Android 15 će unaprijediti sigurnost obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji kako bi zaštitio podatke korisnika. Google namjerava dodati tri dodatna sloja sigurnosti za ovu vrstu obavijesti, pri čemu će se posebna pažnja posvetiti zaštiti obavijesti putem SMS-a. Osim toga, u Android 15 bit će implementirana nova dozvola nazvana RECEIVE_SENSITIVE_NOTIFICATIONS koja će omogućiti veću zaštitu obavijesti. Postoje i naznake da će se dodati značajka za skrivanje ovih obavijesti na zaključanom zaslonu, kako bi se spriječio pristup aplikacijama trećih strana. Sve ove promjene imaju za cilj pružanje sigurnosti i zaštite obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji od mogućih prijetnji.

Android 15 će bolje zaštititi obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji

Android 15, nadolazeća verzija Googleovog operativnog sustava, bit će usmjeren na poboljšanje sigurnosti obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji radi zaštite podataka korisnika. Dvofaktorna autentifikacija je jedan od najvažnijih načina zaštite računa od hakiranja i neovlaštenog pristupa, a obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji igraju ključnu ulogu u tome procesu.

Android 15 će bolje zaštititi obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji radi sigurnosti podataka korisnika

Google će dodati tri dodatna sloja sigurnosti za obavijesti dvofaktorne autentifikacije

Da bi se osigurala još veća sigurnost obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji, Google je odlučio dodati tri dodatna sloja sigurnosti. Prvi sloj sigurnosti uključuje implementaciju dodatnih provjera autentičnosti prilikom dohvaćanja obavijesti. Ovo će osigurati da samo pravi korisnici imaju pristup obavijestima o dvofaktornoj autentifikaciji.

Drugi sloj sigurnosti uključuje dodavanje enkripcije za zaštitu obavijesti tijekom prijenosa. Time se osigurava da obavijesti ne mogu biti presretnute ili čitane od strane neovlaštenih osoba tijekom prijenosa putem mreže.

Treći sloj sigurnosti uključuje implementaciju dodatnih provjera autentičnosti prikaza obavijesti. Ovo će osigurati da obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji koje korisnici vide na svojim uređajima zaista dolaze od pouzdanih izvora i da nisu lažne ili zlonamjerne.

Android 15 će biti usmjeren na zaštitu OTP obavijesti primljenih putem SMS-a

Jedan od glavnih fokusa Androida 15 bit će zaštita obavijesti s jednokratnim lozinkama (OTP) primljenih putem SMS poruka. OTP je vrsta dvofaktorne autentifikacije koja korisnicima omogućuje sigurno prijavljivanje putem lozinke koju koriste samo jednom.

Da bi se poboljšala sigurnost obavijesti o OTP-u, Android 15 će uključivati nekoliko značajki. Prvo, bit će implementirane mjere za poboljšanje sigurnosti pri primanju i prikazu obavijesti. Ovo će osigurati da obavijesti o OTP-u budu dostavljene samo korisnicima koji imaju pristup njihovim lozinkama.

Također, Android 15 će automatski skrivati obavijesti o OTP-u nakon određenog vremenskog razdoblja. Ovo će spriječiti da obavijesti o OTP-u ostanu otvorene na zaključanom zaslonu telefona i budu dostupne drugim osobama u blizini.

Korisnicima će biti omogućeno da odaberu što će se dogoditi s primljenim obavijestima o OTP-u. Mogućnosti mogu uključivati automatsko brisanje, spremanje ili arhiviranje obavijesti, kako bi korisnici imali potpunu kontrolu nad njihovim privatnim podacima.

Android 15 će bolje zaštititi obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji radi sigurnosti podataka korisnika

Google je već počeo dodavati kodove u trenutnoj verziji operativnog sustava radi smanjenja rizika

Kako bi smanjili rizik od hakiranja i krađe identiteta, Google je već počeo dodavati kodove za dvofaktornu autentifikaciju u trenutnoj verziji Android operativnog sustava. Ova značajka omogućuje korisnicima da generiraju jednokratne kodove koji se koriste za prijavljivanje na njihove račune.

Osim generiranja kodova, Google također dodaje mogućnost slanja kodova putem različitih komunikacijskih kanala. Ovo omogućava korisnicima da odaberu način na koji žele primiti kod, bilo da je to putem SMS-a, e-pošte ili neke druge komunikacijske aplikacije.

Također, Android 15 će upozoravati korisnike prilikom primanja sumnjivih kodova za dvofaktornu autentifikaciju. Ovo će pomoći korisnicima da prepoznaju potencijalne prijevare ili pokušaje krađe identiteta i poduzmu odgovarajuće mjere zaštite.

U Android 15 će se implementirati nova dozvola nazvana RECEIVE_SENSITIVE_NOTIFICATIONS koja će omogućiti veću zaštitu obavijesti

Jedna od ključnih promjena u Androidu 15 je implementacija nove dozvole nazvane RECEIVE_SENSITIVE_NOTIFICATIONS. Ova dozvola će omogućiti korisnicima veću kontrolu nad primljenim obavijestima o dvofaktornoj autentifikaciji.

Dozvola RECEIVE_SENSITIVE_NOTIFICATIONS omogućit će korisnicima da odrede koje se obavijesti smatraju osjetljivima i zahtijevaju dodatnu zaštitu. Kada je ova dozvola omogućena, korisnici će moći definirati posebne postavke i pravila za primanje, prikazivanje ili skrivanje obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji.

Ova nova dozvola također će pružiti veću zaštitu od pristupa aplikacija trećih strana obavijestima o dvofaktornoj autentifikaciji. Time će se smanjiti rizik od zlonamjernih aplikacija koje pokušavaju preuzeti kontrolu nad obavijestima i koristiti ih u neovlaštenim svrhama.

Android 15 će bolje zaštititi obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji radi sigurnosti podataka korisnika

Postoji mogućnost da će Android 15 dodati značajku koja će sakriti OTP obavijesti na zaključanom zaslonu telefona

Kako bi osigurao dodatnu sigurnost, Android 15 razmatra dodavanje značajke koja će omogućiti korisnicima da sakriju obavijesti o jednokratnoj lozinki (OTP) na zaključanom zaslonu telefona.

Sakrivanje OTP obavijesti na zaključanom zaslonu pomaže u sprečavanju da osobe koje nemaju ovlasti pristupe privatnim podacima korisnika. Ovo je osobito važno u slučaju ukradenih ili izgubljenih telefona, gdje neovlaštene osobe mogu pokušati koristiti OTP obavijesti za pristup računima korisnika.

Korisnicima će biti omogućeno da konfiguriraju postavke sakrivanja OTP obavijesti prema vlastitim zahtjevima i potrebama. Moguće opcije mogu uključivati potpuno sakrivanje obavijesti, prikazivanje samo naslova obavijesti ili prikazivanje samo ikone aplikacije bez sadržaja obavijesti.

Sve ove promjene imaju za cilj zaštititi obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji od pristupa aplikacija trećih strana

Sve promjene koje će biti implementirane u Androidu 15 imaju za cilj dodatno zaštititi obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji od pristupa aplikacija trećih strana. Dvofaktorna autentifikacija je ključna za sigurnost podataka korisnika i važno je osigurati da samo pravi korisnici imaju pristup obavijestima.

Nova implementacija dodatnih slojeva sigurnosti, poboljšanje sigurnosti obavijesti o OTP-u, dodavanje provjera autentičnosti i implementacija nove dozvole RECEIVE_SENSITIVE_NOTIFICATIONS sve to pomaže u postizanju tog cilja. Korisnici će imati veću kontrolu nad svojim obavijestima o dvofaktornoj autentifikaciji, a rizik od hakiranja ili zloupotrebe bit će smanjen.

Međutim, treba imati na umu da postizanje potpune sigurnosti obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji može biti izazovno. Postoje mogući izazovi i prepreke u implementaciji ovih promjena, uključujući tehničke poteškoće, prilagodbe korisničkog iskustva i potrebe za kontinuiranim ažuriranjem kako bi se pratilo sve napredak u sigurnosnim prijetnjama. Ipak, Google i Android 15 čine značajan korak prema većoj sigurnosti obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji i zaštiti podataka korisnika.

Android 15 će bolje zaštititi obavijesti o dvofaktornoj autentifikaciji radi sigurnosti podataka korisnika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.