iOS 17.5 donosi novu opciju pod nazivom „Repair State“ koja omogućava slanje iPhone uređaja na servis bez isključivanja funkcija „Pronađi moj iPhone“ i Aktivacionog zaključavanja. Četvrta beta verzija iOS 17.5, koja je nedavno objavljena, omogućava korisnicima da odaberu opciju „Ukloni ovaj uređaj“ za sve uređaje u „Pronađi moj iPhone“ i prilikom korišćenja ove opcije za iPhone uređaj, on ulazi u novi „Repair State“. Do sada je slanje iPhone uređaja na servis zahtijevalo isključivanje funkcije „Pronađi moj iPhone“, a Apple je napomenuo da možda neće biti u mogućnosti da popravi uređaje koji su imali aktiviranu ovu funkciju. Novi „Repair State“ omogućava praćenje uređaja putem „Pronađi moj iPhone“ aplikacije tokom popravke, čime se obezbjeđuje sigurnost od gubitka ili krađe. Ova opcija je još u razvoju i potrebno je sačekati izlazak verzije iOS 17.5 u maju kako bi se utvrdilo da li će biti dostupna i za druge uređaje.

iOS 17.5 uključuje opciju Repair State koja ne zahtijeva isključivanje Pronađi moj iPhone radi servisa

iOS 17.5 uključuje opciju ‘Repair State’

Dodaje ‘Repair State’ opciju

Najnovija nadogradnja operativnog sistema iOS 17.5, kompanije Apple, donosi novu opciju pod nazivom ‘Repair State. Ova funkcionalnost je namijenjena korisnicima koji žele poslati svoj iPhone na servis, ali ne žele isključiti opciju ‘Pronađi moj iPhone’ i Activation Lock.

Omogućava slanje iPhonea na servis bez isključivanja ‘Pronađi moj iPhone’ i Activation Lock

Do sada je slanje iPhonea na servis zahtijevalo isključivanje ‘Pronađi moj iPhone’. Međutim, isključivanje ove opcije deaktivira i Activation Lock koji je bitna sigurnosna mjera protiv krađe. Apple je upozorio korisnike da ne mogu garantovati popravku uređaja koji ima aktiviranu opciju ‘Pronađi moj iPhone’.

Dodaje ‘Izvadi ovaj uređaj’ opciju u ‘Pronađi moj iPhone’

iOS 17.5 dodaje novu opciju pod nazivom ‘Izvadi ovaj uređaj’ za sve uređaje u aplikaciji ‘Pronađi moj iPhone’. Korištenjem ove opcije za iPhone uređaj, isti se stavlja u novi Repair State.

Stavlja uređaj u novi Repair State

Novi Repair State omogućava da ‘Pronađi moj iPhone’ ostane aktivan prilikom slanja uređaja na servis. Također, Activation Lock ostaje uključen na uređaju, što doprinosi sigurnosti i sprječava krađu uređaja. Tijekom procesa servisa, korisnik i dalje može pratiti položaj uređaja putem aplikacije ‘Pronađi moj iPhone’. Uređaj će biti označen sa statusom ‘Spreman za servis’, kako bi se dodatno obavijestilo servisne tehničare o njegovom stanju.

Doprinoseći trenutnim problemima

Trenutno slanje iPhonea na servis zahtijeva isključivanje ‘Pronađi moj iPhone’

Jedan od trenutnih problema pri slanju iPhonea na servis je obaveza isključivanja opcije ‘Pronađi moj iPhone’. Ova mjera je prijeko potrebna kako bi se spriječila neovlaštena upotreba uređaja, ali istovremeno može predstavljati poteškoću korisnicima koji žele poslati uređaj na servis.

Isključivanje ‘Pronađi moj iPhone’ deaktivira Activation Lock

Isključivanje opcije ‘Pronađi moj iPhone’ deaktivira i Activation Lock, što je bitna sigurnosna mjera koja štiti uređaj od zloupotrebe od strane drugih osoba. Kada je Activation Lock deaktiviran, uređaj je ranjiviji na krađu i gubitak.

iOS 17.5 uključuje opciju Repair State koja ne zahtijeva isključivanje Pronađi moj iPhone radi servisa

Važnost ‘Pronađi moj iPhone’ i Activation Lock

Korištenje za sigurnost vlasništva i sprječavanje krađe

‘O Pronađi moj iPhone’ funkcionalnost je koju mnogi korisnici koriste kako bi osigurali svoj uređaj od gubitka ili krađe. Pomoću ove opcije, korisnici mogu pratiti položaj svojeg uređaja te daljinski obavljati određene akcije, kao što je zaključavanje i brisanje podataka. Activation Lock, s druge strane, štiti uređaj od zloupotrebe, jer bez ispravne Apple ID prijave, uređaj ne može biti korišten.

Nedostatak praćenja i lakoće krađe bez aktivnog ‘Pronađi moj iPhone’

Kada korisnici isključe opciju ‘Pronađi moj iPhone’, uređaj više nije moguće pratiti putem ove funkcionalnosti. To znači da ukoliko uređaj bude izgubljen ili ukraden nakon slanja na servis, korisnik neće imati način da ga prati ili pronađe. Ova situacija može predstavljati veliki problem, pogotovo kada se radi o skupocjenim uređajima kao što je iPhone.

Funkcija novog ‘Repair State’

Omogućava da ‘Pronađi moj iPhone’ ostane aktivan

Najveća prednost nove opcije ‘Repair State’ je to što omogućava korisnicima da ‘Pronađi moj iPhone’ ostane aktivan tijekom slanja uređaja na servis. Na taj način, korisnik i dalje može pratiti položaj uređaja i može poduzeti određene akcije ukoliko se pokaže potreba.

Ostavlja Activation Lock uključenim

Opcija ‘Repair State’ također omogućava da Activation Lock ostane uključen na uređaju tijekom procesa servisa. Ovo predstavlja dodatnu sigurnosnu mjeru koja štiti uređaj od neovlaštene upotrebe. Bez ispravne Apple ID prijave, uređaj ne može biti aktiviran ni korišten od strane drugih osoba.

Omogućava praćenje uređaja tijekom procesa servisa

Korištenje opcije ‘Repair State’ omogućava korisniku da i dalje prati položaj svog uređaja tijekom procesa servisa. Ovo je važno kako bi se osiguralo da uređaj ne bude izgubljen ili ukraden u tom periodu.

Uređaj je označen sa ‘Spreman za servis’

Kada se iPhone stavi u ‘Repair State’, uređaj je dodatno označen sa statusom ‘Spreman za servis’. Ovo obavještava servisne tehničare o stanju uređaja i omogućava brže procesuiranje pri slanju na servis.

iOS 17.5 uključuje opciju Repair State koja ne zahtijeva isključivanje Pronađi moj iPhone radi servisa

Ikona i funkcionalnost u ‘Pronađi moj iPhone’

Ikona stetoskopa označava uređaj u ‘Repair State’

Da bi lakše identifikovali uređaj koji je u ‘Repair State’, Apple je dodao ikonu stetoskopa pored uređaja u ‘Pronađi moj iPhone’ aplikaciji. Ova ikona omogućava korisniku da brzo uoči uređaje koji su trenutno na servisu.

Mogućnost označavanja uređaja kao izgubljenog

Pored ikone stetoskopa, korisnici također mogu označiti svoj uređaj kao izgubljen u ‘Pronađi moj iPhone’ aplikaciji dok je uređaj u ‘Repair State’. Ovo korisnicima pruža dodatnu sigurnost u slučaju da se uređaj izgubi ili bude ukraden tokom procesa servisa.

Uređaj ostaje potpuno funkcionalan tijekom servisa

Važno je napomenuti da uređaj i dalje ostaje potpuno funkcionalan tijekom servisa dok je u ‘Repair State’. Korisnik može koristiti sve funkcije i aplikacije na uređaju, osim ako servisni tehničari ne odluče drugačije.

Ograničenja za korištenje opcije

Trenutno dostupna samo za iPhone

Trenutno, opcija ‘Repair State’ je dostupna samo za iPhone uređaje. Ostali Apple uređaji, kao što su iPad, Mac ili Apple Watch, još uvijek ne podržavaju ovu funkcionalnost. Međutim, postoji mogućnost da će se ova opcija proširiti na druge uređaje u budućnosti.

Upozorenje kod korištenja opcije na drugim uređajima

Korisnici trebaju biti svjesni da ako pokušaju koristiti opciju ‘Repair State’ na drugim uređajima osim iPhonea, moguće je da će dobiti upozorenje da će se uređaj ukloniti s Apple ID računa. To bi značilo da bi neko drugi mogao koristiti taj uređaj. Zato je bitno koristiti ovu opciju samo na iPhone uređajima.

Potreba za online prisutnošću i mogućnost praćenja putem ‘Pronađi moj iPhone’

Kako bi korisnik mogao koristiti opciju ‘Repair State’, uređaj mora biti online i dostupan za praćenje putem aplikacije ‘Pronađi moj iPhone’. Ako uređaj nije online, korisnik neće moći aktivirati ‘Repair State’ opciju.

iOS 17.5 uključuje opciju Repair State koja ne zahtijeva isključivanje Pronađi moj iPhone radi servisa

Napomena o razvoju funkcionalnosti

Moguća podrška za druge uređaje nakon izlaska iOS 17.5

Vrijedi napomenuti da je opcija ‘Repair State’ još uvijek u razvoju te može biti moguća podrška i za druge Apple uređaje nakon izlaska finalne verzije iOS 17.5 i srodnih nadogradnji u maju. Apple kontinuirano radi na poboljšanju funkcija i usluga kako bi što bolje zadovoljio potrebe svojih korisnika.

Funkcija je i dalje u razvoju

Za sada, ‘Repair State’ funkcija je i dalje u razvoju. Apple nastavlja testirati i poboljšavati ovu opciju kako bi osigurao najbolje moguće iskustvo korisnicima. Stoga, korisnici bi trebali biti strpljivi i pratiti nova ažuriranja operativnog sistema kako bi bili u toku sa najnovijim nadogradnjama.

Zaključak

Najnovija nadogradnja operativnog sistema iOS 17.5 donosi jednostavniji i sigurniji način slanja iPhonea na servis zahvaljujući novoj opciji ‘Repair State’. Korisnici više neće morati isključivati opciju ‘Pronađi moj iPhone’ i Activation Lock kako bi poslali uređaj na servis, što predstavlja veliki korak naprijed u sigurnosti i praktičnosti. Otvorena je mogućnost da će se ova opcija proširiti na ostale Apple uređaje, čime bi se korisnicima pružilo još veće olakšanje i sigurnost pri slanju uređaja na servis.

Izvor

Izvorni članak na MacRumors.com (https://www.macrumors.com/2024/04/30/ios-17-5-repair-state/)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.