Appleova tehnologija biometrijske autentifikacije Touch ID više neće biti prisutna na budućim modelima iPhonea. Ova tehnologija, koja je do sada služila kao siguran način autentifikacije putem otiska prsta, sada odlazi u prošlost. Posljednji model koji će koristiti Touch ID tehnologiju je iPhone SE (2022). Ova promjena je naznačena i zatvaranjem postrojenja u kojima su proizvodili čipove za Touch ID, što jasno ukazuje na kraj ove tehnologije. Kao standardna metoda autentifikacije, Face ID je postao središnja karakteristika Appleovih iPhonea. Također se šuška da će sljedeći model iPhonea SE imati osvježeni dizajn i poboljšane značajke.

Appleova tehnologija biometrijske autentifikacije Touch ID više se neće koristiti na budućim modelima iPhonea

Uvodna informacija

Appleova tehnologija biometrijske autentifikacije Touch ID predstavljala je revoluciju u svijetu mobilnih uređaja kada je prvi put predstavljena s iPhone 5S modelom 2013. godine. Touch ID je omogućio korisnicima da bez problema otključavaju svoje telefone koristeći otisak prsta, pružajući jednostavnost i sigurnost pristupa. Međutim, najnovije informacije ukazuju na to da se Touch ID tehnologija više neće koristiti na budućim modelima iPhonea.

Appleova tehnologija biometrijske autentifikacije Touch ID

Touch ID tehnologija koristi senzor otiska prsta smješten ispod Home tipke na iPhoneu. S ovom tehnologijom, korisnici mogu jednostavno otključavati svoje telefone i autentificirati se za razne aplikacije samo jednim dodirom prsta. Touch ID koristi jedinstvene osobine svakog otiska prsta kako bi osigurao preciznost i sigurnost autentifikacije. Ova tehnologija brzo je postala popularna među korisnicima iPhonea i bila je neizbježna u svakodnevnom korištenju pametnih telefona.

Appleova tehnologija biometrijske autentifikacije Touch ID više se neće koristiti na budućim modelima iPhonea

Razlozi za prestanak korištenja Touch ID na budućim modelima iPhonea

Unatoč popularnosti Touch ID tehnologije, najnovije informacije sugeriraju da Apple prestaje koristiti ovu tehnologiju na budućim modelima iPhonea. Postoji nekoliko razloga za ovu odluku. Prvo, Touch ID se temelji na senzoru otiska prsta smještenom ispod Home tipke. S obzirom na napredak tehnologije i želju za maksimalnim iskorištavanjem prostora na prednjoj strani uređaja, Apple je odlučio ukloniti Home tipku s novijih modela telefona. Ova promjena u dizajnu telefona čini nemogućim uključivanje Touch ID tehnologije na isti način kako je to bilo prije.

Drugi razlog za prestanak korištenja Touch ID tehnologije je popularizacija Face ID-a. Face ID je tehnologija koja koristi senzore dubinskog skeniranja lica kako bi prepoznala korisnika i omogućila mu pristup telefonu ili odobravanje plaćanja. S obzirom na veću preciznost i sofisticiranost Face ID tehnologije, Apple se odlučio fokusirati na ove naprednije metode autentifikacije.

iPhone SE (2022) i prestanak korištenja Touch ID

Posljednji model iPhonea koji koristi Touch ID je iPhone SE (2022). Iako je Touch ID nestao s većine novijih modela iPhonea, Apple je odlučio zadržati ovu tehnologiju na iPhone SE modelu kako bi zadovoljio potrebe korisnika koji preferiraju ovu metodu autentifikacije. iPhone SE (2022) je kompaktni telefon s moćnim performansama i dostupan je po pristupačnoj cijeni, čineći ga privlačnim izborom za one koji žele Touch ID tehnologiju.

Appleova tehnologija biometrijske autentifikacije Touch ID više se neće koristiti na budućim modelima iPhonea

Touch ID prisutan na iPhone SE (2022)

Na iPhone SE (2022) Touch ID je smješten u fizičku Home tipku, koja se nalazi ispod zaslona uređaja. Ovaj dizajn omogućuje korisnicima jednostavno otključavanje uređaja i autentifikaciju za aplikacije jednim dodirom prsta. Iako Touch ID tehnologija na iPhone SE (2022) nije nova, korisnici koji radije koriste otisak prsta u autentifikaciji i dalje mogu uživati u ovim prednostima.

Posljednji model koji koristi Touch ID

S obzirom na najave Applea i nagovještaje o prestanku korištenja Touch ID tehnologije na budućim modelima iPhonea, iPhone SE (2022) je posljednji model koji će omogućiti korisnicima da isprobaju Touch ID na Appleovim telefonima. Onima koji se odluče za ovaj model bit će dostupna sigurna i dobro poznata metoda autentifikacije otiskom prsta.

Appleova tehnologija biometrijske autentifikacije Touch ID više se neće koristiti na budućim modelima iPhonea

Prekid proizvodnje Touch ID čipova

Jedan od ključnih pokazatelja prestanka korištenja Touch ID tehnologije je prekid proizvodnje odgovarajućih čipova za očitavanje otiska prsta.

Prestanak proizvodnje Touch ID čipova

Prema najnovijim izvješćima, Apple je zatvorio proizvodne linije za Touch ID čipove. Ova vijest sugerira da Apple više neće proizvoditi ove čipove i vođeni je snažnim fokusom na naprednije metode autentifikacije, poput Face ID-a. Ovaj korak ukazuje na to da Touch ID tehnologija postaje prošlost u svijetu Appleovih telefona.

Appleova tehnologija biometrijske autentifikacije Touch ID više se neće koristiti na budućim modelima iPhonea

Nagovještaj kraja Touch ID tehnologije

Prekid proizvodnje Touch ID čipova jasan je signal da će se ova tehnologija sve manje koristiti i biti prisutnija na budućim modelima iPhonea. Apple neprestano istražuje nove načine unaprjeđenja i inoviranja svojih proizvoda, te će time možda zamijeniti Touch ID s još naprednijim sigurnosnim metodama.

Razvoj Face ID tehnologije

Sama činjenica da Apple zaustavlja proizvodnju Touch ID čipova upućuje na to da je Face ID tehnologija postala prioritetna metoda autentifikacije na iPhoneima. Face ID koristi senzore dubinskog skeniranja lica kako bi prepoznao korisnika i omogućio mu pristup telefonu. Ova tehnologija, koja je prvi put predstavljena s iPhoneom X 2017. godine, pruža visoku razinu preciznosti i sigurnosti, čineći je standardnom metodom autentifikacije za najnovije modele iPhonea.

Face ID kao standardna metoda autentifikacije

Apple je sve više naglašavao Face ID kao standardnu metodu autentifikacije na svojim uređajima. Ova tehnologija koristi infracrvene senzore i sustav za prepoznavanje lica kako bi stvorila precizan 3D model lica korisnika. Face ID je brz, siguran i pruža intuitivno iskustvo korištenja iPhonea. Budući da je smješten na vrhu zaslona telefona, ova tehnologija omogućuje potpuno iskoristiti prostor na prednjoj strani uređaja bez potrebe za fizičkim gumbima.

Osuvremenjeni dizajn iPhone SE (2023)

Iako je Touch ID tehnologija postala prošlost na većini aktualnih iPhone modela, postoje najave o osuvremenjenom dizajnu iPhone SE modela za 2023. godinu. Očekuje se da će novi iPhone SE imati ažurirani dizajn koji slijedi estetiku najnovijih iPhone modela. Međutim, nije potvrđeno hoće li ovaj novi model također koristiti Touch ID tehnologiju ili će se usredotočiti samo na Face ID kao standardnu metodu autentifikacije.

Unaprijeđene karakteristike budućih iPhone SE modela

Uz osuvremenjeni dizajn, očekuje se da će budući iPhone SE modeli dolaziti s poboljšanim karakteristikama. Iako nije službeno potvrđeno, spekulira se da će novi modeli imati snažnije procesore, poboljšane kamere i veću autonomiju baterije. S obzirom na popularnost iPhone SE modela u prethodnim verzijama, očekuje se da će novi modeli nastaviti izazivati interes korisnika, bez obzira na konačnu odluku o prisutnosti Touch ID tehnologije.

U zaključku, Touch ID tehnologija buduće je prošlost na Appleovim telefonima. Iako je ovaj vodeći proizvođač mobilnih uređaja koristio Touch ID kao tehnologiju biometrijske autentifikacije tijekom proteklih godina, sve veći naglasak stavlja se na naprednije metode, poput Face ID-a. Budući iPhone modeli očekuju se s osuvremenjenim dizajnom i unaprijeđenim karakteristikama, no Touch ID tehnologija će najvjerojatnije biti zamijenjena novim sigurnosnim metodama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.