ChatGPT Mac App pohranjivao korisničke razgovore u običnom tekstu prije najnovije ažuriranje“ skreće pažnju na ozbiljan sigurnosni propust koji je otkrio Pedro José Pereira Vieito. Prije najnovijeg ažuriranja, aplikacija je lokalno čuvala korisničke razgovore u običnom tekstu, čime je omogućen jednostavan pristup trećim stranama bez korisničke dozvole. Ovaj propust je otkriven kroz aplikaciju „ChatGPTStealer“ koju je razvio Vieira kako bi demonstrirao rizik. Nakon što je problem prijavljen, OpenAI je brzo reagovao i izbacio ažuriranu verziju koja sada enkriptuje razgovore, čime je dodatno unaprijedila sigurnost korisničkih podataka. Da li ste znali da vaši razgovori vođeni putem ChatGPT-a na Mac-u mogli biti pohranjeni u običnom tekstu?

ChatGPT Mac App pohranjivao korisničke razgovore u običnom tekstu prije najnovije ažuriranje

ChatGPT Mac App pohranjivao korisničke razgovore u običnom tekstu prije najnovijeg ažuriranja

Nedavno otkriće da ChatGPT aplikacija za Mac pohranjuje korisničke razgovore lokalno u običnom tekstu prije najnovijeg ažuriranja izazvalo je zabrinutost oko pitanja privatnosti i sigurnosti. OpenAI je izdao ažuriranje svoje ChatGPT aplikacije za Mac nakon što je jedan programer otkrio taj problem.

Otkriće Pedro José Pereira Vieito-a

Pedro José Pereira Vieito, programer koji je otkrio ovaj sigurnosni propust, podijelio je svoje nalaze s Jay Peters-om iz The Verge. Vieito je bio znatiželjan zašto OpenAI nije koristio zaštite sandbox-a aplikacije te je odlučio provjeriti gdje čuvaju podatke aplikacije.

ChatGPTStealer Aplikacija i Demonstracija Propusta

Vieito je razvio jednostavnu aplikaciju pod nazivom „ChatGPTStealer“ kako bi demonstrirao koliko je lako učitati razgovore iz ChatGPT aplikacije u prozor za običan tekst izvan same aplikacije. Jay Peters je također isprobao aplikaciju te je uspio vidjeti tekst svojih razgovora na računaru jednostavnim promjenom imena fajla, što je ukazalo na razinu rizika po privatnost korisnika.

Razumijevanje Problema Privatnosti

Aplikacija ChatGPT za Mac dostupna je isključivo putem OpenAI-ove web stranice, što znači da ne mora poštovati zahtjeve Apple-ovog sandbox-a koji se primjenjuju na softver distribuiran putem Mac App Store-a. Ova previda u osnovi znači da gotovo svaka druga pokrenuta aplikacija ili proces na računaru mogu potencijalno pristupiti ChatGPT razgovorima bez da traže dopuštenje korisnika.

Reakcija OpenAI-a i Izdavanje Ažuriranja

Nakon što je The Verge kontaktirao OpenAI u vezi s ovim problemom, kompanija je izdala ažuriranje aplikacije koje, prema navodima, šifrira razgovore. Taya Christianson, glasnogovornica OpenAI-a, izjavila je: „Svjesni smo ovog problema i izdali smo novu verziju aplikacije koja kriptira razgovore. Posvećeni smo pružanju korisničkog iskustva koje je sigurno i primjereno našim visokim sigurnosnim standardima.“

Uticaj Ažuriranja

Pedro José Pereira Vieito je potvrdio da nakon preuzimanja novog ažuriranja (v1.2024.171) njegova aplikacija „ChatGPTStealer“ više ne funkcioniše. Jay Peters je također naveo da više nije mogao vidjeti svoje razgovore s chatbot-om u običnom tekstu.

Komentar po strukturnim elementima

Strukturni Element Prije Ažuriranja Poslije Ažuriranja
Pohrana Podataka Lokalno, običan tekst Lokalno, šifrirano
Pregled Razgovora Dostupni putem promjene imena fajla Nedostupni bez odgovarajućih dozvola
Sigurnosne Postavke Bez dodatne sigurnosne zaštite Poboljšane sigurnosne mjere

ChatGPT Mac App pohranjivao korisničke razgovore u običnom tekstu prije najnovije ažuriranje

Zaključak

Sigurnost podataka i privatnost korisnika su od ključne važnosti, posebno u kontekstu aplikacija koje koriste umjetnu inteligenciju. Ovaj događaj s ChatGPT aplikacijom za Mac naglašava potrebu za stalnim monitoriranjem i revizijom softverskih sigurnosnih postavki. Iako je OpenAI brzo reagovao na ovaj sigurnosni propust, bitno je da korisnici uvijek budu svjesni potencijalnih rizika i da se informišu o mjerama privatnosti koje koristi softver koji upotrebljavaju.

Diskusija

Za više informacija i sudjelovanje u diskusiji, posjetite ovaj link. Ovaj članak je izvorno objavljen na MacRumors.com.

Vaše mišljenje je važno. Podijelite svoje iskustvo i saznanja kako biste pomogli drugima da bolje razumiju pitanja privatnosti i sigurnosti u svijetu digitalne komunikacije.

ChatGPT Mac App pohranjivao korisničke razgovore u običnom tekstu prije najnovije ažuriranje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.