Apple je nedavno objavio informaciju da je prestao potpisivati iOS 17.2.1, što znači da je downgrade na tu verziju više nemoguć. Nakon izdanja iOS-a 17.3, verzija 17.2.1 je postala nedostupna. Ovo nije nepoznata praksa za Apple, s obzirom da redovito prestaju potpisivati starije verzije kako bi potaknuli korisnike da ažuriraju svoje operativne sustave i spriječili downgradiranje na starije, manje sigurne verzije. Osim toga, Apple je također prestao potpisivati i neke verzije iPadOS-a poput 17.2, 15.8 i 16.7.4. U trenutku pisanja ovog članka, Apple trenutno testira iOS 17.4, koji će biti dostupan korisnicima u ožujku.

Apple prestao potpisivati iOS 17.2.1

Apple prestao potpisivati iOS 17.2.1

iOS 17.2.1 verzija operativnog sustava više nije dostupna korisnicima nakon izdanja nove verzije iOS-a 17.3. Apple redovito prestaje potpisivati starije verzije svojih operativnih sustava kako bi potaknuo korisnike da ažuriraju svoje uređaje i spriječi downgradanje na starije, manje sigurne verzije. Ova praksa ima nekoliko ciljeva, uključujući zaštitu korisnika, poticanje ažuriranja i sprječavanje downgradanja. Osim iOS-a 17.2.1, Apple je također prestao potpisivati i određene verzije iPadOS-a: 17.2, 15.8 i 16.7.4. Trenutno se testira nova verzija iOS-a, iOS 17.4, koja će biti dostupna u ožujku.

iOS 17.2.1 više nije dostupan nakon izdanja iOS 17.3

Nakon objavljivanja nove verzije iOS-a 17.3, iOS 17.2.1 više nije dostupan korisnicima. To znači da korisnici koji su još uvijek koristili iOS 17.2.1 više neće moći ažurirati svoje aplikacije i imati pristup novim značajkama i poboljšanjima. Izdanje nove verzije operativnog sustava donosi poboljšanja sigurnosti, performanse i funkcionalnosti koje su važne za optimalno iskustvo korisnika. Stoga je važno da korisnici ažuriraju svoje sustave na najnoviju verziju kako bi imali pristup svim ovim prednostima.

Apple prestao potpisivati iOS 17.2.1

Apple redovito prestaje potpisivati starije verzije

Jedna od praksi Applea je redovito prestajanje potpisivanja starijih verzija svojih operativnih sustava. Ova praksa ima nekoliko razloga i ciljeva, uključujući zaštitu korisnika, poticanje ažuriranja i sprječavanje downgradanja.

Zaštita korisnika

Prestanak potpisivanja starijih verzija operativnih sustava ima za cilj zaštitu korisnika. Starije verzije operativnih sustava često imaju sigurnosne propuste i ranjivosti koje mogu biti iskorištene od strane zlonamjernih pojedinaca. Kada Apple prestane potpisivati određenu verziju, to znači da korisnici neće moći downgradati svoj operativni sustav na tu verziju, čime se smanjuje rizik od napada i zloupotrebe.

Poticanje ažuriranja

Prestanak potpisivanja starijih verzija operativnih sustava također ima za cilj poticanje korisnika da ažuriraju svoje uređaje na najnoviju verziju. Ažuriranje operativnog sustava donosi nove značajke, poboljšanja performansi i sigurnosne zakrpe koje su važne za optimalno korisničko iskustvo. Poticanje korisnika na ažuriranje pomaže u osiguravanju da korisnici imaju najnovije i najbolje moguće funkcionalnosti svojih uređaja.

Sprječavanje downgradanja

Prestanak potpisivanja starijih verzija operativnih sustava također sprječava korisnike da downgradaju svoje uređaje na starije verzije. Ovo je važno iz sigurnosnih razloga, jer starije verzije operativnih sustava često imaju sigurnosne propuste koji su otkriveni i popravljeni u novijim verzijama. Ograničavanje korisnika na korištenje samo najnovijih verzija osigurava da imaju najbolju moguću sigurnost.

Osim iOS-a 17.2.1, Apple je prestao potpisivati i iPadOS verzije

Pored iOS-a 17.2.1, Apple je također prestao potpisivati određene verzije iPadOS-a. To uključuje verzije 17.2, 15.8 i 16.7.4. Ova praksa prestanka potpisivanja vrijedi kako za operativne sustave na iPhoneima tako i za operativne sustave na iPadima. Slično kao i za iOS, prestanak potpisivanja ovih verzija ima iste ciljeve – zaštitu korisnika, poticanje ažuriranja i sprječavanje downgradanja.

Trenutno se testira iOS 17.4

Trenutno se testira nova verzija iOS-a, iOS 17.4, koja bi trebala biti dostupna korisnicima u ožujku. Testiranje nove verzije ima za cilj provjeriti funkcionalnost, sigurnost i performanse prije nego što se verzija objavi za širu upotrebu. iOS 17.4 će donijeti nove značajke i poboljšanja kako bi korisnici imali što bolje iskustvo pri korištenju Appleovih uređaja. Očekuje se da će iOS 17.4 donijeti sigurnosne zakrpe i poboljšanja performansi koja će dodatno unaprijediti operativni sustav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.