Apple je ponovo u centru pažnje sa najavama za iPhone 16 Pro, koji će donijeti tetraprizmatsku periskopsku kameru s 5x optičkim zumom, prvi put predstavljenu na iPhone 15 Pro Max. Ova nova kamera, proizvedena od strane tajvanskih proizvođača Largan Precision i Genius Electronic Optical (GSEO), obećava znatna poboljšanja u optičkom zumiranju, stabilizaciji slike i performansama pri slabom osvjetljenju. Largan, dugogodišnji partner Applea, očekuje se da će dobiti značajan dio narudžbi, dok GSEO prolazi završne faze testiranja kvaliteta. Ove inovacije će omogućiti korisnicima iPhone 16 Pro modela superiornu fotografsku funkcionalnost, postavljajući novi standard u industriji pametnih telefona. Da li ste spremni za najnovije vijesti iz svijeta pametnih telefona? Nedavno su se pojavile glasine da će Apple ponovo donijeti kameru s telefoto objektivom od 5x za svoj nadolazeći iPhone 16 Pro. U ovom članku ćemo detaljno razmotriti šta to znači za korisnike, koje promjene možemo očekivati, te kako će ovo unapređenje uticati na iskustvo fotografiranja sa iPhone uređajima.

Apple ponovo najavljuje kameru s telefoto objektivom od 5x za iPhone 16 Pro

Apple je već neko vrijeme lider u svijetu pametnih telefona, a svaka nova verzija iPhone-a donosi dozu uzbuđenja i iščekivanja među ljubiteljima tehnologije. Najnovije glasine ukazuju na to da će iPhone 16 Pro doći s unapređenom telefoto kamerom koja će omogućiti optički zum od 5x.

Apple ponovo najavljuje kameru s telefoto objektivom od 5x za iPhone 16 Pro

Uvod u tetraprizm periskop kameru

Tetraprizm periskop kamera prvi put je predstavljena prošle godine na iPhone 15 Pro Max modelu, pružajući korisnicima mogućnost da koriste optički zum do 5x i digitalni zum do 25x. Ovo je značajno poboljšanje u odnosu na prethodne modele koji su nudili maksimalni optički zum od 3x.

Dobavljači zaduženi za proizvodnju

Tajvanski proizvođači leća, Largan Precision i Genius Electronic Optical (GSEO), bit će glavni dobavljači komponenti za tetraprizm kameru iPhone 16 Pro modela. Izvori bliski lancu snabdijevanja ukazuju na to da su oba dobavljača već počela sa povećavanjem proizvodnje u pripremi za lansiranje nove linije iPhone 16.

Largan Precision

Largan, koji je već bio zadužen za snabdijevanje periskopskih leća za iPhone 15 Pro Max, očekuje se da će ponovo dobiti značajan dio narudžbi. Predsjednik Largana, Adam Lin, nedavno je izjavio da se vrhunac prodaje optičkih komponenti očekuje u periodu od septembra do novembra, što se poklapa s očekivanim datumom izlaska iPhone 16 Pro modela.

Genius Electronic Optical (GSEO)

GSEO, novi učesnik u lancu snabdijevanja za ovu komponentu, trenutno prolazi kroz testiranje kvalitete s obećavajućim rezultatima. Prema DigiTimes, GSEO-ove periskopske leće su trenutno u fazi validacije, a proizvodnja se očekuje da započne sredinom jula ukoliko prođu sve potrebne testove.

Apple ponovo najavljuje kameru s telefoto objektivom od 5x za iPhone 16 Pro

Tehničke specifikacije tetraprizm periskop leće

Tetraprizm periskop leća na iPhone 15 Pro Max omogućava optički zum do 5x i digitalni zum do 25x. Ovo je značajno unapređenje u odnosu na prethodne modele koji su imali maksimalni optički zum od 3x. Osim poboljšanja u optičkom zumu, očekuje se da periskopska leća poboljša sveukupnu stabilizaciju slike i performanse u niskom osvjetljenju.

Poboljšane performanse u niskom osvjetljenju

Periskopska leća trebala bi značajno poboljšati performanse fotografiranja u uvjetima slabog osvjetljenja, pružajući korisnicima kvalitetnije i jasnije fotografije, čak i u izazovnim uvjetima.

Potencijalni utjecaj na korisničko iskustvo

Očekuje se da će nova kamera s telefoto objektivom od 5x donijeti nekoliko benefita korisnicima. Pored očite prednosti višeg nivoa zuma, korisnici će moći uživati u stabilnijim slikama i boljoj kvaliteti fotografija u različitim uvjetima osvjetljenja.

Apple ponovo najavljuje kameru s telefoto objektivom od 5x za iPhone 16 Pro

Zaključak

Uvođenje tetraprizm periskop kamere s 5x optičkim zumom u iPhone 16 Pro model predstavlja značajan korak naprijed za Apple u pogledu fotografskih mogućnosti svojih uređaja. S obzirom na visokokvalitetne komponente koje proizvode renomirani dobavljači poput Largan Precision i Genius Electronic Optical, korisnici mogu očekivati vrhunske performanse ovih kamera.

Očekujemo dodatne informacije o ovom tehnološkom unapređenju kako se datum lansiranja bude približavao. Svakako ostanite uz nas za najnovije vijesti i detaljne analize kada je riječ o najnovijim trendovima u svijetu pametnih telefona i napredne tehnologije kamera.

Za detaljnije informacije, pratite nas na našim kanalima i ne propustite najnovije vijesti iz svijeta tehnologije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.