Aplikacije Files by Google i Google Drive omogućavaju vam jednostavno skeniranje dokumenata putem vašeg pametnog telefona. Ovo je praktičan način za digitalizaciju papirnih dokumenata, bez potrebe za posebnim skenerom. Pomoću Files by Google aplikacije možete direktno skenirati i uređivati dokumente, dok vam Google Drive omogućava da skenirane dokumente spremite u oblak. Obje metode zahtijevaju korištenje kamere vašeg pametnog telefona, a za najbolje rezultate je bitno imati dobro osvjetljenje prilikom skeniranja. Također, možete dodati različite boje profila svojim skeniranim dokumentima kako biste tekst učinili čitljivijim.

Sadržaj

Files by Google aplikacija za skeniranje

Files by Google aplikacija za skeniranje je alat koji vam može pomoći da povećate produktivnost i efikasnost vašeg rada. Ova aplikacija vam omogućava da direktno skenirate dokumente pomoću kamere na svom pametnom telefonu i da ih organizujete u digitalnom formatu. Preuzmite aplikaciju sa zvanične Google Play prodavnice i iskoristite sve njene korisne funkcije.

Preuzmite Files by Google aplikaciju

Prva korak ka korišćenju Files by Google aplikacije je da je preuzmete sa Google Play prodavnice na svom Android uređaju. Nakon što je instalirate, pojaviće vam se ikona na početnom ekranu. Kliknite na ikonu da biste pokrenuli aplikaciju.

Koristite aplikaciju za skeniranje dokumenata

Kada otvorite Files by Google aplikaciju, pronaći ćete opciju za skeniranje dokumenata. Kliknite na tu opciju da biste aktivirali kameru na svom pametnom telefonu. Postavite dokument ispod kamere i fokusirajte se na njega. Aplikacija će automatski prepoznati dokument i omogućiti vam da ga skenirate. Nakon što skenirate dokument, možete ga snimiti u digitalnom formatu i organizovati u aplikaciji.

Google Drive aplikacija za skeniranje

Google Drive aplikacija je još jedan alat koji vam može pomoći da skenirate i organizujete svoje dokumente. Ova aplikacija vam omogućava da skenirane dokumente direktno pohranite u oblak i da im pristupite sa bilo kog uređaja koji ima pristup internetu. Preuzmite Google Drive aplikaciju sa Google Play prodavnice i iskoristite sve njene korisne funkcije.

Preuzmite Google Drive aplikaciju

Da biste koristili Google Drive aplikaciju za skeniranje, moraćete je preuzeti sa Google Play prodavnice na svom Android uređaju. Nakon što je instalirate, pojaviće vam se ikona na početnom ekranu. Kliknite na ikonu da biste pokrenuli aplikaciju.

Koristite aplikaciju za skeniranje dokumenata

Kada otvorite Google Drive aplikaciju, pronaći ćete opciju za skeniranje dokumenata. Kliknite na tu opciju da biste aktivirali kameru na svom pametnom telefonu. Postavite dokument ispod kamere i fokusirajte se na njega. Aplikacija će automatski prepoznati dokument i omogućiti vam da ga skenirate. Nakon što skenirate dokument, možete ga direktno pohraniti u vaš Google Drive i pristupiti mu sa bilo kog uređaja koji ima pristup internetu.

Kako skenirati dokumente pomoću aplikacija Files by Google ili Google Drive

Upotreba kamere na vašem pametnom telefonu

Da biste skenirali dokumente sa svojim pametnim telefonom, moraćete koristiti kameru na uređaju. Evo nekoliko korisnih saveta za postizanje najboljih rezultata pri skeniranju dokumenata.

Koristite kameru na svom pametnom telefonu za skeniranje dokumenata

Kada koristite aplikaciju za skeniranje dokumenata, aktiviraćete kameru na svom pametnom telefonu. Postavite dokument ispod kamere i fokusirajte se na njega. Budite sigurni da držite ruke stabilno kako biste dobili jasne i oštre slike dokumenata.

Postavite dokument pod pravim uglom

Da biste dobili najbolje rezultate pri skeniranju dokumenata, važno je da dokument bude postavljen pod pravim uglom u odnosu na kameru. Tako ćete dobiti jasnu i čitljivu sliku dokumenta koju možete kasnije koristiti ili deliti sa drugima.

Fokusirajte kameru na dokument

Kako biste dobili najbolje rezultate pri skeniranju dokumenata, važno je da kamera bude fokusirana na dokument. Koristite funkciju automatskog fokusiranja na vašem pametnom telefonu ili ručno prilagodite fokus pre skeniranja dokumenta. Na taj način ćete dobiti jasnu sliku koja će biti čitljiva i kvalitetna.

Optimalno osvjetljenje

Da biste dobili najbolje rezultate pri skeniranju dokumenata, važno je da imate dobro osvijetljene prostorije. Evo nekoliko savjeta kako postići optimalno osvjetljenje za skeniranje dokumenata.

Skeniranje dokumenata u dobro osvijetljenim prostorijama

Kada skenirate dokumente, pobrinite se da se nalazite u dobro osvijetljenoj prostoriji. Prirodno svjetlo je najbolje, ali ako to nije moguće, koristite dodatno osvjetljenje koje će vam omogućiti da dobijete jasne slike dokumenata sa visokim kontrastom.

Izbjegavajte tamnu pozadinu ili prejaku svjetlost

Prilikom skeniranja dokumenata, izbjegavajte tamnu pozadinu ili prejaku svjetlost. Tamna pozadina može rezultirati lošom vidljivošću teksta ili slika na dokumentu, dok prejaka svjetlost može uzrokovati prekomjerne sjene ili iskrivljene boje. Pokušajte da nađete ravnotežu sa osvjetljenjem kako biste dobili jasne i čitljive skenirane dokumente.

Kako skenirati dokumente pomoću aplikacija Files by Google ili Google Drive

Dodavanje i uređivanje skeniranih dokumenata

Jednom kada skenirate dokumente, važno je da ih organizujete i uređujete kako biste bili efikasniji i produktivniji. Evo nekoliko korisnih savjeta o dodavanju i uređivanju skeniranih dokumenata.

Dodajte i organizirajte skenirane dokumente u aplikaciji

Nakon što skenirate dokumente, možete ih dodati u Files by Google ili Google Drive aplikaciju. Postoje opcije za organizovanje skeniranih dokumenata u odvojene mape kako biste lakše pronašli ono što vam treba. Iskoristite ove funkcije kako biste organizovali svoje dokumente na način koji vam najviše odgovara.

Uredite dokumente dodavanjem bilješki, potpisa itd.

Nakon što dodate skenirane dokumente u aplikaciju, možete ih uređivati dodavanjem bilješki, potpisa ili drugih informacija. Ovo vam omogućava da personalizujete svoje dokumente i dodate neophodne informacije koje su vam potrebne.

Dodavanje boje i kontrasta

Da biste poboljšali čitljivost skeniranih dokumenata, možete dodati boju i kontrast. Evo nekoliko korisnih savjeta o dodavanju boje i kontrasta u svoje skenirane dokumente.

Poboljšajte čitljivost skeniranih dokumenata dodavanjem boje i kontrasta

Jedan od načina da poboljšate čitljivost skeniranih dokumenata je da dodate boju i kontrast. Ovo će učiniti tekst na dokumentima jasnijim i lakšim za čitanje. Iskoristite dostupne alate u aplikaciji kako biste prilagodili boju i kontrast prema vašim potrebama.

Prilagodite boju i kontrast pomoću dostupnih alata

Kada uređujete skenirane dokumente, većina aplikacija vam omogućava da prilagodite boju i kontrast pomoću dostupnih alata. Iskoristite ove alate kako biste postigli željene rezultate i učinili vaše skenirane dokumente što čitljivijim.

Kako skenirati dokumente pomoću aplikacija Files by Google ili Google Drive

Vođenje evidencije i organizacija

Da biste bili organizovani i efikasni pri radu sa skeniranim dokumentima, važno je da ih jednostavno organizujete i vodite evidenciju o njima. Evo nekoliko korisnih savjeta o vođenju evidencije i organizaciji skeniranih dokumenata.

Jednostavno organizirajte skenirane dokumente u odvojene mape

Kako bi vam bilo lakše pronaći određene dokumente, organizujte ih u odvojene mape. Na taj način možete brzo pristupiti dokumentu koji vam treba bez potrebe za pretraživanjem celokupne kolekcije skeniranih dokumenata. Koristite nazive mapa koji su logični i lako razumljivi kako biste se lakše snalazili.

Prilagodite nazive i opise dokumenata kako biste lako pronašli što vam treba

Još jedan koristan savet je da prilagodite nazive i opise svojih skeniranih dokumenata. Ovo će vam omogućiti da lako pronađete dokument koji vam treba i da ih brže prepoznate. Koristite opise koji su informativni i precizni kako biste se lakše snalazili u svojoj kolekciji dokumenata.

Sigurnost i privatnost

Kada radite sa skeniranim dokumentima, važno je da se osigurate da su vaši dokumenti sigurni i zaštićeni. Evo nekoliko korisnih savjeta o sigurnosti i privatnosti vaših skeniranih dokumenata.

Budite sigurni da su vaši skenirani dokumenti sigurni i zaštićeni

Kada koristite aplikaciju za skeniranje dokumenata, važno je da se osigurate da su vaši skenirani dokumenti sigurni i zaštićeni. Koristite aplikacije koje imaju dobre sigurnosne značajke i pratite najbolje prakse zaštite podataka kako biste smanjili rizik od neovlaštenog pristupa vašim dokumentima.

Koristite dodatne sigurnosne značajke kao što su lozinke i enkripcija

Dodatna sigurnosna značajka koju možete koristiti je dodavanje lozinke ili enkripcija na vaše skenirane dokumente. Ovo će osigurati da samo vi ili osoba kojoj ste dali pristup može pristupiti vašim dokumentima. Koristite snažne lozinke i enkripciju kako biste osigurali da su vaši dokumenti zaštićeni.

Kako skenirati dokumente pomoću aplikacija Files by Google ili Google Drive

Digitaliziranje papirnatih dokumenata

Skeniranje dokumenata pomoću pametnog telefona je odličan način da digitalizujete papirnate dokumente i smanjite nered. Evo nekoliko korisnih savjeta o digitaliziranju papirnatih dokumenata.

Iskoristite prednosti skeniranja dokumenata s pametnim telefonom

Skeniranje dokumenata sa pametnim telefonom pruža vam mnoge prednosti. Možete brzo i jednostavno pretvoriti papirnate dokumente u digitalne kopije koje možete čuvati i pristupiti sa bilo kog uređaja. Takođe, možete smanjiti nered koji papirnatje datoteke stvaraju.

Smanjite nered i papirnate datoteke pretvorite u digitalne kopije

Jedan od najvećih benefita skeniranja dokumenata je smanjivanje nereda koji papirnate datoteke stvaraju. Umesto da čuvate velike količine papira, možete pretvoriti svoje papirnate dokumente u digitalne kopije i organizovati ih na svom pametnom telefonu ili u oblaku. Ovo će vam omogućiti da brže i efikasnije upravljate svojim dokumentima.

Dodatne napredne značajke

Pored osnovnih funkcionalnosti skeniranja dokumenata, postoje i napredne mogućnosti koje vas mogu dodatno olakšati u radu. Evo nekoliko dodatnih naprednih značajki koje se mogu koristiti prilikom skeniranja dokumenata.

Iskoristite napredne mogućnosti kao što su prepoznavanje teksta i pretraživanje

Jedna od naprednih mogućnosti skeniranja dokumenata je prepoznavanje teksta. Ovo vam omogućava da pretražujete sadržaj skeniranih dokumenata i brže pronađete određene informacije. Iskoristite ovu funkcionalnost kako biste uštedeli vrijeme i efikasnije radili.

Uštedite vrijeme pronalaženjem određenih informacija u skeniranim dokumentima

Kada imate veliki broj skeniranih dokumenata, može biti teško pronaći određene informacije. Uštedite vrijeme koristeći funkcionalnosti pretrage i filtriranja koje vam omogućavaju da brzo pronađete šta vam treba. Ovo će vam omogućiti da budete efikasniji i produktivniji u radu sa skeniranim dokumentima.

Kako skenirati dokumente pomoću aplikacija Files by Google ili Google Drive

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.