Ako se ikada pitate da li su vaši Google podaci izloženi na dark webu, postoji nekoliko načina da to provjerite. Prvo, možete posjetiti web stranicu „Have I Been Pwned“ koja vam omogućava da provjerite da li su vaši podaci negdje procureni na internetu. Međutim, korisnici Google naloga također imaju postupak provjere putem Google Password Managera. Ova jednostavna i efikasna usluga omogućava vam da vidite da li su vaši podaci dostupni na dark webu i poduzmete potrebne korake zaštite. Ukoliko su podaci izloženi, važno je promijeniti lozinke, postaviti menadžer lozinki i uključiti dvostruku autentifikaciju. Budući da je dark web dio interneta sa manjom kontrolom i mjesto na kojem se vrše mnoge kriminalne aktivnosti, održavanje sigurnosti vaših podataka je ključno.

Kako provjeriti da li su vaši Google podaci na dark webu putem Google Password Managera

Dark web je dio interneta na kojem se mogu pronaći osjetljive informacije i podaci koji su ugroženi ili ukradeni. Vaši Google podaci, kao što su lozinke, mogu biti među tim ugroženim podacima. Međutim, Google pruža alate i funkcionalnosti koje vam mogu pomoći da provjerite da li su vaši podaci dostupni na dark webu i preduzmete odgovarajuće korake zaštite.

Kako provjeriti da li su vaši Google podaci na dark webu putem Google Password Managera

Gegevens kunnen op het dark web te vinden zijn als wachtwoorden online ne odgovarajuco zasticeni

Prije nego što se pozabavimo Google Password Managerom, važno je razumjeti zašto vaši podaci mogu biti dostupni na dark webu. Obično su glavni razlog za to slabi sigurnosni protokoli kod web stranica i servisa koji ne štite adekvatno vaše lozinke i druge osjetljive informacije.

Kada koristite istu lozinku za različite web stranice, potencijalno rizikujete da će hakeri doći do vaših podataka jednom kada se lozinka procuri za jednu od tih web stranica. Kako bi se smanjio rizik od takvih događaja, korisno je koristiti snažne lozinke, različite za svaku web stranicu, i promijeniti ih redovno.

Kako provjeriti da li su vaši podaci na dark webu putem web stranice ‘Have I Been Pwned’

Web stranica ‘Have I Been Pwned’ je koristan alat koji vam omogućuje da provjerite da li su vaši podaci dostupni na dark webu. Ova web stranica pohranjuje baze podataka koje sadrže informacije o ugroženim računima i procurjelim podacima.

 1. Posjetite web stranicu ‘Have I Been Pwned’ na adresi www.haveibeenpwned.com.
 2. Unesite vašu email adresu ili korisničko ime.
 3. Kliknite na dugme „Pwned?“ za provjeru.

Ako vaši podaci budu pronađeni na dark webu, ‘Have I Been Pwned’ će vam dati informacije o kojem incidentu je riječ i preporuke za dalje korake. U tom slučaju, preporučuje se da odmah promijenite lozinku za taj račun i provjerite druge račune na kojima koristite istu ili sličnu lozinku.

Kako provjeriti da li su vaši podaci na dark webu putem Google Password Managera

Korisnici Google naloga mogu provjeriti da li su njihovi podaci dostupni na dark webu putem Google Password Managera. Google Password Manager je alat koji vam omogućuje da upravljate i sigurno pohranjujete svoje lozinke. Evo kako možete provjeriti da li su vaši podaci izloženi na dark webu putem ovog alata:

 1. Otvorite svoj Google račun i odaberite svoj profil.
 2. Kliknite na „Google Account“ opciju kako biste otvorili svoj nalog.
 3. U bočnoj traci odaberite „Security“.
 4. Pogledajte odjeljak „Password Manager“ i kliknite na „Check Passwords“.

Google Password Manager će provjeriti vaše lozinke u svojoj bazi podataka i obavijestiti vas ako pronađe podudaranja sa ugroženim podacima. Ako su vaši podaci izloženi, Google će vam preporučiti da promijenite lozinku i obavijestiti vas o drugim preporukama za sigurnost, kao što je omogućavanje dvofaktorne autentifikacije.

Kako izmijeniti lozinke ako su vaši podaci procureni na dark webu

Ako otkrijete da su vaši podaci izloženi na dark webu, važno je odmah poduzeti korake zaštite kako biste smanjili rizik od zloupotrebe vašeg računa. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 1. Promijenite lozinku: Ukoliko saznate da su vaši podaci izloženi, morate odmah promijeniti lozinku za taj račun. Koristite snažnu lozinku koja se sastoji od kombinacije slova, brojeva i posebnih znakova. Također, važno je koristiti različite lozinke za svaki račun kako biste spriječili daljnje kompromitiranje.

 2. Upotrijebite Password Manager: Korištenje Password Managera, poput Google Password Managera, može biti vrlo korisno jer omogućuje da sigurno pohranite sve vaše lozinke na jednom mjestu. To će vam omogućiti da izbjegnete ponovno korištenje istih lozinki na različitim web stranicama i olakšati upravljanje njima.

 3. Omogućite dvofaktornu autentifikaciju: Dvofaktorna autentifikacija (2FA) je dodatni sloj sigurnosti koji zahtijeva dodatni korak pri prijavi na svoj račun. To može biti slanje verifikacijskog koda na telefon ili korištenje biometrije za prijavu. Omogućivanje 2FA će dodatno otežati neovlašten pristup vašem računu, čak i ako su hakeri uspjeli dobiti vašu lozinku.

Kako provjeriti da li su vaši Google podaci na dark webu putem Google Password Managera

Postavljanje lozinki u Google Password Manageru

Google Password Manager vam omogućava da pohranite i upravljate svim svojim lozinkama na siguran način. Evo kako možete postaviti lozinke u Google Password Manageru:

 1. Otvorite svoj Google račun i odaberite svoj profil.
 2. Kliknite na „Google Account“ opciju kako biste otvorili svoj nalog.
 3. U bočnoj traci odaberite „Password Manager“. Tu ćete vidjeti popis svih vaših pohranjenih lozinki.
 4. Da biste dodali novu lozinku, kliknite na opciju „Add“ ili „Dodaj“.
 5. Unesite naziv web stranice ili aplikacije za koju želite pohraniti lozinku.
 6. Unesite punu lozinku i kliknite na „Save“ ili „Spremi“ kako biste je pohranili.

Google Password Manager će automatski pohraniti i sinkronizirati vaše lozinke na svim uređajima na kojima ste prijavljeni sa svojim Google računom. Također, omogućava vam generiranje jakih lozinki kada kreirate nove račune.

Koristite dvofaktornu autentifikaciju da biste bolje zastitili svoje podatke

Dvofaktorna autentifikacija (2FA) je jedan od najefikasnijih načina zaštite vaših podataka od neovlaštenog pristupa na dark webu. Ova sigurnosna metoda zahtijeva dodatni korak pri prijavi na svoj račun, osim unosa korisničkog imena i lozinke. Kada je 2FA omogućena, korisnik će morati pružiti dodatan dokaz identiteta, poput verifikacijskog koda koji se šalje na njihov mobilni telefon ili korištenje biometrije kao što su otisak prsta ili skeniranje lica.

Google pruža opciju dvofaktorne autentifikacije putem Google Authenticator aplikacije ili putem SMS-a. Evo kako možete omogućiti dvofaktornu autentifikaciju na vašem Google računu:

 1. Otvorite svoj Google račun i odaberite svoj profil.
 2. Kliknite na „Google Account“ opciju kako biste otvorili svoj nalog.
 3. U bočnoj traci odaberite „Security“.
 4. Pronađite odjeljak „2-Step Verification“ i kliknite na „Get Started“ ili „Počnite“.
 5. Slijedite upute da biste omogućili dvofaktornu autentifikaciju.

Kako provjeriti da li su vaši Google podaci na dark webu putem Google Password Managera

Šta je dark web i koliko je opasan

Dark web predstavlja dio interneta koji nije indeksiran od strane standardnih pretraživača i pristup mu je moguć samo putem posebnih softvera. Ova mračna strana interneta sadrži ilegalne trgovine, mreže za krijumčarenje droge, oružja i informacija, te druge oblike kriminalnih aktivnosti.

Opasnost koju dark web predstavlja proizlazi iz osjetljivih informacija koje se mogu pronaći na njemu. Otvoreno tržište za prodaju ukradenih podataka, kao što su identiteti, lozinke i financijski podaci, može dovesti do krađe identiteta, financijske prevare i drugih oblika zloupotrebe podataka.

Kako se zaštititi od potencijalnih prijetnji na dark webu

Iako se potpuna zaštita od potencijalnih prijetnji na dark webu ne može garantirati, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik. Evo nekoliko mjera koje možete preduzeti:

 1. Koristite jake i različite lozinke: Korištenje jake lozinke koja se sastoji od kombinacije slova, brojeva i posebnih znakova ključno je za sigurnost vaših podataka. Također, važno je koristiti različite lozinke za svaku web stranicu kako biste spriječili daljnje kompromitiranje.

 2. Redovno mijenjajte lozinke: Redovno mijenjanje lozinki može pomoći u sprečavanju dugotrajnog pristupa vašim podacima. Preporučuje se mijenjati lozinke barem svaka tri mjeseca.

 3. Aktivirajte dvofaktornu autentifikaciju: Korištenje dvofaktorne autentifikacije dodatno će otežati pristup vašem računu čak i ako neko uspije doći do vaše lozinke. Ova sigurnosna mera zahtijeva dodatni korak pri prijavi, što čini pristup računu težim za neovlaštene osobe.

 4. Budite oprezni prilikom korištenja interneta: Ne klikćite na sumnjive linkove ili otvarajte privitke u email porukama koje izgledaju sumnjivo. Također, izbjegavajte dijeljenje osjetljivih informacija na javnim mrežama ili sa nepoznatim stranicama.

Kako provjeriti da li su vaši Google podaci na dark webu putem Google Password Managera

Vodite računa o online sigurnosti i informišite se o najboljim praksama

Kako bi se zaštitili od potencijalnih prijetnji na dark webu, važno je voditi računa o online sigurnosti i redovito se informirati o najboljim praksama za zaštitu podataka. Evo nekoliko savjeta koje trebate slijediti:

 1. Održavajte softver ažuriranim: Redovno ažuriranje operativnog sistema, web preglednika i ostalih softverskih aplikacija bitno je za sigurnost vaših podataka.

 2. Koristite pouzdane antivirusne programe: Instalirajte i redovito ažurirajte antivirusne programe kako biste otkrili i uklonili zlonamjerne programe i viruse.

 3. Budite oprezni prilikom dijeljenja podataka: Budite pažljivi prilikom dijeljenja svojih osobnih podataka na internetu. Pazite na provjerene web stranice koje koriste sigurne metode prikupljanja podataka.

 4. Edukujte se o phishing napadima: Phishing napadi su vrlo česti način kojim hakere pokušavaju doći do vaših podataka. Naučite prepoznati sumnjive email poruke i lažne web stranice kako biste izbjegli pad u ove zamke.

Kome i kako da se obratite ako vaši podaci procure na dark webu

Ako otkrijete da su vaši podaci izloženi na dark webu, važno je poduzeti hitne korake za zaštitu vašeg računa i informacija. Evo nekoliko koraka koje trebate poduzeti:

 1. Promijenite lozinke: Prvo što trebate učiniti je promijeniti lozinke za sve račune kod kojih koristite istu ili sličnu lozinku kao kod ugroženog računa. Također, promijenite lozinku za sam ugroženi račun.

 2. Obavijestite pružatelje usluga: Obavijestite pružatelje usluga kao što su banke ili društvene mreže o ugroženom računu kako bi poduzeli odgovarajuće mjere zaštite.

 3. Kontaktirajte nadležne organe: Ako mislite da ste žrtva kaznene radnje na dark webu, trebate kontaktirati lokalne policijske organe i prijaviti incident.

 4. Pratite svoje financije: Redovito provjeravajte svoje izvode i transakcije kako biste otkrili bilo kakve sumnjive aktivnosti koje mogu ukazivati ​​da je vaš račun zloupotrebljen.

Važno je zapamtiti da se svi možemo naći kao žrtve krađe podataka na dark webu. Međutim, pažljivo praćenje sigurnosti, korištenje jakih lozinki i pravovremena reakcija na prijetnje može smanjiti rizik od gubitka vaših podataka.

Kako provjeriti da li su vaši Google podaci na dark webu putem Google Password Managera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.