Epic Games je danas potvrdio da će u budućnosti objaviti Fortnite za iPad nakon što je EU donio odluku o „Gatekeeperu“ za iPadOS. Nakon što će Apple uskoro biti obavezan da donese iste promjene u EU koje je napravio za iPhone, Epic Games već radi na izdanju iPhone verzije Fortnite-a u EU, a igra će biti dostupna putem nadolazeće Epic Games prodavnice, alternativne prodajne platforme aplikacija. iPhone verzija Fortnite-a dolazi „uskoro“, a verzija za iPad će uslijediti „ove godine“. Ovaj članak pruža sve detalje o ovoj odluci i promjenama koje uskoro dolaze na iPad-u i iPhone-u u EU.

Epic Games će donijeti Fortnite na iPad u EU nakon odluke o Gatekeeperu za iPadOS

Odluka o ‘Gatekeeperu’ za iPadOS

Evropska Komisija je danas objavila da će iPadOS, operativni sistem dizajniran za iPad, biti smatran digitalnim ‘Gatekeeperom’ u skladu sa Digital Markets Act (DMA) Evropske unije. Kao rezultat toga, Apple ima šest mjeseci da se pridržava zahtjeva postavljenih od strane DMA, a već smo vidjeli da su ti zahtjevi implementirani na iPhone-u.

Implementacija ove odluke na iPhone-u je već u toku, a sada je vrijeme da se proširi funkcionalnost i na iPad. Ova odluka ima za cilj osigurati konkurenciju na tržištu aplikacija i omogućiti korisnicima veći izbor platformi.

Najava Fortnite-a za iPad u EU

Epic Games je danas potvrdio da će u budućnosti izdati Fortnite za iPad u Evropskoj uniji. Već sada rade na verziji Fortnite-a za iPhone koja će biti dostupna putem njihove nadolazeće Epic Games prodavnice, alternativne tržišne platforme aplikacija. Verzija Fortnite-a za iPhone će biti dostupna „uskoro“, a verzija za iPad će biti izdata „ove godine“.

Ova najava dolazi kao rezultat odluke Evropske Komisije o proširenju ove funkcionalnosti na iPad. Korisnici u Evropskoj uniji će moći da uživaju u popularnoj igri Fortnite na svojim iPad uređajima, pružajući im veći izbor igara i platformi.

Epic Games će donijeti Fortnite na iPad u EU nakon odluke o Gatekeeperu za iPadOS

Promjene za EU korisnike iPhone-a

Sa izdanjem iOS 17.4, korisnici iPhone-a u Evropskoj uniji mogu preuzeti aplikacije iz alternativnih prodavnica, umjesto App Store-a. Od iOS 17.5, aplikacije su dostupne direktno sa web stranica razvojnih timova. Trenutno, samo aplikacije za iPhone mogu biti preuzete van App Store-a, ali Apple će morati proširiti tu funkcionalnost i na iPad.

U roku od šest mjeseci, korisnici u Evropskoj uniji će moći preuzeti aplikacije za iPad iz alternativnih prodavnica i sa web stranica. Kao i kod ažuriranja za iPhone, ove promjene su ograničene na Evropsku uniju, dok će ekosistem aplikacija za iPad funkcionisati kao i do sada u ostatku svijeta.

Ova promjena će omogućiti korisnicima iPhone-a u Evropskoj uniji veći izbor i fleksibilnost prilikom preuzimanja aplikacija, otvarajući vrata novim platformama i servisima.

Proširenje promjena na iPad

Proširenje funkcionalnosti na iPad će omogućiti korisnicima u Evropskoj uniji da preuzimaju aplikacije iz alternativnih prodavnica i sa web stranica, baš kao i korisnici iPhone-a. Ova promjena pruža veću slobodu izbora i fleksibilnost korisnicima iPada, potičući raznolikost i konkurenciju na tržištu.

Važno je napomenuti da će ove promjene biti ograničene na područje Evropske unije, dok će za korisnike izvan Unije status quo ostati isti. Apple je prepoznao potrebu za prilagođavanjem zakonskim zahtjevima Evropske unije i sada radi na tome da obezbijedi implementaciju ovih promjena za korisnike iPada.

Epic Games će donijeti Fortnite na iPad u EU nakon odluke o Gatekeeperu za iPadOS

Nova mogućnost za korisnike

Ova odluka o proširenju funkcionalnosti na iPad donosi nove mogućnosti za korisnike. Korisnici će imati pristup različitim aplikacijama koje možda nisu bile predstavljene na App Store-u, što će povećati njihove izbore i priliku da otkriju nove inovativne servise.

Osim toga, veći izbor platformi znači i veću konkurenciju, što će podstaći razvoj kvalitetnijih aplikacija i usluga. Ovaj potez Apple-a uklanja barijere za ulazak novih igrača na tržište aplikacija, omogućavajući malim timovima i startapima da dođu do korisnika širom Evropske unije.

Epic Games Store za iPad

Epic Games Store predstavlja alternativno tržište aplikacija koje će biti dostupno i za korisnike iPada u Evropskoj uniji. Ova platforma pruža korisnicima mogućnost da preuzmu popularne igre kao što je Fortnite, ali i druge aplikacije koje možda nisu dostupne na App Store-u.

Epic Games Store donosi novu konkurenciju App Store-u, potičući razvoj inovativnih aplikacija i usluga. Ova nova alternativa će korisnicima iPada omogućiti veći izbor aplikacija i pružiti im mogućnost da podrže manje developere i nezavisne timove.

Fortnite na iPad-u u EU

Epic Games je potvrdio da će Fortnite biti dostupan na iPad-u u Evropskoj uniji. Očekuje se da će ova verzija igre biti izdata tokom ove godine, nakon implementacije promjena u skladu sa Digital Markets Act.

Fortnite je jedna od najpopularnijih igara današnjice, koja privlači milione igrača širom svijeta. Sa dolaskom Fortnite-a na iPad, korisnici u Evropskoj uniji će moći uživati u ovoj popularnoj igri i pridružiti se globalnoj zajednici igrača.

Korisnici izvan EU

Važno je napomenuti da ove promjene i nova funkcionalnost aplikacija neće biti primijenjene na korisnike izvan Evropske unije. Apple je donio odluku da se ove promjene primijene samo na uređaje koji se koriste u okviru EU, dok će korisnici izvan EU i dalje imati iste mogućnosti preuzimanja aplikacija kao i prije.

To znači da korisnici izvan EU neće primijetiti nikakve promjene u vezi sa preuzimanjem aplikacija na iPad uređajima.

Utjecaj na App Store

Ova odluka i implementacija promjena imaće određene posljedice za App Store. Prvo, Apple će morati pružiti mogućnost preuzimanja aplikacija iz alternativnih prodavnica na svojim uređajima, što će otvoriti vrata većoj konkurenciji.

Također, ove promjene predstavljaju potencijalne promjene u odnosu na digitalna tržišta i regulaciju aplikacija. Apple će morati prilagoditi svoje politike i prakse u skladu sa zahtjevima Evropske unije, što bi moglo imati utjecaj na druge digitalne trgovine aplikacija širom svijeta.

Apple će morati paziti na potencijalne implikacije ovih promjena i prilagoditi se novom regulatornom okruženju kako bi osigurao daljnje uspjeh App Store-a.

Zaključak

Odluka o ‘Gatekeeperu’ za iPadOS predstavlja korak ka većoj konkurenciji i otvorenom tržištu aplikacija u Evropskoj uniji. Kao rezultat ove odluke, korisnici iPada u EU će imati veći izbor aplikacija i priliku da podrže manje developere i nezavisne timove.

Dolazak Fortnite-a na iPad u Evropskoj uniji je velika vijest za sve ljubitelje ove igre, pružajući im mogućnost da uživaju u njenoj popularnosti na Apple-ovim tablet uređajima.

Apple će morati prilagoditi svoje sisteme i politike prema zahtjevima Evropske unije, što može imati i dugoročne implikacije na tržište aplikacija i regulaciju digitalnih tržišta.

Korisnicima se otvara nova era u kojoj imaju veći izbor i pristup različitim aplikacijama, a developerima se pruža prilika za razvoj novih inovativnih servisa. Ovo je pozitivan korak prema većoj otvorenosti tržišta i konkurenciji, što će na kraju koristiti svim korisnicima iPad-a u Evropskoj uniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.