Članak „iPhone 17 (Plus) s OLED ekranom s ProMotion i always-on“ donosi uzbudljive vijesti za ljubitelje Apple proizvoda. Ovaj članak otkriva da će iPhone 17 (Plus) imati OLED ekran s tehnologijom ProMotion, što znači da će standardni iPhonei po prvi put dobiti always-on ekran. Također, saznajemo da će se specijalni LTPO paneli koristiti za iPhone 15 Pro Max modele, dok će se manje napredne panele koristiti u iPhone 16 i iPhone 16 Plus modelima. Ovo znači da će iPhonei iz 2025. godine biti prvi s ProMotion i always-on ekranima u cijeloj postavi. Ovaj članak objašnjava i prednosti ProMotion tehnologije, kao što su adaptivna brzina osvježavanja ekrana, bolja ušteda baterije i uvijek prikazan ekran na recentnim iPhone modelima. Također se spominje mogući dobavljač panela za ekran iPhone 17 serije i nagovještava se mogućnost suradnje s tvrtkama poput Samsunga ili LG Displaya. Za sve koji žele biti informirani o najnovijim vijestima iz svijeta Applea, ovaj članak je nezaobilazno štivo.

Specifikacije iPhone 17 (Plus)

Apple je nedavno najavio svoj najnoviji model iPhonea, iPhone 17 (Plus), koji dolazi sa nekim impresivnim specifikacijama. Evo pregleda ključnih specifikacija ovog telefona:

OLED ekran

iPhone 17 (Plus) dolazi sa OLED ekranom, što znači da će korisnici moći da uživaju u svijetlim bojama i dubljim crnim tonovima. OLED tehnologija omogućava svjetlije i živopisnije slike, što će pružiti izuzetno zadovoljavajuće iskustvo gledanja.

ProMotion tehnologija

Još jedna značajka iPhonea 17 (Plus) je ProMotion tehnologija. Ova tehnologija omogućava ekranu da ima adaptivnu vjereshovnost, što znači da će se brzina osvježavanja ekrana automatski prilagođavati sadržaju koji se prikazuje. To rezultira glatkijim i fluidnijim prikazom, bez zamućenja ili trzanja.

Always-on funkcionalnost

Novost koju mnogi korisnici s nestrpljenjem iščekuju je always-on funkcionalnost. Ovo znači da će se neke osnovne informacije prikazivati na ekranu čak i kada je telefon zaključan.

Razlika između iPhone 17 i iPhone 17 Plus

Dok su iPhone 17 i iPhone 17 Plus veoma slični u pogledu dizajna i funkcionalnosti, postoji nekoliko ključnih razlika između ova dva modela.

Veličina ekrana

Najuočljivija razlika između iPhonea 17 i iPhonea 17 Plus je veličina ekrana. iPhone 17 ima nešto manji ekran u odnosu na iPhone 17 Plus, što može biti važno za korisnike koji više vole manje uređaje ili one koji su navikli na veće ekrane.

Dodatne funkcionalnosti

Još jedna razlika između ova dva modela je prisutnost određenih dodatnih funkcionalnosti na iPhoneu 17 Plus. Na primjer, iPhone 17 Plus može imati bolju kameru ili dodatne senzore u odnosu na iPhone 17. Ove razlike mogu biti važne za one korisnike koji su zainteresovani za određene mogućnosti i funkcionalnosti.

iPhone 17 (Plus) s OLED ekranom s ProMotion i always-on

Prednosti OLED ekrana

Pored vrhunskog izgleda, OLED ekran ima i nekoliko prednosti u poređenju sa tradicionalnim LCD ekranima.

Poboljšana kvaliteta slike

OLED tehnologija omogućava dublje crne tonove i živopisnije boje, što rezultira oštrijom i detaljnijom slikom. Ovo je posebno važno prilikom gledanja multimedijalnog sadržaja, kao što su filmovi i fotografije.

Smanjena potrošnja energije

OLED ekran troši manje energije u odnosu na LCD ekran, što može produžiti trajanje baterije telefona. Ovo je posebno važno za korisnike koji intenzivno koriste svoje telefone tokom dana i žele duže trajanje baterije.

Bolja vidljivost u svim uslovima osvjetljenja

OLED ekran ima veću sposobnost prikazivanja sadržaja pod različitim uslovima osvjetljenja. To znači da će slika biti jasnija čak i na jakom suncu ili u mračnoj sobi. Ovo je posebno korisno za korisnike koji često koriste svoje telefone na otvorenom ili u različitim uslovima osvjetljenja.

ProMotion tehnologija

ProMotion tehnologija je jedna od ključnih karakteristika iPhonea 17 (Plus), koja omogućava adaptivnu vjereshovnost ekrana.

Adaptivna vjereshovanja

ProMotion tehnologija prilagođava brzinu osvježavanja ekrana sadržaju koji se prikazuje. To znači da će se ekran brže osvježavati pri gledanju video zapisa, dok će se usporiti kada koristite telefon u miru ili čitate tekst. Ovo rezultira glatkim i fluidnim prikazom bez zamućenja ili trzanja slike.

Energija i ekran

Adaptivna vjereshovnost ekrana takođe ima pozitivan uticaj na trajanje baterije. Kada telefon koristi nižu brzinu osvježavanja, to znači da se manje energije troši, što može produžiti trajanje baterije telefona.

Uvijek uključen ekran

Jedna od najpoznatijih značajki ProMotion tehnologije je always-on funkcionalnost. Kada je ova funkcionalnost omogućena, osnovne informacije kao što su vrijeme, datum i obavijesti mogu se prikazivati na ekranu čak i kada je telefon zaključan. Ovo je posebno korisno jer omogućava korisnicima da brzo provjere važne informacije bez potrebe da otključavaju telefon.

iPhone 17 (Plus) s OLED ekranom s ProMotion i always-on

Always-on funkcionalnost

Always-on funkcionalnost je jedna od najnovijih značajki iPhonea 17 (Plus) i pruža nekoliko značajnih pogodnosti za korisnike.

Prikazivanje osnovnih informacija bez otključavanja uređaja

Always-on funkcionalnost omogućava prikazivanje osnovnih informacija kao što su vrijeme, datum, obavijesti ili kontrola muzike čak i kada je telefon zaključan. Ovo je korisno jer korisnici mogu brzo provjeriti važne informacije bez potrebe da otključavaju telefon ili uključuju ekran.

Prilagodljive postavke

Korisnici mogu prilagoditi način prikazivanja always-on ekrana prema svojim željama. Na primjer, mogu odabrati koji podaci će biti prikazani ili prilagoditi boje i fontove.

Ušteda energije

Uprkos omogućavanju always-on funkcionalnosti, telefon i dalje efikasno upravlja energijom. Ekrani koji podržavaju always-on funkcionalnost koriste tehnologije niskog napona kako bi minimizirali potrošnju energije.

Kompatibilnost sa prethodnim modelima iPhonea

Jedno od pitanja koje korisnici često postavljaju je da li će nove značajke poput ProMotion tehnologije i always-on ekrana biti podržane na prethodnim modelima iPhonea.

Da li će ProMotion biti podržan na starijim modelima?

Nažalost, ProMotion tehnologija biće dostupna samo na najnovijem modelu iPhonea, iPhoneu 17 (Plus). Stariji modeli iPhonea neće podržavati ovu tehnologiju zbog tehničkih ograničenja.

Koje funkcionalnosti always-on ekrana će biti dostupne na prethodnim modelima?

Always-on funkcionalnost će takođe biti ograničena na iPhone 17 (Plus). Prethodni modeli iPhonea neće imati mogućnost prikazivanja osnovnih informacija na zaključanom ekranu.

iPhone 17 (Plus) s OLED ekranom s ProMotion i always-on

Problemi sa proizvodnjom OLED panela

Kao i kod drugih tehnoloških inovacija, proizvodnja OLED panela sa ProMotion tehnologijom može susresti određene izazove.

Izazovi u proizvodnji OLED panela sa ProMotion tehnologijom

Proizvodnja OLED panela sa ProMotion tehnologijom zahtijeva visoku preciznost i sofisticirane procese proizvodnje. Često će biti potrebno puno vremena i resursa kako bi se postigla potrebna kvaliteta i performanse.

Mogući pružaoci ovih panela

Apple se oslanja na nekoliko pružaoca za OLED panele, uključujući Samsung i LG Display. Ovi pružaoci imaju iskustvo u proizvodnji OLED panela i mogu pružiti visokokvalitetne ekrane za iPhone 17 (Plus).

Cijena iPhone 17 (Plus)

Kao i sa svakim novim modelom iPhonea, cijena iPhonea 17 (Plus) će zavisiti od nekoliko faktora, uključujući specifikacije uređaja i geografsku lokaciju.

Utjecaj OLED ekrana i ProMotion tehnologije na cijenu

Dodavanje OLED ekrana i ProMotion tehnologije često može dovesti do povećanja cijene uređaja. Ove tehnologije zahtijevaju visoki nivo tehnologije i skuplje komponente, što može uticati na ukupnu cijenu iPhonea 17 (Plus).

Predviđena prosječna cijena novog uređaja

Iako je tačna cijena iPhonea 17 (Plus) još uvijek nepoznata, može se očekivati da će biti u sličnom rasponu kao i prethodni modeli iPhonea. Prosjek cijene iPhonea se kreće u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko tisuća dolara, ovisno o konfiguraciji uređaja.

iPhone 17 (Plus) s OLED ekranom s ProMotion i always-on

Očekivani datum izlaska

Apple trenutno nije objavio tačan datum izlaska iPhonea 17 (Plus), ali se očekuje da će novi model biti dostupan negdje u drugoj polovini ove godine.

Predviđeni datum izlaska iPhonea 17 (Plus)

Prema trenutnim informacijama iz izvora bliskih Appleu, novi iPhone 17 (Plus) bi mogao biti predstavljen javnosti u septembru ili oktobru. Međutim, ovo su samo spekulacije i datum izlaska može se promijeniti u zavisnosti od različitih faktora.

Moguće predrasprodaje i posebne ponude

Kao i sa prethodnim modelima iPhonea, Apple je sklon organiziranju predrasprodaja i posebnih ponuda za novi model. Ove ponude mogu uključivati popuste, poklone ili različite promo pakete. Korisnici će moći pratiti Appleove promotivne aktivnosti kako bi iskoristili ove ponude.

Konkurencija i alternative

iPhone 17 (Plus) će se suočiti sa jakom konkurencijom na tržištu pametnih telefona. Evo nekih alternativa koje korisnici mogu razmotriti prije donošenja odluke.

Kako se iPhone 17 (Plus) nosi sa konkurencijom

iPhone 17 (Plus) će se vjerovatno nositi vrlo dobro sa konkurencijom na tržištu. Apple je poznat po visokom kvalitetu izrade i performansama svojih uređaja, što će privući korisnike koji preferiraju iOS operativni sistem.

Alternative sa sličnim karakteristikama i funkcionalnostima

Međutim, postoje i druge fabrike pametnih telefona koje nude slične karakteristike i funkcionalnosti kao iPhone 17 (Plus). Neke od tih alternativa mogu uključivati Samsung Galaxy seriju, Google Pixel seriju ili Huawei P seriju. Korisnici trebaju pažljivo istražiti ove mogućnosti prije donošenja odluke o kupovini.

U zaključku, iPhone 17 (Plus) obećava impresivne specifikacije, uključujući OLED ekran, ProMotion tehnologiju i always-on funkcionalnost. Očekuje se da će novi model biti konkurentan na tržištu pametnih telefona i privući korisnike sa svojim brojnim funkcionalnostima i performansama.

iPhone 17 (Plus) s OLED ekranom s ProMotion i always-on

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.