Apple je ovog tjedna podnio obvezno obavijest državi Kaliforniji, potvrđujući planove za trajno otpuštanje više od 600 zaposlenika. Prema kalifornijskom zakonu, poslodavci moraju zaposlenicima i predstavnicima države dati 60 dana obavijest prije masovnog otpuštanja. Zaposlenici su smješteni u nekoliko Apple-ovih zgrada u Santa Clari, Kalifornija, koje su blizu Apple-ovog sjedišta u Cupertinu. Nekoliko tih lokacija se smatralo povezanim s razvojem Apple automobila u prošlosti, pa je vjerojatno da su ta otpuštanja povezana s odlukom Applea da prekine rad na projektu automobila. Apple je službeno okončao razvoj Apple automobila u ožujku, a neki zaposlenici su dobili 90 dana da se prijave za otvorene pozicije unutar tvrtke. Međutim, ovi zaposlenici možda nisu imali vještine primjenjive na druge projekte. Također, neka od otpuštanja mogla su biti povezana i s odlukom o prekidu razvoja u kući proizvedenih mikroLED ekrana.

Apple otpustio preko 600 zaposlenika nakon otkazivanja projekta automobila

Apple je ove nedelje podneo obaveštenje državi Kaliforniji, potvrđujući planove za trajno otpuštanje preko 600 zaposlenika. Prema kalifornijskom zakonu, poslodavci moraju obavestiti zaposlene i predstavnike države 60 dana pre masovnog otpuštanja.

Apple otpustio preko 600 zaposlenika nakon otkazivanja projekta automobila

Apple obavijestio državu Kaliforniju o otpuštanju preko 600 zaposlenika

Prema zahtjevu kalifornijskog zakona, Apple je podneo obaveštenje Vladi Kalifornije o otpuštanju preko 600 zaposlenika. Ova vest potvrđuje da će se masovno otpuštanje desiti i da je deo formalne procedure koju su poslodavci obavezni sprovoditi u skladu sa lokalnim zakonodavstvom.

Obavijest prema kalifornijskom zakonu

Kalifornijski zakon propisuje da poslodavci moraju pružiti adekvatno obaveštenje zaposlenima i državnom zvaničniku najmanje 60 dana pre masovnog otpuštanja. Ova obaveza osigurava da zaposleni imaju dovoljno vremena da se pripreme za promene i traže nove poslovne prilike, istovremeno pružajući državi vreme da se uhvati u koštac sa mogućim ekonomskim posledicama otpuštanja.

Apple otpustio preko 600 zaposlenika nakon otkazivanja projekta automobila

Lokacija zaposlenika

Zaposlenici obuhvaćeni ovim otpuštanjem nalaze se u nekoliko zgrada u Santa Klarisa, Kalifornija, koje su u vlasništvu Apple-a, a blizu su njihovog sedišta u Cupertinu. Ove lokacije su prethodno povezivane s razvojem Apple automobila, tako da je verovatno da su ova otpuštanja povezana s odlukom kompanije da obustavi rad na projektu automobila.

Povezanost otpuštanja s otkazivanjem projekta automobila

Apple je zvanično okončao razvoj Apple automobila u martu ove godine. Otprilike 2.000 zaposlenika koji su radili na projektu obavešteni su da se projekt završava, a Apple je započeo proces premještanja nekih od njih na rad u vezi sa veštačkom inteligencijom pod rukovodstvom Džona Đanandree i u drugim relevantnim odeljenjima.

Drugi zaposlenici su dobili rok od 90 dana da se prijave za otvorena radna mesta unutar kompanije, međutim Apple je tokom razvoja Apple automobila zapošljavao inženjere i dizajnere automobila, tako da ovi zaposlenici možda nisu imali veštine koje su primenljive na druge projekte.

Apple otpustio preko 600 zaposlenika nakon otkazivanja projekta automobila

Službeno završetak razvoja Apple automobila

Apple je svoje obaveštenje o masovnom otpuštanju zaposlenika podneo nedugo nakon zvaničnog završetka razvoja Apple automobila. Ova vest potvrđuje da su sve aktivnosti u vezi sa projektom završene i da se kompanija sada fokusira na druge oblasti poslovanja. Otkazivanje projekta automobila može imati različite posledice, kako za Apple, tako i za zaposlene koji su bili uključeni u razvoj.

Premještaj zaposlenika na druge projekte

Nakon zatvaranja projekta Apple automobila, Apple je započeo proces premještanja određenih zaposlenika na rad na drugim projektima unutar kompanije. Ovo je uobičajena praksa u tehnološkoj industriji, gde kompanije često premeštaju zaposlene na nove projekte ili odeljenja kako bi iskoristili njihove veštine i znanje. Premještanjem zaposlenika na druge projekte, Apple nastoji iskoristiti njihove talente na najbolji mogući način, dok istovremeno osigurava kontinuitet rada i razvoja novih proizvoda.

Ponuda preostalim zaposlenicima

Preostalim zaposlenicima koji nisu bili uključeni u premještaj na druge projekte, Apple je ponudio mogućnost da se prijave za otvorena radna mesta unutar kompanije. Ova ponuda pruža zaposlenima priliku da pronađu novi posao unutar Apple-a i nastave svoju karijeru unutar kompanije. Apple je uvek bio poznat po svojoj posvećenosti zaposlenicima i pokušava da pruži podršku svakom pojedincu koji je pogođen promenama u organizaciji.

Veza otpuštanja s prekidom razvoja mikroLED displaya

Osim otkazivanja projekta Apple automobila, nedavno je objavljeno da je Apple prekinuo razvoj vlastitih mikroLED displaya. Ova odluka takođe može biti povezana s otpuštanjem zaposlenika, s obzirom da je razvoj novih tehnologija često povezan sa zapošljavanjem specijalizovanih timova. Otpuštanje zaposlenika može biti rezultat promene prioriteta ili smjera kompanije i odluke da se sredstva preusmjere na druge projekte.

Izvor članka

Izvor ovog članka je objavljen na sajtu MacRumors.com. Ovaj sajt je poznat po praćenju vesti iz sveta Apple-a i pružanju relevantnih informacija o proizvodima, uslugama i događanjima vezanim za ovu kompaniju. MacRumors ima jaku reputaciju kao izvor pouzdanih vesti iz industrije tehnologije i često je citiran od strane drugih medija i novinskih organizacija.

Rasprava o članku u forumima

Člankovi na MacRumors.com često aktiviraju rasprave i komentare čitalaca u forumima sajta. Ovi forumi pružaju platformu za korisnike da razmene svoje mišljenje, postave pitanja i diskutuju o temama koje su pokrenute člankom. Rasprave u forumima mogu pružiti dodatne uvide, perspektive i informacije koje nisu obuhvaćene u samom članku. Učestvovanje u ovim raspravama može pomoći čitaocima da bolje razumeju kontekst i implikacije otpuštanja zaposlenika u Apple-u nakon otkazivanja projekta automobila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.