Apple je danas javno potvrdio da iOS 17.4 i iPadOS 17.4 omogućavaju programerima video pozivnih aplikacija da prema zadanim postavkama isključe opciju Reakcija. Kako smo već izvijestili ranije ovog mjeseca, programeri mogu kontrolirati zadano ponašanje Reakcija u svojim aplikacijama putem nove API-a za iOS 17.4, iPadOS 17.4 i vjerojatno macOS 14.4. Očekuje se da će ažuriranja biti dostupna javnosti u ožujku. Apple-ova beleška za programere o iOS 17.4 i iPadOS 17.4 kandidatima za objavljivanje glasi: „Programeri mogu kontrolirati zadano ponašanje Reakcija ključem […] Ovo se kontrolira po aplikaciji, a izbor korisnika prethodit će zadanim postavkama aplikacije.“ Uz pomoć novog API-a, na primjer, Zoom aplikacija za video konferencije može isključiti opciju Reakcija kao zadano. Korisnici iPhone i iPad uređaja koji ručno ponovno uključe Reakcije u Control Centru još uvijek će moći koristiti tu značajku u aplikaciji. Reakcije i dalje ostaju uključene zadano u iOS 17.4 općenito, tako da i dalje rade u FaceTime-u i aplikacijama koje ne koriste API bez potrebnih dodatnih koraka.

Apple potvrđuje da iOS 17.4 omogućava video pozivnim aplikacijama da isključe Reakcije

Apple je danas javno potvrdio da iOS 17.4 i iPadOS 17.4 omogućavaju developerima aplikacija za video pozive da prema zadanim postavkama isključe funkcionalnost Reakcija u svojim aplikacijama.

Nova API za iOS 17.4 omogućava developerima kontrolu nad zadanim ponašanjem funkcionalnosti Reakcija u njihovim aplikacijama. Očekuje se da će ovi apdejtovi biti dostupni korisnicima u martu.

Apple potvrđuje da iOS 17.4 omogućava video pozivnim aplikacijama da isključe Reakcije

Developer notes za iOS 17.4 i iPadOS 17.4 Release Candidates

Apple je objavio developer notes za iOS 17.4 i iPadOS 17.4 Release Candidates. U tim notesima je navedeno da developeri mogu kontrolisati zadano ponašanje funkcionalnosti Reakcija putem nove API. Ova kontrola je specifična za svaku aplikaciju, a korisnički izbor će prebrisati zadane postavke koje su definisane od strane aplikacije.

Mogućnosti primjene nove API

Jedan od primjera korištenja nove API je aplikacija za video konferencije Zoom. Koristeći novu API, Zoom može isključiti funkcionalnost Reakcija prema zadanim postavkama. Međutim, korisnici koji ručno uključe Reakcije preko Control Centera i dalje će moći koristiti tu funkciju u Zoom aplikaciji.

Važno je napomenuti da će Reakcije i dalje biti uključene prema zadanim postavkama na iOS 17.4, tako da će i dalje funkcionisati u FaceTime aplikaciji i drugim aplikacijama koje ne koriste novu API.

Apple potvrđuje da iOS 17.4 omogućava video pozivnim aplikacijama da isključe Reakcije

Šta su Reakcije?

Funkcionalnost Reakcija je dostupna na iOS 17, iPadOS 17 i macOS Sonoma. Ova funkcionalnost omogućava korisnicima da koriste gestove rukama tokom video poziva u FaceTime aplikaciji i drugim aplikacijama za video pozive. Na primjer, možete pokazati dva palca prema gore da biste prikazali vatromete na ekranu ili napraviti znak za mir sa dva prsta da biste prikazali konfete.

Neprijatni trenuci zbog uključenih Reakcija prema zadanim postavkama

Nažalost, mnogi korisnici nisu svjesni da je ova nova funkcionalnost uključena prema zadanim postavkama, što je dovelo do neprijatnih trenutaka tokom važnih video poziva. Na primjer, u terapijskim sesijama putem video poziva ili poslovnim sastancima, korisnici su slučajno aktivirali Reakcije, što je izazvalo nerazumijevanje ili smijeh.

Ova nova API omogućava developerima da prilagode zadane postavke Reakcija u svojim aplikacijama. Umjesto potpune deaktivacije Reakcija prema zadanim postavkama, Apple im daje mogućnost da sami kontrolišu tu funkcionalnost u svojoj aplikaciji.

Zaključak

Apple je potvrdio da će iOS 17.4 i iPadOS 17.4 omogućiti developerima video pozivnih aplikacija da kontrolišu funkcionalnost Reakcija prema zadanim postavkama putem nove API. Ova nova funkcionalnost će omogućiti korisnicima da izbjegnu potencijalno neprijatne ili neželjene trenutke tokom svojih video poziva. Očekuje se da će ovi apdejtovi biti dostupni korisnicima u martu.

Apple potvrđuje da iOS 17.4 omogućava video pozivnim aplikacijama da isključe Reakcije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.