U ovom članku ćete saznati kako iskoristiti alat za anotaciju u Google Slidesu tokom prezentacije. Alat za anotaciju omogućava vam dodavanje oznaka na dijelove prezentacije kako bi vaša prezentacija bila interaktivnija i efektnija. Pomoću pen alata možete crtati direktno na slideovima tokom prezentacije, a također imate mogućnost promjene boje olovke – crnu, plavu ili zelenu. Nakon prezentacije, anotacije se automatski brišu, ali ih možete i ručno izbrisati ili koristiti prečicu na tastaturi. Ukoliko koristite mobilne uređaje, možete koristiti pen alat, ali budite svjesni da će anotacije nestati prilikom prelaska na drugi slide. Za naprednije alate za crtanje tokom prezentacije, preporučuje se korištenje Google Jamboarda koji pruža više mogućnosti za crtanje, uključujući različite boje i alate za brisanje linija. Važno je napomenuti da je Google najavio da će Jamboard biti ukinut do kraja 2024. godine.

Kako koristiti alat za anotaciju u Google Slidesu

Kako koristiti alat za anotaciju u Google Slidesu

U današnjem članku ćemo se pozabaviti detaljima o tome kako pravilno koristiti alat za anotaciju u Google Slidesu tokom prezentacija. Alat za anotaciju pruža mogućnost dodavanja oznaka na dijelove prezentacije kako bi prezentacija bila interaktivnija i efektnija. Saznajte kako koristiti pen tool, kako promijeniti boju olovke, kako obrisati anotacije i sve ostale detalje koji će vam pomoći da iskoristite ovaj koristan alat.

Kako dodati oznake na dijelove prezentacije

Kada koristite alat za anotaciju u Google Slidesu, prvi korak je dodavanje oznaka na odabrane dijelove prezentacije. Ovo se može učiniti koristeći pen tool. Klikom na ikonu olovke na vrhu prezentacije, možete aktivirati alat za anotaciju. Zatim, jednostavno povucite po slideu kako biste dodali oznake na dijelove prezentacije koji su vam važni. To može biti korisno za isticanje ključnih tačaka, stvaranje crteža ili dijeljenje napomena.

Kako koristiti alat za anotaciju u Google Slidesu

Kako koristiti pen tool

Pen tool je jedan od ključnih alata koji se koristi prilikom anotiranja prezentacije u Google Slidesu. Kada aktivirate alat za anotaciju, olovka će biti selektovana kao vaš predefinisani alat. Uz ovaj alat, moći ćete da crtate direktno na slideovima tokom prezentacije. Pomoću pen toola možete dodavati slobodne linije, crtati oblike ili pisati napomene. To je jednostavno i intuitivno, omogućavajući vam da vizualno poboljšate svoju prezentaciju.

Kako promijeniti boju olovke

Kada koristite pen tool u Google Slidesu, imate mogućnost promjene boje olovke. Podrazumijevana boja olovke je crna, ali je također moguće promijeniti je u plavu ili zelenu. Da biste promijenili boju olovke, kliknite na ikonu olovke na vrhu prezentacije, a zatim odaberite željenu boju iz padajućeg menija. Ova jednostavna opcija omogućava vam da prilagodite svoje anotacije prema vašim preferencijama ili korporativnoj šemi boja.

Kako koristiti alat za anotaciju u Google Slidesu

Kako obrisati anotacije

Ako želite obrisati anotacije prilikom završetka prezentacije, Google Slides vam pruža nekoliko opcija. Prva opcija je da anotacije automatski nestanu nakon završetka slajda. Međutim, ako želite ručno obrisati anotacije prije nego što završite prezentaciju, možete jednostavno izbrisati oznake pomoću gumbe za brisanje koji se nalazi na vrhu prezentacije. Također, možete koristiti prečicu na tastaturi pritiskom na tipku „Erase“ ili „Delete“. Ove opcije vam omogućavaju da lako uklonite anotacije prema vašim potrebama.

Kako koristiti pen tool na mobilnim uređajima

Ako želite koristiti pen tool na mobilnom uređaju tokom prezentacije u Google Slidesu, također postoji ta mogućnost. Aktivirajte alat za anotaciju na mobilnom uređaju i koristite pen tool da biste crtali po slideovima. Međutim, važno je napomenuti da će anotacije nestati kada pređete na drugi slajd. To je zbog ograničenja funkcionalnosti mobilnih uređaja i ne utječe na trajne promjene vaše prezentacije. Ova opcija omogućava mobilnu fleksibilnost i omogućuje vam da dodate anotacije tokom prezentacije, bez obzira na to gdje se nalazite.

Kako koristiti alat za anotaciju u Google Slidesu

Preporučuje se korištenje Google Jamboarda

Iako Google Slides nudi alat za anotaciju, ako tražite više naprednih i kreativnih alata za crtanje tokom prezentacije, preporučuje se korištenje Google Jamboarda. Google Jamboard je interaktivni digitalni alat koji pruža više mogućnosti za crtanje uključujući različite boje, stilove linija i alate za brisanje. Ovaj alat omogućava još veću kreativnost i interaktivnost tokom prezentacije, što je posebno korisno za obrazovne ili timsko zasnovane prezentacije.

Mogućnosti crtanja na Google Jamboardu

Google Jamboard pruža široku paletu mogućnosti za crtanje. Možete odabrati između različitih boja olovke, olovku pretvoriti u marker, kreirati ravne i kružne linije, kao i koristiti različite stilove linija kako biste stvorili jedinstvene vizuale. Jamboard također nudi alate za brisanje linija, kao i mogućnost dodavanja tekstualnih kutija, bilježaka i drugih elemenata na tablu. Ove opcije omogućavaju vam da zaista iskoristite svoju kreativnost prilikom crtanja i anotiranja tokom prezentacije.

Kako koristiti alat za anotaciju u Google Slidesu

Planiranje uklanjanja Google Jamboard-a

Unatoč svim prednostima i mogućnostima koje Google Jamboard pruža, važno je napomenuti da je Google najavio njegovo ukidanje do kraja 2024. godine. To znači da korisnici trebaju biti svjesni da će se Jamboard vremenom ukloniti i preporuke se mogu mijenjati. Međutim, dok je Jamboard još uvijek dostupan, to je izuzetno koristan alat za interaktivne prezentacije koje će poboljšati vašu sposobnost komunikacije i angažmana publike.

U ovom članku smo naučili kako koristiti alat za anotaciju u Google Slidesu, uključujući dodavanje oznaka na dijelove prezentacije, korištenje pen toola, promjenu boje olovke, brisanje anotacija i još mnogo toga. Također smo proučili prednosti korištenja Google Jamboarda za naprednije mogućnosti crtanja i interakcije tokom prezentacija. Bez obzira na to koji alat koristite, važno je da pravilno iskoristite mogućnosti anotacije kako biste poboljšali svoje prezentacijske vještine i učinili svoju prezentaciju još efektnijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.