Kako biste održali optimalne performanse i organizaciju vašeg Mac računara, ključno je redovno provjeravanje i čišćenje sistema. Pravilno arhiviranje nepotrebnih datoteka koje želite sačuvati, ali trenutno ne morate imati dostupne, može vam pomoći u oslobađanju prostora na disku i poboljšanju brzine rada. Osim toga, važno je provjeriti sve sigurnosne kopije, ispravnost sistema i hardvera, instalirati nadogradnje i ažurirati aplikacije. Također, trebate pregledati pokrenute stavke prilikom pokretanja sistema i onemogućiti nepotrebne, provjeriti zaštitu od malvera i očistiti fizički vaš Mac. Redovito provjeravanje ovih koraka će vam pomoći održati vaš Mac sigurnim, performantnim i organiziranim.

Arhivirajte nepotrebne datoteke koje još uvijek želite sačuvati, ali ne morate ih imati trenutno dostupne

Potrebno je provjeriti sigurnosne kopije

Pravljenje sigurnosnih kopija je izuzetno važno kako biste zaštitili podatke na svom Mac-u. Međutim, nije dovoljno samo praviti sigurnosne kopije, već je važno i redovno provjeravati njihovu ispravnost. To znači da trebate provjeriti da su sigurnosne kopije pravilno napravljene i da možete pristupiti podacima sa tih kopija.

Jedan od načina da provjerite ispravnost sigurnosnih kopija je da povremeno vratite neke podatke sa kopije na vaš Mac i provjerite da li su pravilno obnovljeni. Također, trebate provjeriti da li vam je na raspolaganju dovoljno slobodnog prostora za pravljenje novih sigurnosnih kopija. Sigurnosne kopije su ključne jer pružaju zaštitu od gubitka podataka i mogu vam donijeti mir uma u slučaju kvara računara ili izgubljenih podataka.

Potrebno je provjeriti ispravnost sistema i hardvera

Kako biste održali performanse vašeg Mac-a na visokom nivou, potrebno je povremeno provjeriti ispravnost sistema i hardvera. Sistemsko dijagnostičko alat omogućuje vam da provjerite sistem na eventualne probleme ili greške koje mogu smanjiti performanse ili dovesti do problema sa pouzdanošću. Ovaj alat može pregledati i testirati različite komponente kao što su memorija, tvrdi disk, baterija i ostali hardver.

Također je važno redovno provjeravati integritet fajl sistema kako biste spriječili moguće kvarove ili gubitak podataka. Koristite ugrađeni Disk Utility alat za provjeru i popravku fajl sistema. Ovaj alat može identifikovati i popraviti oštećene fajlove i mapu, što će vam pomoći da održite sistem stabilnim i pouzdanim.

Arhivirajte nepotrebne datoteke koje još uvijek želite sačuvati, ali ne morate ih imati trenutno dostupne

Instalirajte sve dostupne sistemske nadogradnje

Stalno ažuriranje softvera i operativnog sistema je ključno za održavanje performansi i sigurnosti vašeg Mac-a. Apple redovno izdaje sistemske nadogradnje koje donose nove funkcionalnosti, ispravke grešaka i sigurnosne zakrpe. Da biste osigurali da imate najnoviju verziju sistema, otvorite App Store i provjerite da li ima dostupnih nadogradnji.

Preporučuje se da uvijek instalirate sve dostupne sistemske nadogradnje kako biste iskoristili nove funkcionalnosti i poboljšanja koja donose. Također, ove nadogradnje često uključuju važne sigurnosne zakrpe koje štite vaš Mac od malvera i drugih zlonamjernih napada. Redovno provjeravajte da li su dostupne nove nadogradnje i instalirajte ih što je prije moguće.

Pregledajte instalirane aplikacije i uklonite nepotrebne

Vjerovatno ste tijekom vremena instalirali različite aplikacije na svoj Mac, ali možda ne koristite sve od njih. Nepotrebne aplikacije mogu zauzimati prostor na disku i usporiti performanse vašeg sistema. Stoga je važno redovno pregledavati instalirane aplikacije i uklanjati one koje više ne koristite.

Da biste pregledali instalirane aplikacije, idite na „Applications“ folder na vašem Mac-u, ili koristite „Launchpad“ za prikaz svih instaliranih aplikacija. Pregledajte aplikacije koje ne koristite ili koje vam više nisu potrebne i izbrišite ih. Ovo će osloboditi prostor na disku i poboljšati performanse vašeg Mac-a.

Arhivirajte nepotrebne datoteke koje još uvijek želite sačuvati, ali ne morate ih imati trenutno dostupne

Ažurirajte sve aplikacije na vašem Mac-u

Osiguravanje da su sve aplikacije up-to-date je također važno za sigurnost i performanse vašeg Mac-a. Aplikacije koje nisu ažurirane mogu biti podložne sigurnosnim ranjivostima i greškama koje mogu uticati na performanse sistema. Stoga, redovno ažurirajte sve aplikacije na vašem Mac-u.

Najjednostavniji način da ažurirate aplikacije je preko „App Store“ aplikacije. Uđite u „Updates“ tab i provjerite da li ima dostupnih ažuriranja za vaše aplikacije. Kliknite na „Update All“ da biste ažurirali sve aplikacije odjednom. Također, možete postaviti Automatska ažuriranja u App Store Preferences da biste automatski instalirali sve dostupne ažuriranja.

Pregledajte automatski pokrenute stavke prilikom pokretanja sistema

Automatski pokrenute stavke prilikom pokretanja sistema mogu značajno uticati na vrijeme učitavanja vašeg Mac-a i performanse sistema. Nepotrebne aplikacije koje se pokreću prilikom pokretanja sistema mogu usporiti vaš Mac i oduzeti resurse. Stoga je važno pregledati automatski pokrenute stavke i onemogućiti one koje vam nisu potrebne.

Da biste pregledali automatski pokrenute stavke, idite na „System Preferences“ i kliknite na „Users & Groups“ ikonu. Selektujte svoj korisnički profil, a zatim kliknite na „Login Items“ tab. Ovdje ćete vidjeti sve aplikacije i stavke koje su konfigurisane da se pokreću prilikom pokretanja sistema. Pregledajte ove stavke i onemogućite one koje ne želite da se automatski pokreću.

Arhivirajte nepotrebne datoteke koje još uvijek želite sačuvati, ali ne morate ih imati trenutno dostupne

Potvrdite prisustvo zaštite od malvera i pokrenite skeniranje sistema

Održavanje sigurnosti vašeg Mac-a je od vitalnog značaja. Da biste to postigli, potrebno je potvrditi prisustvo zaštite od malvera i redovno skenirati sistem kako biste otkrili i uklonili moguće prijetnje.

Postoje mnogi softveri za zaštitu od malvera koje možete koristiti za dodatni sloj sigurnosti na vašem Mac-u. Apple-ov ugrađeni XProtect antivirusni softver redovno ažurira svoju bazu podataka sa potpisima poznatih malvera i može vam pomoći da održite vaš Mac sigurnim. Također, možete razmotriti instaliranje drugih antivirusnih programa koji pružaju napredniju zaštitu.

Redovno pokretanje cjelovitog skeniranja sistema je također važno kako biste otkrili i uklonili sve moguće prijetnje. Mnogi antivirusni programi imaju opciju za agendu skeniranja koja može automatski pokretati skeniranje sistema u određeno vrijeme. Uvijek provjeravajte da li je vaš antivirusni softver ažuriran i redovno pokrećite skeniranja kako biste održali sigurnost svog Mac-a.

Uklonite nepotrebne datoteke sa diska

Nepotrebne datoteke koje zauzimaju prostor na disku mogu usporiti performanse vašeg Mac-a. Da biste poboljšali performanse i oslobodili prostor na disku, trebate redovno uklanjati nepotrebne datoteke.

Jedan od načina da uklonite nepotrebne datoteke je da pregledate „Downloads“ folder i izbrišete stare fajlove koje više ne koristite. Također, pregledajte „Documents“ folder i uklonite datoteke koje više nisu potrebne.

Ostale nepotrebne datoteke mogu uključivati privremene fajlove, cache datoteke i nepotrebne aplikacije. Možete koristiti alate kao što su OnyX ili CCleaner za brzo uklanjanje ovih datoteka i oslobađanje prostora na disku.

Arhivirajte nepotrebne datoteke koje još uvijek želite sačuvati, ali ne morate ih imati trenutno dostupne

Arhivirajte nepotrebne datoteke koje želite sačuvati

Nepotrebne datoteke koje više ne koristite, ali želite ih sačuvati, možete arhivirati kako biste oslobodili prostor na disku. Arhiviranje datoteka znači da ih prebacujete sa glavnog diska na vanjski disk ili drugu pohranu.

Da biste arhivirali datoteke, možete koristiti razne alate kao što su Time Machine, SuperDuper ili Carbon Copy Cloner. Ovi alati vam omogućuju da napravite kopiju određenih datoteka ili cijelog sistema na vanjski disk ili drugi uređaj za pohranu. Nakon što ste sigurni da su datoteke sigurno arhivirane, možete ih izbrisati sa glavnog diska kako biste oslobodili prostor.

Preporučeni koraci za održavanje Mac-a

Održavanje vašeg Mac-a je kontinuirani proces koji zahtijeva redovnu pažnju. Evo nekoliko preporučenih koraka za održavanje performansi, sigurnosti i organizacije vašeg Mac-a:

 • Redovno pravite sigurnosne kopije i provjeravajte njihovu ispravnost.
 • Provjerite ispravnost sistema i hardvera sa sistemskim dijagnostičkim alatom.
 • Instalirajte sve dostupne sistemske nadogradnje kako biste iskoristili nove funkcionalnosti i poboljšanja.
 • Pregledajte instalirane aplikacije i uklonite one koje više ne koristite.
 • Ažurirajte sve aplikacije na vašem Mac-u kako biste poboljšali sigurnost i performanse.
 • Pregledajte automatski pokrenute stavke i onemogućite nepotrebne koje usporavaju sistem.
 • Potvrdite prisustvo zaštite od malvera i redovno skenirajte sistem.
 • Uklonite nepotrebne datoteke sa diska kako biste oslobodili prostor.
 • Arhivirajte nepotrebne datoteke koje želite sačuvati kako biste oslobodili prostor.
 • Organizirajte datoteke i mape na vašem Mac-u kako biste poboljšali preglednost.
 • Fizički očistite Mac, uključujući zaslon, kućište i tipkovnicu.
 • Redovno provjeravajte sve navedene korake kako biste održali sigurnost, performanse i organizaciju vašeg Mac-a.

Prateći ove korake, možete održavati svoj Mac u optimalnom stanju i produžiti njegovu trajnost. Vaš Mac će vam pružiti bolje performanse, veću sigurnost i efikasnije korištenje ako se redovno brinete o njemu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.