HomePod Spašava Život Porodice Nakon Požara u Kuhinji“ ističe kako je Appleov HomePod uspješno spriječio tragediju u domu jedne porodice iz Colorado Springs-a. Prema izvještaju Službe za zaštitu od požara Colorado Springs-a, porodica je primila obavijest o visokoj temperaturi zahvaljujući Sound Recognition funkciji HomePoda. Njihov pas je slučajno aktivirao plinski šporet, što je izazvalo požar. Na sreću, uređaj je prepoznao zvuk požarnog alarma i poslao upozorenje na povezane Apple uređaje članova porodice, omogućavajući im da na vrijeme interveniraju i uspješno ugase vatru prije dolaska vatrogasaca. Detalje možete pronaći na Facebook stranici Službe za zaštitu od požara Colorado Springs-a. Da li ste ikada razmišljali kako moderna tehnologija može spasiti vaš život? U ovom članku će vam pokazati jedan nevjerovatan primjer o tome kako je Appleov HomePod pomogao jednoj porodici iz Colorada da izbjegne katastrofu nakon što je njihov pas slučajno izazvao požar u kuhinji.

HomePod Spašava Život Porodice Nakon Požara u Kuhinji

HomePod Spašava Život Porodice Nakon Požara u Kuhinji

Uvod

Appleov HomePod pripisan je zaslugama za spašavanje porodice u Coloradu, upozoravajući ih na požar u kući koji je slučajno izazvao njihov pas. Ovaj članak detaljno opisuje kako se sve odigralo i kako je moderna tehnologija omogućila da se izbjegne katastrofa.

Incident: Požar u Kuhinji

  1. juna, Vatrogasna služba iz Colorado Springsa primila je poziv o požaru u kući i podijelila detalje i video zapis na Facebooku. Vlasnici kuće su probuđeni od strane svog HomePod-a, koji ih je rano ujutro upozorio na požar.

HomePod Spašava Život Porodice Nakon Požara u Kuhinji

Kako je HomePod Upozorio Porodicu?

Prema informacijama iz vatrogasne službe, vlasnici su primili obavijest o „visokoj temperaturi“ od HomePod-a, što ih je alarmiralo na požar. Međutim, HomePod nema funkciju slanja obavijesti o visokim temperaturama.

Umjesto toga, HomePod ima prepoznavanje zvuka, opciju koja može prepoznati zvuk vatre alarma i poslati obavijest. Vjerovatno je da je HomePod koristio tu opciju da prepozna zvuk vatrenog alarma i upozori vlasnike kuće na situaciju. Nije jasno zašto porodica nije čula vatreni alarm koji je HomePod morao detektovati.

Funkcija Prepoznavanja Zvuka na HomePod-u

Prepoznavanje zvuka na HomePod-u šalje obavijest na povezane iPhone, iPad i Apple Watch uređaje, ali ne pruža audio obavijest. Prepoznavanje zvuka može se uključiti u Home aplikaciji otvaranjem postavki, odlaskom na Sigurnost i bezbednost, i omogućavanjem opcije Smoke and CO Alarm pod Prepoznavanjem zvuka.

HomePod Spašava Život Porodice Nakon Požara u Kuhinji

Uzrok Požara: Pas i Šporet

Požar je počeo jer je pas obitelji slučajno uključio štednjak. Vlasnici su imali nekoliko kutija na šporetu, a kada se pas podigao na stražnje noge da ih pogleda, okrenuo je dugme na šporetu, aktivirajući grejač. Video pokazuje kako požar počinje ubrzo nakon što je pas okrenuo dugme.

Reakcija Vlasnika

Vlasnici su uspjeli ugasiti požar prije nego što je vatrogasna služba stigla, i nije bilo povrijeđenih, osim tretmana zbog udisanja dima.

Kako se Zaštititi: Korisne Savjeti

Evo nekoliko korisnih savjeta kako tehnologija može pomoći u zaštiti vašeg doma:

Tehnologija Kako pomaže
HomePod Prepoznavanje zvuka može detektovati vatreni alarm
Pametni termostati Može detektovati nenormalne promjene temperature
Kamere za nadzor Omogućavaju praćenje kuće u stvarnom vremenu
Detektori dima i CO Direktno šalju obavijesti na vaš pametni telefon

Zaključak

Ova nevjerovatna priča pokazuje kako moderna tehnologija, poput Appleovog HomePod-a, može spasiti živote u nepredviđenim situacijama. Korištenje pametnih uređaja može ponuditi dodatni nivo sigurnosti i brzog reagovanja koje može biti od ključnog značaja u slučajevima poput ovog. Bilo da se radi o detektovanju dima, nadzoru vašeg doma ili jednostavnom upozorenju na promjene u okolišu, tehnologija nam omogućava da brže reagiramo i potencijalno spriječimo katastrofe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.