Bivši pravnik Applea, Gene Levoff, danas je osuđen na novčanu kaznu i četiri godine uslovne kazne za zloupotrebu povjerljivih informacija u trgovini unutar informacijama, prema izvještaju Bloomberga. Levoff je bio suočen s mogućnošću dvogodišnje zatvorske kazne, ali će izbjeći vrijeme iza rešetaka. Njegova uloga u Appleu trebala je uključivati osiguravanje usaglašenosti zaposlenih u Appleu s politikama trgovanja unutar informacijama, uključujući provođenje „zabrane trgovanja“ oko Appleovih izvještaja o prihodima, ali na kraju je počinio krivično djelo kojeg je trebao spriječiti. Levoff je zbog svog položaja imao pristup Appleovim rezultatima prihoda prije nego što su bili dostupni javnosti i koristio je te informacije za kupovinu Apple dionica prije nego što su rezultati bili bolji od očekivanog, te za prodaju dionica kada su bili slabiji od očekivanog. Levoff je zaradio oko 277.000 dolara i izbjegao gubitke od oko 377.000 dolara prije nego što je otpušten iz Applea 2018. godine. Levoff je prošlog juna priznao krivicu za šest slučajeva vrijednosnih papira zbog trgovanja unutar informacijama, a njegova osuda je izvršena danas. Pored četiri godine uslovne kazne, Levoff će platiti oko 604.000 dolara. Savezni tužitelji su tvrdili da bi Levoff trebao biti poslan u zatvor kako bi odvratio druge korporativne izvršitelje od počinjenja sličnog krivičnog djela, ali sudac koji nadzire ovaj slučaj je rekao da mu se to ne čini neophodnim jer je Levoff izgubio posao i više neće moći obavljati pravničku profesiju.

Gene Levoff osuđen za zloupotrebu povjerljivih informacija

Gene Levoff, bivši direktor korporativnog prava u kompaniji Apple, osuđen je za zloupotrebu povjerljivih informacija. Presuda je donesena u ovom slučaju, a detalji ovog postupka će biti detaljno opisani u ovom članku.

Detalji presude

Prema izvještaju objavljenom na Bloomberg, Gene Levoff je osuđen na novčanu kaznu i četiri godine uvjetne kazne zbog zloupotrebe povjerljivih informacija u okviru trgovanja akcijama. Levoff se suočavao sa maksimalnom kaznom zatvora od dvije godine, ali je izbjegao vrijeme iza rešetaka.

Izrečena kazna

Osuda koju je Levoff dobio uključuje novčanu kaznu i četiri godine uvjetne kazne. Ova presuda je rezultat priznanja krivnje koju je Levoff dao prošle godine.

Bivši pravnik Applea Gene Levoff izbjegava zatvor nakon osude za zloupotrebu povjerljivih informacija

Gene Levoff izbjegava zatvor

Iako su federalni tužitelji tvrdili da bi Levoff trebao biti poslat u zatvor kako bi se odvratili drugi korporativni izvršni direktori da ne počine sličan zločin, sudija koji je vodio slučaj smatrao je da to nije neophodno. Odlučeno je da Levoff neće ići u zatvor, jer je već izgubio posao i neće više moći obavljati pravničku profesiju.

Prikupljanje povjerljivih informacija

Izvještaji ukazuju na to da je Levoff, zbog svoje pozicije u kompaniji Apple, imao pristup rezultatima poslovanja kompanije prije nego što su bili dostupni javnosti. Iskoristio je te informacije kupujući Apple dionice prije objavljivanja rezultata koji su bili bolji od očekivanih, a prodavao ih kad su rezultati bili slabiji od očekivanih. Na taj način je Levoff stekao oko 277.000 dolara i izbjegao gubitke od oko 377.000 dolara prije nego što je otpušten iz Apple-a 2018. godine.

Bivši pravnik Applea Gene Levoff izbjegava zatvor nakon osude za zloupotrebu povjerljivih informacija

Izvlačenje dobiti iz informacija

Levoff je iskoristio svoje poznavanje unutrašnjih informacija kompanije kako bi stekao nepravednu dobit na tržištu. Ova vrsta ponašanja se smatra ilegalnom, jer stavlja nepravednu prednost na tržištu i ugrožava integritet finansijskih tržišta.

Prijave za kršenje hartija od vrijednosti

Nakon otkrića Levoff-ovog ponašanja, federalni tužitelji su podnijeli prijave za kršenje zakona o hartijama od vrijednosti. Levoff je optužen za šest slučajeva trgovačke prevare, vezanih za trgovanje povjerljivim informacijama.

Bivši pravnik Applea Gene Levoff izbjegava zatvor nakon osude za zloupotrebu povjerljivih informacija

Priznanje krivnje

Levoff je prošle godine priznao krivicu za šest slučajeva trgovačke prevare. Priznanje krivnje predstavlja priznanje počinjenih zločina i često olakšava daljnji postupak i smanjuje kaznu.

Presuda i kazna

Sudski postupak koji je slijedio nakon priznanja krivnje okončan je izricanjem presude Levoff-u. Sud je odlučio da Levoff bude kažnjen novčanom kaznom i četverogodišnjom uvjetnom kaznom.

Bivši pravnik Applea Gene Levoff izbjegava zatvor nakon osude za zloupotrebu povjerljivih informacija

Odluka suda o zatvoru

Sudija koji je vodio ovaj slučaj donio je odluku da nije potrebno poslati Levoff-a u zatvor. Razlog za ovu odluku je što je Levoff već izgubio posao i neće više moći obavljati pravničku profesiju. Sudija smatra da je to dovoljan gubitak za Levoff-a i da će to biti dovoljna odvratna mjera za druge korporativne izvršne direktore.

Analiza presude

Presuda u slučaju Gene Levoff-a za zloupotrebu povjerljivih informacija u trgovanju akcijama odražava važnost pridržavanja zakona o hartijama od vrijednosti i integriteta finansijskih tržišta. Ova presuda šalje snažnu poruku korporativnim izvršnim direktorima da će se nezakonito ponašanje na tržištu strogo kažnjavati. Ovaj slučaj također ukazuje na to da čak i oni koji su zaduženi za sprovođenje pravila i propisa mogu biti umešani u zločine, te da će njihova odgovornost i kazna biti strože. Levoff-ov slučaj je dobar podsjetnik da integritet i poštovanje zakona moraju biti temeljna načela u poslovnom svijetu.

Bivši pravnik Applea Gene Levoff izbjegava zatvor nakon osude za zloupotrebu povjerljivih informacija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.