Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 neće pružati mogućnost mjerenja zasićenosti krvi kisikom kupcima u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako bi izbjegao prodajnu zabranu u SAD-u, Apple je odlučio onemogućiti tu funkcionalnost na svojim pametnim satovima. Iako će korisnici u drugim zemljama i dalje moći koristiti ovu korisnu mjeru zdravlja, kupcima u SAD-u neće biti omogućeno mjerenje SpO2 nivoa. Nažalost, Apple se još nije obratio medicinskoj tehnološkoj kompaniji Masimo kako bi riješili sporove oko patenata. Ukoliko se sukob između Applea i Masima riješi u budućnosti, kupci u SAD-u će moći ponovno koristiti ovu funkcionalnost.

Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2

Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 su dva najnovija modela pametnih satova koje je Apple nedavno izbacio na tržište. Međutim, jedna od primjetnih razlika između ovih modela i prethodnih Apple Watchova je nedostatak mogućnosti mjerenja zasićenosti krvi kisikom, poznate kao SpO2 mjerenje, za kupce u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ova funkcionalnost je aktivna za korisnike u drugim zemljama, ali zbog određenih ograničenja, Apple je odlučio da je isključi za kupce u SAD-u.

Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 neće imati mogućnost mjerenja zasićenosti krvi kisikom u SAD-u

Ograničenje mjerenja SpO2 u SAD-u

Odluka Applea da isključi mogućnost mjerenja zasićenosti krvi kisikom na Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 za kupce u SAD-u nije dobro primljena među potrošačima. Mnogi su bili razočarani činjenicom da su kupili pametni sat koji ne pruža ovu značajku, koja je postala vrlo popularna među korisnicima pametnih satova u posljednjim godinama.

Neki korisnici su se pitali zašto je Apple donio ovu odluku i zašto se ona odnosi samo na SAD. Odgovor leži u kompleksnosti regulacija i odobrenja medicinske opreme u SAD-u. Da bi izbjegao moguću zabranu prodaje svojih pametnih satova u ovoj zemlji, Apple je odlučio da ne uključuje SpO2 mjerenje u svoje najnovije modele.

Spor oko patenata između Applea i Masima

Još jedan faktor koji je igrao ulogu u odluci Appela da isključi SpO2 mjerenje na Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 je spor oko patenata između Applea i medicinske tehnološke kompanije Masimo. Masimo je lider u razvoju medicinskih uređaja za praćenje SpO2 nivoa i tvrdi da Apple krši njihove patente s ovom funkcionalnošću na svojim pametnim satovima.

Iako spor između Applea i Masima traje već neko vrijeme, nije došlo do značajnog napretka u rješavanju ovog problema. Nedostatak komunikacije između dvije kompanije i njihovo neslaganje oko patenata doveli su do trenutne situacije u kojoj Apple isključuje SpO2 mjerenje na svojim satovima u SAD-u.

Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 neće imati mogućnost mjerenja zasićenosti krvi kisikom u SAD-u

Budućnost funkcionalnosti mjerenja SpO2

Iako Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 trenutno nemaju mogućnost mjerenja zasićenosti krvi kisikom za kupce u SAD-u, postoji mogućnost da se ova funkcionalnost aktivira u budućnosti. Ako se spor između Applea i Masima oko patenata riješi, Apple bi mogao ponovno uključiti SpO2 mjerenje na svoje pametne satove.

Ova mogućnost bi bila veoma dobrodošla za kupce koji su izrazili razočaranje zbog nedostatka ove značajke na najnovijim Apple Watch modelima. Ipak, treba napomenuti da bilo kakvo rješenje patenatnog spora između Applea i Masima može potrajati i ne može se garantirati kada će se to dogoditi.

Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 neće imati mogućnost mjerenja zasićenosti krvi kisikom u SAD-u

Implikacije na kupce u SAD-u

Ograničenje funkcionalnosti mjerenja SpO2 na Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 za kupce u SAD-u ostavlja neke korisnike osjećajem nezadovoljstva. Mnogi su kupili ove modele s nadom da će moći pratiti svoje SpO2 nivoe, ali su sada suočeni s činjenicom da to nije moguće.

Korisnici u drugim zemljama i dalje će moći koristiti ovu funkcionalnost bez ikakvih problema. To znači da će kupci u SAD-u biti uskraćeni za jednu od popularnih značajki pametnih satova koje Apple nudi. S obzirom na to da je SpO2 mjerenje postalo standardna značajka mnogih pametnih satova konkurencije, ovo ograničenje može utjecati na odluke kupaca prilikom odabira novog pametnog sata.

U zaključku, Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 neće imati mogućnost mjerenja zasićenosti krvi kisikom za kupce u SAD-u. Ograničenje ove funkcionalnosti proizlazi iz regulacija i odobrenja medicinske opreme u ovoj zemlji, kao i iz sporova oko patenata između Applea i Masima. Iako postoji mogućnost ponovnog uključivanja SpO2 mjerenja u budućnosti, trenutno nije poznato kada će se to dogoditi. Kupci u SAD-u će se morati zadovoljiti drugim funkcijama koje Apple Watch pruža, dok korisnici u drugim zemljama i dalje mogu koristiti ovu popularnu značajku.

Apple Watch serije 9 i Watch Ultra 2 neće imati mogućnost mjerenja zasićenosti krvi kisikom u SAD-u

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.