Apple planira napajati neke od svojih nadolazećih iOS 18 funkcija sa podacima centara koji koriste servere opremljene Apple silikonskim čipovima, izvještava Bloombergov Mark Gurman. M2 Ultra čipovi će biti zaduženi za neke od najnaprednijih AI zadataka planiranih za ovu i buduće godine. Prema izvještaju, Apple je ubrzao planove izgradnje servera u odgovoru na popularnost proizvoda kao što su ChatGPT i drugi AI proizvodi, a budući serveri bi mogli koristiti chips nove generacije M4. Iako će neki zadaci biti izvršeni na uređaju, intenzivniji zadaci kao što su generiranje slika i sažimanje članaka će zahtijevati cloud konekciju. Snažnija verzija Siri također zahtijeva cloud-based servere. Privatnost je odavno briga Applea, ali tim koji radi na serverima tvrdi da će Apple čipovi inherentno štititi privatnost korisnika. Gurman je ranije tvrdio da će sve nadolazeće funkcije iOS 18 biti izvršene na uređaju, ali izgleda da će neke sposobnosti koje dolaze ove godine ipak koristiti cloud servere. Apple trenutno planira koristiti svoje servere, ali u budućnosti se može oslanjati i na servere drugih kompanija.

Apple koristi M2 Ultra servere za napajanje Cloud AI funkcija

Apple koristi M2 Ultra servere za napajanje Cloud AI funkcija

Apple planira napajanje nekih od svojih budućih iOS 18 funkcija pomoću data centara koji koriste servere opremljene Apple silicijskim čipovima, prema izvješću Marka Gurmama iz Bloomberga. Ovi serveri će biti opremljeni M2 Ultra čipovima, koji će biti zaduženi za obavljanje nekih od najnaprednijih AI zadataka planiranih za ovu godinu i dalje. Apple je ubrzao izgradnju ovih servera kao odgovor na popularnost ChatGPT-a i drugih AI proizvoda na tržištu.

M2 Ultra čipovi za napredne AI zadatke

M2 Ultra čipovi će biti ključni u napajanju naprednih AI funkcija u iOS 18. Ovi čipovi su posebno dizajnirani za obradu i izvršavanje zahtjevnih AI zadataka, kao što je generiranje slika i rezimiranje članaka. Njihova brza izvedba omogućit će korisnicima Apple uređaja da obavljaju kompleksne AI funkcije direktno na svojim uređajima, što rezultira brzim i efikasnim iskustvom. Apple je uložio mnogo truda u razvoj ovih čipova kako bi ponudio snažan AI mogućnosti svojim korisnicima.

Apple koristi M2 Ultra servere za napajanje Cloud AI funkcija

Ubrazana izgradnja servera zbog popularnosti AI proizvoda

Popularnost AI proizvoda kao što je ChatGPT motivirala je Apple da ubrza izgradnju servera opremljenih M2 Ultra čipovima. Ovi serveri sa AI mogućnostima ključni su za pružanje naprednih AI funkcija korisnicima Apple uređaja. Cloud AI funkcije zahtijevaju snažne servere koji mogu brzo izvršavati složene zadatke, kao što je obrada velike količine podataka. Ovi serveri će omogućiti korisnicima Apple uređaja da uživaju u poboljšanom AI iskustvu.

Potreba za povezivanjem sa oblakom za zahtjevnije zadatke

Iako će neki zadaci biti obavljeni na samom uređaju, zahtjevnije funkcije kao što je generiranje slika i rezimiranje članaka će zahtijevati povezivanje sa oblakom. Povezivanje sa oblakom omogućit će brz pristup velikim količinama podataka i računalnim resursima koji su potrebni za izvršavanje ovih zadatka. Apple planira koristiti svoje vlastite servere za sada, ali u budućnosti bi također mogao oslanjati se na servere drugih kompanija kako bi pružio optimalno iskustvo korisnicima.

Apple koristi M2 Ultra servere za napajanje Cloud AI funkcija

Napredna verzija Siri-ja zahtijeva servere bazirane na oblaku

Naprednija verzija Siri-ja, najpoznatijeg Appleovog AI asistenta, također će zahtijevati servere bazirane na oblaku. S obzirom na to da je Siri dizajniran da pruži inteligentne odgovore i funkcionalnosti korisnicima, cloud se čini kao prirodan izbor za obradu i analizu podataka potrebnih za ovakve zadatke. Ovi serveri će imati sposobnost da brzo obrade upite korisnika i pruže tačne i korisne odgovore.

Zaštita privatnosti korisnika kroz Apple čipove

Jedan od ključnih ciljeva Applea je zaštita privatnosti korisnika. Tim koji radi na serverima tvrdi da će Apple silicijski čipovi inherentno štititi privatnost korisnika. Ovi čipovi imaju ugrađene sigurnosne mehanizme koji sprječavaju neovlašteni pristup podacima. To omogućava korisnicima da se osjećaju sigurno dok koriste AI funkcije koje se oslanjaju na infrastrukturu u oblaku.

Izgledi za budućnost

Ranije je Mark Gurman tvrdio da će sve nadolazeće funkcije iOS 18 pokretati se na uređaju, međutim, izgleda da će neke mogućnosti koje dolaze ove godine zapravo koristiti serversku podršku. Ovo pokazuje da Apple kontinuirano radi na poboljšanju AI mogućnosti svojih uređaja i pružanju novih funkcija koje zahtijevaju više računalne snage od onoga što uređaj sam može pružiti. Pored toga, Apple planira koristiti svoje vlastite servere za sada, ali u budućnosti bi mogao isto tako oslanjati se na servere drugih kompanija kako bi pružio iskustvo u skladu sa svojim visokim standardima kvalitete.

U zaključku, Appleova odluka da koristi M2 Ultra servere za napajanje Cloud AI funkcija u svom iOS 18 predstavlja poseban korak naprijed u razvoju AI tehnologija. Ovi serveri omogućit će korisnicima Apple uređaja da uživaju u naprednim AI funkcijama. S obzirom na brz rast popularnosti AI proizvoda, očekuje se da će Apple nastaviti ulaganje u razvoj i unapređenje svojih AI tehnologija kako bi korisnicima pružao najbolje moguće iskustvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.