Apple je nedavno dodao podršku za alternativne tržnice aplikacija na iPhone uređajima putem ažuriranja iOS 17.4, što je izazvalo dosta očekivanja. Međutim, sada je objavio dokument podrške koji objašnjava nijanse vezane za prava pristupa toj funkciji. Na iznenađenje mnogih, tehnološki div sa sjedištem u Cupertinu je izjavio da može onemogućiti pristup tržnicama ako korisnik putuje izvan zemalja i regiona koji pripadaju Evropskoj uniji (EU) na duže vremensko razdoblje. Aplikacije unaprijed instalirane na uređaju također neće biti ažurirane sve dok korisnik ne bude ponovo u EU. Ovaj članak će vam pružiti detalje o kriterijumima za pristup ovoj funkciji i faktore koji mogu rezultirati njenim nefunkcionisanjem.

Apple upozorava da se mogu povući prava za alternativne tržnice aplikacija ako korisnik putuje izvan EU

Apple upozorava da se mogu povući prava za alternativne tržnice aplikacija ako korisnik putuje izvan EU.

Kompanija Apple nedavno je izdala upozorenje koje se odnosi na pristup alternativnim tržnicama aplikacija za korisnike koji putuju izvan EU. Ovo upozorenje dolazi kao dio nove podrške koju je Apple dodao u iOS 17.4 verziji, ali sada je postavio stroge zahtjeve za pristup ovim tržnicama.

Informativni članak o upozorenju kompanije Apple

Kako bi korisnici mogli pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija na svojim uređajima, potrebno je ispuniti nekoliko zahtjeva. Prvo, korisnik mora imati Apple ID koji pripada EU regiji. Ovo znači da je zemlja ili regija Apple ID-a postavljena na jednu od zemalja ili regija EU.

Također, fizička lokacija korisnika mora biti unutar EU regije kako bi se pristupilo tržnicama aplikacija. Apple navodi da će nadgledati ispunjavanje ovih kriterija putem obrade na uređaju i tvrdi da neće prikupljati lokaciju uređaja.

Podrška za alternativne tržnice aplikacija dodana u iOS 17.4 verziji

Apple je dodao podršku za alternativne tržnice aplikacija s najnovijom verzijom operativnog sustava, iOS 17.4. Ova nova funkcionalnost je omogućila korisnicima pristup aplikacijama putem trećih strana tržnica.

Očekivalo se da će ova podrška omogućiti korisnicima veću slobodu i izbor prilikom preuzimanja aplikacija na svoje uređaje. Međutim, Apple je sada objavio da će pravo pristupa tržnicama biti povučeno ako korisnik putuje izvan EU.

Korisnik mora posjedovati Apple ID iz EU regije

Da bi korisnik mogao pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija, mora posjedovati Apple ID koji je registriran u nekoj od zemalja ili regija EU. Apple je postavio ovaj zahtjev kako bi osigurao da samo korisnici unutar EU mogu pristupiti ovim tržnicama.

Ovo znači da će korisnik morati provjeriti i, ako je potrebno, promijeniti zemlju ili regiju svog Apple ID-a prije nego što može pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija.

Fizička lokacija korisnika mora biti u EU regiji

Pored posjedovanja Apple ID-a iz EU regije, korisnik također mora biti fizički lociran unutar EU regije kako bi mogao pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija. Ovo je dodatna mjeru koju je Apple implementirao kako bi osigurao da samo korisnici unutar EU imaju pristup ovim tržnicama.

Apple tvrdi da će nadgledati fizičku lokaciju korisnika putem obrade na uređaju i da neće prikupljati podatke o lokaciji uređaja. Međutim, korisnici se moraju držati ovih zahtjeva kako bi zadržali pravo pristupa tržnicama aplikacija.

Apple će nadgledati ispunjavanje kriterija

Da bi osigurao pridržavanje ovih zahtjeva, Apple će kontinuirano nadgledati ispunjavanje kriterija za pristup alternativnim tržnicama aplikacija. Ova nadzorna aktivnost će se provoditi putem obrade na uređaju i neće se prikupljati podaci o lokaciji uređaja.

Cilj ove nadzorne aktivnosti je osigurati da samo korisnici iz EU regije imaju pristup tržnicama aplikacija i da se pravila ne krše.

Zahtijevi za pristup alternativnim tržnicama aplikacija

Da bi korisnik mogao pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija na Apple uređajima, potrebno je ispuniti određene zahtjeve.

Zemlja ili regija Apple ID-a mora biti u EU

Da bi korisnik mogao pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija, zemlja ili regija Apple ID-a mora biti postavljena na jednu od zemalja ili regija EU. Ovo osigurava da samo korisnici iz EU imaju pristup tržnicama.

Korisnici koji imaju Apple ID registriranu izvan EU neće moći pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija.

Korisnik mora biti fizički lociran u EU regiji

Osim zemlje ili regije Apple ID-a, korisnik također mora biti fizički lociran unutar EU regije kako bi mogao pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija. Ovo znači da će korisnici biti ograničeni na pristup tržnicama samo dok su fizički prisutni u EU.

Apple će nadgledati fizičku lokaciju korisnika putem obrade na uređaju kako bi provjerio ispunjava li korisnik ovaj zahtjev.

Lokacija uređaja se neće prikupljati

Apple tvrdi da neće prikupljati podatke o lokaciji uređaja kako bi provjeravao ispunjavanje kriterija za pristup tržnicama aplikacija. Ova obrada će se odvijati lokalno na uređaju i korisnici se ne trebaju brinuti o privatnosti svojih lokacijskih podataka.

Apple upozorava da se mogu povući prava za alternativne tržnice aplikacija ako korisnik putuje izvan EU

Gubitak prava pristupa tržnicama

Korisnici koji napuste EU regiju na duže vrijeme izgubit će pristup alternativnim tržnicama aplikacija. Ovo znači da takvi korisnici neće moći preuzimati nove aplikacije s ovih tržnica niti ažurirati prethodno instalirane aplikacije.

Ovaj gubitak prava pristupa tržnicama vrijedi samo dok korisnik nije vratio svoju fizičku lokaciju u EU regiju. Nakon povratka u EU, korisnik će ponovno moći pristupiti tržnicama i koristiti sve funkcije.

Prethodno instalirane aplikacije se neće ažurirati

Korisnici koji izgube pristup tržnicama neće moći ažurirati prethodno instalirane aplikacije. Ovo znači da će korisnici ostati s trenutnim verzijama aplikacija koje su prethodno preuzeli.

Apple nudi grač period korisnicima koji putuju izvan EU na kratko, ali nisu precizirali koliko se dugo putovanje može smatrati kratkotrajnim.

Period grace za kratkotrajna putovanja

Apple će omogućiti korisnicima koji putuju izvan EU na kratko razdoblje da zadrže pristup tržnicama aplikacija. Međutim, Apple nije precizno definirao koliko se dugo putovanje može smatrati kratkotrajnim.

Ova mjera je uvedena kako bi korisnicima bilo omogućeno da zadrže pristup tržnicama čak i ako privremeno napuste EU regiju. Detalji o trajanju ovog grace perioda nisu objavljeni, pa korisnici trebaju biti oprezni i provjeriti ga prije nego što putuju izvan EU.

Nije precizno definirano što se smatra kratkotrajnim putovanjem

Apple nije precizno definirao što se smatra kratkotrajnim putovanjem izvan EU regije. Ova odluka ostaje na prosudbi tvrtke i može varirati ovisno o specifičnoj situaciji i okolnostima putovanja.

Kako bi bili sigurni da neće izgubiti pristup tržnicama aplikacija, korisnici bi trebali planirati svoje putovanje u skladu s uvjetima postavljenim od strane Apple-a.

Apple upozorava da se mogu povući prava za alternativne tržnice aplikacija ako korisnik putuje izvan EU

Zemlje i regije koje su podržane

Da bi korisnici mogli pristupiti alternativnim tržnicama aplikacija, moraju se nalaziti u zemljama ili regijama koje su podržane od strane Apple-a. Ovo su zemlje i regije EU koje su trenutno podržane:

 • Austrija
 • Belgija
 • Bugarska
 • Hrvatska
 • Cipar
 • Češka
 • Danska
 • Estonija
 • Finska
 • Francuska
 • Njemačka
 • Grčka
 • Mađarska
 • Irska
 • Italija
 • Latvija
 • Litvanija
 • Luksemburg
 • Malta
 • Nizozemska
 • Poljska
 • Portugal
 • Rumunjska
 • Slovačka
 • Slovenija
 • Španija
 • Švedska

Ove zemlje i regije su trenutno podržane za pristup alternativnim tržnicama aplikacija na Apple uređajima. Ako korisnik ne boravi u nekoj od ovih zemalja ili regija, neće imati pristup ovim tržnicama.

Nedostatak podrške korisnicima

Apple nije obezbedio punu podršku za korisnike koji koriste alternative tržnice aplikacija. To znači da korisnici neće moći dobiti podršku od Apple-a u slučaju problema ili pitanja u vezi s tim tržnicama.

Dodatno, pitanja privatnosti i sigurnosti neće biti riješena od strane kompanije. Korisnici će biti odgovorni za svoju privatnost i sigurnost prilikom preuzimanja aplikacija s alternativnih tržnica.

Ovo upozorenje treba biti uzeto u obzir od strane korisnika prije nego što odluče koristiti alternative tržnice aplikacija.

Apple upozorava da se mogu povući prava za alternativne tržnice aplikacija ako korisnik putuje izvan EU

Zabrana trećih strana tržnica aplikacija

Trenutno, nema dostupnih trećih strana tržnica aplikacija za iOS uređaje. Apple je jedina tržnica aplikacija koju korisnici mogu koristiti za preuzimanje aplikacija na svoje uređaje.

Ova odluka dolazi kao dio politike Apple-a da osigura kontrolu nad sadržajem i sigurnošću na svojim uređajima. Bez trećih strana tržnica, Apple želi ograničiti potencijalne sigurnosne prijetnje i osigurati da korisnici imaju povjerenje u aplikacije koje preuzimaju.

Važno obavijestiti korisnike

Kako bi korisnici bili informirani o ovim zahtjevima i ograničenjima, važno je obavijestiti ih putem članka na relevantnim platformama. Ovaj članak treba sadržavati sve potrebne informacije o pristupu alternativnim tržnicama aplikacija i obavijestiti korisnike o važnosti posjedovanja Apple ID-a iz EU regije.

Ovaj članak treba biti jasan i precizan kako bi korisnici pravilno razumjeli zahtjeve i ograničenja koja postavlja Apple.

Apple upozorava da se mogu povući prava za alternativne tržnice aplikacija ako korisnik putuje izvan EU

Korisnička podrška

Kako bi pomogao korisnicima koji traže alternative tržnicama aplikacija, važno je pružiti informacije o dostupnim opcijama. Korisnicima se može predložiti da koriste službenu Apple tržnicu kao sigurnu i pouzdanu opciju.

Ove informacije trebaju biti dostupne korisnicima kako bi im se olakšalo pronalaženje alternativa i održavanje sigurnosti prilikom preuzimanja aplikacija.

Zaključak

U zaključku, korisnike se savjetuje da prate smjernice koje je postavio Apple kako bi zadržali pristup alternativnim tržnicama aplikacija. Ovi zahtjevi uključuju posjedovanje Apple ID-a iz EU regije i fizičku lokaciju unutar EU regije.

Također, potrebno je istražiti dodatne alternative za tržnice aplikacija kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta preuzetih aplikacija.

Korisnici bi trebali biti informirani o ovim zahtjevima i ograničenjima kako bi pravilno koristili alternativne tržnice aplikacija i održavali svoju privatnost i sigurnost na Apple uređajima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.