Apple je nedavno završio dugotrajni projekat dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove, obustavivši napore u stvaranju mikroLED tehnologije. Ovaj projekat se suočio s prevelikim troškovima i kompleksnošću, što je dovelo do reorganizacije timova za inženjering ekrana i ukidanja nekoliko desetina radnih mjesta. Iako je prvobitno imao cilj implementirati mikroLED ekrane na buduće verzije Apple Watcha, kompanija i dalje razmatra upotrebu ove tehnologije za buduće proizvode, iako ne u bliskoj budućnosti. MikroLED tehnologija se ističe po svojoj manjoj potrošnji energije i vjernijem prikazu boja, pa je jasno da Apple prepoznaje njen potencijal.

Apple završava dugotrajni projekat dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove

Apple završava dugotrajni projekat dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove

Apple je nedavno završio svoj dugotrajni projekat dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove. Nažalost, napori da se stvore zasloni s mikroLED tehnologijom su obustavljeni. Ovaj projekat je predstavljao veliki izazov za kompaniju, kako u pogledu troškova tako i u pogledu kompleksnosti.

Napori su se pokazali prevelikim

Apple je uložio značajne napore u razvoj mikroLED tehnologije za svoje pametne satove. Međutim, tokom procesa dizajniranja, tim je naišao na brojne izazove koji su se pokazali prevelikima. Kompleksnost samog projekta, kao i tehnološke zahtjeve i troškove, premašili su očekivanja kompanije.

Troškovi i kompleksnost projekta su previsoki

Projekt dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove zasnovanih na mikroLED tehnologiji donio je visoke troškove koji su postali neodrživi za Apple. Kompanija je morala uzeti u obzir razne faktore, uključujući nabavu sirovina, proizvodne procese i finalnu cijenu proizvoda. S obzirom na sve ove faktore, projekat je teško održiv s finansijskog stanovišta.

Reorganizacija timova za inženjering ekrana

Kao rezultat obustavljanja projekta dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove, Apple je odlučio reorganizovati svoje timove za inženjering ekrana. Ova reorganizacija podrazumijeva ukidanje nekoliko desetina radnih mjesta. Ova odluka je donesena kako bi kompanija mogla se fokusirati na druge oblasti razvoja proizvoda i ispraviti troškove koji su se nagomilali tokom obustavljenog projekta.

Apple završava dugotrajni projekat dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove

Projekat deo većeg napora kompanije

Projekt dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove je bio dio većeg napora kompanije da se unaprijedi vlastita tehnologija i dizajnira više komponenti interno. Apple je odlučio da preuzme kontrolu nad ključnim tehnologijama koje se koriste u njihovim proizvodima, umjesto da se oslanja na eksterne dobavljače. Cilj je bio poboljšati kvalitetu, performanse i pouzdanost proizvoda.

Potencijal mikroLED tehnologije

MikroLED tehnologija je privukla pažnju Applea zbog svog potencijala da smanji potrošnju energije i omogući vjerniji prikaz boja na njihovim pametnim satovima. Ova tehnologija koristi manje energije od standardnih LED ekrana, što bi moglo produžiti vijek trajanja baterije pametnog sata i poboljšati korisničko iskustvo. Također, mikroLED tehnologija pruža bogatije i oštrije boje, što bi moglo rezultirati boljim prikazom sadržaja na ekranu.

Apple završava dugotrajni projekat dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove

Plan za buduće verzije Apple Watcha

Iako su napori da se unaprijedi mikroLED tehnologija obustavljeni, Apple planira unaprijed postaviti ove ekrane na budućim verzijama Apple Watcha. Kompanija vjeruje da će, uz daljnje istraživanje i razvoj, uspjeti da prevaziđe izazove koji su se pojavili tokom projekta dizajniranja vlastitih ekrana.

Razmatranje korištenja mikroLED tehnologije

Iako su napori u razvoju mikroLED tehnologije za pametne satove obustavljeni, Apple i dalje razmatra mogućnosti korištenja ove tehnologije u budućim proizvodima. Kompanija je svjesna potencijala mikroLED tehnologije i njenih prednosti u pogledu energetske efikasnosti i kvaliteta prikaza. Međutim, trenutno nije u planu da se ova tehnologija koristi u bliskoj budućnosti, već će Apple nastaviti istraživati i razvijati druge tehnologije kako bi unaprijedili svoje proizvode.

Apple završava dugotrajni projekat dizajniranja vlastitih ekrana za pametne satove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.