Da biste smanjili ometanje i poboljšali svoju koncentraciju, možete iskoristiti mogućnosti režima „Ne ometaj“ na svojim Android i iPhone uređajima. Ova korisna funkcija omogućava vam da postavite vreme ili situacije kada ne želite biti ometani notifikacijama i pozivima. Bilo da želite da budete neometani dok spavate, radite ili sastančite, režim „Ne ometaj“ vam pruža fleksibilnost da upravljate svojim obaveštavanjima na način koji vam najviše odgovara. U ovom članku ćemo vam detaljno objasniti kako koristiti ovaj režim na vašem Androidu i iPhone-u, kako biste maksimalno iskoristili svoj uređaj i olakšali svoj život.

Kako koristiti režim ‘Ne ometaj’ na Androidu

1. Pronalaženje postavki ‘Ne ometaj’

Da biste koristili režim ‘Ne ometaj’ na Androidu, prvo morate pronaći postavke za ovu funkcionalnost. Na većini Android uređaja, postavke ‘Ne ometaj’ mogu se naći u izborniku Postavke, obično pod sekcijom Zvuk i obavijesti. U nekim slučajevima, ova opcija može biti dostupna i direktno u brzoj traci sa obavijestima.

2. Pružanje pristupa ‘Ne ometaj’ prekidaču

Kada pronađete postavke ‘Ne ometaj’, trebat ćete omogućiti prekidač kako biste aktivirali ovaj režim. Prekidač se obično naziva „Ne ometaj“ ili „Tihi način rada“. Kada ga aktivirate, automatski ćete biti izuzeti od obavijesti i poziva.

3. Postavljanje unaprijed definisanih pravila

Jedna od korisnih mogućnosti režima ‘Ne ometaj’ je postavljanje unaprijed definisanih pravila. Ova pravila vam omogućavaju da automatizirate aktivaciju i deaktivaciju režima ‘Ne ometaj’, na osnovu vremena ili drugih kriterija. Na primjer, možete postaviti da se režim ‘Ne ometaj’ automatski aktivira tokom vašeg radnog vremena.

4. Dodavanje izuzetaka

Moguće je dodati izuzetke za režim ‘Ne ometaj’, tako da određene osobe ili aplikacije mogu i dalje da vas kontaktiraju čak i kada je ovaj režim aktiviran. Ova opcija je korisna ako želite da budete dostupni za hitne pozive ili obavijesti od određenih ljudi ili aplikacija.

5. Postavljanje rasporeda za ‘Ne ometaj’

Ako želite da režim ‘Ne ometaj’ bude aktiviran samo u određenim vremenskim periodima, možete postaviti raspored za ovu funkcionalnost. Na taj način, vaš uređaj će automatski prelaziti u režim ‘Ne ometaj’ samo tokom određenih sati ili dana u sedmici.

6. Namještanje prioriteta obavijesti

Kada je režim ‘Ne ometaj’ aktivan, možete postaviti prioritete obavijesti koje želite da primate. To vam omogućava da filtrirate obavijesti prema važnosti, tako da ćete primati samo one koje smatrate bitnim. Na primer, možete postaviti prioritete za obavijesti određenih aplikacija ili određene kontakte.

7. Automatsko aktiviranje ‘Ne ometaj’ režima

Neki Android uređaji imaju funkcionalnost koja omogućava automatsko aktiviranje režima ‘Ne ometaj’ tokom određenih aktivnosti ili događaja. Na primer, možete postaviti da se režim ‘Ne ometaj’ aktivira tokom vašeg treninga ili tokom sastanka. Ovo vam omogućava da se oslobodite ometanja tokom važnih ili fokusiranih trenutaka.

Kako koristiti režim ‘Ne ometaj’ na iPhone-u

1. Pronalaženje postavki ‘Ne ometaj’

Na iPhone-u, postavke ‘Ne ometaj’ se mogu pronaći u izborniku Postavke, pod sekcijom Zvuk i obavijesti. Ovdje ćete moći pristupiti svim opcijama i prilagoditi režim ‘Ne ometaj’ prema svojim potrebama.

2. Aktiviranje ‘Ne ometaj’ prekidača

Da biste omogućili režim ‘Ne ometaj’ na iPhone-u, samo trebate aktivirati prekidač. Ovaj prekidač se obično naziva „Ne ometaj“, i kada je aktiviran, vaš iPhone će biti izuzet od obavijesti i poziva.

3. Postavljanje pravila ‘Ne ometaj’

iPhone također nudi opciju postavljanja pravila za režim ‘Ne ometaj’. Možete prilagoditi vrijeme kada želite da se režim aktivira automatski, kao i definisati određene kontakte ili aplikacije koje mogu prekršiti ovo pravilo i dalje vam slati obavijesti.

4. Dodavanje izuzetaka

Slično kao i na Androidu, na iPhone-u možete dodati izuzetke za režim ‘Ne ometaj’. Možete odabrati kontakte ili aplikacije koje će moći da vas kontaktiraju čak i kada je ovaj režim aktiviran. To vam omogućava da ostanete dostupni za hitne situacije ili važne obavijesti.

5. Prilagođavanje postavki za ‘Ne ometaj’

Na iPhone-u možete prilagoditi postavke režima ‘Ne ometaj’ prema sopstvenim preferencijama. Možete izabrati vrstu notifikacija koje želite da pustite kroz, kao i da li želite da se ponavljaju obavijesti tokom aktiviranog režima. Ove postavke vam omogućavaju veću kontrolu nad načinom na koji režim ‘Ne ometaj’ utiče na vaš iPhone.

6. Namještanje rasporeda za ‘Ne ometaj’

iPhone također ima mogućnost postavljanja rasporeda za režim ‘Ne ometaj’. Na taj način, možete postaviti određene periode kada želite da se režim aktivira i deaktivira. Na primjer, možete postaviti da se režim ‘Ne ometaj’ automatski aktivira svaki put kada odete na spavanje, a deaktivira se kada se probudite.

7. Koristite ‘Ne ometaj’ u kombinaciji s drugim značajkama

iPhone vam također omogućava da kombinujete režim ‘Ne ometaj’ sa drugim značajkama kako biste unaprijedili svoje iskustvo. Na primjer, možete postaviti da se režim ‘Ne ometaj’ automatski aktivira tokom upotrebe određene aplikacije ili tokom vožnje. Ovo vam omogućava da se fokusirate na ono što je važno, dok smanjuje ometanja koja mogu doći putem obavijesti i poziva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.