Fotografije koje se prave na društvenim mrežama često izgledaju lošije nego fotografije koje se prave aplikacijom kamere na pametnom telefonu. Razlog tome je što neke aplikacije nemaju automatsko naknadno uređivanje fotografija. Međutim, sve više aplikacija poput Instagrama i Snapchata primjenjuje naknadno uređivanje kako bi poboljšali kvalitet fotografija. Ako želite postaviti najbolje osvijetljene fotografije na društvene mreže, preporučuje se da ih prvo napravite aplikacijom kamere. Komprimiranje je također problem jer smanjuje kvalitet fotografija, stoga je bolje uploadovati fotografije preko aplikacije kamere kako biste iskoristili dodatne funkcije i efekte. Također, važno je napomenuti da WhatsApp sada podržava slanje fotografija u HD rezoluciji. Iako android telefoni nisu uvijek najbolji u aplikacijama trećih strana, imate mogućnost koristiti aplikaciju kamere ili direktno fotografisati u aplikaciji, ovisno o vašim potrebama.

Fotografije napravljene aplikacijom kamere

Fotografije koje se prave aplikacijom kamere na pametnom telefonu često imaju bolji kvalitet i izgledaju profesionalnije u poređenju sa fotografijama koje se prave na društvenim mrežama. Postoje nekoliko razloga za to.

Fotografije napravljene aplikacijom kamere izgledaju bolje od onih sa društvenih mreža

1.1. Automatsko naknadno uređivanje

Jedan od glavnih razloga zašto fotografije napravljene aplikacijom kamere izgledaju bolje je automatsko naknadno uređivanje koje ove aplikacije nude. Kod nekih aplikacija, kao što su Instagram i Snapchat, sada se primjenjuje automatsko naknadno uređivanje fotografija. Ovo uređivanje može poboljšati osvjetljenje, boje i kontrast fotografija, dajući im profesionalniji izgled.

Kada koristite aplikaciju kamere na svom pametnom telefonu, automatsko naknadno uređivanje često dolazi u paketu. Ove aplikacije imaju napredne algoritme koji analiziraju svaku fotografiju i primjenjuju automatske korekcije kako bi poboljšali njen izgled. Rezultat je često fotografija koja izgleda svjetlije, oštrije i sa živopisnijim bojama.

1.2. Kvalitet fotografija

Pored automatskog naknadnog uređivanja, aplikacija kamere također omogućuje i snimanje fotografija visokog kvaliteta. Ove aplikacije obično podržavaju snimanje u visokoj rezoluciji i omogućuju vam podešavanje raznih parametara kao što su ISO, ekspozicija i balans bijele boje.

Kada koristite druge aplikacije za društvene mreže za snimanje fotografija, možda ćete primijetiti da kvalitet fotografija nije uvijek isti. To može biti zbog ograničenja ovih aplikacija, kao što su niža rezolucija ili nedostatak mogućnosti podešavanja parametara fotografije. Aplikacija kamere pruža veću kontrolu nad tim parametrima i omogućava vam da snimate visokokvalitetne fotografije.

Fotografije sa društvenih mreža

Fotografije koje se dijele na društvenim mrežama često izgledaju lošije u poređenju sa fotografijama koje se naprave pomoću aplikacije kamere na pametnom telefonu. Postoje neka ograničenja i problemi koji mogu utjecati na kvalitet ovih fotografija.

Fotografije napravljene aplikacijom kamere izgledaju bolje od onih sa društvenih mreža

2.1. Ograničenja aplikacija društvenih mreža

Jedno od ograničenja kada je riječ o fotografijama na društvenim mrežama je da neke aplikacije nemaju automatsko naknadno uređivanje fotografija. To znači da nećete dobiti iste prednosti koje pruža aplikacija kamere u pogledu poboljšanja kvaliteta fotografija.

Društvene mreže kao što su Instagram i Snapchat sve više uvode funkcije naknadnog uređivanja kako bi poboljšale izgled fotografija. Međutim, ove funkcije možda neće biti jednako napredne ili efikasne kao kod aplikacija kamere. To može rezultirati manje atraktivnim fotografijama na društvenim mrežama.

2.2. Problemi sa komprimiranjem

Još jedan problem koji može utjecati na kvalitet fotografija na društvenim mrežama je komprimiranje. Kada uploadujete fotografiju na društvenu mrežu, aplikacija obično komprimira fotografiju kako bi smanjila veličinu fajla i poboljšala brzinu učitavanja. Međutim, ovaj proces komprimiranja može dovesti do gubitka kvaliteta fotografije.

Kao rezultat toga, fotografije koje su postavljene na društvene mreže mogu izgledati mutno, bez detalja ili izgubiti oštrenje. Ovo može biti posebno izazovno ako želite podijeliti visokokvalitetnu fotografiju koja je jasna, oštra i sa bogatim bojama. Korištenje aplikacije kamere i uploadovanje direktno preko nje može pomoći u izbjegavanju problema sa komprimiranjem i zadržati kvalitet fotografija.

Prednosti fotografisanja aplikacijom kamere

Upotreba aplikacije kamere na pametnom telefonu ima nekoliko prednosti u pogledu snimanja fotografija.

Fotografije napravljene aplikacijom kamere izgledaju bolje od onih sa društvenih mreža

3.1. Dodatne funkcije i efekti

Aplikacije kamere često dolaze sa dodatnim funkcijama i efektima koji vam omogućuju eksperimentisanje i stvaranje unikatnih fotografija. Ove funkcije mogu uključivati filtere, načine snimanja kao što su panorame ili makro snimanje, kao i alate za uređivanje fotografija. Korištenje ovih funkcija može vam pomoći da dodate kreativnost i profesionalni izgled svojim fotografijama.

3.2. Uploadovanje preko aplikacije

Još jedna prednost aplikacije kamere je mogućnost uploadovanja fotografija direktno preko aplikacije na društvene mreže. Ovo vam omogućava da brzo i jednostavno podijelite svoje fotografije bez potrebe za prethodnim prebacivanjem fotografija na računar ili druge uređaje. Osim toga, ova direktna veza između aplikacije kamere i društvenih mreža može rezultirati manje problema sa komprimiranjem i gubitkom kvaliteta fotografija.

Donedavna ograničenja

Iako su aplikacije kamere pružale mnoge prednosti u pogledu snimanja fotografija, postojala su neka ograničenja koja su utjecala na njihove performanse.

Fotografije napravljene aplikacijom kamere izgledaju bolje od onih sa društvenih mreža

4.1. WhatsApp podrška za HD rezoluciju

Jedan od nedavnih problema sa aplikacijom kamere je da WhatsApp nije podržavao slanje fotografija u HD rezoluciji. Ovo je značilo da su fotografije koje su poslane preko WhatsAppa gubile kvalitet i izgledale su lošije nego što bi trebale. Međutim, nedavne nadogradnje aplikacije WhatsApp sada podržavaju slanje fotografija u visokoj rezoluciji, čime se ovaj problem rješava.

4.2. Android telefoni i aplikacije trećih strana

Još jedno ograničenje je bilo da fotografije napravljene na Android telefonima nisu uvijek imale isti kvalitet kao fotografije koje su se napravljale na aplikaciji kamere. Ovo je bilo posebno primjetno kada su se fotografije snimale putem aplikacija trećih strana, umjesto da se direktno koristi aplikacija kamere. Međutim, sa napretkom tehnologije, danas su mnogi Android telefoni unaprijedili kvalitet svojih kamera i mogu proizvoditi visoko kvalitetne fotografije u aplikacijama trećih strana.

Fleksibilnost u odabiru

Kod snimanja fotografija na pametnom telefonu, imate fleksibilnost u odabiru između korištenja aplikacije kamere ili direktno fotografisanje u aplikaciji društvenih mreža. Oba pristupa imaju svoje prednosti i mogu zadovoljiti različite potrebe.

Fotografije napravljene aplikacijom kamere izgledaju bolje od onih sa društvenih mreža

5.1. Korištenje aplikacije kamere

Ako želite postići najbolji mogući kvalitet fotografija i imate više slobode za uređivanje i eksperimentisanje, preporučuje se da koristite aplikaciju kamere na svom pametnom telefonu. Ove aplikacije pružaju više kontrola nad postavkama fotografija i omogućavaju vam da snimate visokokvalitetne i profesionalne fotografije. Nakon snimanja, možete koristiti dodatne funkcije i efekte kako biste unaprijedili svoje fotografije prije dijeljenja na društvenim mrežama.

5.2. Direktno fotografisanje u aplikaciji

Ako želite brzo podijeliti fotografije na društvenim mrežama bez dodatnih koraka, možete direktno fotografisati unutar aplikacije društvene mreže. Ovo će vam omogućiti trenutno dijeljenje i brzo povezivanje sa svojim prijateljima i pratiteljima na društvenim mrežama. Međutim, treba imati na umu da fotografije napravljene na ovaj način obično imaju niži kvalitet u poređenju sa fotografijama koje se naprave korištenjem aplikacije kamere.

U svakom slučaju, izbor između korištenja aplikacije kamere i direktnog fotografisanja u aplikaciji društvene mreže zavisi od vaših potreba i prioriteta. Ako vam je bitan kvalitet i kontrola nad fotografijama, onda je korištenje aplikacije kamere preporučeni izbor. Sa druge strane, ako vam je brzina i jednostavnost bitna, onda direktno fotografisanje u aplikaciji društvene mreže može biti bolja opcija.

U zaključku, iako fotografije napravljene aplikacijom kamere pružaju bolji kvalitet i mogućnost naknadnog uređivanja, to ne znači da fotografije sa društvenih mreža nemaju svoje prednosti. Odluka o tome koju aplikaciju koristiti zavisiće od vaših potreba i stilova fotografisanja. Neophodno je da istražite i isprobate različite opcije kako biste pronašli najbolji način da snimate i dijelite svoje fotografije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.