Pametni telefoni su postali sastavni dio naše svakodnevnice, pružajući nam praktičnost i funkcionalnost na dlanu. U današnjem tehnološkom dobu, kontaktlosa plaćanja postaju sve popularnija opcija, a jedna od tehnologija koja to omogućava je NFC (Near Field Communication). Ovaj članak će detaljno objasniti kako možete koristiti NFC tehnologiju na svom pametnom telefonu za beskontaktne plaćanja, čime će vam se otvoriti vrata ka brzim i sigurnim transakcijama.

Kako koristiti NFC za beskontaktne plaćanja na pametnim telefonima?

Šta je NFC tehnologija?

NFC (Near Field Communication) je tehnologija koja omogućava bežičnu komunikaciju između uređaja na kratkom opsegu. Ova tehnologija omogućava transfer podataka između dva uređaja kada su blizu jedan drugom, obično na udaljenosti do nekoliko centimetara. NFC se koristi za različite svrhe, ali je posebno popularan za beskontaktne plaćanja.

Definicija NFC tehnologije

NFC tehnologija je bežična komunikacijska tehnologija koja omogućava transfer podataka između dva uređaja koji su blizu jedan drugom. Ova tehnologija koristi elektromagnetne talase visoke frekvencije i omogućava siguran i brz transfer podataka. NFC se koristi za različite svrhe, uključujući beskontaktna plaćanja, prenos podataka, identifikaciju i još mnogo toga.

Kako NFC tehnologija radi?

NFC tehnologija koristi elektromagnetne talase visoke frekvencije za komunikaciju između uređaja. Postoje dva načina na koja NFC može raditi:

 1. Aktivni način rada: Jedan uređaj (npr. pametni telefon) aktivno šalje elektromagnetne talase, dok drugi uređaj (npr. NFC terminal) pasivno prima i obrađuje te talase. Ovaj način rada često se koristi za beskontaktna plaćanja.

 2. Pasivni način rada: Obadva uređaja pasivno komuniciraju i koriste elektromagnetne talase za prenos podataka. Ovaj način rada često se koristi za identifikaciju i prenos malih količina podataka.

Kada dva uređaja sa NFC mogućnostima dođu u blizinu jedan drugog, NFC tehnologija omogućava brz i siguran transfer podataka putem elektromagnetnih talasa. Ova tehnologija omogućava da se različiti tipovi podataka, kao što su plaćanja ili identifikacijske informacije, prenesu između uređaja bez potrebe za dodirivanjem ili upotrebom interneta.

Prednosti NFC tehnologije

NFC tehnologija ima brojne prednosti koje je čine popularnom za beskontaktna plaćanja:

 1. Brzina: NFC omogućava instantanu razmjenu podataka između uređaja, što znači da se plaćanja mogu obaviti brzo i efikasno.

 2. Sigurnost: NFC koristi enkripciju podataka i zahtijeva verifikaciju kako bi se osigurala sigurnost transakcija. To čini NFC sigurnijim od drugih oblika plaćanja.

 3. Praktičnost: Korištenje NFC-a za plaćanja je jednostavno i praktično jer vam omogućava da jednostavno približite svoj pametni telefon terminalu za plaćanje.

 4. Univerzalnost: NFC tehnologija je široko prihvaćena i podržana od strane različitih proizvođača uređaja i banaka širom svijeta. To znači da je većina pametnih telefona kompatibilna s NFC-om i da ga je lako koristiti za plaćanja.

Priprema za korištenje NFC-a za beskontaktna plaćanja

Prije nego što možete početi koristiti NFC za beskontaktna plaćanja na svom pametnom telefonu, potrebno je izvršiti neke pripreme:

Kompatibilni pametni telefoni

Prvo, provjerite da li je vaš pametni telefon kompatibilan s NFC tehnologijom. Većina novijih modela pametnih telefona ima ugrađenu NFC mogućnost, ali stariji modeli možda nemaju tu mogućnost. Provjerite specifikacije svog pametnog telefona ili se obratite proizvođaču kako biste potvrdili da li podržava NFC.

Provjera NFC opcije

Nakon što ste utvrdili da je vaš pametni telefon kompatibilan s NFC tehnologijom, provjerite da li je NFC opcija omogućena na vašem telefonu. Otvorite postavke uređaja i potražite opciju „NFC“ ili „Near Field Communication“. Uključite tu opciju ako je isključena.

Povezivanje na NFC uslugu banke

Da biste koristili NFC za beskontaktna plaćanja, morat ćete se povezati na NFC uslugu svoje banke. Obratite se banci kod koje imate račun i provjerite da li pružaju NFC uslugu za beskontaktna plaćanja. U većini slučajeva, banke će vam omogućiti prijavu putem njihove aplikacije za mobilno bankarstvo i povezivanje vašeg računa s NFC-om.

Postavljanje NFC plaćanja na pametnom telefonu

Kada ste izvršili pripreme, možete započeti postavljanje NFC plaćanja na svom pametnom telefonu:

Instaliranje NFC aplikacije

Prvi korak je instaliranje NFC aplikacije na pametnom telefonu. Otvorite svoj digitalni trgovinski platformu (npr. Google Play Store) i potražite NFC aplikaciju. Preuzmite i instalirajte aplikaciju na svoj telefon.

Registracija i prijava

Nakon što ste instalirali NFC aplikaciju, slijedite upute za registraciju i prijavu na svoj račun. Obično će vam biti potrebna vaša pristupna lozinka ili otisak prsta za prijavu na aplikaciju. Osigurajte da ove informacije budu čvrsto zaštićene kako biste spriječili neovlašten pristup vašem računu.

Dodavanje kartice za beskontaktna plaćanja

Kada ste se prijavili na NFC aplikaciju, dodajte karticu za beskontaktna plaćanja. Obično ćete morati unijeti informacije o svojoj kartici, kao što su broj kartice, datum isteka i sigurnosni kod. Osigurajte da sve ove informacije budu tačne kako biste mogli uspješno obavljati plaćanja putem NFC-a.

Korištenje NFC za beskontaktna plaćanja

Kada ste završili postavljanje NFC plaćanja na svom pametnom telefonu, možete ga koristiti za obavljanje beskontaktnih plaćanja na prodajnim mjestima koja podržavaju ovu tehnologiju:

Pokretanje NFC plaćanja

Da biste pokrenuli NFC plaćanje, pronađite NFC aplikaciju na svom pametnom telefonu i pokrenite je. Obično će vam se prikazati opcija „Plaćanje“ ili slično. Dodirnite tu opciju kako biste otvorili NFC plaćanje.

Približavanje pametnog telefona na terminal

Kada ste otvorili NFC plaćanje, približite svoj pametni telefon na NFC terminal na prodajnom mjestu. Obično se terminal nalazi blizu blagajnog pulta ili na samom pultu. Držite telefon blizu terminala dok se transakcija obavi. Ekran vašeg telefona možda će se promijeniti tokom procesa plaćanja kako bi vam pokazao trenutni status transakcije.

Verifikacija plaćanja

Nakon što ste približili telefon na NFC terminal, verifikacija plaćanja će se obaviti. Ovo može uključivati unos šifre, otiskivanje prsta ili upotrebu druge metode za potvrdu identiteta. Slijedite upute na ekranu kako biste završili proces verifikacije. Nakon uspješne verifikacije, transakcija će biti završena, a vi ćete dobiti potvrdu o plaćanju.

NFC sigurnost i zaštita

Kada koristite NFC za beskontaktna plaćanja, važno je osigurati sigurnost i zaštitu vaših podataka:

Enkripcija podataka

NFC tehnologija koristi enkripciju podataka kako bi osigurala siguran transfer vaših finansijskih informacija. Enkripcija podataka šifrira vaše informacije tako da samo ovlašteni uređaji mogu pristupiti i dešifrovati te informacije. Obratite pažnju na to da li je NFC aplikacija koju koristite enkriptovana i da li podržava sigurnosne protokole kako biste osigurali sigurnost vaših podataka.

PIN kod za pristup NFC aplikaciji

Za dodatnu sigurnost, preporučuje se da postavite PIN kod za pristup NFC aplikaciji na vašem pametnom telefonu. Ovim ćete spriječiti neovlašten pristup vašem računu ili informacijama povezanim s NFC plaćanjima. Odaberite složen PIN kod koji je teško pogoditi i redovno ga mijenjajte kako biste održali visok nivo sigurnosti.

Zaštita od krađe identiteta

Da biste se zaštitili od krađe identiteta pri korištenju NFC plaćanja, preporučuje se da budete oprezni prilikom otkrivanja informacija o svojim plaćanjima. Nikada ne dajte svoje bekontaktne informacije ili PIN kod neovlaštenim osobama. Također, uvijek koristite sigurnu internet vezu kada pristupate NFC aplikaciji kako biste spriječili hakovanje ili neovlašten pristup vašim podacima.

Popularne NFC aplikacije za beskontaktna plaćanja

Postoji nekoliko popularnih NFC aplikacija koje možete koristiti za beskontaktna plaćanja na pametnim telefonima:

Google Pay

Google Pay je NFC aplikacija koju podržava Android pametne telefone. Omogućava vam pohranjivanje i upravljanje svojim karticama za beskontaktna plaćanja, kao i provođenje transakcija na prodajnim mjestima koja prihvataju NFC plaćanja. Aplikacija je široko podržana i jednostavna za korištenje.

Samsung Pay

Samsung Pay je NFC aplikacija koja je dostupna na Samsung pametnim telefonima. Osim NFC plaćanja, Samsung Pay također podržava plaćanje putem tehnologije MST (Magnetic Secure Transmission), što ga čini kompatibilnim s većim brojem prodajnih mjesta. Aplikacija je intuitivna i lako je upravljati karticama i transakcijama.

Apple Pay

Apple Pay je NFC aplikacija koju podržavaju Apple pametni telefoni. Omogućava vam pohranjivanje i upravljanje svojim karticama za beskontaktna plaćanja, kao i provođenje transakcija na prodajnim mjestima koja prihvataju NFC plaćanja. Apple Pay također koristi Touch ID ili Face ID za verifikaciju plaćanja, što pruža dodatnu sigurnost.

Prednosti i nedostaci NFC plaćanja

NFC plaćanja imaju brojne prednosti, ali također imaju i neke nedostatke koji treba uzeti u obzir:

Prednosti NFC plaćanja

 • Brza i praktična metoda plaćanja
 • Sigurna enkripcija podataka
 • Široka kompatibilnost s različitim uređajima i prodajnim mjestima
 • Mogućnost upravljanja različitim karticama putem jedne aplikacije

Nedostaci NFC plaćanja

 • Ograničeno prihvatanje NFC tehnologije na nekim prodajnim mjestima
 • Mogući problemi s konekcijom i funkcionisanjem NFC terminala
 • Potencijalne sigurnosne ranjivosti prilikom korištenja NFC-a

Budućnost NFC plaćanja

NFC tehnologija i beskontaktna plaćanja nastavljaju rasti i razvijati se. Sve više ljudi prihvata ovu tehnologiju i koristi je za svoje svakodnevne transakcije. U budućnosti, očekuje se dalji napredak u tehnologiji, kao i šire prihvatanje i primjena NFC-a na globalnom nivou.

Rast NFC tehnologije

Očekuje se da će broj uređaja s NFC mogućnostima nastaviti rasti. Sve veći broj pametnih telefona, tableta i drugih uređaja podržavaju NFC, što povećava dostupnost i prihvaćanje ove tehnologije.

Inovacije u NFC plaćanjima

Tehnološke kompanije i banke stalno rade na inovacijama u NFC plaćanjima. Očekuje se da će se pojaviti nove funkcionalnosti, kao što su dodatne sigurnosne metode verifikacije, integracija s drugim tehnologijama i poboljšano korisničko iskustvo.

Česti problemi i rješenja pri korištenju NFC plaćanja

Pri korištenju NFC plaćanja, mogu se pojaviti neki česti problemi. Evo nekoliko problema i rješenja za njih:

Nepotpuna prijava na NFC aplikaciju

Ako imate problema s prijavom na NFC aplikaciju, provjerite da li ispravno uneseni vaše pristupne podatke. Provjerite da li imate pravilnu internet vezu i da li koristite najnoviju verziju aplikacije.

Loša konekcija NFC terminala

Ako imate problema s uspostavom veze između vašeg pametnog telefona i NFC terminala, provjerite da li je NFC funkcija omogućena na vašem telefonu i da li je terminal ispravno postavljen. Pokušajte približiti telefon na drugom mestu na terminalu kako biste pronašli bolju konekciju.

Ograničenja NFC plaćanja

Neki prodavci i prodajna mjesta možda ne prihvataju NFC plaćanja zbog tehničkih ograničenja ili nedostatka potrebne opreme. U takvim slučajevima, morat ćete koristiti druge metode plaćanja, kao što su gotovina ili kartice s čipom i PIN kodom.

Alternativne metode beskontaktnih plaćanja

Ako NFC tehnologija nije dostupna ili ne želite je koristiti, postoje i druge metode beskontaktnih plaćanja koje možete koristiti:

QR kod plaćanje

QR kod plaćanje se koristi za skeniranje QR koda na prodajnom mjestu pomoću kamere pametnog telefona. Ova metoda omogućava brzo i sigurno plaćanje bez potrebe za fizičkim karticama ili dodirivanjem terminala.

Mobilno bankarstvo

Mobilno bankarstvo vam omogućava pristup vašem bankovnom računu putem pametnog telefona i obavljanje plaćanja putem aplikacije banke. Ova metoda koristi internet vezu za prijenos podataka i omogućava vam da upravljate svojim finansijama na jednostavan i siguran način.

Digitalni novčanici

Digitalni novčanici, kao što su PayPal ili Skrill, omogućavaju vam skladištenje novca u digitalnom formatu i obavljanje plaćanja putem interneta. Ovi novčanici su povezani s vašim bankovnim računom ili karticom i omogućavaju vam brzo i sigurno plaćanje putem interneta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.