U četvrtak je Američka Međunarodna Trgovinska Komisija (ITC) izdala zabranu uvoza Apple Watcha u zemlju nakon što je utvrdila da je Apple prekršio patente kompanije Masimo za očitavanje pulsa (preko Reutersa). Zabrana je sada u fazi pregleda od strane predsjednika, pa neće odmah stupiti na snagu, a Apple može donijeti tužbu na Sud za žalbe SAD-a za Federalni krug nakon završetka 60-dnevnog preglednog perioda. Predsjednici su rijetko vetovali zabrane u prošlosti. Apple je izrazio svoje neslaganje s ovom odlukom i najavio nastavak žalbenog postupka. S druge strane, direktor kompanije Masimo Joe Kiani je izjavio da ova odluka „šalje snažnu poruku da čak ni najveća svjetska kompanija nije iznad zakona“. Bila je u tijeku dugotrajna borba između Masima i Applea od 2021. godine u vezi s nekoliko zdravstvenih mogućnosti koje se nalaze u nekim modelima Apple Watcha. Masimo optužuje Apple za ilegalno zadržavanje svojih zaposlenika i krađu poslovnih tajni prilikom razvoja Apple Watcha. Također su tražili odštetu od preko 1,8 milijarde dolara i suvlasništvo nad pet Appleovih patenata za očitavanje pulsa koje, prema tvrdnjama Masima, koriste njihovu tehnologiju. Ova odluka stavlja Apple u još jednu situaciju u kojoj se suočava s zabranom uvoza Apple Watcha, ovaj put u odvojenoj pravnoj borbi s medicinskom tehnološkom kompanijom AliveCor. ITC je izdao zabranu u februaru, ali je trenutno odgođena dok se završe postupci u vezi s valjanosti AliveCorovih patenata.

Izdat potencijalni zabrana Apple Watch-a od strane Američkog trgovinskog suda u Mašimo patentnoj borbi

Pregled odluke o potencijalnoj zabrani Apple Watcha od strane Američkog trgovinskog suda u Mašimo patentnoj borbi

Apple se našao u centru pažnje nedavnom odlukom Američkog trgovinskog suda o potencijalnoj zabrani uvoza Apple Watcha u Sjedinjene Američke Države. Ova odluka izdana je nakon što je sud utvrdio da Apple krši patente kompanije Masimo u vezi s funkcionalnostima mjerene načinom impulsnog oksimetra.

U nastavku ćemo detaljnije razmotriti ovu odluku, reakciju Applea, izjavu direktora kompanije Masimo, povijest sukoba između dviju kompanija te pravnu borbu Applea s drugom medicinskom tehnološkom kompanijom.

Uvod

Apple Watch, popularan pametni sat koji nudi širok spektar funkcija, suočava se s mogućnošću zabrane uvoza u Sjedinjene Američke Države. Ova odluka je rezultat dugotrajne pravne bitke između Applea i Masima, kompanije koja se bavi pulsnim oksimetrijem.

Izdat potencijalni zabrana Apple Watch-a od strane Američkog trgovinskog suda u Mašimo patentnoj borbi

Odluka Američkog trgovinskog suda

Američki trgovinski sud izdao je odluku kojom se zabranjuje uvoz Apple Watcha zbog kršenja patenata kompanije Masimo. Ova odluka trenutno nije pravomoćna i podložna je pregledu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Nakon 60-dnevnog razdoblja pregleda, Apple ima mogućnost žalbe pred Suda za apelacije Američkog suda za žalbe u vezi sa sporom.

Izdanje zabrane uvoza Apple Watcha

Odluka američkog trgovinskog suda uključuje zabranu uvoza Apple Watcha u Sjedinjene Američke Države. Ne specificira se točno koji modeli Apple Watcha će biti pogođeni ovom zabranom, ali pritužba koju je podnio Masimo se odnosi na Apple Watch Series 6, lansiran 2020. godine.

Kršenje patenata od strane Applea

Sud je utvrdio da je Apple prekršio patente kompanije Masimo koji se odnose na tehnologiju očitavanja razina kisika u krvi pomoću svjetlosti. Ovo je rezultat dugotrajne pravne borbe između dvije kompanije, u kojoj je Ured za patente i zaštitne znakove SAD-a poništio većinu patenata kompanije Masimo.

Period pregleda i mogućnost žalbe

Nakon izdavanja odluke, pravni proces neće odmah početi, jer je odluka podložna pregledu predsjednika SAD-a. Tijekom ovog 60-dnevnog razdoblja, Apple će imati priliku podnijeti žalbu na presudu. Važno je napomenuti da su predsjednici rijetko prethodno osporavali izdane zabrane.

Reakcija Applea

Apple je brzo reagirao na izdanu odluku i izdao službenu izjavu.

Izjava službenika Applea

Službenik Applea je izjavio: „Masimo je pogrešno pokušao koristiti Trgovinsku komisiju kako bi spriječio potencijalno životno važan proizvod za milijune američkih potrošača, dok sami stvaraju prostor za vlastiti sat koji je kopija Applea. Dok današnja odluka nema odmah utjecaja na prodaju Apple Watcha, vjerujemo da bi trebala biti poništena i nastavit ćemo se boriti za žalbu.“

Neposredan utjecaj odluke

Iako odluka još nije pravomoćna, mogućnost zabrane uvoza Apple Watcha ima potencijalni negativni utjecaj na prodaju i reputaciju tvrtke. Također, ova odluka može stvoriti dodatnu nesigurnost kod potrošača koji razmatraju kupovinu Apple Watcha.

Nastavak pravnog procesa

Nakon 60-dnevnog razdoblja pregleda, Apple ima mogućnost podnošenja žalbe pred Suda za apelacije Američkog suda za žalbe. To znači da će pravna borba između Applea i Masima biti nastavljena, a ishod ove borbe može imati dugotrajne posljedice za obje kompanije.

Izdat potencijalni zabrana Apple Watch-a od strane Američkog trgovinskog suda u Mašimo patentnoj borbi

Izjava direktora kompanije Masimo

Direktor kompanije Masimo, Joe Kiani, dao je izjavu s ciljem komentiranja ove odluke i njezinog značaja ne samo za kompaniju Masimo, već i za cjelokupnu industriju.

Značaj odluke za cjelokupnu industriju

Joe Kiani ističe kako ova odluka „šalje snažnu poruku da čak ni najveća svjetska kompanija nije iznad zakona“. Ova odluka može utjecati na praksu kopiranja ili kršenja patenata unutar industrije pametnih satova i medicinske tehnologije.

Pristup američkom tržištu

Zabrana uvoza Apple Watcha ima potencijalni utjecaj ne samo na Apple, već i na cjelokupno tržište pametnih satova. Ova odluka može stvoriti priliku za druge kompanije da preuzmu dio tržišta koji je inače bio dominantan za Apple Watch. Također, Masimo će imati mogućnost plasiranja vlastitih proizvoda vezanih za mjerenje impulsa oksimetrijem.

Povijest sukoba između Masimo i Applea

Sukob između Masima i Applea traje već neko vrijeme. Evo kratkog pregleda povijesti ovog sukoba.

Početak sukoba

Sukob između Masima i Applea započeo je 2021. godine, kada je Masimo utvrdio da Apple Watch krši njihove patente u vezi s mjerama impulsnog oksimetra.

Pokušaj zabrane Apple Watcha

Nakon utvrđivanja povrede patenata, Masimo je podnio zahtjev za zabranom uvoza Apple Watcha u Sjedinjene Američke Države. Ova pravna bitka je dovela do izdavanja odluke Američkog trgovinskog suda o potencijalnoj zabrani uvoza.

Optužbe za krađu zaposlenika i krađu trgovačkih tajni

Masimo je također optužio Apple za nepošteno zapošljavanje bivših zaposlenika i krađu trgovačkih tajni tijekom razvoja Apple Watcha. Ta optužba je pridonijela dugotrajnoj pravnoj borbi između dviju kompanija.

Trajne posljedice ovog sukoba

Sukob između Masima i Applea ima potencijalne trajne posljedice na obje kompanije. Ova pravna bitka može utjecati na njihove reputacije, financijske rezultate i općenitu konkurentsku poziciju na tržištu.

Izdat potencijalni zabrana Apple Watch-a od strane Američkog trgovinskog suda u Mašimo patentnoj borbi

Pravna borba s drugom medicinskom tehnološkom kompanijom

Apple se također suočava s pravnom borbom s drugom medicinskom tehnološkom kompanijom pod imenom AliveCor. Ova pravna bitka također uključuje zabranu uvoza Apple Watcha.

Apple Watch ban u odvojenoj patentnoj borbi

ITC je izdao zabranu uvoza Apple Watcha u odvojenoj patentnoj borbi s AliveCorom. Iako je zabrana izdana, ona trenutno neće biti provedena dok se ne završe postupci vezani uz važnost patenata AliveCora.

Važnost odluke i trenutno stanje

Kao rezultat ove pravne bitke s AliveCorom, Apple Watch se suočava s potencijalnom zabranom uvoza. Ova situacija pokazuje koliko su pravne bitke u vezi s patentima važne i mogu imati značajan utjecaj na industriju pametnih satova i medicinske tehnologije.

Zaključak

Odluka Američkog trgovinskog suda o potencijalnoj zabrani uvoza Apple Watcha ima potencijalni utjecaj na Apple, Masimo i cjelokupnu industriju pametnih satova. Ova odluka ukazuje na važnost zaštite patenata i borbe protiv kršenja intelektualnog vlasništva. Pravne bitke između Applea i drugih tehnoloških kompanija naglašavaju potrebu za jasnim pravilima i zaštitom intelektualnog vlasništva kako bi se podržao inovacijski napredak.

Izdat potencijalni zabrana Apple Watch-a od strane Američkog trgovinskog suda u Mašimo patentnoj borbi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.