Apple danas je objavio novu nadogradnju za Safari Technology Preview, eksperimentalni preglednik koji je Apple prvi put predstavio u martu 2016. godine. ‌Safari Technology Preview‌ je namijenjen testiranju funkcija koje se mogu uvesti u buduće verzije preglednika Safari. Najnovija verzija ‌Safari Technology Preview‌ 187 donosi popravke grešaka i poboljšanja performansi u vezi s pristupačnošću, animacijama, CSS-om, obrascima, renderiranjem, listanjem, skladištenjem, SVG-om, Web API-jem i WebGL-om. Ova nadogradnja je kompatibilna s računarima koji koriste macOS Ventura i macOS Sonoma, najnoviju verziju macOS-a koju je Apple lansirao u septembru 2023. godine. ‌Safari Technology Preview‌ nadogradnja je dostupna putem mehanizma Ažuriranja softvera u Sistemskim postavkama svima koji su preuzeli ovaj preglednik. Cjelokupne napomene o izdanju dostupne su na web stranici ‌Safari Technology Preview‌. Appleova namjera s ‌Safari Technology Preview‌ je prikupiti povratne informacije od programera i korisnika o procesu razvoja preglednika. ‌Safari Technology Preview‌ se može koristiti paralelno s postojećim preglednikom Safari i iako je namijenjena za programere, ne zahtijeva programerski račun za preuzimanje.

Safari Technology Preview 187

Apple objavljuje Safari Technology Preview 187 sa popravkama grešaka i poboljšanjima performansi

Apple objavljuje update za Safari Technology Preview

Apple je danas objavio novo ažuriranje za Safari Technology Preview, eksperimentalni browser koji je Apple prvi put predstavio u martu 2016. godine. Safari Technology Preview je dizajniran kako bi testirao nove funkcionalnosti koje se mogu uvesti u buduće verzije Safarija.

Safari Technology Preview kao eksperimentalni browser

Safari Technology Preview je posebna verzija Safari browsera koja služi za testiranje i razvoj novih funkcionalnosti. Ova verzija omogućava Appleu da prikupi povratne informacije od developera i korisnika o procesu razvoja browsera. Safari Technology Preview može se koristiti paralelno sa postojećim Safari browserom, a za preuzimanje nije potreban developer account.

Apple objavljuje Safari Technology Preview 187 sa popravkama grešaka i poboljšanjima performansi

Kompatibilnost sa macOS Ventura i macOS Sonoma

Najnovije ažuriranje Safari Technology Preview, verzija 187, kompatibilno je sa računarima koji koriste macOS Ventura i macOS Sonoma. macOS Ventura je podržani operativni sistem koji je Apple izdao u septembru 2023. godine. Ovo ažuriranje omogućava korisnicima da iskoriste sve prednosti Safari Technology Preview browsera na ovim operativnim sistemima.

Dostupnost ažuriranja

Ažuriranje Safari Technology Preview 187 može se preuzeti putem mehanizma Software Update u System Preferences ili System Settings. Ovo ažuriranje je dostupno svima koji su već preuzeli Safari Technology Preview browser. Na Safari Technology Preview website-u dostupni su puni release notes koji detaljno opisuju sve promjene i poboljšanja u ovom ažuriranju.

Apple objavljuje Safari Technology Preview 187 sa popravkama grešaka i poboljšanjima performansi

Cilj Safari Technology Preview

Safari Technology Preview ima višestruke ciljeve. Jedan od njih je prikupljanje povratnih informacija od developera i korisnika kako bi se unaprijedila razvojna faza Safari browsera. Ova verzija browsera omogućava korisnicima da testiraju nove funkcionalnosti i pruže Appleu povratne informacije o performansama i mogućim problemima. Također, Safari Technology Preview omogućava korisnicima paralelno korištenje Safari Technology Preview i Safari browsera radi poređenja performansi i funkcionalnosti.

Popravke i poboljšanja u verziji 187

Safari Technology Preview 187 donosi niz ispravki i poboljšanja u različitim oblastima. Evo pregleda nekih od najznačajnijih ispravki i nadogradnji u ovoj verziji:

  • Ispravke i nadogradnje vezane za Accessibility: Safari Technology Preview 187 donosi poboljšanja u pristupačnosti, omogućavajući korisnicima sa posebnim potrebama bolje iskustvo korištenja browsera.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za Animations: U ovoj verziji browsera poboljšane su animacije, što će omogućiti glatko prelazak između različitih elemenata na web stranicama.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za CSS: Safari Technology Preview 187 donosi poboljšanja u podršci za CSS, omogućavajući web dizajnerima da koriste nove CSS funkcije i efekte.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za Forms: U ovoj verziji browsera poboljšane su funkcionalnosti vezane za unos podataka u formularima na web stranicama.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za Rendering: Safari Technology Preview 187 donosi unapređenja u načinu prikaza web stranica, omogućavajući brži i efikasniji prikaz sadržaja.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za Scrolling: U ovoj verziji browsera poboljšano je klizanje po web stranicama, omogućavajući korisnicima lakše i glađe kretanje kroz sadržaj.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za Storage: Safari Technology Preview 187 donosi poboljšane funkcionalnosti za upravljanje podacima koji se čuvaju na web stranicama.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za SVG: U ovoj verziji browsera unaprijeđena je podrška za SVG (Scalable Vector Graphics) format, omogućavajući prikaz vektorske grafike na web stranicama.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za Web API: Safari Technology Preview 187 donosi poboljšanja u podršci za novu Web API funkcionalnost, omogućavajući web developerima da koriste najnovije tehnologije i funkcije u svojim aplikacijama.
  • Ispravke i nadogradnje vezane za WebGL: U ovoj verziji browsera poboljšana je podrška za WebGL, tehnologiju koja omogućava prikaz kompleksnih i realističnih 3D grafika u web browserima.

Safari Technology Preview 187 donosi mnoge druge manje ispravke i poboljšanja kako bi korisnicima pružio još bolje iskustvo korištenja weba. Ako želite više informacija o svim promjenama u ovoj verziji, možete posjetiti Safari Technology Preview website i pristupiti punim release notes. Apple nastavlja raditi na razvoju Safari Technology Preview i redovno objavljuje ažuriranja kako bi korisnicima pružio najnovije funkcionalnosti i poboljšanja. Preuzmite najnoviju verziju Safari Technology Preview i isprobajte sve nove mogućnosti ovog eksperimentalnog browsera.

Apple objavljuje Safari Technology Preview 187 sa popravkama grešaka i poboljšanjima performansi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.