Apple je istraživao različite dizajne uključujući otisak dekoltea i dinamičkog otoka za iPhone modele. Ovaj članak otkriva da je Apple razmatrao različite dizajnerske koncepte prije nego što je razvio dinamički otok koji je predstavljen u iPhone 14 Pro modelima. Dinamički otok može se mijenjati i širiti kako bi prikazivao razne informacije poput sportskih rezultata, sistema i obavijesti. Ova inovacija čini prostor oko prednje kamere i Face ID senzora korisnim u odnosu na „dekolte“ na starijim modelima iPhonea. Također se ističe da Apple planira premještaj front kamere i Face ID senzora ispod ekrana, ali se očekuje da će ova promjena početi tek sljedeće godine.

Istraživanje dizajna za iPhone

iPhone 14 Pro modeli: Apple istraživao dizajne dinamičnog otoka

Uvod

Apple je kroz godine istraživao različite koncepte dizajna za iPhoneov „notch“, odnosno prostor oko prednje kamere i Face ID senzora. Neki od tih koncepta su rezultirali razvojem Dynamic Island dizajna koji je predstavljen s modelima iPhone 14 Pro u 2022. godini. Ovaj članak će detaljnije istražiti oba dizajna i dati uvid u njihovu svrhu i funkcionalnost.

Notch dizajn

Opis Notch dizajna

Notch dizajn je postao prepoznatljiv znak iPhonea, a predstavlja izrez na vrhu ekrana koji sadrži prednju kameru i Face ID senzore. Ovaj dizajn je prvi put predstavljen s modelom iPhone X i od tada je postao standardan element dizajna svih iPhone modela. Notch omogućava korisnicima da iskoriste napredne funkcije kamere i sigurnosne tehnologije, ali također zauzima dio prostora ekrana.

Popover meni

Jedan od koncepta koji je Apple istraživao kako bi poboljšao iskustvo korisnika s Notch dizajnom je bio „popover“ meni. Ovaj meni se nalazi na desnoj strani ekrana i korisnicima pruža brzi pristup vremenu, signalu mobilne mreže i Wi-Fi, svjetlini ekrana, glasnoći i nivou baterije. Meni je dizajniran kao drugi notch i nestaje kada nije u upotrebi, čime se maksimalno koristi prostor na ekranu.

Crna statusna traka

Još jedan koncept koji je Apple razmatrao kako bi poboljšao dizajn Notcha bio je skrivanje samog Notcha crnom statusnom trakom na vrhu ekrana. OLED ekrani prikazuju crnu boju isključivanjem pojedinačnih piksela, pa bi ovaj dizajn doprinio uštedi energije baterije. Ovaj koncept nije zaživio, ali je predstavljen kao jedna od ideja u razvoju Notch dizajna.

iPhone 14 Pro modeli: Apple istraživao dizajne dinamičnog otoka

Dynamic Island dizajn

Opis Dynamic Island dizajna

Dynamic Island dizajn je novi koncept koji je Apple predstavio s modelima iPhone 14 Pro. Ovaj dizajn omogućava da se prostor oko Notcha mijenja i proširuje kako bi prikazao sistem upozorenja, rezultate sportskih utakmica i razne druge informacije. Dynamic Island čini da prostor oko prednje kamere i Face ID senzora bude koristan i funkcionalan, za razliku od Notch dizajna koji samo zauzima prostor.

Promjenjiva veličina

Apple je eksperimentirao s različitim veličinama Dynamic Islanda prije nego što je došao do konačnog dizajna. Prvobitno je Dynamic Island bio trajno izdužen preko vrha ekrana, ali je kasnije odlučeno da bi bilo manje ometajuće ako se veličina mijenja prema potrebi. Ovaj koncept omogućava korisnicima da dobiju više informacija i funkcionalnosti na jednom mjestu, koristeći prostor koji je inače neiskorišten.

Prikaz glasnoće i prečaca

Jedna od mogućnosti Dynamic Islanda je prikaz glasnoće i punog reda sistemskih prečaca. Ovo omogućava korisnicima brz pristup kontrolama glasnoće i važnim funkcijama telefona, bez potrebe za prelaskom na drugi ekran. Prikaz prečaca na Dynamic Islandu olakšava multitasking i brže obavljanje svakodnevnih zadataka.

Prikaz trenutnog telefonskog poziva

Također je istraživan i koncept prikaza trenutnog telefonskog poziva na Dynamic Islandu. Ovaj prikaz bi omogućio korisnicima da istovremeno pregledaju informacije o pozivu i nastave koristiti druge funkcije telefona. Ovo olakšava multitasking i poboljšava produktivnost korisnika.

Drugi dizajni Dynamic Islanda

Dynamic Island dizajn je otvorio vrata za mnoge druge mogućnosti i eksperimente. Apple je istraživao različite prikaze informacija, interakciju s drugim aplikacijama i funkcionalnosti koje bi korisnicima olakšale svakodnevnu upotrebu telefona. Iako su neki od ovih koncepta možda odbačeni, Dynamic Island predstavlja platformu za dalji razvoj i inovacije u dizajnu iPhonea.

Proširenje Dynamic Islanda

Proširenje na modele iPhone 15

Apple je proširio upotrebu Dynamic Island dizajna na sve modele iPhonea 15. Ova promjena omogućava korisnicima svih iPhone 15 modela da iskoriste prednosti Dynamic Islanda i pruža im bolje iskustvo korištenja telefona. Ova promjena pokazuje predanost Applea stalnom poboljšanju i inovaciji u dizajnu svojih proizvoda.

Ostali modeli s Notch dizajnom

Iako je Dynamic Island postao standardan element dizajna za modele iPhone 15, Apple i dalje prodaje modele iPhone 13, iPhone 14 i iPhone 14 Plus s Notch dizajnom. To znači da korisnici koji žele isprobati Dynamic Island moraju nadograditi na model iPhone 15. Međutim, ova promjena u dizajnu telefona pruža korisnicima vremena da se prilagode novim konceptima i funkcionalnostima prije prelaska na novi model.

Planovi za skrivanje senzora

Unatoč proširenju Dynamic Islanda na sve modele iPhonea 15, postoje razne spekulacije o budućem dizajnu iPhonea. Pojedini izvori sugeriraju da Apple planira premjestiti prednju kameru i Face ID senzore ispod ekrana, čime bi se potpuno uklonio Notch dizajn. Ova promjena bi omogućila veći prostor na ekranu i još bolje iskustvo korištenja telefona. Međutim, ove promjene se ne očekuju prije sljedeće godine, pa će korisnici koji žele isprobati novi dizajn morati pričekati neko vrijeme.

iPhone 14 Pro modeli: Apple istraživao dizajne dinamičnog otoka

Zaključak

Dizajn iPhonea je i dalje podložan promjenama i inovacijama. Apple je istraživao različite koncepte dizajna kako bi poboljšao iskustvo korisnika i omogućio više funkcionalnosti na svom uređaju. Notch dizajn je postao prepoznatljiva oznaka modernih iPhonea, dok je Dynamic Island dizajn predstavio novu razinu prilagodljivosti i funkcionalnosti. Budući razvoj dizajna će vjerojatno uključivati još više inovacija i poboljšanja kako bi se korisnicima pružilo najbolje moguće iskustvo korištenja iPhonea. Za više informacija o ovim dizajnima, posjetite službenu stranicu Applea i pratite najnovije vijesti o budućim iPhone modelima.

Linkovi za više informacija

iPhone 14 Pro modeli: Apple istraživao dizajne dinamičnog otoka

Kraći pregled članka

  • Uvod u istraživanje dizajna iPhonea
  • Notch dizajn s opisom i konceptima poput popover menija i crne statusne trake
  • Dynamic Island dizajn s opisom i konceptima promjenjive veličine, prikaza glasnoće i prečaca, te prikaza trenutnog telefonskog poziva
  • Proširenje Dynamic Islanda na modele iPhonea 15 i ostale modele s Notch dizajnom
  • Planovi za skrivanje senzora i budući razvoj dizajna
  • Zaključak o inovacijama i linkovi za više informacija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.