iFixit, popularna web stranica za popravku, danas je poslala peticiju Federalnoj trgovinskoj komisiji Sjedinjenih Američkih Država pozivajući na uspostavu novih pravila prava na popravak koja bi štitila interese potrošača. Peticija iFixita skreće pažnju na „prepreke“ koje proizvođači postavljaju kako bi spriječili kupce i nezavisne radnje za popravak da popravljaju svoju elektroniku, kao što su proprijetarni šrafovi ili popravci koji zahtijevaju softversku autentifikaciju, koju primjenjuje Apple. iFixit želi da FTC razmotri sljedeća pravila: zamjenjive komponente trebaju biti dostupne i zamjenjive tijekom korisnog vijeka proizvoda; komponente koje se često kvare trebaju biti zamjenjive i dostupne kao rezervni dijelovi; potrošači trebaju imati mogućnost odabira hoće li oštećene proizvode odvesti u radnju za popravak po svom izboru ili sami izvršiti popravak; kada proizvođač prekine podršku za proizvod, njegove ključne funkcije trebaju ostati netaknute i nezavisna radnja za popravak trebala bi i dalje moći obavljati popravke; identične komponente s dva identična uređaja trebale bi biti zamjenjive bez intervencije proizvođača (to nije slučaj s Appleovim uređajima); nezavisne radnje za popravak ne bi trebale biti obvezne slati osobne podatke kupaca proizvođaču. U Francuskoj, zakoni o pravu na popravak zahtijevaju od proizvođača da pruže ocjenu popravljivosti uređaja, koja daje kontekst o tome koliko je teško ili lako izvršiti popravak, a iFixit tvrdi da bi FTC trebala usvojiti sličnu politiku u Sjedinjenim Američkim Državama. „Sa člankom počnite ovo razmatrati kao zahtjev FTC-u da se rastegne ruka“, piše u blogu iFixita o peticiji. Web stranica priznaje da razvijanje i provođenje bilo kakvog pravila može potrajati godinama, ali se nada da će FTC razmotriti zahtjev. Apple je u kolovozu podržao kalifornijski zakon o pravu na popravak, što je naišlo na pohvale iFixita, ali trenutno ne postoji ekvivalentni savezni zakon o pravu na popravak. U listopadu je Apple podržao inicijativu za savezni zakon koji „balansira popravljivost sa integritetom proizvoda, upotrebom i fizičkom sigurnošću“. Apple je posebno podržao kalifornijski zakon jer zahtijeva da dijelovi budu nabavljeni od proizvođača i ne dopušta dijelove iz trećih izvora. Važno je napomenuti da kalifornijski zakon nema neke od posebnih odredbi koje iFixit predlaže, poput mogućnosti zamjene komponenti sa dva identična uređaja ili mogućnosti obavljanja popravaka bez vezivanja komponenti uz IMEI uređaja. Iako je iFixit pohvalio Apple za podršku kalifornijskom zakonu o pravu na popravak, u rujnu je smanjio ocjenu popravljivosti iPhonea 14 s 7/10 na 4/10 zbog načina na koji Apple veže popravne dijelove uz određeni uređaj putem provjere.\n

iFixit poziva FTC da uspostavi snažnija pravila za pravo na popravak

iFixit poziva FTC da uspostavi snažnija pravila za pravo na popravak

Popularan servis za popravku iFixit danas je uputio peticiju Federalnoj trgovinskoj komisiji Sjedinjenih Američkih Država kojom zahtijeva nova pravila o pravu na popravak koja bi štitila interese potrošača.

Poziv iFixita FTC-u za uspostavljanje snažnijih pravila za pravo na popravak

iFixitov poziv FTC-u ima za cilj ukazati na „blokade“ koje proizvođači postavljaju kako bi spriječili korisnike i neovisne servise za popravak da popravljaju svoju elektroniku. To uključuje patentirane vijke ili popravke koje zahtijevaju provjeru softvera, praksu koju primjenjuje Apple. iFixit želi da FTC razmotri sljedeća pravila:

 • Potrošivi dijelovi trebaju biti zamjenjivi i lako dostupni tijekom cijelog životnog vijeka proizvoda.
 • Dijelovi koji se često kvare trebaju biti zamjenjivi i lako dostupni kao rezervni dijelovi.
 • Potrošači bi trebali imati mogućnost odabrati hoće li oštećeni proizvodi biti odneseni u odabrani servis za popravak ili sami obavljen popravak.
 • Kada proizvođač prestane pružati podršku za proizvod, ključne funkcije proizvoda bi trebale ostati integirane, a neovisni servis za popravak bi trebao moći nastaviti obavljati popravke.
 • Identični dijelovi sa dva identična uređaja trebaju biti zamjenjivi bez intervencije proizvođača. (Ovo nije slučaj kod Apple uređaja).
 • Neovisni servisi za popravak ne bi trebali biti obavezni prijavljivati osobno prepoznatljive informacije kupaca proizvođaču.

iFixit poziva FTC da uspostavi snažnija pravila za pravo na popravak

Problem blokada koje proizvođači postavljaju

iFixit je upozorio na neke „blokade“ koje proizvođači postavljaju, a koje sprečavaju korisnike i neovisne servise za popravak da popravljaju svoju elektroniku. Jedan primjer su patentirani vijci ili popravke koje zahtijevaju provjeru softvera, praksu koju primjenjuje Apple. Ove blokade otežavaju ili čak onemogućavaju korisnicima da samostalno poprave svoje uređaje ili da ih odnesu u neovisne servise za popravak.

Prijedlozi pravila koja treba uzeti u obzir

iFixit predlaže nekoliko pravila koja bi trebala biti uzeta u obzir prilikom uspostavljanja novih pravila za pravo na popravak:

 1. Potrošivi dijelovi trebaju biti zamjenjivi i lako dostupni tijekom cijelog životnog vijeka proizvoda. Potrošni dijelovi, kao što su baterije ili zasloni, trebali bi biti dostupni korisnicima kako bi ih sami mogli zamijeniti kada se istroše.

 2. Dijelovi koji se često kvare trebaju biti zamjenjivi i lako dostupni kao rezervni dijelovi. Ako neki dio proizvoda često pokazuje kvar, korisnici bi trebali imati mogućnost zamijeniti taj dio na jednostavan način.

 3. Potrošačima bi trebalo biti omogućeno da biraju hoće li oštećene proizvode odnijeti u odabrani servis za popravak ili sami obaviti popravak. Ova opcija treba biti dostupna kako bi korisnici bili u mogućnosti odabrati najbolju opciju za popravak svog uređaja.

 4. Kada proizvođač prestane pružati podršku za proizvod, ključne funkcije proizvoda bi trebale ostati integirane, a neovisnim servisima za popravak bi trebalo biti omogućeno da nastave s popravcima. Na taj način bi se produžio životni vijek proizvoda i omogućilo korisnicima da ih koriste i nakon što proizvođač prestane pružati podršku.

 5. Identični dijelovi sa dva identična uređaja trebaju biti zamjenjivi bez intervencije proizvođača. Ovo je posebno važno jer bi korisnicima omogućilo zamjenu dijelova između dva ista uređaja zbog kvara ili oštećenja.

 6. Neovisni servisi za popravak ne bi trebali biti obavezni prijavljivati osobno prepoznatljive informacije kupaca proizvođaču. Ova praksa čuva korisničku privatnost i sprječava zloupotrebu osobnih podataka.

iFixit poziva FTC da uspostavi snažnija pravila za pravo na popravak

Primjer iz Francuske

Francuska ima zakone o pravu na popravak koji zahtijevaju od proizvođača da pruže ocjenu popravljivosti uređaja koja daje informacije o tome koliko je popravak težak ili jednostavan. iFixit smatra da bi FTC trebao usvojiti sličnu politiku u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova praksa pomaže korisnicima da donesu informirane odluke o popravku svojih uređaja i osigurava transparentnost u industriji popravka.

Zahtjev za akcijom

iFixit je uputio peticiju FTC-u i izrazio zahtjev da se proširi utjecaj FTC-a kako bi se uspostavila nova pravila koja bi štitila interese potrošača. iFixit je svjestan da razvoj i provođenje novih pravila može potrajati godinama, ali vjeruje da će FTC razmotriti njihov zahtjev i djelovati u interesu potrošača.

iFixit poziva FTC da uspostavi snažnija pravila za pravo na popravak

Podrška Applea za pravo na popravak

Apple je podržao zakon o pravu na popravak u Kaliforniji, što je naišlo na pohvale s iFixit strane. Međutim, trenutno ne postoji istovjetni federalni zakon o pravu na popravak. Apple je podržao pokretanje zakona o pravu na popravak na nacionalnoj razini koji „uspostavlja ravnotežu između popravljivosti i cjelovitosti proizvoda, upotrebljivosti i fizičke sigurnosti.“ Ova podrška pokazuje da postoji potreba za zaštitom prava na popravak kako bi se osigurala dugotrajnost proizvoda i prava potrošača.

Razlike u propisima

Apple je podržao zakon u Kaliforniji posebno jer zahtijeva da se dijelovi nabavljaju od proizvođača i ne dopušta korištenje dijelova iz trećih izvora. Međutim, važno je napomenuti da zakon u Kaliforniji nema neke od specifičnih odredbi koje iFixit predlaže, poput opcije zamjene dijelova između dva identična uređaja ili mogućnosti popravka bez veze dijelova s IMEI brojem uređaja. Ove razlike u propisima mogu utjecati na mogućnost potrošača da samostalno ili preko neovisnih servisa poprave svoje uređaje.

iFixit poziva FTC da uspostavi snažnija pravila za pravo na popravak

Ocjena popravljivosti iPhonea 14

iFixit je pohvalio Applea za podršku zakonu o pravu na popravak u Kaliforniji, ali je u rujnu smanjio ocjenu popravljivosti iPhonea 14 sa 7/10 na 4/10 zbog načina na koji Apple veže dijelove za određeni uređaj putem provjere autentičnosti. Ova praksa otežava zamjenu dijelova ili popravak uređaja izvan Appleovog službenog servisa.

Zaključak

iFixit poziva FTC da uspostavi snažnija pravila koja će omogućiti lakši i pristupačniji popravak elektronike potrošača. Trenutno postoje neke razlike u propisima na razini država, ali iFixit se nada koordiniranom pristupu na nacionalnoj razini. Ova pravila bi osigurala dugotrajnost proizvoda, podržala neovisne servise za popravak i omogućila potrošačima da obnove svoje uređaje bez prepreka. FTC će morati uzeti u obzir ove zahtjeve kako bi osigurala zaštitu interesa potrošača i promicala pravo na popravak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.