iOS 18 donosi značajnu vizualnu obnovu korisničkog interfejsa (UI) koji će biti najveća nadogradnja mobilnog operativnog sistema u nekoliko godina. Inspirisan dizajnom visionOS operativnog sistema za Apple Vision Pro, iOS 18 će predstaviti providne vizualne elemente sa efektom zamućenja. Apple planira osvježiti ugrađene aplikacije kao što su Safari i izgled sistemskih menija novim dizajnom. Već je dodan prvi indikator nadolazećih promjena u Apple TV+ aplikaciju sa ažuriranjem tvOS 17.2, a očekuje se da će novi dizajn bočnog menija biti prenesen na iPadOS 18. Zvanične informacije o nadogradnji iOS-a 18 još uvijek nisu objavljene, ali najava se očekuje na WWDC 2024 konferenciji, koja tradicionalno predstavlja nove softverske nadogradnje za Apple proizvode.

iOS 18 donosi potpuno novi izgled korisničkog interfejsa (UI)

iOS 18 će donijeti značajnu vizualnu obnovu korisničkog interfejsa (UI)

Očekuje se da će iOS 18 predstaviti najveću nadogradnju mobilnog operativnog sistema Apple-a u nekoliko godina. Jedna od najznačajnijih promjena koju će donijeti ova nadogradnja je vizualna obnova korisničkog interfejsa (UI). Apple planira osvježiti izgled ugrađenih aplikacija poput Safarija, kao i izgled sistemskih menija, kako bi korisnicima pružio poboljšano iskustvo korištenja.

Inspiracija za dizajn dolazi iz visionOS operativnog sistema za Apple Vision Pro

Apple je pronašao inspiraciju za novi dizajn iOS-a 18 u svom visionOS operativnom sistemu, koji se koristi u Apple Vision Pro. VisionOS ima nekoliko providnih vizualnih elemenata s efektom zamućenja, koji pružaju korisnicima sofisticiran i elegantan izgled. Ovi elementi će biti implementirani i u iOS 18, kako bi korisnici dobili osvježen i moderniji izgled korisničkog interfejsa.

iOS 18 donosi potpuno novi izgled korisničkog interfejsa (UI)

Apple planira osvježiti ugrađene aplikacije poput Safarija i izgled sistemskih menija s novim dizajnom

Jedan od glavnih ciljeva iOS-a 18 je poboljšanje korisničkog iskustva kroz osvježavanje ugrađenih aplikacija. Safari, popularni web preglednik na Apple uređajima, će dobiti novo zapakovanje kako bi se korisnicima pružila modernija i intuitivnija interakcija. Također, izgled sistemskih menija će biti ažuriran sa novim dizajnom, čime će se korisnicima olakšati navigacija i pronalaženje željenih opcija.

Prvi indikator nadolazećih promjena je dodan u Apple TV+ aplikaciju s ažuriranjem tvOS 17.2

Kao prvi korak prema vizualnoj obnovi UI-a u iOS-u 18, Apple je dodao promjene u Apple TV+ aplikaciju sa nedavnim ažuriranjem tvOS 17.2. Ova ažuriranja uključuju novi dizajn bočnog menija, koji je prilagođen korisničkim potrebama i olakšava navigaciju i pristup sadržaju. Očekuje se da će ovaj novi dizajn biti prenesen na ostale Apple aplikacije i operativne sisteme, uključujući iOS 18 i iPadOS 18.

iOS 18 donosi potpuno novi izgled korisničkog interfejsa (UI)

Očekuje se da će novi dizajn bočnog menija biti prenesen na iPadOS 18

S obzirom na ažuriranje bočnog menija u Apple TV+ aplikaciji, očekuje se da će isti dizajn biti prenesen i na iPadOS 18. iPad korisnici će također dobiti osvježeni UI sa poboljšanom navigacijom i intuitivnijim korisničkim iskustvom. Ova nadogradnja će dodatno poboljšati efikasnost i produktivnost korisnika dok koriste svoje iPad uređaje.

Apple još uvijek nije objavio zvanične informacije o nadogradnji iOS-a 18

Iako se očekuje da će iOS 18 biti najveća nadogradnja u nekoliko godina, Apple još uvijek nije objavio zvanične informacije o nadogradnji. Detalji o novim funkcijama, poboljšanjima i dodatnim promjenama u korisničkom interfejsu još uvijek nisu javno dostupni. Međutim, prema izvorima, očekuje se da će iOS 18 donijeti značajne promjene koje će poboljšati iskustvo korisnika i omogućiti novu razinu funkcionalnosti.

Najava se očekuje na WWDC 2024 konferenciji

Najava za iOS 18 se očekuje na godišnjoj WWDC (Worldwide Developers Conference) konferenciji koja se tradicionalno održava svake godine. WWDC je događaj na kojem Apple obično predstavlja nove softverske nadogradnje za svoje proizvode, uključujući i operativne sisteme kao što je iOS. Predstavljanje novog dizajna i poboljšanja u iOS-u 18 će biti jedan od najvažnijih trenutaka na konferenciji i zainteresovani korisnici s nestrpljenjem očekuju ovu najavu.

WWDC konferencija tradicionalno predstavlja nove softverske nadogradnje za Apple proizvode

WWDC konferencija ima dugogodišnju tradiciju predstavljanja novih softverskih nadogradnji za Apple proizvode. Osim iOS-a, na ovoj konferenciji se predstavljaju i nadogradnje za ostale Apple operativne sisteme, poput macOS, watchOS i tvOS. Developeri, novinari i entuzijasti iz cijelog svijeta se okupljaju na ovom događaju kako bi saznali najnovije informacije o softveru i tehnološkim inovacijama koje će Apple predstaviti. WWDC će biti platforma na kojoj će Apple detaljno predstaviti sve funkcionalnosti i poboljšanja koja dolaze sa nadogradnjom iOS-a 18, pružajući korisnicima dublji uvid u budućnost mobilnog operativnog sistema i Apple-ovu viziju za korisničko iskustvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.