Google je nedavno objavio prvi razvojni pregled za Android 15. Ova nova verzija ima nekoliko zanimljivih funkcija koje će zasigurno oduševiti ontwikkere. Prvo, upravljanje notifikacijama dobilo je ažuriranje, uključujući i opciju hlajenja notifikacija. Također, sada je moguće podesiti vibracije pri podešavanju svetline ekrana. Druga nova mogućnost koju vrijedi istaknuti jest mogućnost isključivanja vibracija na tastaturi za sve aplikacije za tastaturu. Važno je napomenuti da ova verzija nije stabilna i nije preporučljivo je instalirati na svakodnevni telefon. No, očekuje se da će konačna verzija Androida 15 biti dostupna krajem ljeta ili početkom jeseni.

Google izdao Android 15 Developer Preview 1 za ontwikkere!

Osnovne informacije

Google je nedavno izdao Android 15 Developer Preview 1, koji je trenutno dostupan samo za ontwikkere. Ova nova verzija Android operativnog sistema donosi nekoliko novih funkcija i poboljšanja u odnosu na prethodne verzije. Međutim, važno je napomenuti da ovo nije finalna verzija i da se ne preporučuje instalacija na svakodnevni telefon. Krajnja verzija Android 15 očekuje se krajem ljeta ili početkom jeseni, što donosi mogućnost novih i unaprijeđenih funkcionalnosti za korisnike.

Google izdao Android 15 Developer Preview 1 za ontwikkere!

Novosti u funkcionalnosti

Cooldown za notifikacije

Jedna od novih funkcija koju je Google uveo u Android 15 Developer Preview 1 je cooldown za notifikacije. Ova funkcija omogućava korisnicima kontrolisanje učestalosti primanja notifikacija sa aplikacija. Na taj način, korisnici mogu smanjiti ometanje i koncentrisati se na važne zadatke bez stalnih prekida notifikacijama. Cooldown za notifikacije omogućava personalizaciju podešavanja o primanju notifikacija prema individualnim potrebama i preferencijama korisnika.

Vibracije prilikom podešavanja svetline ekrana

Druga nova funkcija koju donosi Android 15 Developer Preview 1 su vibracije prilikom podešavanja svetline ekrana. Ova funkcija omogućava korisnicima da putem vibracija dobiju povratnu informaciju o svetlini ekrana koju podešavaju. Na taj način, korisnici mogu brže i lakše utvrditi idealnu svetlinu ekrana bez potrebe za neprestanim gledanjem u ekran. Ovo je jedna od sitnijih, ali korisnih funkcionalnosti koja može poboljšati intuitivnost i praktičnost korisničkog iskustva u korištenju Android uređaja.

Isključivanje vibracija na tastaturi

Treća nova funkcija u Android 15 Developer Preview 1 je mogućnost isključivanja vibracija na tastaturi za sve keyboard aplikacije. Ovo je korisna opcija za korisnike koji ne vole ili ne žele da koriste vibracije prilikom kucanja na tastaturi. Isključivanje ovih vibracija može smanjiti distrakciju i omogućiti koncentraciju samo na sadržaj koji se unosi, bez dodatnih senzacija. Ova opcija je posebno korisna za korisnike koji preferiraju tišinu i minimalistički pristup prilikom korištenja tastature na Android uređajima.

Google izdao Android 15 Developer Preview 1 za ontwikkere!

Upozorenje o nestabilnosti

Važno je naglasiti da je Android 15 Developer Preview 1 verzija koja nije stabilna. Ovo je razvojna verzija namijenjena isključivo ontwiskerima koji žele testirati funkcionalnosti i prilagoditi svoje aplikacije ovom novom operativnom sistemu. Instalacija ovog previewa na svakodnevni telefon nije preporučljiva zbog mogućnosti postojanja greški i problema u radu aplikacija. Također, developer preview verzija nije optimizirana za potpunu kompatibilnost sa svim hardverskim i softverskim sistemima koji se koriste na tržištu. Stoga, korisnici trebaju biti svjesni rizika i ograničenja pri korištenju ove verzije i pričekati zvanično izdanje Android 15 koja će biti stabilna i prilagođena svakodnevnom korištenju.

Google izdao Android 15 Developer Preview 1 za ontwikkere!

Zaključak

Android 15 Developer Preview 1 donosi nekoliko zanimljivih novih funkcionalnosti koje mogu poboljšati korisničko iskustvo i prilagodljivost ovog operativnog sistema. Cooldown za notifikacije omogućava korisnicima veću kontrolu nad primanjem notifikacija, dok vibracije prilikom podešavanja svetline ekrana mogu olakšati postizanje idealne svetline bez neprestanog gledanja u ekran. Isključivanje vibracija na tastaturi također pruža korisnicima opciju personalizacije i tišinu prilikom korištenja tastature na Android uređajima. Međutim, važno je imati na umu da je ova verzija u razvoju i da nije stabilna, stoga se preporučuje sačekati izlazak konačne verzije Android 15 prije nego što se instalira na svakodnevni telefon. Krajnja verzija Android 15 očekuje se krajem ljeta ili početkom jeseni, i tada će biti dostupne sve funkcionalnosti i optimizacija koje Google priprema za svoje korisnike.

Google izdao Android 15 Developer Preview 1 za ontwikkere!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.