Gboard, popularna tastatura koju korisnici Androida i iOS-a već poznaju, sada je dobila još jednu korisnu funkcionalnost. Najnovija verzija Gboard aplikacije sada omogućava korištenje kamere telefona za brzo umetanje teksta. Ova nova „Scan Text“ funkcija koristi tehnologiju optičkog prepoznavanja teksta (OCR) kako bi prepoznala unos teksta sa slike. Slična funkcija već je dostupna na iPhone-ima koji pokreću iOS 15.4 ili novije verzije, ali sada će i korisnici Androida moći iskoristiti ovu korisnu opciju. Da biste je koristili, samo morate ažurirati Gboard aplikaciju na verziju 13.9 koja je trenutno u beta testiranju. Kada funkcija bude dostupna na vašem telefonu, jednostavno usmjerite kameru prema tekstu, snimite ga i umetnite u trenutnu aplikaciju. Ova nova mogućnost brzog umetanja teksta dolazi nakon dvije godine od kada je Apple uveo sličnu funkciju na iOS platformi, a sigurno će olakšati unos teksta korisnicima na obje platforme.

Gboard omogućava korištenje kamere telefona za brzo umetanje teksta

Gboard, popularna tastatura koja se koristi na Android uređajima, dobija novu funkcionalnost koja omogućava korištenje kamere telefona za brzo umetanje teksta. Najnovija verzija Gboard aplikacije dodaje podršku za „Scan Text“ režim koji koristi tehnologiju optičkog prepoznavanja teksta (OCR) kako bi prepoznao unos teksta sa slike. Ova nova funkcija pruža korisnicima brz i jednostavan način za prenošenje teksta sa fizičkih objekata direktno na svoj telefon.

Gboard omogućava korištenje kamere telefona za brzo umetanje teksta

Opis funkcionalnosti

Novi „Scan Text“ režim Gboard-a koristi tehnologiju OCR kako bi prepoznao tekst sa fotografija koje korisnik snimi pomoću kamere svog telefona. Korisnik jednostavno usmjerava kameru prema tekstu, a zatim dodirne gumb za snimanje kako bi započeo proces prepoznavanja teksta. Nakon što se tekst prepozna, korisnik može jednostavno umetnuti taj tekst u trenutnu aplikaciju ili prilagoditi taj tekst prije umetanja.

Kompatibilnost sa iOS uređajima

Slična funkcija za skeniranje i umetanje teksta već je dostupna na iPhone-ima koji pokreću iOS 15.4 ili novije verzije. To znači da su korisnici iPhone-a već imali mogućnost korištenja kamere svog telefona za brzo umetanje teksta. Međutim, dolazak ove funkcionalnosti na Gboard-u donosi ovu mogućnost i korisnicima Android uređaja.

Gboard omogućava korištenje kamere telefona za brzo umetanje teksta

Ažuriranje Gboard aplikacije

Da biste koristili novu funkcionalnost „Scan Text“ na Gboard-u, morat ćete ažurirati aplikaciju na vašem Android telefonu na najnoviju verziju, 13.9. Trenutno, ova verzija Gboard aplikacije je u beta testiranju, što znači da je dostupna samo određenom broju korisnika koji se prijavljuju za beta testiranje. Međutim, očekuje se da će ova verzija uskoro biti dostupna svim korisnicima putem redovnog ažuriranja.

Da biste provjerili da li je dostupno ažuriranje Gboard aplikacije na vašem telefonu, jednostavno idite na Google Play Store, pronađite Gboard aplikaciju i provjerite da li je dostupno ažuriranje za instalaciju. Ako je dostupno ažuriranje, slijedite upute za preuzimanje i instaliranje najnovije verzije aplikacije.

Korištenje funkcije

Kada ažurirate Gboard aplikaciju na verziju 13.9 ili noviju, možete koristiti novu funkcionalnost „Scan Text“. Kako biste koristili ovu funkciju, jednostavno usmjerite kameru svog telefona prema tekstu koji želite prepoznati. Zatim, na ekranu tastature Gboard-a, pronađite gumb za snimanje koji je sada dostupan pored tastera za unos teksta. Dodirnite gumb za snimanje kako biste započeli proces prepoznavanja teksta sa slike.

Nakon što se tekst prepozna, možete ga jednostavno umetnuti u trenutnu aplikaciju tako što ćete dodirnuti polje za unos teksta na ekranu. Također, imate mogućnost da prilagodite prepoznati tekst prije umetanja, ako je potrebno.

Gboard omogućava korištenje kamere telefona za brzo umetanje teksta

Automatsko brisanje slike teksta

Kada koristite funkciju „Scan Text“ na Gboard-u, slika teksta se automatski briše nakon umetanja teksta. Ovo je važno kako bi se zaštitila privatnost korisnika i spriječilo neželjeno zadržavanje slika teksta na uređaju. Dakle, možete biti sigurni da se slika teksta neće zadržavati na vašem telefonu nakon što ste umetnuli tekst.

Napredak u odnosu na konkurenciju

Dolazak ove funkcije na Android platformi predstavlja značajan napredak u odnosu na konkurenciju. Slična funkcionalnost već je dostupna na iPhone-ima koji pokreću iOS 15.4 ili novije verzije, ali za korisnike Android uređaja, ovo je prvi put da imaju mogućnost korištenja kamere telefona za brzo umetanje teksta.

Apple je uveo sličnu funkciju prije dvije godine na iOS 15.4. Međutim, dolazak ove funkcionalnosti na Gboard-u otvara mogućnost korištenja ove praktične značajke svim korisnicima Android uređaja. Gboard, uz podršku Android platforme, pruža napredne mogućnosti korištenja kamere telefona za unos teksta i olakšava korisnicima svakodnevne zadatke vezane za pisanje.

Korištenje Gboard-a i Android uređaja u kombinaciji sa novom funkcionalnošću „Scan Text“ pruža korisnicima brojne prednosti i pogodnosti. Sada možete brzo prepoznati i umetnuti tekst sa slika direktno na svom telefonu, što štedi vrijeme i olakšava vaš svakodnevni rad.

Gboard omogućava korištenje kamere telefona za brzo umetanje teksta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.