Da biste prevazišli vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama, postoji trik kako biste i dalje mogli besplatno koristiti internet putem vašeg iPhone-a. Samo je potrebno onemogućiti privatnu wi-fi adresu mreže kako biste ostali povezani duže vreme. Ova funkcija zahteva dobro podešavanje kako bi pravilno funkcionisala, ali trebalo bi biti oprezan jer vaš iPhone može biti lakše praćen bez privatne adrese. U narednom tekstu ćemo vam detaljnije objasniti kako iskoristiti ovaj trik i obezbediti produženo vreme na javnim wifi mrežama.

Kako premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama

Korištenje javnih wifi mreža je postalo neizostavan dio svakodnevnog života, ali često se suočavamo s vremenskim ograničenjima koja nam otežavaju produženo korištenje ovih mreža. Međutim, postoje neke metode koje možete primijeniti kako biste premostili ova ograničenja. U ovom članku ćemo istražiti tri metode koje vam mogu pomoći da produžite svoje vrijeme na javnim wifi mrežama.

Kako premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama

1. Kako funkcioniše vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama

Prije nego što se upustimo u metode za premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama, važno je razumjeti kako ta ograničenja funkcionišu. Kada se povežete na javnu wifi mrežu, pružalac usluga često ograničava vrijeme koje možete provesti na toj mreži. To znači da nakon određenog vremena veza će se automatski prekinuti, a vi ćete morati ponovno se povezati da biste nastavili koristiti mrežu.

1.1 Razumijevanje vremenskog ograničenja

Vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama je uvedeno s ciljem osiguranja ravnomjerne raspodjele pristupa internetu svim korisnicima. To je posebno važno na mjestima kao što su kafići, biblioteke ili trgovinski centri gdje postoji veliki broj ljudi koji žele koristiti javnu wifi mrežu. Ograničavanje vremena korištenja omogućava svim korisnicima da imaju pristup internetu i sprječava zloupotrebu mreže.

Kako premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama

2. Metoda 1: Isključivanje privatne adrese na iPhone-u

Prva metoda koju možete isprobati je isključivanje privatne adrese na vašem iPhone-u. Privatna adresa je funkcija koja se koristi za zaštitu vaše privatnosti prilikom korištenja wifi mreža. Međutim, ova funkcija može ograničiti trajanje vaše veze na javnim wifi mrežama.

2.1 Šta je privatna adresa?

Privatna adresa je adresa koja se automatski generiše prilikom povezivanja na wifi mrežu kako bi se osigurala anonimnost i privatnost korisnika. Ova adresa mijenja se nakon određenog vremena ili svaki put kada se ponovno povežete na mrežu. Međutim, ova promjena adrese može dovesti do prekida veze na javnim wifi mrežama s vremenskim ograničenjem.

Kako premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama

2.2 Koraci za isključivanje privatne adrese

Za isključivanje privatne adrese na iPhone-u, slijedite ove korake:

 1. Otvorite „Postavke“ na vašem iPhone-u.
 2. Pomaknite se prema dolje i dodirnite „Wi-Fi“.
 3. Pronađite naziv javne wifi mreže na kojoj ste povezani i dodirnite „Informacije“.
 4. Pomaknite se prema dolje i pronađite opciju „Privatna adresa“.
 5. Isključite „Privatna adresa“ tako da pomjerite prekidač u položaj „Isključeno“.
 6. Nakon što isključite privatnu adresu, ponovno se povežite na wifi mrežu.

Nakon što isključite privatnu adresu, vaša veza na javnoj wifi mreži trebala bi trajati duže vrijeme, jer se adresa više neće automatski mijenjati.

3. Metoda 2: Korištenje VPN-a na javnim wifi mrežama

Druga metoda koju možete primijeniti je korištenje VPN-a (Virtual Private Network) na javnim wifi mrežama. VPN je tehnologija koja omogućava sigurno i privatno povezivanje na internet. Pored toga, VPN može biti koristan i za premošćivanje vremenskog ograničenja na javnim wifi mrežama.

Kako premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama

3.1 Kako VPN može pomoći u premostiti vremensko ograničenje

Kada se povežete na VPN, vaša internet veza ide kroz siguran i privatni tunel. Ovo omogućava da vaša veza prođe kroz VPN poslužitelje prije nego što se poveže s javnom wifi mrežom. Ovo može premostiti vremensko ograničenje jer pružalac usluga na javnoj wifi mreži vidi samo vezu između vašeg uređaja i VPN poslužitelja, a ne između vašeg uređaja i wifi mreže.

3.2 Koraci za postavljanje VPN-a na iPhone-u

Da biste postavili VPN na vašem iPhone-u, slijedite ove korake:

 1. Otvorite „Postavke“ na vašem iPhone-u.
 2. Pomaknite se prema dolje i dodirnite „Općenito“.
 3. Dodirnite „VPN“.
 4. Dodirnite opciju „Dodaj VPN konfiguraciju“.
 5. Odaberite željeni VPN protokol i unesite potrebne informacije za konfiguraciju VPN-a.
 6. Kada završite s postavljanjem VPN-a, dodirnite „Spremi“ i omogućite VPN prekidač.

Nakon što ste uspješno konfigurirali VPN na svom iPhone-u, možete se povezati na VPN prije nego se povežete na javnu wifi mrežu. Ovo će vam omogućiti da premostite vremensko ograničenje na mreži i produžite svoje vrijeme korištenja.

Kako premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama

4. Metoda 3: Promjena MAC adrese na uređaju

Treća metoda koju možete isprobati je promjena MAC adrese na svom uređaju. MAC adresa je jedinstveni identifikator koji je dodijeljen mrežnom sučelju vašeg uređaja. Promjena MAC adrese može pomoći u premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama.

4.1 Šta je MAC adresa?

MAC adresa je skraćenica za Media Access Control adresa. To je jedinstveni broj koji je dodijeljen mrežnom sučelju uređaja. Prilikom povezivanja na wifi mrežu, mrežni pružalac usluga može pratiti vašu MAC adresu kako bi osigurao ravnomjernu raspodjelu pristupa internetu. Međutim, promjenom MAC adrese možete premostiti ovo praćenje.

4.2 Koraci za promjenu MAC adrese

Napomena: Promjena MAC adrese može biti tehnički složena i moguće je da neće biti podržana na svim uređajima. Prije nego što pokušate promijeniti MAC adresu, provjerite podržava li vaš uređaj ovu funkciju i educirajte se o procesu.

5. Odabir najbolje metode za premostiti vremensko ograničenje

Sada kada smo istražili tri metode za premošćivanje vremenskog ograničenja na javnim wifi mrežama, važno je odabrati najprikladniju metodu za vaše specifične situacije. Svaka metoda ima svoje prednosti i ograničenja, pa je važno pažljivo razmotriti svoje potrebe i vlasničke uvjete prije donošenja odluke.

5.1 Važnost prikladne metode za specifične situacije

Pravilan odabir metode za premošćivanje vremenskog ograničenja na javnim wifi mrežama ovisi o nekoliko faktora, uključujući vašu tehničku stručnost, dostupnost resursa i sigurnosne potrebe. Ako se odlučite koristiti jednu od metoda koje smo naveli, uvijek budite svjesni potencijalnih rizika i poduzmite mjere opreza kako biste osigurali sigurnost vašeg uređaja i privatnosti.

6. Mjere opreza pri korištenju javnih wifi mreža

Iako su javne wifi mreže iznimno korisne, važno je biti svjestan potencijalnih sigurnosnih rizika koji dolaze s njima. Ovdje su neke mjere opreza koje trebate poduzeti prilikom korištenja javnih wifi mreža.

6.1 Zašto je privatna adresa važna za sigurnost?

Kao što smo već spomenuli, privatna adresa je funkcija koja se koristi za zaštitu vaše privatnosti na wifi mrežama. Kada se povežete na javnu wifi mrežu, privatna adresa sprječava da pružalac usluga prati vašu aktivnost i identitet. Međutim, kada isključite privatnu adresu kako biste premostili vremensko ograničenje, trebate biti svjesni da se time izlažete većem riziku praćenja korisnika.

6.2 Ostale mjere sigurnosti na javnim wifi mrežama

Osim isključivanja privatne adrese, postoje i druge mjere sigurnosti koje možete poduzeti prilikom korištenja javnih wifi mreža, kao što su:

 • Korištenje pouzdanih VPN-ova radi poboljšanja sigurnosti.
 • Izbjegavanje slanja ili primanja osjetljivih informacija preko javnih wifi mreža.
 • Redovito ažuriranje softvera na vašem uređaju kako biste ispravili sigurnosne propuste.
 • Korištenje firewalla i antivirusnog softvera kako biste dodatno zaštitili svoj uređaj.

7. Zaključak

Premostiti vremensko ograničenje na javnim wifi mrežama može biti izazov, ali uz pravilne metode i mjere opreza, možete produžiti svoje vrijeme na tim mrežama. Metode kao što su isključivanje privatne adrese, korištenje VPN-a i promjena MAC adrese mogu vam pomoći u premošćivanju ograničenja. Međutim, uvijek budite svjesni sigurnosnih rizika i poduzmite dodatne mjere kako biste zaštitili svoj uređaj i privatnost prilikom korištenja javnih wifi mreža.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.