Google je nedavno donio odluku koja je izazvala veliku pažnju u industriji aplikacija i muzičkog streaminga. Kompanija je, naime, dozvolila Spotifyu da zaobiđe obavezne naknade Play Store-a, čime je ovaj popularni servis dobio specijalni tretman od Googlea. To znači da Spotify više ne mora plaćati proviziju od 15% na sve kupovine i nadogradnje aplikacija koje se obavljaju putem Google-ove usluge za obradu plaćanja. Ova odluka dolazi u vreme kada je Google suočen sa suđenjem Epic Games-a, koje se bavi navodnim monopolskim praksama ove tehnološke gigante. Važno je napomenuti da Spotify i dalje ostaje obavezan plaćati proviziju za transakcije putem Apple App Store-a.

Google dozvolio Spotifyu izuzeće od naknada Play Store-a

Google je nedavno odobrio Spotifyu poseban izuzetak od obaveznih naknada koje se plaćaju prilikom korištenja Play Store-a. Ovaj potez ima šire implikacije na tržište digitalnih usluga i pitanja monopola.

Google dozvolio Spotifyu izuzeće od naknada Play Store-a

Specijalni tretman za Spotify od strane Googlea

Google je odlučio da pruži specijalni tretman Spotifyu, jednoj od najpopularnijih platformi za streaming muzike. Spotifyu je omogućeno da zaobiđe obavezan Play Store proviziju koja se naplaćuje za obradu plaćanja putem Google-ove usluge. Ovim potezom, Google je osigurao da Spotify može zadržati veći deo prihoda od pretplata svojih korisnika.

Provizija za obradu plaćanja putem Google-ove usluge

Uobičajena praksa je da Google naplaćuje proviziju od 15% na sve kupovine i nadogradnje aplikacija koje se obavljaju putem Play Store-a. Ova naknada pokriva troškove obrade plaćanja i osigurava da Google dobije svoj deo prihoda od svake transakcije.

Google dozvolio Spotifyu izuzeće od naknada Play Store-a

Provizija može biti smanjena u nekim zemljama

Iako je standardna provizija za obradu plaćanja 15%, Google može smanjiti ovu cifru u nekim zemljama. Ova fleksibilnost omogućava kompaniji da prilagodi svoje poslovne modele različitim tržištima i regulatornim okruženjima. Spotify je uspeo da iskoristi ovu mogućnost, što mu omogućava da zadrži veći deo prihoda u određenim regionima.

Obaveza plaćanja provizije za transakcije putem Apple App Store-a

Iako je Spotifyu omogućeno izuzeće od naknada Play Store-a, on još uvek mora plaćati proviziju za transakcije koje se obavljaju putem Apple App Store-a. Apple primenjuje sličan model provizija kao i Google, gde uzima određeni procenat od prihoda iz aplikacija. Ova obaveza plaćanja provizije nastavlja da bude izvor spora između Spotifya i Applea.

Google dozvolio Spotifyu izuzeće od naknada Play Store-a

Informacija tokom suđenja između Epic Games-a i Google-a

Ova informacija o specijalnom tretmanu Spotifya od strane Googlea postala je poznata tokom suđenja između Epic Games-a i Googlea. Epic Games, tvorac popularne igrice Fortnite, tužio je Google zbog navodnih monopolskih praksi i nepoštenog tretmana prema konkurentima. Ovaj slučaj je izazvao mnogo pažnje i razmatranja u vezi sa monopolima i konkurencijom na tržištu digitalnih usluga.

Ukupno, Googleovo izuzeće od naknada Play Store-a za Spotify je pokazatelj promenljivih pravila igre u digitalnoj ekonomiji. Specijalni tretman i fleksibilnost u odnosu na provizije mogu imati značajne posledice za industriju, a tužbe poput onih između Epic Games-a i Googlea mogu izneti na videlo pitanja o monopolskim praksama i fer konkurenciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.