Donkatsu je korejska verzija popularnog japanskog jela Tonkatsu. Ovo jelo se sastoji od hrskavog svinjskog kotleta prelivenog panko krušnim mrvicama. Inspirisan francuskim jelom côtelette de veau, japanski Tonkatsu je postao izuzetno popularan širom sveta. Međutim, korejska verzija Donkatsu ima svoje karakteristike koje je čine posebnom. Obično je tanji i veći od japanskog Tonkatsua, a servira se kao jedan komad, za razliku od japanskog koji se iseče na listove. Donkatsu često prate kiseli krastavci, pirinač i salata, dok se sos od ketchup-a i worcestershire šećera koristi za preliv. Ovo ukusno jelo se može pripremiti unaprijed i zamrznuti za kasniju upotrebu, dok se sos može čuvati u frižideru. Ključne sastojke za pripremu Donkatsua su svinjski filet i kvalitetno ulje za prženje.

Donkatsu - korejska verzija popularnog japanskog jela Tonkatsu

Donkatsu – korejska verzija popularnog japanskog jela Tonkatsu

Donkatsu je korejska verzija popularnog japanskog jela Tonkatsu. Ovo jelo se sastoji od hrskavog svinjskog kotleta prelivenog panko krušnim mrvicama. Inspiracija za japanski Tonkatsu potiče iz francuskog jela côtelette de veau. Donkatsu se tradicionalno služi sa sosom od ketchupa i worcestershire šećera.

Poreklo Donkatsu jela

Kao što smo već pomenuli, Donkatsu je korejska verzija japanskog jela Tonkatsu. Korejska kuhinja je poznata po svojim bogatim i ukusnim jelima, a Donkatsu je postao jako popularno jelo u Koreji. Korejska verzija Donkatsu se obično razlikuje od japanskog Tonkatsua po tome što je tanji i veći. Takođe, Donkatsu se servira kao jedan komad, dok se Tonkatsu često iseče na listove.

Donkatsu - korejska verzija popularnog japanskog jela Tonkatsu

Sastojci i priprema Donkatsu jela

Za pripremu Donkatsu jela, glavni sastojak je svinjski filet. Ovaj komad mesa se obično tanko izlupa i posoli pre nego što se uroni u jaja i zatim obloži brašnom i panko krušnim mrvicama. Tehnika prženja Donkatsu jela je veoma važna kako bi se postigao hrskavi spoljašnji sloj, dok je meso iznutra sočno i mekano.

Razlika između Donkatsu i Tonkatsu jela

Postoji nekoliko razlika između Donkatsu i Tonkatsu jela. Prva razlika je u veličini i debljini. Donkatsu je obično tanji i veći od Tonkatsu jela. Druga razlika je u načinu serviranja. Donkatsu se servira kao jedan komad, dok se japanski Tonkatsu često iseče na listove.

Donkatsu - korejska verzija popularnog japanskog jela Tonkatsu

Serviranje Donkatsu jela

Donkatsu je često praćen tradicionalnim prilozima koji upotpunjuju ukus ovog jela. Kiseli krastavci su jedan od tih priloga koji se često serviraju uz Donkatsu. Takođe, pirinač i salata su popularni prilozi koji se mogu poslužiti uz ovo jelo. Ovi prilozi dodaju raznolikost tekstura i ukusa koji se slažu sa Donkatsu sosom.

Prilozi uz Donkatsu jelo

Kiseli krastavci su tradicionalni prilog uz Donkatsu jelo. Ovi ukiseljeni krastavci dodaju osvežavajuću notu i kontrast hrskavom kotletu. Takođe, pirinač je čest prilog uz Donkatsu. On dodaje volumen obroku i ide savršeno uz meso i sos. Salata je još jedan popularan prilog koji se može poslužiti uz Donkatsu. Salata pruža osvežavajuću teksturu i ukus koji se slaže sa drugim sastojcima.

Donkatsu - korejska verzija popularnog japanskog jela Tonkatsu

Priprema Donkatsu sosa

Donkatsu sos je važan deo ovog jela. Može se napraviti unaprijed i čuvati u frižideru dok se jelo sprema. Za pripremu Donkatsu sosa, potrebni su vam sledeći sastojci: ketchup, worcestershire sos, šećer i soja sos. Svi ovi sastojci se mešaju zajedno dok se šećer potpuno ne rastopi. Nakon toga, sos se može poslužiti uz Donkatsu.

Recept za savršen Donkatsu

Da bi Donkatsu bio savršen, važno je koristiti sveže svinjsko meso. Savršen Donkatsu zahteva filet, koji se tanko izlupa i posoli pre nego što se uroni u umućena jaja. Zatim se filet valja u brašnu i panko krušnim mrvicama. Tehnika prženja je takođe važna, jer Donkatsu treba pržiti na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatno smeđe boje i hrskav spolja. Kada je meso pečeno, može se poslužiti sa Donkatsu sosom i prilozima po izboru.

Donkatsu - korejska verzija popularnog japanskog jela Tonkatsu

Tehnika prženja Donkatsu jela

Tehnika prženja Donkatsu jela je ključna za postizanje hrskave korice. Meso se prži na srednje jakoj vatri kako bi se postigla ravnomerna boja i hrskavost spolja. Prilikom prženja, važno je pratiti proces i okrenuti komad mesa kako bi se obe strane pravilno skuhale. Nakon prženja, meso se može staviti na kuhinjski papir kako bi upio višak ulja.

Priprema i očuvanje ulja za prženje

Da bi se Donkatsu ispravno pripremio, važno je koristiti pravilno pripremljeno i očuvano ulje za prženje. Ulje treba biti dovoljno zagrejano pre nego što se komad mesa stavi u tiganj. Osim toga, ulje treba biti dovoljno u količini da prekrije komad mesa kako bi se postigla ravnomerna kora. Nakon prženja, ulje se može čuvati za buduću upotrebu ako se pravilno filtrira i čuva na hladnom i tamnom mestu.

Priprema i zamrzavanje Donkatsu jela

Donkatsu se može pripremiti unapred i zamrznuti za kasniju upotrebu. Da biste to uradili, nakon prženja i hlađenja, Donkatsu se može staviti u plastičnu posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Pre zamrzavanja, važno je obezbediti da je meso dobro zaštićeno od vazduha kako se ne bi stvorili ledeni kristali. Kada je vreme da se posluži, zamrznuti Donkatsu se može odmrznuti u frižideru pre nego što se ponovo zagreje u pećnici ili na tiganju.

Ukupno reči: 521

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.