Apple će biti prva kompanija koja će dobiti čipove izgrađene na TSMC-ovom budućem 2-nanometarskom procesu, izvijestio je DigiTimes danas. Prema izvorima koji su govorili za ove stranice, Apple je „široko poznat kao prvi klijent koji će iskoristiti ovaj proces“.

Apple će dobiti prve TSMC-ove 2-nanometarske čipove

TSMC će započeti proizvodnju 2-nanometarskih čipova

TSMC, jedan od najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča, planira započeti proizvodnju čipova sa 2-nanometarskom tehnologijom. Prema izvorima DigiTimesa, Apple će biti prvi korisnik ovih čipova. Očekuje se da će isporuka ovih čipova započeti u drugoj polovini 2025. godine.

Prelazak sa 5nm na 3nm tehnologiju

Ove godine, Apple je usvojio 3-nanometarsku tehnologiju za svoje iPhone uređaje i Mac računare. Čipovi A17 Pro u iPhone 15 Pro modelima i M3 serija čipova u Mac računarima izgrađeni su na 3-nanometarskom čvoru, što je nadogradnja u odnosu na prethodni 5nm čvor. Prelazak sa 5nm na 3nm tehnologiju donio je značajna poboljšanja u brzini GPU-a i CPU-a, kao i dvaput brži Neuralni engine, što je rezultiralo poboljšanim performansama kako na iPhoneu, tako i na Macovima.

TSMC gradi nove pogone za proizvodnju 2-nanometarskih čipova

TSMC gradi dva nova postrojenja kako bi mogao proizvoditi 2-nanometarske čipove, a radi se na odobrenju za treće postrojenje. TSMC obično gradi nove fabrike kada treba povećati proizvodne kapacitete kako bi mogao zadovoljiti značajne narudžbe za čipove. Tranzicija na 2-nanometarsku tehnologiju zahtijeva korištenje GAAFET (gate-all-around field-effect transistors) tehnologije sa nanolistovima umjesto FinFET tehnologije, što čini proizvodni proces složenijim. GAAFET-ovi omogućavaju veće brzine uz manju veličinu tranzistora i niži radni napon.

Apple kao glavni klijent TSMC-a

Apple je trenutno glavni korisnik TSMC-ovih čipova i obično je prvi koji dobiva nove čipove. U 2023. godini, Apple je kupio sve TSMC-ove 3-nanometarske čipove za svoje iPhone uređaje, iPade i Mac računare. Očekuje se da će Apple biti prvi korisnik 2-nanometarskih čipova od strane TSMC-a.

Unapređenja TSMC-ovih 3-nanometarskih čipova

Prije prijelaza na 2-nanometarsku tehnologiju, TSMC će uvesti nekoliko unapređenja na 3-nanometarskim čipovima. Već su izašli čipovi N3E i N3P koji predstavljaju poboljšane 3-nanometarske procese, a u pripremi su i drugi čipovi poput N3X za visokoperformantne računalne aplikacije i N3AE za automobilsku industriju.

Priprema za 1.4-nanometarske čipove

Rumori sugeriraju da TSMC već počinje raditi na još naprednijim 1.4-nanometarskim čipovima, koji se očekuju već 2027. godine. Apple navodno želi rezervirati TSMC-ove početne proizvodne kapacitete za obje tehnologije, kako za 1.4nm, tako i za 1nm tehnologije.

Apple će dobiti prve TSMC-ove 2-nanometarske čipove

Zaključak

Apple će biti prvi korisnik TSMC-ovih 2-nanometarskih čipova. Očekuje se da će ovi čipovi donijeti značajna poboljšanja u brzini i energetskoj učinkovitosti. TSMC planira započeti proizvodnju 2-nanometarskih čipova u drugoj polovini 2025. godine, a Apple će biti glavni klijent za ove čipove. Dodatno, Apple je već usvojio 3-nanometarsku tehnologiju za svoje iPhone uređaje i Mac računare, a TSMC radi na daljnjim unapređenjima na 3-nanometarskim čipovima. Očekuje se da će TSMC uskoro započeti pripreme za proizvodnju 1.4-nanometarskih čipova, a Apple je zainteresiran za ove nove tehnologije i želi rezervirati kapacitete za buduće projekte. U svakom slučaju, ove inovacije će omogućiti Appleu da nastavi sa poboljšanjima u svojim proizvodima i isporučuje vrhunske uređaje koji zadovoljavaju potrebe korisnika.

Apple će dobiti prve TSMC-ove 2-nanometarske čipove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.