Epic Games, vodeća kompanija za razvoj video igara, nedavno je najavila svoj povratak na iPhone uređaje u Evropi, nakon dugogodišnjeg spora sa Apple-om. Ova vest dolazi nakon što je Apple najavio podršku za sideloading aplikacija i otvaranje treće strane prodavnice aplikacija na svojim uređajima do 7. marta. Fortnite, jedna od najpopularnijih igara danas, biće ponovno dostupan putem Epic Games prodavnice za iOS. Tim Sweeney, CEO Epic Games-a, javno je kritikovao Apple zbog „zloupotrebe osnovne usklađenosti“ s regulativama o digitalnom jedinstvu. Međutim, uprkos epidemiji sa Apple-om, Epic Games se suočava sa mogućnošću da bude ponovo zabranjen ukoliko Apple odluči da ograniči treće strane aplikacije na iPhone-u.

Epic Games najavio povratak Fortnitea na iPhone u Evropi

Epic Games najavljuje povratak Fortnitea na iPhone u Evropi

Epic Games, tvrtka iza popularne videoigre Fortnite, nedavno je najavila povratak igre na iPhone u Europi. Ovo je ogromna vijest za ljubitelje Fortnitea koji koriste iPhone uređaje, jer će ponovno moći uživati u svojoj omiljenoj igri na svojim mobilnim uređajima.

Da bi to omogućio, Apple će podržavati sideloading aplikacija i treće strane prodavnice aplikacija na iPhone uređajima u Europi. Ova promjena iz Applea dolazi kao odgovor na zahtjeve Epic Gamesa i njihovu anti-monopolsku tužbu protiv Applea.

Fortnite će biti dostupan putem Epic Games prodavnice za iOS. To znači da će igrači moći preuzeti igru iz Epic Games prodavnice umjesto preko App Storea. Ova promjena je u interesu Epic Gamesa, jer će im omogućiti da imaju veći kontrolu nad distribucijom svog proizvoda i da zadrže veći postotak prihoda od prodaje igre.

Ovo je velika pobjeda za Epic Games i ljubitelje Fortnitea, ali i za sve ostale developere koji žele imati veću slobodu u distribuciji svojih aplikacija na iPhone uređajima.

Epic Games najavio povratak Fortnitea na iPhone u Evropi

Kritika Tim Sweeney-a prema Apple-u

CEO Epic Games-a, Tim Sweeney, javno je kritizirao Apple zbog onoga što on naziva „zloupotrebom osnovne usklađenosti“ s DMA regulativama. DMA regulative su novi zakoni u Europi koji se odnose na digitalno tržište i kojima se želi osigurati fer konkurencija i pružiti više mogućnosti potrošačima.

Sweeney tvrdi da Apple koristi svoju vodeću poziciju i kontrolu nad App Storeom kako bi ograničio slobodnu konkurenciju i spriječio druge aplikacije da dožive isti uspjeh kao i Appleove vlastite aplikacije. On tvrdi da je ova praksa nefer i štetna za industriju kao cjelinu.

Osim toga, Sweeney ističe važnost slobode izbora aplikacija za korisnike. On smatra da korisnici trebaju imati mogućnost preuzimanja aplikacija iz više prodavnica i da ne bi trebali biti ograničeni samo na App Store. Ova kritika Sweeneya ima za cilj potaknuti promjene u načinu na koji Apple upravlja distribucijom aplikacija na svojim uređajima.

Epic Games najavio povratak Fortnitea na iPhone u Evropi

Istorija spora između Epic Games-a i Apple-a

Spor između Epic Gamesa i Applea traje već neko vrijeme. Sve je započelo 2020. godine kada je Apple uklonio Fortnite sa svog App Storea. Glavni povod za ovo uklanjanje bio je spor između Epic Gamesa i Applea oko plaćanja.

Epic Games je uveo vlastitu metodu plaćanja unutar Fortnitea koja je zaobilazila Appleov sustav plaćanja i proviziju koju Apple naplaćuje od svake transakcije unutar aplikacija na App Storeu. Ova promjena nije se svidjela Appleu, pa su promptno uklonili Fortnite iz svoje prodavnice.

Ova situacija dovela je do podnošenja anti-monopolske tužbe od strane Epic Gamesa protiv Applea. Epic Games tvrdi da Apple ima previše kontrolu nad distribucijom aplikacija i da svojom takozvanom „App Store taksom“ značajno otežava konkurenciju. Ova tužba je privukla veliku pažnju i postala polazište za raspravu o monopolu i snazi ​​Applea na tržištu mobilnih aplikacija.

Epic Games najavio povratak Fortnitea na iPhone u Evropi

Odbijanje zahtjeva za pregled sporova

Nedavno je Epic Games zatražio pregled sporova od strane US Supreme Court-a. Međutim, njihov zahtjev za pregled je nedavno odbijen. Ova odluka znači da će Epic Games morati tražiti alternative i prilagoditi se situaciji u kojoj se trenutno nalaze.

Odbijanje zahtjeva za pregled nije najbolja vijest za Epic Games i njihove pristaše, jer to znači da će morati nastaviti borbu s Appleom na drugim frontovima. Ipak, ova odluka ne znači kraj njihove borbe i moguće su daljnje pravne akcije u budućnosti.

Epic Games najavio povratak Fortnitea na iPhone u Evropi

Moguća zabrana u slučaju ograničenja

Unatoč najavi povratka Fortnitea na iPhone u Evropi, postoji mogućnost da Epic Games ponovno bude zabranjen od strane Applea. Ovo bi se moglo dogoditi ako Apple odluči ograničiti treće strane aplikacije na iPhone uređajima.

Apple je poznat po svojoj politici zatvorenog ekosustava i često je ograničavao pristup drugim prodavnicama aplikacija i servisima na svojim uređajima. Ako Apple odluči da želi očuvati kontrolu nad distribucijom aplikacija i zaštiti svoj App Store od konkurencije, mogli bismo svjedočiti ponovnoj zabrani Fortnitea na iPhoneu.

Ograničenja trećih strana aplikacija na iPhoneu bila bi veliki udarac za Epic Games i druge developere koji žele imati veću slobodu u distribuciji svojih aplikacija. Sve oči su sada uprte u Apple i njihove daljnje korake u vezi s ovim pitanjem.

U zaključku, povratak Fortnitea na iPhone u Evropi je dobra vijest za ljubitelje igre, ali ovaj spor između Epic Gamesa i Applea još uvijek nije riješen. Očekujemo daljnje razvoje i vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati u bliskoj budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.