U ovom članku će se raspravljati o funkciji Memoji na iPhone 12 i kako je koristiti na najefikasniji način. Kako bismo vam pomogli u maksimalnom iskorištavanju ovog zabavnog alata za personalizaciju, pružit ćemo vam korisne savjete i uputstva. Bez obzira jeste li već upoznati s Memoji ili tek započinjete svoje iskustvo s iPhone 12, ovaj članak će vam pružiti sve informacije potrebne za kreativno i jednostavno korištenje tehnologije Memoji.

Kako koristiti funkciju Memoji na iPhone 12?

Sadržaj

Šta je Memoji funkcija?

Memoji funkcija je inovativna karakteristika koja omogućava korisnicima da stvore personalizovane avatare sa svojim izgledom, karakteristikama i dodacima. Ova funkcija je dostupna na iPhone uređajima sa iOS 13 verzijom softvera i novijim. Memoji vam omogućava da se izražavate na kreativan način putem poruka, dostavljajući emotivne i zabavne Memoji slike, koje će dodati lični pečat vašem razgovoru.

Definicija Memoji funkcije

Memoji je kombinacija riječi „Ja“ (Me) i „Emoji“, što ukazuje da je ova funkcija personalizovana verzija standardnih emodžija. Umjesto korištenja unaprijed definisanih emodžija, Memoji vam omogućava da kreirate avatara koji izgleda baš kao vi. Možete prilagoditi različite aspekte svog Memoji lika, uključujući fizionomiju lica, frizuru, boju očiju, različite dodatke poput naočara i šešira, kao i različite emotivne izraze. Memoji su interaktivni i mogu pratiti vaše pokrete lica, što dodaje dodatnu dimenziju emotivnoj komunikaciji.

Povijest Memoji funkcije

Memoji funkcija je prvi put predstavljena na iPhone X modelu 2017. godine, zajedno sa funkcijom Animoji. Animoji je omogućavao korisnicima da koriste emotikone koji su pratili i oponašali pokrete lica, koristeći tehnologiju TrueDepth kamere. Na osnovu ove tehnologije, Apple je dalje razvio i unaprijedio Memoji funkciju kako bi omogućio korisnicima da stvore personalizovane avatare koji izgledaju baš kao oni i doprinose emotivnoj komunikaciji putem poruka.

Značajke Memoji funkcije

Memoji funkcija ima niz značajki koje je čine jedinstvenom i zabavnom za korištenje. Evo nekih od ključnih značajki Memoji funkcije:

  1. Personalizacija: Možete prilagoditi svoj Memoji lik kako biste ga što vjernije prikazali. Možete odabrati odgovarajuću frizuru, oblik lica, boju kože, boju očiju, oblik nosa i mnoge druge karakteristike.

  2. Dodatci: Memoji vam omogućava da dodate različite dodatke svojim avatarama, kao što su naočare, šeširi, naušnice, brada i mnoge druge opcije. Možete odabrati dodatke koji najbolje odgovaraju vašem stilu i ličnosti.

  3. Emotivni izrazi: Memoji praćenjem pokreta vašeg lica može oponašati različite emotivne izraze. Možete prilagoditi izraz lica, očiju, obrva, usta i jezika kako biste dodali različite emocije vašem Memoji liku.

  4. Reakcije na zvuk: Memoji može reagovati na zvukove, kao što su smijeh, plakanje ili zvižduci. Vaš Memoji avatar će oponašati te zvukove i dodati element zabave u vašem razgovoru.

  5. Integrisanost sa aplikacijom Messages: Memoji avatari mogu se koristiti u aplikaciji Messages kako bi se slale emotivne poruke, koje će biti prikazane kao animirane Memoji slike. Možete interaktivno komunicirati sa svojim Memoji likom i isprobati različite emotivne izraze.

Kako kreirati Memoji?

Kreiranje Memoji avatara je jednostavno i zahtijeva samo nekoliko koraka. Evo detaljnog vodiča kako da kreirate svoj Memoji:

Korak 1: Otvorite aplikaciju Messages

Da biste pristupili Memoji funkciji, trebate otvoriti aplikaciju Messages na svom iPhone uređaju.

Korak 2: Odaberite kontakt ili započnite novi razgovor

Izaberite željeni kontakt ili započnite novi razgovor sa osobom sa kojom želite koristiti Memoji funkciju.

Korak 3: Dodirnite ikonu Animoji/Memoji

Unutar razgovora, pronađite ikonu Animoji/Memoji koja se nalazi pored tekstualne trake za unos poruke. Dodirnite ovu ikonu kako biste otvorili Memoji funkciju.

Korak 4: Pritisnite ‘+’ da biste stvorili novi Memoji

Na dnu ekrana Memoji funkcije, pronađite dugme „+“ i pritisnite ga kako biste stvorili novi Memoji avatar.

Korak 5: Prilagodite izgled, karakteristike i dodatke Memoji

Sada možete prilagoditi svoj Memoji avatar prema vašim željama. Možete promijeniti izgled, karakteristike lica, dodati dodatke kao što su naočare i šeširi, kao i eksperimentirati sa različitim virtuelnim dodacima koje Memoji nudi.

Korak 6: Spremite Memoji

Kada ste zadovoljni sa izgledom vašeg Memoji avatara, jednostavno pritisnite dugme za spremanje i vaš Memoji je spreman za korištenje u razgovoru.

Kako koristiti Memoji u razgovoru?

Sada kada ste kreirali svoj Memoji avatar, možete ga koristiti u razgovoru sa svojim kontaktima. Evo kako to možete uraditi:

Korak 1: Otvorite aplikaciju Messages

Pristupite aplikaciji Messages na svom iPhone uređaju kako biste započeli ili otvorili postojeći razgovor.

Korak 2: Odaberite kontakt ili započnite novi razgovor

Izaberite kontakt ili započnite novi razgovor sa osobom sa kojom želite koristiti Memoji funkciju.

Korak 3: Dodirnite ikonu Animoji/Memoji

Unutar razgovora, pronađite ikonu Animoji/Memoji pored tekstualne trake za unos poruke. Dodirnite tu ikonu kako biste otvorili Memoji funkciju.

Korak 4: Odaberite stvoreni Memoji

Na dnu ekrana Memoji funkcije, pronađite i izaberite svoj stvoreni Memoji avatar. Možete prikazati sve svoje stvorene Memoji avataru ako ih imate više.

Korak 5: Dodirnite Memoji za slanje

Dodirnite željeni Memoji za slanje u razgovor. Nakon dodira, Memoji će se prikazati u poruci i biti poslat kontaktu.

Korak 6: Memoji će se prikazivati u razgovoru

Vaš poslati Memoji će se prikazivati kao animacija u razgovoru, dodajući lični i emotivni dodir vašim porukama. Kontakt će moći vidjeti vaš Memoji kako se kreće i reaguje na poruku, što dodaje dodatnu dimenziju interakciji.

Kako koristiti funkciju Memoji na iPhone 12?

Dodatne značajke i opcije

Memoji funkcija nudi neke dodatne značajke i opcije koje možete istražiti kako biste dobili najviše od ove funkcije:

Animoji vs. Memoji: Razlika i upotreba

Animoji i Memoji su srodne funkcije koje omogućavaju korisnicima da koriste personalizovane avatare za komunikaciju. Glavna razlika je u tome što su Animoji unaprijed definisane animirane emodži, dok su Memoji personalizovani avatari koji izgledaju kao vi. Obe funkcije se mogu koristiti unutar aplikacije Messages i omogućavaju vam da pošaljete animirane poruke sa likom koji se kreće i reaguje na poruke.

FaceTime i Memoji

Memoji funkcija je također kompatibilna sa FaceTime aplikacijom. Možete koristiti svoj Memoji avatar tokom FaceTime poziva kako biste dodali dodatnu zabavu i ličnu notu vašim video pozivima. Vaš Memoji avatar će pratiti vaše pokrete i izraze lica tokom FaceTime poziva, što čini razgovor još zabavnijim i interaktivnijim.

Koristite Memoji u drugim aplikacijama

Memoji avatare možete koristiti ne samo unutar aplikacije Messages, već i u drugim aplikacijama koje podržavaju ovu funkciju. Mnoge aplikacije za slanje poruka i društvene mreže omogućavaju vam da koristite Memoji avatare za slanje zabavnih i personalizovanih poruka svojim kontaktima.

Promjena Memoji izgleda

Ako želite promijeniti izgled svog Memoji avatara, to je vrlo jednostavno uraditi. Samo otvorite Memoji funkciju u aplikaciji Messages, izaberite svoj Memoji avatar i prilagodite njegov izgled, karakteristike lica i dodatke prema vašim željama i stilu.

Dodavanje dodataka Memoji

Memoji funkcija također vam omogućava da dodate dodatke svom Memoji avataru kako biste ga učinili još živopisnijim i zabavnijim. Možete dodati naočare, šešire, naušnice, brade i druge dodatke prema vašim željama. Opuštite se i eksperimentišite sa različitim dodacima kako biste pronašli savršenu kombinaciju za svoj Memoji avatar.

Kako ukloniti Memoji?

Ako više ne želite koristiti određeni Memoji avatar, lako ga možete ukloniti sa svog iPhone uređaja. Evo uputstava kako to učiniti:

Korak 1: Otvorite aplikaciju Messages

Otvorite aplikaciju Messages na svom iPhone uređaju kako biste pristupili Memoji funkciji.

Korak 2: Dodirnite ikonu Animoji/Memoji

Unutar aplikacije Messages, pronađite ikonu Animoji/Memoji koja se nalazi pored tekstualne trake za unos poruka. Dodirnite tu ikonu kako biste otvorili Memoji funkciju.

Korak 3: Dugo pritisnite Memoji koji želite ukloniti

Na dnu ekrana Memoji funkcije, pronađite Memoji avatar koji želite ukloniti. Dugo pritisnite na njega dok se ne pojavi meni sa opcijama.

Korak 4: Odaberite ‘Ukloni’

U meniju sa opcijama, odaberite opciju ‘Ukloni’ kako biste trajno izbrisali Memoji avatar sa svog uređaja. Potvrdite vašu odluku kada vam se zatraži.

Problemi i rješenja

Iako je Memoji funkcija sjajna za korištenje, mogu se pojaviti neki problemi sa njom. Evo nekih uobičajenih problema i njihovih rješenja:

Memoji ne radi ili se ne prikazuje

Ako vaš Memoji ne radi ili se ne prikazuje, prvo provjerite da li ste ažurirali iOS na najnoviju verziju. Također, provjerite da li je vaš iPhone kompatibilan sa Memoji funkcijom. Ako ništa od toga ne rješava problem, pokušajte restartovati uređaj kako biste osvježili sistem.

Nemogućnost stvaranja novog Memoji

Ako ne možete stvoriti novi Memoji avatar, provjerite da li ste ispravno slijedili uputstva za kreiranje Memoji. Također, provjerite da li je vaš iPhone kompatibilan sa Memoji funkcijom. Ako problem i dalje postoji, pokušajte ažurirati iOS na najnoviju verziju ili se obratite Apple podršci za pomoć.

Memoji se ne prikazuje u razgovoru

Ako se vaš Memoji ne prikazuje u razgovoru, provjerite da li ste odabrali ispravan kontakt ili započeli novi razgovor unutar aplikacije Messages. Također, uvjerite se da ste odabrali ispravan Memoji avatar za slanje u razgovoru. Ako se problem nastavi, pokušajte restartovati aplikaciju Messages ili uređaj kako biste osvježili sistem.

Problem s veličinom i kvalitetom Memoji slika

Ako imate problem s veličinom i kvalitetom Memoji slika, provjerite da li se koristite najnovijom verzijom iOS-a i da li je vaš iPhone kompatibilan sa Memoji funkcijom. Također, pripazite da slika nije previše komprimirana prilikom slanja ili da je veličina poruke ograničena. Ako imate problema s veličinom i kvalitetom slike, možete probati slati Memoji kao animacije umjesto statickih slika.

Kako koristiti Memojije na različitim iPhone modelima?

Memoji funkcija podržana je na različitim modelima iPhone uređaja. Evo detaljnog vodiča kako koristiti Memoji na različitim iPhone modelima:

iPhone X i noviji modeli

Korisnici iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone SE (2. generacije), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max mogu koristiti Memoji funkciju. Slijedite prethodno opisane korake kako biste kreirali i koristili Memoji avatar na ovim iPhone modelima.

iPhone 8 i stariji modeli

Stariji modeli iPhone uređaja, kao što su iPhone 8, iPhone 7, iPhone 6s i iPhone SE (1. generacije), podržavaju Animoji funkciju, ali nemaju podršku za Memoji funkciju. Ovi modeli mogu koristiti unaprijed definisane animirane emodže, ali ne mogu kreirati personalizovane Memoji avatare.

Lista podržanih iPhone modela

Evo liste iPhone modela koji podržavaju Memoji funkciju: iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone SE (2. generacije), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max.

Kako premjestiti Memoji u iCloud?

Ako želite premjestiti svoje Memoji avatare u iCloud, možete to uraditi jednostavnim postupkom. Evo vodiča kako to uraditi:

Korak 1: Otvorite Postavke

Otvorite Postavke aplikaciju na svom iPhone uređaju kako biste pristupili različitim podešavanjima.

Korak 2: Dodirnite svoje ime

Unutar Postavki, pronađite i dodirnite opciju sa svojim imenom ili profilom.

Korak 3: Odaberite iCloud

Na stranici profila, pronađite i dodirnite opciju iCloud za pristup postavkama iCloud-a.

Korak 4: Uključite iCloud Drive

Unutar postavki iCloud-a, provjerite da li je opcija „iCloud Drive“ uključena. Ako nije, uključite je pritiskom na prekidač pored ove opcije.

Korak 5: Spremite Memoji u iCloud

Sada kada je iCloud Drive uključen, vaši Memoji avatari će se automatski pohranjivati u iCloud. Možete pristupiti i koristiti ove Memoji avatare sa drugih Apple uređaja putem svoje iCloud memorije.

Zaključak

Memoji funkcija je inovativna i zabavna karakteristika koja vam omogućava da stvorite personalizirane avatare sa svojim izgledom, karakteristikama i dodacima. Kreiranje i korištenje Memoji avatara je jednostavno i pruža vam mogućnost da dodate lični i emotivni dodir svojim porukama. Bez obzira na to jeste li novi ili iskusni korisnik iPhone uređaja, Memoji funkcija vam pruža mogućnost da se izražavate na kreativan i zabavan način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.