPhonea i iPada s invaliditetom. Nove funkcionalnosti pristupačnosti omogućuju veću neovisnost i komunikaciju za ove korisnike, omogućujući im da koriste svoj pravi glas, optimiziraju svoje korisničko sučelje i koriste prednosti AI i strojnog učenja.

Povećanje neovisnosti i mogućnosti komunikacije

Nove funkcionalnosti u IOS 17 značajno povećavaju neovisnost i mogućnosti komunikacije za korisnike iPhonea i iPada s invaliditetom. Komunikacija putem uređaja omogućuje korisnicima da koriste svoj vlastiti glas i izraze svoju osobnost kroz komunikaciju. Asistivni pristup olakšava korištenje uređaja osobama s vizualnim oštećenjima, dok AI i strojno učenje omogućuju brzu obradu podataka i personalizaciju iskustva.

Personalizacija pristupačnosti

IOS 17 donosi mogućnost personalizacije pristupačnosti, kako bi korisnici mogli prilagoditi svoje uređaje prema svojim potrebama i preferencijama. Ova personalizacija omogućuje korisnicima da dobiju iskustvo prilagođeno njihovim individualnim potrebama, te da maksimalno iskoriste svoje uređaje.

Živa govor i osobni glas u komunikaciji

Kako živi govor omogućuje korisnicima korištenje svog pravog glasa

Živi govor je inovativna funkcionalnost koja omogućuje korisnicima da koriste svoj pravi glas za komunikaciju putem svojih uređaja. Korisnici s invaliditetom tako mogu izbjeći upotrebu generičkih glasova ili sintetiziranih govornih alata, te umjesto toga koristiti svoj prepoznatljiv glas. Ova funkcionalnost pruža korisnicima osjećaj autentičnosti i osobnosti u komunikaciji.

Tehnologija iza živog govora i osobnog glasa

Živi govor koristi AI i strojno učenje za obradu i prepoznavanje glasa korisnika. Kroz analizu korisničkog glasa, tehnologija može generirati tekst koji će korisnik izgovoriti. Ova tehnologija je dovoljno napredna da može prepoznati nijanse i intonacije u glasu, pružajući tako autentičan dojam korisnikovog glasa.

Primjeri aplikacija koje koriste živi govor i osobni glas

Postoji nekoliko aplikacija koje podržavaju živi govor i osobni glas. Na primjer, Acapela je aplikacija koja omogućuje korisnicima da stvore svoje vlastite personalizirane glasove, koje zatim mogu koristiti za komunikaciju putem uređaja. Također, Lovo Voice je aplikacija koja pruža brojne mogućnosti za personalizaciju glasa i kreira prirodan dojam korisnikovog glasa. Ove aplikacije omogućuju korisnicima da se izraze kroz svoj vlastiti glas i olakšavaju komunikaciju putem uređaja.

Komunikacija putem uređaja uz pomoć živog govora i osobnog glasa

Prednosti korištenja pravog glasa za komunikaciju putem uređaja

Osobnost i autentičnost u komunikaciji

Jedna od glavnih prednosti korištenja pravog glasa za komunikaciju putem uređaja je mogućnost izražavanja osobnosti i autentičnosti. Komunikacija putem pravog glasa omogućuje korisnicima da se izraze na način koji je njima prirodan, koristeći svoj vlastiti intonacije i nijanse. Ova personalizacija glasa rezultira autentičnijim dojmom i omogućava korisnicima da se bolje povežu s drugima.

Poboljšana interakcija i razumijevanje

Korištenje pravog glasa za komunikaciju putem uređaja može značajno poboljšati interakciju i razumijevanje. Kada korisnici koriste svoj vlastiti glas, to često rezultira jasnijim izražavanjem i izražava njihove namjere na način koji je razumljiv drugim sugovornicima. Ovakav način komunikacije olakšava razumijevanje i pomaže u stvaranju dubljih veza s drugima.

Inkluzivnost za osobe s govornim teškoćama

Korištenje pravog glasa za komunikaciju putem uređaja je posebno korisno za osobe s govornim teškoćama. Ova funkcionalnost omogućuje im da se izraze na način koji je njima najprirodniji i olakšava komunikaciju s drugima. Osim toga, korištenje pravog glasa omogućuje osobama s govornim teškoćama da se osjećaju uključenima u društvo, jer mogu komunicirati na način koji je prihvatljiv i razumljiv drugima.

Jednostavnije i optimizirano korisničko sučelje

Kako asistivni pristup olakšava korištenje uređaja

Asistivni pristup u IOS 17 donosi jednostavnije i optimizirano korisničko sučelje koje olakšava korištenje uređaja. Ova funkcionalnost omogućuje korisnicima da pristupaju svim funkcionalnostima uređaja na intuitivan način, bez potrebe za složenim gestama ili mukotrpnom navigacijom kroz izbornike. Asistivni pristup pojednostavljuje korisničko sučelje i maksimalno olakšava upotrebu uređaja.

Prilagodljivost sučelja prema potrebama korisnika

Asistivni pristup u IOS 17 donosi i mogućnost prilagodbe sučelja prema individualnim potrebama korisnika. Korisnici mogu prilagoditi postavke fontova, veličina ikona i drugih vizualnih elemenata kako bi osigurali bolju vidljivost i čitljivost. Također, mogu odabrati preferirane geste ili prilagoditi složenost navigacije prema svojim željama. Ova prilagodljivost omogućuje korisnicima da prilagode uređaj kako bi im pružio najbolje iskustvo.

Funkcionalnosti za pojednostavljenje navigacije

Asistivni pristup u IOS 17 donosi i brojne funkcionalnosti za pojednostavljenje navigacije. Na primjer, korisnici mogu koristiti pojednostavljeni „Početni“ zaslon koji omogućuje brz pristup često korištenim aplikacijama i funkcionalnostima. Također, mogu koristiti geste s više prstiju za brzu navigaciju unutar aplikacija ili prelazak između različitih aplikacija. Ove funkcionalnosti olakšavaju korisnicima kretanje kroz uređaj i pristupanje potrebnim informacijama.

Komunikacija putem uređaja uz pomoć živog govora i osobnog glasa

Funkcionalnosti za osobe s vizualnim oštećenjima

Povećani fontovi i kontrast

IOS 17 donosi povećane fontove i kontrast koji omogućuju bolju vidljivost i čitljivost teksta. Ove funkcionalnosti su posebno korisne za osobe s vizualnim oštećenjima, jer omogućuju da tekst bude jasniji i da se lakše čita. Prilagodba veličine fontova i kontrasta omogućuje korisnicima da prilagode uređaj prema svojim individualnim potrebama i preferencijama.

Pomoć u čitanju i prepoznavanju teksta

IOS 17 također ima funkcionalnosti koje pomažu korisnicima u čitanju i prepoznavanju teksta. Na primjer, Postoje funkcije za povećavanje teksta ili za prilagodbu boje pozadine kako bi tekst bio vidljiviji. Također, aplikacije za prepoznavanje teksta omogućuju korisnicima prepoznavanje i čitanje teksta slike ili dokumenta. Ove funkcionalnosti omogućuju korisnicima s vizualnim oštećenjima veći pristup informacijama i olakšavaju svakodnevne zadatke.

Navigacija pomoću zvučnih signala

IOS 17 donosi mogućnost navigacije pomoću zvučnih signala, što je vrlo korisna funkcionalnost za osobe s vizualnim oštećenjima. Zvučni signali omogućuju korisnicima da se orijentiraju u okolini i pronađu određene funkcionalnosti uređaja ili obavljaju zadatke. Na primjer, korisnici mogu koristiti zvučne signale za pronalaženje ikona na „Početnom“ zaslonu ili za navigaciju kroz izbornike aplikacija. Ova funkcionalnost pruža korisnicima s vizualnim oštećenjima veću neovisnost i olakšava korištenje uređaja.

Obrada podataka na istom uređaju

Kako AI i strojno učenje funkcioniraju u komunikaciji

AI i strojno učenje igraju ključnu ulogu u obradi podataka prilikom komunikacije putem uređaja. Kada korisnik koristi svoj glas za komunikaciju, tehnologija AI prepoznaje i obrađuje taj govor. Kroz analizu korisničkog glasa, uređaj može razumjeti namjere korisnika i pružiti odgovarajuće mogućnosti ili funkcionalnosti. Ovo omogućava bržu i efikasniju komunikaciju, jer uređaj može instantno reagirati na korisnikove zahtjeve.

Brza obrada podataka i instantna reakcija

Obrada podataka na istom uređaju omogućuje brzu obradu i instantnu reakciju na korisnikove upite. Zbog toga je komunikacija putem uređaja mnogo brža i učinkovitija, jer nema značajnog kašnjenja koje je povezano s prijenosom podataka na vanjske servere. Ova brza obrada omogućava korisnicima da dobiju odgovore u realnom vremenu i olakšava njihovu komunikaciju s uređajem.

Sigurnost i privatnost podataka

Obrada podataka na istom uređaju također pruža dodatnu sigurnost i privatnost korisnika. Budući da se podaci ne prenose na vanjske servere, smanjuje se rizik od nepoželjnih pristupa ili zloupotrebe podataka. Ova sigurnost i privatnost su posebno važne za korisnike s invaliditetom, čija su osobna i osjetljiva znanja možda posebno važna. Obrada podataka na istom uređaju osigurava da korisnici imaju kontrolu nad svojim podacima i osjećaj sigurnosti prilikom korištenja uređaja.

Kao jedan od vodećih proizvođača mobilnih uređaja, Apple kontinuirano radi na poboljšanju pristupačnosti svojih uređaja za korisnike s invaliditetom. IOS 17 donosi brojne nove funkcionalnosti koje su posebno osmišljene kako bi omogućile korisnicima veću neovisnost i komunikaciju. Korištenje živog govora i osobnog glasa, asistivnog pristupa, AI i strojnog učenja te optimizirano korisničko sučelje donose brojne prednosti za korisnike iPhonea i iPada s invaliditetom. Ove funkcionalnosti poboljšavaju komunikaciju, olakšavaju upotrebu uređaja i povećavaju pristupačnost za sve korisnike.

Komunikacija putem uređaja uz pomoć živog govora i osobnog glasa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.