U ovom članku ćemo vam pokazati kako iskoristiti korisnu funkcionalnost pod nazivom AirDrop, koja omogućava bežično deljenje sadržaja između iPhonea i Mac računara. Ova tehnologija omogućuje vam da brzo i jednostavno delite fotografije, video zapise, dokumente i još mnogo toga, bez potrebe za kablovima ili drugim komplikovanim postupcima. Saznajte korak-po-korak uputstva o tome kako aktivirati i koristiti AirDrop između vašeg iPhonea i Mac računara kako biste poboljšali svoju produktivnost i efikasnost u svakodnevnim zadacima.

Kako koristiti AirDrop između iPhonea i Mac računara?

AirDrop je funkcija koja omogućava bežično dijeljenje datoteka između uređaja kao što su iPhone i Mac računar. Ova funkcija je veoma korisna za brzo prebacivanje fotografija, videa, dokumenata i drugih datoteka sa jednog uređaja na drugi. U ovom članku ćemo se fokusirati na korištenje AirDropa između iPhonea i Mac računara i pružiti vam korak-po-korak uputstva za aktiviranje, podešavanje i korištenje ove praktične funkcije.

Šta je AirDrop?

AirDrop je tehnologija koja omogućava bežično dijeljenje datoteka između Apple uređaja koji podržavaju ovu funkciju. Ovo je siguran i jednostavan način za slanje datoteka između iPhonea, iPada i Mac računara, bez potrebe za korištenjem interneta ili eksternih uređaja poput USB fleš diskova. AirDrop koristi Bluetooth i Wi-Fi tehnologiju kako bi postavio brzu i sigurnu vezu između uređaja i omogućio transfer datoteka.

Kompatibilnost

Da biste koristili AirDrop između iPhonea i Mac računara, potrebno vam je najmanje iPhone 5 ili noviji model, te Mac računar sa OS X Yosemite ili novijim operativnim sistemom. Ovi uređaji moraju biti međusobno povezani istom Wi-Fi mrežom i biti u blizini jedan drugoga kako bi AirDrop radio. Takođe je važno napomenuti da oba uređaja moraju biti kompatibilna sa AirDrop funkcijom i biti uključena.

Aktiviranje AirDropa na iPhoneu

Da biste aktivirali AirDrop na iPhoneu, pratite ove korake:

 1. Otvorite Control Center dodirivanjem i povlačenjem prsta sa donje ivice ekrana prema gore (za modele bez Home dugmeta) ili povlačenjem prsta sa gornje desne strane ekrana prema dolje (za modele sa Home dugmetom).
 2. Dodirnite ikonu koja prikazuje Wi-Fi i Bluetooth simbole.
 3. U donjem lijevom uglu Control Centra, dodirnite opciju „AirDrop“.
 4. Izaberite opciju „Svi“ da biste omogućili AirDrop svima koji su u blizini vašeg iPhonea.

Aktiviranje AirDropa na Mac računaru

Aktiviranje AirDropa na Mac računaru veoma je jednostavno. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Finder sa Docka ili klikom na ikonu Finder na ekranu.
 2. U bočnoj traci Findera, pronađite AirDrop i kliknite na njega.
 3. U gornjem desnom uglu prozora AirDropa, kliknite na opciju „Allow me to be discovered by“ i izaberite „Everyone“ da biste omogućili AirDrop svima.

Podešavanje AirDrop opcija

Kada aktivirate AirDrop na iPhoneu i Mac računaru, možete prilagoditi postavke AirDropa prema vašim potrebama. Evo kako to možete učiniti:

Na iPhoneu:

 1. Otvorite Control Center.
 2. Dodirnite ikonu Wi-Fi i Bluetooth.
 3. U donjem lijevom uglu Control Centra, dodirnite opciju „AirDrop“.
 4. Izaberite jednu od tri opcije: „Receiving Off“ (isključeno primanje), „Contacts Only“ (samo kontakti) ili „Everyone“ (svi).

Na Mac računaru:

 1. Otvorite Finder i kliknite na AirDrop u bočnoj traci.
 2. U gornjem desnom uglu prozora AirDropa, kliknite na opciju „Allow me to be discovered by“ i izaberite jednu od tri opcije: „No One“ (niko), „Contacts Only“ (samo kontakti) ili „Everyone“ (svi).

Slanje datoteka sa iPhonea na Mac računar

Kada ste aktivirali AirDrop na oba uređaja i podešavanja su pravilno konfigurisana, možete lako slati datoteke sa iPhonea na Mac računar. Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Na iPhoneu otvorite aplikaciju „Files“ i pronađite datoteku koju želite poslati.
 2. Dodirnite i držite datoteku dok se ne prikažu opcije.
 3. Dodirnite opciju „Share“ (dijeljenje) i zatim „AirDrop“.
 4. Izaberite ime vašeg Mac računara sa liste dostupnih AirDrop uređaja.
 5. Na Mac računaru će se pojaviti obavijest o dolaznom AirDrop transferu. Prihvatite dolazni transfer na Mac računaru kako biste završili proces slanja datoteka.

Slanje datoteka sa Mac računara na iPhone

Slično kao i slanje datoteka sa iPhonea na Mac računar, slanje datoteka sa Mac računara na iPhone je jednostavno i brzo. Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Na Mac računaru otvorite Finder i pronađite datoteku koju želite poslati.
 2. Prevucite datoteku na ikonu AirDrop u bočnoj traci Findera.
 3. Izaberite ime vašeg iPhonea sa liste dostupnih AirDrop uređaja.
 4. Na iPhoneu će se pojaviti obavijest o dolaznom AirDrop transferu. Prihvatite dolazni transfer na iPhoneu kako biste završili proces slanja datoteka.

Slanje više datoteka odjednom

AirDrop također omogućava slanje više datoteka odjednom između uređaja. Da biste poslali više datoteka odjednom, pratite ove korake:

Na iPhoneu:

 1. Otvorite aplikaciju „Files“ i pronađite prvu datoteku koju želite poslati.
 2. Dodirnite i držite datoteku dok se ne prikaže opcija „Select More“ (izaberi više).
 3. Dodirnite sve datoteke koje želite poslati, a zatim dodirnite opciju „Share“ (dijeljenje) i „AirDrop“.
 4. Izaberite ime vašeg Mac računara sa liste dostupnih AirDrop uređaja.

Na Mac računaru:

 1. Otvorite Finder i pronađite prvu datoteku koju želite poslati.
 2. Držite tipku „Command“ i kliknite na svaku datoteku koju želite poslati.
 3. Prevucite odabrane datoteke na ikonu AirDrop u bočnoj traci Findera.
 4. Izaberite ime vašeg iPhonea sa liste dostupnih AirDrop uređaja.

Primanje datoteka putem AirDropa

Kada vam netko drugi šalje datoteku putem AirDropa, možete lako prihvatiti dolazni transfer. Ovako to možete učiniti:

Na iPhoneu:

 1. Kada vam se pojavi obavijest o dolaznom AirDrop transferu, dodirnite je da biste prihvatili datoteku.
 2. Datoteka će se preuzeti i biti dostupna u aplikaciji „Files“ ili u drugoj odgovarajućoj aplikaciji.

Na Mac računaru:

 1. Kada vam se pojavi obavijest o dolaznom AirDrop transferu, kliknite na opciju „Accept“ (prihvati) u prozoru AirDropa.
 2. Datoteka će se preuzeti i biti dostupna u odabranoj lokaciji na vašem Mac računaru.

Problemi i rješenja

U nekim slučajevima, možda ćete naići na probleme pri korištenju AirDropa između iPhonea i Mac računara. Evo nekih uobičajenih problema i njihovih rješenja:

 1. AirDrop ne radi: Provjerite da li su Wi-Fi i Bluetooth uključeni na oba uređaja i da li su povezani istom Wi-Fi mrežom. Takođe, provjerite da li su oba uređaja kompatibilna sa AirDrop funkcijom i da li je AirDrop aktiviran.
 2. Ne možete pronaći uređaj: Ako ne možete vidjeti iPhone ili Mac računar na listi dostupnih AirDrop uređaja, provjerite da li su uređaji uključeni, da li su povezani istom Wi-Fi mrežom i da li je AirDrop podešen na opciju „Everyone“ (svi).
 3. Ne možete poslati datoteke: Ako imate problema sa slanjem datoteka putem AirDropa, provjerite da li obe strane imaju dovoljno prostora za pohranu i da li je AirDrop podešen na opciju „Contacts Only“ (samo kontakti) ili „Everyone“ (svi).
 4. Niska brzina prijenosa: Ako primijetite da je brzina prijenosa datoteka sporija nego inače, mogući uzroci mogu biti preopterećena Wi-Fi mreža ili slab signal. Pokušajte koristiti AirDrop u prostoriji sa jačim Wi-Fi signalom kako biste poboljšali brzinu prijenosa.

U slučaju da se problemi nastave, preporučuje se restartovanje uređaja ili kontaktiranje službe za podršku za dodatnu pomoć.

Korištenje AirDropa između iPhonea i Mac računara je jednostavan i efikasan način za dijeljenje datoteka. Slijedeći ove korisne savjete, možete lako uspostaviti vezu između uređaja i brzo prebaciti datoteke bez potrebe za kablovima ili dodatnim uređajima. Iskoristite prednosti ove praktične funkcije i uživajte u brzom i sigurnom dijeljenju datoteka između vašeg iPhonea i Mac računara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.