Bluesky-app je sada otvorena za sve korisnike, bez potrebe za pozivnicom, naizgled nakon što je većina već odlučila istražiti alternative. Ova nova aplikacija predstavlja alternativu za X (ranije poznat kao Twitter), koji je zahtijevao pozivnicu za otvaranje računa. Nedavno je Bluesky-ov tim najavio skori dolazak moderacijskih oznaka, kojima će označavati objave koje korisnici mogu pratiti. Osim toga, Bluesky želi otvoriti AT protokol za druge organizacije. Međutim, uprkos ovim poboljšanjima, postoji mogućnost da je nastojanje da se ukinu pozivnice za otvaranje računa prekasno, jer su se mnogi ljudi već prebacili na druge platforme kao što su Threads ili Mastodon.

Bluesky-app je sada otvorena za sve (ali je kasno)

Bluesky-app je sada otvorena za sve (ali je kasno)

Bluesky-app je nova društvena mreža koja je sada otvorena za sve korisnike. Prethodno, za otvaranje računa na Bluesky-u je bila potrebna pozivnica, ali sada je ta restrikcija ukinuta. Ova promjena je donijela nove mogućnosti za korisnike, ali nažalost, možda je došla prekasno.

Bluesky kao alternativa za X

Bluesky je razvijen kao alternativa za popularnu društvenu mrežu Twitter. Jedna od glavnih razlika je bila ta što je za otvaranje računa na Bluesky-u bila potrebna pozivnica, dok je na Twitter-u bilo dovoljno samo registrirati se. Ovaj sistem sa pozivnicama je bio ograničavajući faktor za mnoge korisnike koji su željeli biti dio Bluesky zajednice. Sada, sa ukidanjem pozivnica, Bluesky je postao otvoren za sve.

Ranija pozivnica za otvaranje računa

Ranije, za otvaranje računa na Bluesky-u, korisnici su trebali dobiti pozivnicu od nekog ko već ima račun. Ovo je značilo da su već postojeći korisnici imali kontrolu nad tim koga će pozvati. Iako je ovaj sistem možda bio koristan u početku kako bi se ograničio broj korisnika i izbjegao pretrpanost mreže, sa vremenom je postao ograničavajući faktor.

Prednosti korištenja Bluesky-a

Uprkos ograničenjima ranijeg sistema sa pozivnicama, postojale su određene prednosti korištenja Bluesky-a. Jedna od njih je bila ekskluzivnost. Kao korisnik koji je dobio pozivnicu, osjećali ste se posebnim i privilegiranim zbog pristupa novoj društvenoj mreži. Osim toga, kroz pozivnicu ste mogli kontrolirati koga želite vidjeti na Bluesky-u i s kim želite komunicirati.

Bluesky-app je sada otvorena za sve (ali je kasno)

Usvajanje moderacijskih oznaka

Bluesky je nedavno najavio da će uskoro dodati moderacijske oznake. Ove oznake će označavati objave koje korisnici mogu pratiti. Ideja je dati korisnicima mogućnost da se fokusiraju na određene sadržaje koji ih zanimaju i pratiti ih, umjesto da budu preplavljeni nepotrebnim informacijama.

Objave koje korisnici mogu pratiti

Moderacijske oznake će biti dodijeljene objavama na Bluesky-u kako bi korisnici mogli lakše pratiti teme koje ih zanimaju. Na primjer, ako ste zainteresirani za politiku, možete pratiti objave označene kao političke i biti informirani o najnovijim političkim događajima i raspravama. Ovo će omogućiti korisnicima da personaliziraju svoj sadržaj i da se fokusiraju samo na ono što ih zaista zanima.

Cilj moderacijskih oznaka

Glavni cilj uvodjenja moderacijskih oznaka je da se smanji pretrpanost informacijama i da se poboljša korisničko iskustvo na Bluesky-u. Moderacijske oznake će omogućiti korisnicima da prate samo one objave koje su relevantne za njih i da filtriraju nepotrebne sadržaje. Ovaj sistem će također pomoći u borbi protiv lažnih vijesti, jer korisnici mogu pratiti samo objave sa provjerenim informacijama.

Prednosti usvajanja moderacijskih oznaka

Usvajanje moderacijskih oznaka ima nekoliko prednosti. Prvo, korisnici će moći bolje prilagoditi svoje iskustvo na društvenoj mreži i pratiti samo ono što ih stvarno zanima. Ovo će povećati korisničko zadovoljstvo i vjerojatno privući nove korisnike na platformu. Također, moderacijske oznake će pomoći u izgradnji povjerenja korisnika u objave, jer će biti jasno označene i kategorizirane.

Bluesky-app je sada otvorena za sve (ali je kasno)

Otvoriti AT protokol za druge organizacije

Bluesky ima planove da otvori AT (ActivityPub) protokol za druge organizacije. AT protokol omogućava razmjenu podataka i interakciju između različitih društvenih mreža i platformi. Ovaj potez će omogućiti drugim organizacijama da se priključe Bluesky mreži i koriste njen protokol.

Bluesky-jev plan za otvaranje protokola

Bluesky je već poznat po svojoj otvorenoj tehnologiji i podršci za interoperabilnost. Odluka da otvori AT protokol za druge organizacije je u skladu sa tim vrijednostima. Otvorenost i suradnja su ključne za razvoj inovativnih i inkluzivnih društvenih mreža, a Bluesky je odlučan da bude lider u ovom području.

Benefiti omogućavanja AT protokola drugim organizacijama

Omogućavanje AT protokola drugim organizacijama donosi brojne benefite. Prvo, to će povećati dostupnost sadržaja i omogućiti korisnicima da se povežu i komuniciraju sa širim društvenim krugom. Također, otvaranje protokola će promovisati inovacije i razvoj novih aplikacija i alata koji će koristiti AT protokol. Ovaj potez će također poboljšati Bluesky-ovu reputaciju kao lidera u sferi otvorenosti i interoperabilnosti.

Bluesky-app je sada otvorena za sve (ali je kasno)

Prešlo se na druge platforme

Iako je Bluesky napravio nekoliko pozitivnih promjena na svojoj platformi, moglo bi biti da je odluka o ukidanju pozivnica došla prekasno. Većina korisnika koji su željeli biti dio Bluesky zajednice su već pronašli alternative u drugim platformama kao što su Threads ili Mastodon.

Threads kao nova platforma izbora

Threads je nova društvena mreža koju su mnogi korisnici prihvatili kao alternativu Bluesky-u. Threads nudi slične mogućnosti kao Bluesky, ali sa većim brojem korisnika i manje restrikcija. Kao rezultat toga, korisnici su se prebacili na Threads u potrazi za boljim društvenim iskustvom.

Mastodon kao nova platforma izbora

Mastodon je još jedna popularna alternativa za Bluesky. Mastodon je decentralizirana društvena mreža koja omogućava korisnicima da komuniciraju preko različitih servera. Ova decentralizacija je privukla mnoge korisnike koji su željeli više autonomije i kontrolu nad svojim podacima. Ova alternativa je također donijela veću raznolikost korisnika i sadržaja na platformi.

Bluesky-app je sada otvorena za sve (ali je kasno)

Zaključak

Ukratko, Bluesky je sada otvorena za sve korisnike, ali ova promjena je možda došla prekasno. Iako je Bluesky bio razvijen kao alternativa za Twitter, sistem sa pozivnicama je ograničavao pristup novim korisnicima. Uvođenje moderacijskih oznaka i otvaranje AT protokola su bile dobre inicijative, ali su se korisnici već prebacili na druge platforme kao što su Threads i Mastodon. Bez obzira na to, Bluesky je i dalje značajna opcija za korisnike koji traže alternativu za tradicionalne društvene mreže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.