Apple je objavio sigurnosno ažuriranje koje rješava zero-day Webkit exploite. Preporučuje se korisnicima da ažuriraju svoje uređaje na iOS 17.1.2, iPadOS 17.1.2 i macOS 14.1.2. Ova ažuriranja su izdana nakon što je Google-ova skupina za analizu prijetnji otkrila sigurnosne propuste vezane za WebKit, motor koji se koristi u Apple-ovim preglednicima. Ova zakrpa ispravlja bugove koji omogućuju izvršavanje proizvoljnog koda i korupciju memorije, čime se poboljšava sigurnost korisnika. Prema informacijama, ovo ažuriranje rješava dvije ranjivosti. Kako bi osigurali najvišu razinu sigurnosti, korisnici iPhonea i iPadova trebaju provjeriti jesu li njihovi uređaji ažurirani na najnoviju verziju operativnog sustava.

Apple objavio sigurnosno ažuriranje za rješavanje zero-day Webkit exploita

Objavljeno sigurnosno ažuriranje za rješavanje zero-day Webkit exploita

Apple je nedavno objavio sigurnosno ažuriranje koje rješava zero-day Webkit exploite. Ovo ažuriranje je od iznimne važnosti za sve korisnike Apple-ovih uređaja, jer se tim exploiti mogu iskoristiti za kompromitiranje sigurnosti i privatnosti korisničkih podataka. U nastavku ćemo pružiti detaljne preporuke korisnicima o ažuriranju, kao i objasniti otkriće sigurnosnih propusta od strane Google-ove skupine za analizu prijetnji, propuste u WebKitu Apple-ovih preglednika, ažuriranje koje ispravlja bugove i ranjivosti koje su popravljene ažuriranjem. Također, objasnit ćemo kako korisnici iPhonea i iPadova mogu provjeriti jesu li njihovi uređaji ažurirani na najnoviju verziju operativnog sustava.

Preporuke korisnicima za ažuriranje

Apple snažno preporučuje svim korisnicima da ažuriraju svoje uređaje na najnoviju verziju operativnog sustava kako bi se zaštitili od zero-day Webkit exploita. Evo konkretne preporuke za ažuriranje:

Ažuriranje na iOS 17.1.2

Vlasnici iPhone uređaja trebaju provjeriti je li njihov operativni sustav ažuriran na iOS 17.1.2. Ovo ažuriranje rješava sigurnosne propuste u WebKitu preglednika Safari koji radi na iPhoneu.

Ažuriranje na iPadOS 17.1.2

Ako posjedujete iPad, trebali biste provjeriti je li vaš operativni sustav ažuriran na iPadOS 17.1.2. Ovo ažuriranje ispravlja propuste u WebKitu koji se koristi u iPad-ovom pregledniku Safari.

Ažuriranje na macOS 14.1.2

Vlasnici Mac računala trebaju instalirati macOS 14.1.2 kako bi otklonili sigurnosne propuste u WebKitu koji se koristi u Safariju na Mac uređajima.

Apple objavio sigurnosno ažuriranje za rješavanje zero-day Webkit exploita

Otkriće sigurnosnih propusta od strane Google-ove skupine za analizu prijetnji

Ovi sigurnosni propusti su otkriveni od strane Google-ove skupine za analizu prijetnji, što je još jedan primjer koliko je važno da su tvrtke i istraživači sigurnosti u stalnom kontaktu i surađuju u otkrivanju i rješavanju sigurnosnih propusta. Google-ova skupina za analizu prijetnji je otkrila ove propuste u WebKitu i odmah obavijestila Apple o njima kako bi tvrtka mogla poduzeti korake za zaštitu svojih korisnika.

Propusti u WebKitu Apple-ovih preglednika

Propusti koji su otkriveni nalaze se u WebKitu, koji je motor koji se koristi u Apple-ovim preglednicima poput Safarija. WebKit je od vitalne važnosti za pravilno prikazivanje i interakciju s web stranicama. Međutim, otkriveno je da exploiti u WebKitu mogu omogućiti izvršavanje proizvoljnog koda i korupciju memorije, što može dovesti do ozbiljnih sigurnosnih problema.

Apple objavio sigurnosno ažuriranje za rješavanje zero-day Webkit exploita

Ažuriranje koje ispravlja bugove

Sigurnosno ažuriranje objavljeno od strane Apple-a ima za cilj ispraviti bugove koji su prisutni u WebKitu i koji omogućuju izvršavanje proizvoljnog koda i korupciju memorije. Ova ažuriranja su ključna za održavanje sigurnosti uređaja i sprečavanje napadača da iskoriste propuste u WebKitu.

Izvršavanje proizvoljnog koda

Jedan od propusta koji je ispravljen ažuriranjem je bug koji je omogućavao izvršavanje proizvoljnog koda. To znači da bi napadač mogao poslati posebno oblikovanu web stranicu ili poruku koja bi prisilila preglednik da izvrši zlonamjerni kod. Ovo ažuriranje sada onemogućava takve napade i štiti korisnike od potencijalnih prijetnji.

Korupcija memorije

Druga ranjivost koja je ispravljena ažuriranjem je korupcija memorije. Ova ranjivost bi omogućila napadaču da manipulira memorijom uređaja i izazove neočekivano ponašanje ili čak rušenje sustava. Ažuriranje sadrži zakrpe koje sprječavaju takve napade, osiguravajući sigurnost podataka i stabilnost uređaja.

Ranjivosti koje su popravljene ažuriranjem

Ovo sigurnosno ažuriranje rješava dvije ranjivosti koje su otkrivene u WebKitu Apple-ovih preglednika. Prva ranjivost je povezana s izvršavanjem proizvoljnog koda, dok je druga ranjivost povezana s korupcijom memorije. Obje ranjivosti su exploiti koje su napadači mogli iskoristiti kako bi kompromitirali sigurnost korisničkih podataka i izvršili zlonamjerne radnje.

Apple objavio sigurnosno ažuriranje za rješavanje zero-day Webkit exploita

Provjera ažuriranja za korisnike iPhonea i iPadova

Korisnici iPhonea i iPadova trebaju provjeriti jesu li njihovi uređaji ažurirani na najnoviju verziju operativnog sustava kako bi bili zaštićeni od ranjivosti u WebKitu. Evo kako provjeriti ažuriranja na ovim uređajima:

Ažuriranje na iOS 17.1.2

Da biste provjerili jesu li vaš iPhone ažuriran na najnoviju verziju iOS-a, slijedite sljedeće korake:

 1. Otvorite „Postavke“ na vašem iPhoneu.
 2. Pomaknite se prema dolje i odaberite „Općenito“.
 3. Dodirnite „Ažuriranje softvera“.
 4. Ako je dostupno ažuriranje na iOS 17.1.2, trebali biste vidjeti opciju za preuzimanje i instalaciju. Slijedite upute na zaslonu da biste dovršili postupak ažuriranja.

Ažuriranje na iPadOS 17.1.2

Za provjeru ažuriranja na iPadu, slijedite sljedeće korake:

 1. Otvorite „Postavke“ na svom iPadu.
 2. Pronađite i odaberite „Općenito“.
 3. Dodirnite „Ažuriranje softvera“.
 4. Ako je dostupno ažuriranje na iPadOS 17.1.2, trebali biste vidjeti opciju za preuzimanje i instalaciju. Pratite upute na zaslonu da biste dovršili postupak ažuriranja.

Ažuriranje na macOS 14.1.2

Korisnici Mac računala također trebaju provjeriti jesu li ažurirani na najnoviju verziju macOS-a. Evo kako to učiniti:

 1. Kliknite na „Apple“ izbornik u gornjem lijevom kutu zaslona.
 2. Odaberite opciju „O ovom Macu“.
 3. Kliknite na karticu „Ažuriranje softvera“.
 4. Ako je dostupno ažuriranje na macOS 14.1.2, trebali biste vidjeti opciju za preuzimanje i instalaciju. Slijedite upute iz sustava da biste dovršili postupak ažuriranja.

Uvijek je važno imati najnoviju verziju operativnog sustava kako bi se osigurala sigurnost i zaštitili podaci. Stoga je preporučljivo redovito provjeravati i instalirati dostupna ažuriranja kako bi se osigurala najbolja sigurnost.

Kroz ovo sigurnosno ažuriranje, Apple je ozbiljno shvatio sigurnost svojih korisnika i brzo reagirao na otkrivene propuste. Preporučujemo svim korisnicima iPhonea, iPadova i Mac računala da provjere postoji li dostupno ažuriranje za njihove uređaje i da ga instaliraju što je prije moguće kako bi zaštitili sebe i svoje podatke od potencijalnih napada i ranjivosti.

Apple objavio sigurnosno ažuriranje za rješavanje zero-day Webkit exploita

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.