Apple je nedavno objavio korisne savjete za iPhone koji će vam pomoći da iskoristite maksimum iz svog uređaja. Ovi savjeti se fokusiraju na četiri ključne funkcionalnosti i olakšavaju svakodnevne zadatke. Prvi savjet se odnosi na izdvajanje predmeta sa slika i slanje s efektom, što je korisno kada želite naglasiti određeni detalj na slici. Drugi savjet omogućava prikazivanje WiFi lozinke kroz jednostavnu kombinaciju tastera, što je posebno praktično kada želite povezati drugi uređaj na istu mrežu. Treći savjet se odnosi na dodavanje načina uštede energije u kontrolni centar, što vam omogućava brz pristup ovoj funkcionalnosti i produžava trajanje baterije. Posljednji, ali ne manje važan savjet, je upotreba funkcije Livetekst za prevod teksta sa slika, čime se znatno olakšava komunikacija na stranim jezicima. Ovi savjeti su jednostavni za primjenu i svima korisni, bez obzira na nivo iskustva sa iPhone uređajem.

Apple pruža korisne savjete za iPhone koje svi trebaju znati

Izdvajanje predmeta sa slike i slanje s efektom

Apple je uveo zanimljivu funkcionalnost na svojim iPhone uređajima koja omogućava korisnicima da izdvoje određene predmete sa slika i dodaju poseban efekt na njih. Ova funkcija je vrlo korisna za one koji žele da istaknu neki predmet ili osobu na slici.

Da biste koristili ovu funkciju, jednostavno otvorite sliku koju želite da izdvojite i pritisnite opciju „Edit“. Zatim izaberite alatku „Predmet“ i pažljivo označite predmete koje želite da izdvojite. Nakon toga, možete dodati razne efekte kao što su crno-bijeli filteri, promjena pozadine ili dodavanje teksta.

Kada završite sa uređivanjem, jednostavno sačuvajte sliku i možete je podijeliti sa drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili bilo koje druge platforme za slanje slika. Ova značajka vam omogućava da kreativno izrazite svoju umjetničku stranu i podijelite slike sa drugima na jedinstven način.

Prikazivanje WiFi lozinke

Često se dešava da zaboravimo šifru za WiFi mrežu našeg kućnog rutera, pogotovo ako je duga i složena. Apple je uveo jednostavan način prikazivanja WiFi lozinke direktno na vašem iPhone uređaju, kako biste je lako podijelili ili koristili na drugim uređajima.

Da biste prikazali WiFi lozinku, idite na postavke svog iPhone uređaja i odaberite opciju „WiFi“. Zatim pritisnite na i ikonu „i“ pored WiFi mreže na kojoj ste trenutno povezani. U novom prozoru će biti prikazane informacije o mreži, uključujući i polje „Lozinka“. Kliknite na to polje i vaša WiFi lozinka će biti prikazana. Sada je možete kopirati i podijeliti sa drugima ili je koristiti na drugim uređajima.

Ova funkcionalnost je posebno korisna kada imate goste kod sebe i želite da im omogućite brzi pristup vašoj WiFi mreži. Također, može biti korisno ako kupujete nov uređaj i želite da ga jednostavno povežete sa svojom WiFi mrežom.

Dodavanje načina uštede energije u kontrolni centar

Kada se baterija na vašem iPhone uređaju počne ispražnjivati, Apple nudi korisnu funkcionalnost koja vam omogućava da dodate način uštede energije u kontrolni centar. Ova funkcija vam omogućava brzi pristup načinu uštede energije, što će vam pomoći da produžite trajanje baterije.

Da biste dodali način uštede energije u kontrolni centar, idite na postavke i odaberite opciju „Kontrolni centar“. Zatim pritisnite opciju „Prilagodi kontrole“ i dodajte „Baterija ušteda energije“ među dostupne kontrole. Kada dodate ovu opciju, moći ćete da je uključite ili isključite iz kontrolnog centra jednostavnim povlačenjem prsta odozdo prema gore na ekranu.

Način uštede energije je vrlo koristan kada želite da produžite trajanje baterije vašeg iPhone uređaja u situacijama kada niste u mogućnosti da ga punite. Ova funkcionalnost automatski smanjuje intenzitet pozadinskog osvjetljenja, isključuje obavještenja o aplikacijama i druge energetski zahtjevne aktivnosti kako biste što duže mogli da koristite uređaj.

Prevod teksta sa slika pomoću funkcije Livetekst

Funkcija Livetekst je još jedan koristan alat koji je dostupan na iPhone uređajima. Ova funkcionalnost vam omogućava da prevedete tekst sa slika direktno na svom uređaju, bez potrebe za dodatnim aplikacijama ili prebacivanjem na druge uređaje.

Da biste koristili funkciju Livetekst, jednostavno otvorite kameru na svom iPhone uređaju i usmjerite je ka tekstu koji želite da prevedete. Kada vaš iPhone prepozna tekst na slici, biće vam prikazana ikona Liveteksta koju možete dodirnuti kako biste vidjeli prijevod ili kopirali tekst.

Ova funkcionalnost je vrlo korisna kada putujete ili kada nemate vremena da ručno kucate tekst koji želite da prevedete. Također, može biti korisna kada želite da prevedete tekst sa slike koju ste primili putem poruka ili e-pošte.

Apple pruža korisne savjete za iPhone koje svi trebaju znati

Provjera statusa vazduha

Kako bismo ostali informisani o kvalitetu vazduha u okolini, Apple je uveo funkcionalnost koja vam omogućava da provjerite status vazduha direktno na svom iPhone uređaju. Ova funkcija može biti vrlo korisna za one koji imaju respiratorne probleme ili su osetljivi na promene u kvalitetu vazduha.

Da biste provjerili status vazduha, jednostavno otvorite aplikaciju Vrijeme na svom iPhone uređaju i pronađite trenutne meteorološke informacije za vašu lokaciju. Pored temperaturu, vlažnosti vazduha i drugih informacija, biće vam prikazana i trenutna kvaliteta vazduha na osnovu indeksa kvaliteta vazduha (AQI).

Ova funkcionalnost koristi podatke sa relevantnih meteoroloških stanica kako bi vam pružila tačne informacije o kvalitetu vazduha u realnom vremenu. Na taj način možete biti informisani o nivou zagađenja u vašem okruženju i preduzeti odgovarajuće mjere zaštite ukoliko je potrebno.

Povećavanje ikona na početnom ekranu

Ako imate problema sa vidom ili jednostavno želite da povećate veličinu ikona na početnom ekranu svog iPhone uređaja, Apple vam omogućava da to jednostavno uradite. Ova funkcija vam omogućava da povećate veličinu ikona bez potrebe za promjenom rezolucije ili korištenja drugih eksternih alata.

Da biste povećali veličinu ikona, idite na postavke svog iPhone uređaja i odaberite opciju „Prikaz i osvjetljenje“. Zatim pritisnite opciju „Prikaz ikon“, gdje ćete vidjeti mogućnost za podešavanje veličine ikona. Možete odabrati između većih, srednjih ili manjih ikona, u zavisnosti od vaših preferencija.

Ova funkcionalnost je posebno korisna za starije osobe ili za one sa slabijim vidom, jer omogućava jednostavno korištenje iPhone uređaja bez naprezanja očiju. Također, može biti korisna za sve one koji vole da imaju veće ikone radi lakšeg pristupa aplikacijama i funkcionalnostima.

Apple pruža korisne savjete za iPhone koje svi trebaju znati

Koristite LTE mrežu samo za podatke

Ako koristite iPhone uređaj sa LTE mrežom, postoji način da ograničite korištenje LTE mreže samo na podatke, kako biste izbjegli neželjene troškove vezane za pozive i poruke. Ova funkcionalnost je korisna kada želite da iskoristite brzinu LTE mreže za preuzimanje podataka, ali da zadržite svoj plan tarife za pozive i poruke.

Da biste koristili LTE mrežu samo za podatke, idite na postavke svog iPhone uređaja i odaberite opciju „Mobilni podaci“. Zatim pritisnite opciju „Opcije podataka mobilne mreže“ i izaberite opciju „VoLTE ili LTE pozivi“. Kada aktivirate ovu opciju, vaš iPhone će koristiti LTE mrežu samo za podatke, dok će pozivi i poruke biti preusmjereni na 3G ili 2G mrežu.

Ova funkcionalnost vam omogućava efikasno korištenje vašeg tarifnog plana, jer ćete izbjegavati dodatne troškove koji mogu nastati pri korištenju LTE mreže za pozive i poruke. Također, može biti korisna ako imate limitiranu brzinu LTE mreže i želite je koristiti samo za preuzimanje podataka.

Upotreba jednog Apple ID-a na više uređaja

Ako imate više Apple uređaja, kao što su iPhone, iPad i Mac računar, možda želite da koristite isti Apple ID na svim uređajima. To vam omogućava sinhronizaciju podataka, automatsko prebacivanje između uređaja i pristup istim aplikacijama i sadržajima na svim uređajima.

Da biste koristili jedan Apple ID na više uređaja, idite na postavke svog iPhone uređaja i pritisnite opciju „Apple ID“ koja se nalazi iznad vašeg imena. Zatim dodirnite opciju „Podesi“ i na sljedećem ekranu odaberite opciju „Prijavite se sa Apple ID-om“. Unesite vaš Apple ID i lozinku i vaš uređaj će biti sinhronizovan sa drugim uređajima koji koriste isti Apple ID.

Ova funkcionalnost je vrlo korisna za one koji koriste više Apple uređaja i žele da imaju pristup istim podacima i opcijama na svim uređajima. Na taj način možete jednostavnije upravljati vašim sadržajem i osigurati da ste uvijek sinhronizirani sa najnovijim informacijama i postavkama.

Apple pruža korisne savjete za iPhone koje svi trebaju znati

Prečice za brzo pokretanje aplikacija

Ako koristite određene aplikacije često, Apple vam omogućava da dodate prečice za brzo pokretanje aplikacija direktno na početni ekran vašeg iPhone uređaja. Ova funkcionalnost vam omogućava brži pristup vašim omiljenim ili najčešće korišćenim aplikacijama, bez potrebe za pretraživanjem po ekranima ili listama aplikacija.

Da biste dodali prečicu za brzo pokretanje aplikacije, jednostavno pritisnite i zadržite ikonu aplikacije koju želite da dodate na početni ekran. Nakon nekoliko trenutaka, ikona će početi da vibrira i biće vam prikazana opcija „Dodaj na početni ekran“ na vrhu ekrana. Pritisnite tu opciju i prečica za aplikaciju će biti dodata na vaš početni ekran.

Ova funkcionalnost je vrlo korisna za one koji žele brzi pristup omiljenim aplikacijama, kao i za one koji žele da organizuju i personalizuju svoj početni ekran prema vlastitim preferencijama. Također, može biti korisna za one sa slabijim motoričkim sposobnostima, jer omogućava jednostavno korištenje aplikacija bez potrebe za preciznim pokretima prstiju po ekranu.

Zaključavanje orijentacije ekrana

Ako vam smeta kada se ekran vašeg iPhone uređaja automatski okreće kada ga rotirate, Apple vam omogućava da ovu funkcionalnost zaključate i zadržite ekran u jednoj orijentaciji. Ova funkcija može biti korisna kada želite da čitate ili gledate video sadržaje u određenom položaju, bez prekida ili automatskog okretanja ekrana.

Da biste zaključali orijentaciju ekrana, jednostavno otvorite kontrolni centra tako što ćete povući prstom odozdo prema gore na ekranu. Zatim pritisnite ikonu „Zaključaj usmjeravanje“ koja izgleda kao ikona zaključanog ekrana sa strelicom. Kada aktivirate ovu funkciju, vaš iPhone će zadržati trenutnu orijentaciju ekrana bez obzira na to kako ga rotirate.

Ova funkcionalnost je posebno korisna za one koji vole da čitaju e-knjige ili gledaju video sadržaje u određenoj orijentaciji, bez prekida ili distrakcija. Također, može biti korisna kada koristite aplikaciju koja ima fiksiranu orijentaciju, kao što je navigacijska aplikacija ili aplikacija za čitanje notifikacija.

Ukratko, Apple je razvio niz korisnih savjeta za upotrebu iPhone uređaja koji će vam pomoći da iskoristite sve mogućnosti koje vam vaš uređaj pruža. Izdvajanje predmeta sa slike i slanje s efektom, prikazivanje WiFi lozinke, dodavanje načina uštede energije u kontrolni centar, prevod teksta sa slika pomoću funkcije Livetekst, provjera statusa vazduha, povećavanje ikona na početnom ekranu, upotreba jednog Apple ID-a na više uređaja, prečice za brzo pokretanje aplikacija i zaključavanje orijentacije ekrana su samo neka od korisnih i praktičnih mogućnosti koje je Apple implementirao na svojim uređajima. Iskoristite ove savjete i olakšajte svoju svakodnevnu upotrebu iPhone uređaja.

Apple pruža korisne savjete za iPhone koje svi trebaju znati

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.