iOS 17 je manje popularan od iOS 16, prema nedavnim podacima koje je objavila Apple. Od iPhonea koji su pušteni u prodaju u posljednje četiri godine, samo 76% korisnika je ažuriralo na iOS 17, dok je 20% još uvijek zadržalo iOS 16, a 4% koristi stariju verziju operativnog sistema. Kad je riječ o iPadima, situacija je nešto bolja, s 61% iPada koje su pušteni u prodaju u posljednje četiri godine koji sada koriste iPadOS 17. Mogući razlog za manju popularnost iOS 17 može biti u početnim problemima u obliku bugova. Međutim, Apple je izdao nadogradnje koje su riješile te probleme. Drugi mogući razlog je da će Apple biti primoran da omogući „sideloading“ s nadolazećom iOS 17.4 nadogradnjom.

Udjeo

Apple izdao iOS 17 uključujući niz novih funkcionalnosti i poboljšanja. Međutim, iako je novi operativni sustav dobio nekoliko pozitivnih reakcija, nije dostigao popularnost koju je imao njegov prethodnik, iOS 16. U ovom članku ćemo pružiti detaljne statistike instalacija iOS 17, razloge za manju popularnost i kako je Apple pristupio rješavanju problema.

Statistike instalacija

Prema podacima koje je objavio Apple, iOS 17 je instaliran na 76% iPhone uređaja koji su pušteni u prodaju u posljednje četiri godine. Međutim, 20% iPhonea i dalje koristi iOS 16, dok je 4% uređaja još uvijek zadržalo starije verzije operativnog sustava.

iOS 17 manje popularan od iOS 16

Statistike instalacija na iPhone

Kada gledamo statistike instalacija iOS 17 na iPhoneu, 66% uređaja koristi najnoviju verziju operativnog sustava, dok 23% uređaja još uvijek koristi iOS 16. Preostalih 11% uređaja koristi starije verzije iOS-a.

Statistike instalacija na iPad

Kada je u pitanju iPad, 61% uređaja koji su pušteni u prodaju u posljednje četiri godine ima instaliran iPadOS 17. Sa druge strane, 29% uređaja koristi iPadOS 16, dok 10% uređaja još uvijek koristi starije verzije iPadOS-a.

iOS 17 manje popularan od iOS 16

Razlozi za manju popularnost iOS 17

Postoji nekoliko mogućih razloga za manju popularnost iOS 17 u usporedbi s prethodnim verzijama.

Bugs na početku

Jedan od glavnih razloga za manju popularnost iOS 17 je bio niz bugova s kojima se korisnici suočavali nakon njegove inicijalne verzije. Mnogi korisnici su izvještavali o problemima s performansama i stabilnošću, kao i o nekompatibilnosti s određenim aplikacijama. Međutim, Apple je reagirao brzo i redovito objavljivao nadogradnje kako bi riješio ove probleme.

Sideloading

Pojam sideloadinga se odnosi na instaliranje aplikacija putem izvora izvan službenih trgovina aplikacija, poput App Storea. Sideloading je bio jedna od glavnih kritika Applea, jer je kompanija dosad zadržavala ekskluzivno pravo na distribuciju aplikacija putem App Storea. Kako bi udovoljio zahtjevima korisnika, Apple je razmotrio mogućnost implementacije sideloadinga u nadogradnji iOS 17.4.

Moguće rješavanje problema kroz nadogradnje

Jedna od snaga Applea je njegov pristup rješavanju problema na svojim uređajima putem nadogradnji. Kada su korisnici izvještavali o bugovima i problemima, Apple je brzo reagirao te objavljivao nadogradnje koje su ispravljale te probleme. Ovaj pristup pomaže u održavanju popularnosti iOS 17 jer korisnici vide da se njihovi problemi rješavaju.

Bugs na početku

S pojavom iOS 17, neki korisnici su bili suočeni s nizom bugova koji su utjecali na performanse i stabilnost njihovih uređaja. Neki od najčešćih problema uključivali su spor rad uređaja, rušenje aplikacija i smanjenu autonomiju baterije. Ovi bugovi su prilično utjecali na početnu popularnost iOS 17 i korisnici su očekivali brzo rješenje.

Međutim, Apple je uložio napore da brzo riješi ove probleme i poboljša iskustvo korisnika. Tijekom prvih nekoliko tjedana nakon izlaska, objavljene su nekoliko nadogradnji koje su se fokusirale na ispravljanje bugova i poboljšanje stabilnosti. Ovi koraci su pomogli u rješavanju problema i povratku povjerenja korisnika u iOS 17.

iOS 17 manje popularan od iOS 16

Sideloading

Sideloading je postao jedan od najvažnijih razloga za manju popularnost iOS 17. Sideloading se odnosi na mogućnost instaliranja aplikacija na uređaje izvan službenih izvora, poput App Storea. Ova praksa je prisutna na drugim operativnim sustavima, ali Apple je dosad zadržavao ekskluzivno pravo na distribuciju aplikacija putem App Storea.

Ipak, Apple je postao sve više pod pritiskom korisnika koji žele više slobode pri instaliranju aplikacija. Zbog toga je Apple ranije najavio mogućnost implementacije sideloadinga u nadogradnji iOS 17.4. Ova vijest je naišla na mješovite reakcije korisnika, jer implementacija sideloadinga ima potencijalno negativan utjecaj na sigurnost i kvalitetu aplikacija na App Storeu.

Rješavanje problema kroz nadogradnje

Appleove nadogradnje su ključne za održavanje popularnosti iOS 17. Kada su korisnici prijavili probleme i bugove, Apple je brzo reagirao i objavljivao ažuriranja koja su ispravljala ove probleme. Kroz redovne nadogradnje, korisnici su vidjeli da Apple ozbiljno shvaća njihove probleme i da aktivno radi na njihovom rješavanju.

Ovaj pristup je ključan kako bi se korisnici motivirali da ažuriraju na iOS 17 i osjećaju se sigurno kada koriste svoje uređaje. Kroz ažuriranja, Apple je ispravljao probleme s performansama, stabilnošću i sigurnošću, pa je postupno poboljšavao iskustvo korisnika.

Utjecaj nadogradnji na popularnost iOS 17 je bio značajan, jer su korisnici mogli vidjeti neprestani razvoj i poboljšanja koja je Apple uvodio putem nadogradnji. To je olakšalo korisnicima da ostanu na trenutnoj verziji iOS-a i vjeruju u Apple kao svog pružatelja usluga.

iOS 17 manje popularan od iOS 16

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.