iOS 18, prema informacijama dobivenim od strane Marka Gurmna iz Blooma, imaće obnovljeni Početni ekran koji će biti „više prilagodljiv“. Iako nije otkrio konkretne detalje, Gurmna nagovještava da će ova nadogradnja donijeti mogućnost veće personalizacije Početnog ekrana. Ova najnovija verzija operativnog sistema za Apple uređaje će biti najavljena na godišnjoj konferenciji razvojnih programera WWDC, a ostale glasine ukazuju na nove mogućnosti koje će biti implementirane u softversko ažuriranje iOS 18. Očekuje se nova generativna AI funkcionalnost za Siri i više aplikacija, podrška RCS porukama za poboljšanu komunikaciju između iPhonea i Android uređaja, promjene u dizajnu i još mnogo toga. Nazire se da će Apple sa ovom nadogradnjom posebnu pažnju usmjeriti na „AI alate koji pomažu u upravljanju svakodnevnim životom“. Ovo može biti najveća softverska nadogradnja u povijesti iPhonea, barem ako je vjerovati nekim Apple zaposlenicima. Više detalja o nadogradnji možete pronaći na MacRumors.com.

Nove mogućnosti Početnog ekrana

Početni ekran u iOS 18 će doživjeti značajne promjene koje će omogućiti veću prilagodljivost i personalizaciju korisničkog iskustva. Prema informacijama izvorima, Apple je odlučio unaprijediti funkcionalnost Početnog ekrana kako bi korisnicima omogućio veću kontrolu nad izgledom i organizacijom. U ovom članku ćemo detaljnije istražiti novosti koje se očekuju s nadolazećim iOS 18.

Veće mogućnosti prilagodbe

Dodavanje i uklanjanje widgeta

Jedna od glavnih promjena na Početnom ekranu iOS 18 je mogućnost dodavanja i uklanjanja widgeta. Prema izvorima, Apple će omogućiti korisnicima da personaliziraju svoj Početni ekran dodavanjem widgeta koji će prikazivati relevantne informacije i funkcionalnosti direktno na ekranu. Ova promjena će korisnicima omogućiti da brzo pristupe željenim informacijama i funkcionalnostima bez potrebe za otvaranjem pojedinih aplikacija.

Promjena veličine i pozicije ikona

Još jedna značajna mogućnost prilagodbe koju donosi iOS 18 je promjena veličine i pozicije ikona na Početnom ekranu. Prema informacijama iz izvora, Apple će omogućiti korisnicima da prilagode izgled Početnog ekrana pomoću intuitivnih gesti koje omogućuju promjenu veličine ikona i rasporeda na ekranu. Ova funkcionalnost će korisnicima omogućiti da organiziraju svoje aplikacije kako im najviše odgovara i poboljšaju svoje iskustvo korištenja iOS-a.

iOS 18 Može imati Više prilagodljiv Početni ekran

Sveobuhvatne promjene izgleda

Redizajn ikona i widgeta

Uz veću prilagodljivost Početnog ekrana, očekuje se i sveobuhvatni redizajn ikona i widgeta u iOS 18. Prema izvorima, Apple će donijeti nove vizualne elemente i stilove koji će osvježiti izgled Početnog ekrana i poboljšati korisničko iskustvo. Ovim redizajnom se očekuje da će iOS 18 imati moderniji i suvremeniji izgled koji će se dobiti novim fontovima i temama.

Novi fontovi i teme

Jedan od glavnih aspekata redizajna ikona i widgeta u iOS 18 su novi fontovi i teme. Izvori navode da će Apple uvesti nove fontove i teme koje će korisnicima omogućiti da personaliziraju izgled svog Početnog ekrana prema vlastitim preferencijama. Očekuje se da će ove promjene donijeti svježinu i moderne vizualne elemente u iOS 18.

Obavijesti na Početnom ekranu

Prikazivanje obavijesti na Početnom ekranu

Još jedna značajna promjena koju donosi iOS 18 je mogućnost prikazivanja obavijesti direktno na Početnom ekranu. Prema informacijama iz izvora, Apple će omogućiti korisnicima da vide obavijesti bez potrebe za otvaranjem pojedinih aplikacija. Ova promjena će korisnicima omogućiti brži pristup važnim informacijama i olakšati multitasking.

Mogućnost interakcije s obavijestima

Pored prikazivanja obavijesti, iOS 18 će omogućiti korisnicima i interakciju s obavijestima direktno sa Početnog ekrana. Ovo će korisnicima omogućiti da brzo odgovore na poruke, pregledaju e-poštu ili izvrše druge radnje direktno sa Početnog ekrana, bez potrebe za otvaranjem pojedinih aplikacija. Ova promjena će značajno poboljšati efikasnost i produktivnost korisnika.

iOS 18 Može imati Više prilagodljiv Početni ekran

Prilagođavanje rasporeda ikona

Organizacija ikona po kategorijama

Jedna od novih mogućnosti koje će donijeti iOS 18 je organizacija ikona po kategorijama. Prema informacijama iz izvora, Apple će omogućiti korisnicima da grupiraju svoje aplikacije po kategorijama kako bi lakše pronašli željenu aplikaciju. Ova funkcionalnost će omogućiti korisnicima da organiziraju svoje aplikacije na način koji im najviše odgovara i poboljšaju svoje iskustvo korištenja Početnog ekrana.

Promjena redoslijeda aplikacija

Još jedna značajna mogućnost koju donosi iOS 18 je promjena redoslijeda aplikacija na Početnom ekranu. Prema izvorima, Apple će omogućiti korisnicima da lako promijene redoslijed aplikacija jednostavnim povlačenjem i premještanjem ikona. Ova funkcionalnost će korisnicima omogućiti da organiziraju svoje aplikacije na način koji im najviše odgovara i prilagode svoj Početni ekran prema svojim potrebama.

Personalizacija pozadine

Dodavanje vlastite slike kao pozadine

Jedna od novosti koje donosi iOS 18 je mogućnost dodavanja vlastite slike kao pozadine Početnog ekrana. Prema informacijama iz izvora, Apple će omogućiti korisnicima da odaberu svoju omiljenu sliku ili fotografiju i postave je kao pozadinu svog Početnog ekrana. Ova promjena će omogućiti korisnicima da personaliziraju svoj Početni ekran i dodaju svoj lični pečat.

Odabir dinamičnih pozadina

Osim dodavanja vlastite slike, iOS 18 će donijeti i mogućnost odabira dinamičnih pozadina za Početni ekran. Prema izvorima, Apple će uvesti nove dinamične pozadine koje će se kretati i mijenjati u skladu sa vremenom, lokacijom ili drugim faktorima. Ova promjena će korisnicima omogućiti da svakodnevno imaju drugačiji i interesantniji izgled svog Početnog ekrana.

iOS 18 Može imati Više prilagodljiv Početni ekran

Dodavanje i upravljanje widgetima

Dodavanje različitih vrsta widgeta

Jedna od glavnih novosti koje donosi iOS 18 je mogućnost dodavanja različitih vrsta widgeta na Početni ekran. Prema informacijama iz izvora, Apple će omogućiti korisnicima da odabiru između više vrsta widgeta koji će prikazivati korisne informacije i funkcionalnosti. Ova promjena će omogućiti korisnicima da prilagode izgled svog Početnog ekrana i brzo pristupe željenim informacijama i funkcionalnostima.

Upravljanje i konfiguracija widgeta

Pored dodavanja widgeta, iOS 18 će omogućiti korisnicima i upravljanje i konfiguraciju widgeta direktno sa Početnog ekrana. Prema izvorima, Apple će omogućiti korisnicima da prilagode izgled i funkcionalnost widgeta prema svojim potrebama i preferencijama. Ova funkcionalnost će korisnicima omogućiti da maksimalno iskoriste mogućnosti widgeta i prilagode ih svojim željama.

Pretraživanje aplikacija na Početnom ekranu

Jednostavno pronalaženje aplikacija

Još jedna novost koju donosi iOS 18 je jednostavno pretraživanje aplikacija direktno s Početnog ekrana. Prema informacijama iz izvora, Apple će omogućiti korisnicima da lako pronalaze aplikacije jednostavnim unosom ključnih riječi u tražilicu na Početnom ekranu. Ova funkcionalnost će korisnicima omogućiti brzo pronalaženje željene aplikacije bez potrebe za ručnim pretraživanjem.

Kategorizacija aplikacija

Osim pretraživanja, iOS 18 će omogućiti korisnicima i kategorizaciju aplikacija na Početnom ekranu. Prema izvorima, Apple će omogućiti korisnicima da grupiraju aplikacije po kategorijama kako bi lakše organizirali svoje aplikacije i brže pristupili željenim funkcionalnostima. Ova funkcionalnost će poboljšati organizaciju i efikasnost korisnika prilikom korištenja Početnog ekrana.

Brzi pristup često korištenim funkcijama

Dodavanje prečaca do često korištenih funkcija

Jedna od novosti koje donosi iOS 18 je mogućnost dodavanja prečaca do često korištenih funkcija na Početnom ekranu. Prema informacijama iz izvora, Apple će omogućiti korisnicima da brzo pristupe funkcionalnostima koje često koriste dodavanjem prečaca direktno na Početni ekran. Ova promjena će korisnicima omogućiti brži pristup važnim funkcijama i poboljšati njihovo iskustvo korištenja.

Prilagođavanje kontrolnog centra

Pored dodavanja prečaca na Početni ekran, iOS 18 će omogućiti korisnicima i prilagođavanje kontrolnog centra prema svojim potrebama. Prema izvorima, Apple će omogućiti korisnicima da dodaju ili uklone funkcionalnosti iz kontrolnog centra kako bi prilagodili svoje iskustvo upravljanja uređajem. Ova funkcionalnost će korisnicima omogućiti da najčešće korištene funkcije budu lako dostupne i poboljšaju svoju produktivnost.

Optimizacija za AI funkcionalnosti

Integracija AI alata za olakšano upravljanje svakodnevnim zadacima

Jedna od glavnih fokusa iOS 18 je optimizacija za AI funkcionalnosti koje će korisnicima olakšati upravljanje svakodnevnim zadacima. Prema informacijama iz izvora, Apple će unaprijediti integraciju AI alata koji će omogućiti automatsko prepoznavanje i organizaciju korisničkih informacija i funkcionalnosti. Ovo će korisnicima omogućiti da efikasnije upravljaju svojim uređajem i uživaju u poboljšanom korisničkom iskustvu.

Isključivanje AI funkcija

Iako će iOS 18 donijeti brojne napredne AI funkcionalnosti, Apple će također omogućiti korisnicima mogućnost isključivanja AI funkcija za one koji preferiraju ručno upravljanje i veću kontrolu nad svojim uređajem. Prema izvorima, Apple je svjestan da neki korisnici mogu imati različite potrebe i želje kada je u pitanju korištenje AI funkcija, stoga će omogućiti opciju isključivanja kako bi korisnicima pružio veću slobodu i fleksibilnost.

U zaključku, iOS 18 donosi brojne promjene i poboljšanja na Početnom ekranu koje će omogućiti korisnicima veću prilagodljivost, personalizaciju i kontrolu. Od dodavanja widgeta i upravljanja njima do promjene veličine ikona i rasporeda aplikacija, iOS 18 će korisnicima pružiti fleksibilnost prilagođavanja svog Početnog ekrana prema vlastitim potrebama. Također, implementacija novih fontova, tema i dizajna ikona će osvježiti izgled Početnog ekrana i poboljšati korisničko iskustvo. Sveobuhvatne promjene također uključuju mogućnost interakcije s obavijestima, organizaciju ikona po kategorijama i prilagođavanje pozadine. Dodavanje i upravljanje widgetima, pretraživanje aplikacija na Početnom ekranu, brzi pristup često korištenim funkcijama te optimizacija za AI funkcionalnosti, sve su to mogućnosti koje će korisnicima omogućiti praktičnost, efikasnost i personalizaciju iOS 18 iskustva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.